Ухвала
від 21.02.2024 по справі 903/86/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

21 лютого 2024 року Справа № 903/86/24 Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О., за участю секретаря судового засідання Ведмедюка М.П., розглянувши за правилами загального позовного провадження справу № 903/86/24

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ренопласт», м. Луцьк

до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Івана Франка, с. Губин Перший, Горохівського району, Волинської області

про стягнення 469000 грн.,

за участю представників:

від позивача: н/з,

від відповідача: Овчарук А.О. адвокат (ордер серії АС №4084614 від 21.02.2024),

в с т а н о в и в:

24.01.2024 до Господарського суду Волинської області надійшла позовна заява б/н вих-23 від 22.01.2024 Товариства з обмеженою відповідальністю Ренопласт про стягнення з Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Івана Франка 469000 грн. заборгованості за товар, переданий на підставі договору №30/08/21 від 30.08.2021.

Ухвалою суду від 29.01.2024 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 21.02.2024; встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України до 19.02.2024.

19.02.2024 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшов відзив на позовну заяву в якому відповідач просить:

- зобов`язати позивача надати господарському суду нотаріально засвідчений переклад з російської на українську мову копії видаткової накладної №171 від 14.02.2023 року, що долучена до позову ТОВ«Ренопласт», оскільки вказаний документ частково викладений російською мовою (при цьому, ні керівник, як самопредставник ПОСП ім. І. Франка, ні залучений представник, у необхідній мірі не володіють російською мовою, щоб самостійно та досконало здійснити переклад слів «Основной договор»). Відповідно до ч. 1 ст. 10 ГПК України господарське судочинство в судах здійснюється державною мовою - українською;

- у задоволенні позовної заяви позивача відмовити повністю;

- зменшити розмір витрат на правничу допомогу (у випадку покладення на відповідача) до 5 000,00 грн.

Також відповідач у відзиві на підставі абз. 2 ч. 8 ст. 129 ГПК України заявляє, що докази на підтвердження судових витрат (зокрема витрат на правничу допомогу) будуть надані Господарському суду Волинської області протягом п`яти днів після ухвалення рішення (ухвали).

21.02.2024 до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Бечаль Агро» про вступ у справу третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У заяві ТзОВ «Бечаль Агро» повідомляє, що як особа, яка діяла на підставі глави 79 Цивільного кодексу України «Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення», сплатила в інтересах ПОСП ім. Івана Франка на користь позивача 10,00 грн.

Зазначає, що рішення Господарського суду Волинської області по справі № 903/86/24 однозначно вплине на права ТзОВ «Бечаль Агро» щодо однієї із сторін, зокрема, відповідача за відносинами щодо дій в його майнових інтересах, які існують у останнього зі ПОСП ім. Івана Франка.

ТзОВ «Бечаль Агро» посилається також на те, що винесене судове рішення Господарського суду Волинської області зі спору вплине на права ТзОВ «Бечаль Агро» щодо однієї із сторін, а також на обов`язки відповідача за відносинами, визначеними положеннями про відповідний договір (ст. 1158 ЦК України), які існують у останнього перед ТзОВ «Бечаль Агро».

У заяві ТОВ «Бечаль Агро» просить:

- винести ухвалу, якою залучити до участі у справі №903/86/24 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом - ТОВ «Бечаль Агро» (код ЄДРПОУ 43443254, місцезнаходження: 35053, Рівненська обл., Рівненський район, село Деражне, вул. Шевченка, буд. 49А);

- справу № 903/65/24 розглядати спочатку, оскільки у ТОВ «Бечаль Агро» відсутня інформація, яка містилась у поданих сторонами заявах по суті, на підставі ч. 4 ст. 49 ГПК України.

21.02.2024 в судове засідання представник позивача не з`явився. Ухвала суду від 29.01.2024 була надіслана до електронного кабінету позивача.

Клопотання представника відповідача про зобов`язання позивача надати господарському суду нотаріально засвідчений переклад з російської на українську мову копію видаткової накладної №171 від 14.02.2023 року, що приєднана ТОВ «Ренопласт» до позовної заяви і містить напис «Основной договор», не підлягає до задоволення, оскільки рівень знання мов, якими володіє суд, дозволяє оцінити доказ, приєднаний позивачем до позовної заяви. Також представник відповідача, посилаючись на норми законодавства, не обгрунтував необхідності нотаріального засвідчення перекладу.

Заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Бечаль Агро» про вступ у справу третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, не підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Щодо наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Заяву ТОВ «Бечаль Агро» про вступ у справу третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, залишено судом без задоволення з огляду на те, що ТОВ «Бечаль Агро» у заяві відповідно до ч.1 ст.50 ГПК України не обгрунтувало, яким чином рішення у справі може вплинути на права або обов`язки ТОВ «Бечаль Агро», які права чи обов`язки у нього можуть виникнути або змінитися, або його може бути позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому у зв`язку з прийняттям рішення.

У відповідності до п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

За змістом ст. 166 Господарського процесуального кодексу України позивач має право подати до суду відповідь на відзив.

З метою забезпечення позивачу процесуального права на подачу відповіді на відзив підготовче засідання слід відкласти.

Керуючись ст.ст. 166, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

п о с т а н о в и в :

1. Відкласти підготовче засідання на 13 березня 2024 року на 10:30 год.

2. Запропонувати позивачу подати суду у строк до 11.03.2024 відповідь на відзив.

3. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою.

4. Учасники справи можуть подавати документи засобами поштового зв`язку, електронною поштою або через підсистему Електронний суд.

5. Рекомендувати учасникам справи ознайомлення з матеріалами справи, за наявності такої технічної можливості, здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, яку подавати через дистанційні засоби зв`язку.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117201724
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 469000 грн.,

Судовий реєстр по справі —903/86/24

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні