Рішення
від 22.02.2024 по справі 904/5310/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2024м. ДніпроСправа № 904/5310/23

За позовом Акціонерного товариства "Дніпровська теплоелектроцентраль", м. Кам`янське, Дніпропетровська область

до Підприємства об`єднання громадян "Надія" Спілки осіб з інвалідністю", м. Кам`янське, Дніпропетровська область

про стягнення грошових коштів

Суддя Красота О.І.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Дніпровська теплоелектроцентраль" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Підприємства об`єднання громадян "Надія" Спілки осіб з інвалідністю" і просить суд стягнути грошові кошти у розмірі 13 657,07 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Позивач на виконання умов Договору на виконання послуг № 92/21 від 11.05.2021 сплатив Відповідачу 125 222,40 грн. Однак Відповідач надав послуги на суму 111 565,33 грн., грошові кошти у розмірі 13 657,07 грн. не повернув.

Ухвалою суду від 10.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач відзив на позов, а також докази повної оплати до суду не надав, ухвалу суду від 10.10.2023 про відкриття провадження у справі направлено за його місцезнаходженням згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 22, 23), що підтверджується конвертом АТ "Укрпошта", повернутим відділенням поштового зв`язку з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою" (а.с. 26-29).

З урахуванням викладеного, господарський суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Справу відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглянуто судом протягом розумного строку.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

11.05.2021 між Підприємством об`єднання громадян "Надія" Спілки осіб з інвалідністю" (далі Відповідач, Виконавець) та Акціонерним товариством "Дніпровська теплоелектроцентраль" (далі Позивач, Замовник) укладено Договір на виконання послуг № 92/21 (далі Договір).

Згідно з п. 1.1 Договору Замовник доручає та оплачує, а Виконавець бере на себе зобов`язання власними силами та на власний ризик протягом дії Договору, екологічно безпечним способом, надавати (за ДК 021:2015:90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям) послуги по збиранню, перевезенню, зберіганню та передачі відходів, для подальшого їх оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення, згідно вимог чинного законодавства України (далі послуги).

Відповідно до п. 1.2 Договору Замовник зобов`язується оплатити виконані послуги в порядку та строки, які передбачені Договором.

Згідно з п. 2.1 Договору найменування відходів та вартість послуг за Договором по збиранню, перевезенню, зберіганню та передачі промислових відходів для подальшої їх утилізації зазначаються у Специфікації, яка є невід`ємною частиною Договору.

За умовами п. 2.2 Договору загальна вартість послуг Договору визначається як сума послуг, яка зазначена у всіх актах наданих послуг, підписаних сторонами за весь період дії Договору.

Відповідно до п. 2.3 Договору Замовник зобов`язаний заздалегідь, але не пізніше ніж за 10 робочих днів до запланованої дати передачі відходів, письмово повідомити Виконавця про кількість та склад відходів, що підлягають передачі на утилізацію, (подати Заявку) і надати паспорт на передавані відходи або ліміти Замовника на передавані відходи.

Згідно з п. 2.4 Договору Виконавець на підставі даних, отриманих від Замовника, та цін, вказаних у Специфікаціях, зобов`язаний не пізніше ніж через 5 робочих днів після їх отримання визначити вартість послуг, які він планує надати, та надати Замовнику рахунок на свої послуги.

Відповідно до п. 2.5 Договору оплата за надані послуги здійснюється протягом 10 календарних днів з дня виставлення Виконавцем рахунку шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок Виконавця на умовах 100% попередньої оплати.

Згідно з п. 2.6 Договору датою платежу вважається дата надходження коштів на розрахунковий рахунок Виконавця.

Відповідно до п. 3.1 Договору Виконавець зобов`язаний надати послуги у повному обсязі у строки, вказані у Договорі.

Згідно з п. 3.2 Договору про накопичення промислових відходів та необхідність їх утилізації Замовник повідомляє Виконавця у письмовій формі поштою, дублюючи це повідомлення факсимільним зв`язком. У письмовому повідомленні Замовник зазначає кількість промислових відходів, які необхідно прийняти Виконавцю для перевезення і передачі для подальшої утилізації.

За умовами п. 3.3 Договору Замовник зобов`язаний передати Виконавцю відходи та надати їх паспорти у 15-денний строк з моменту отримання Виконавцем Заявки. Відходи передаються разом з підписанням акту приймання-передачі відходів. Право власності на відходи передаються від Замовника до Виконавця у момент навантаження відходів у транспортний засіб, що підтверджується актами приймання-передачі відходів.

Відповідно до п. 3.6 Договору Замовник несе обов`язки по завантаженню відходів у транспортний засіб Виконавця або інше за згодою сторін.

Згідно з п. 3.7 Договору за результатами виконаних послуг Виконавець підраховує об`єм переданих відходів та складає акт надання послуг у двох примірниках, які передає на підпис Замовнику. В акті зазначається кількість (об`єм) переданих відходів, а також вартість виконаних послуг. Замовник зобов`язується у термін 5-ть робочих днів розглянути наданий акт надання послуг та підписати його. Послуги вважаються наданими з дня їх прийняття Замовником шляхом підписання акту наданих послуг.

Договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2021, а в частині виконання грошових зобов`язань до їх повного виконання (п. 7.1 Договору).

Специфікацією до Договору (Додаток 1) сторони узгодили, що Замовник доручає, а Виконавець бере на себе зобов`язання власними силами та на власний ризик чи із залученням третіх осіб, надавати послуги по перевезенню і передачі промислових відходів, які утворились у процесі здійснення Замовником господарської діяльності, для подальшого їх оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення згідно вимог чинного законодавства України, такого найменування та такими цінами:

- відходи вогнетривкої цегли, 80 т, ціна за тонну 1 565,28 грн., вартість з транспортними витратами та ПДВ 125 222,40 грн.

За умовами п. 1 Специфікації під послугами із збирання та передачі на утилізацію вважається збирання, зберігання, підготовка, перевезення і передача на утилізацію відходів.

Пунктом 3 Специфікації передбачено, що вказана Специфікація є підставою для проведення взаємних розрахунків та платежів між Виконавцем та Замовником.

На виконання умов Договору Позивач на підставі виставленого Відповідачем рахунку № 47 від 11.05.2021 сплатив останньому грошові кошти у розмірі 125 222,40 грн., що підтверджується платіжною інструкцією № 1722 від 18.05.2021.

Відповідач надав Позивачу послуги на суму 111 565,33 грн., що підтверджується актами надання послуг:

- № 656 від 28.09.2021 на суму 65 702,63 грн.;

- № 657 від 29.09.2021 на суму 34 123,10 грн.;

- № 1928 від 30.12.2021 на суму 11 739,60 грн.,

які підписані сторонами без будь-яких зауважень і заперечень.

Позивач зазначає, що Відповідач не надав послуги на суму 13 657,07 грн., вказані грошові кошти не повернув, що і є причиною виникнення спору.

Ухвалюючи рішення, господарський суд виходив з таких підстав.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

За приписами ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається з матеріалів справи, Позивач сплатив Відповідачу грошові кошти у розмірі 125 222,40 грн., що підтверджується платіжною інструкцією № 1722 від 18.05.2021.

Відповідач надав Позивачу послуги на суму 111 565,33 грн., що підтверджується актами надання послуг № 656 від 28.09.2021 на суму 65 702,63 грн., № 657 від 29.09.2021 на суму 34 123,10 грн., № 1928 від 30.12.2021 на суму 11 739,60 грн.

Однак Відповідач не надав послуги на суму 13 657,07 грн., вказані грошові кошти не повернув.

Згідно зі ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зі ст. ст. 78, 79 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Відповідача грошових коштів у розмірі 13 657,07 грн.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

Так, згідно з інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 22.02.2024 місцезнаходженням Відповідача є: 69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84.

Інформація про зміну місцезнаходження Відповідача внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань 07.12.2023, номер запису 1002231070006007282, тобто після відкриття провадження у справі (10.10.2023). При цьому, станом на 10.10.2023 місцезнаходженням Відповідача було: 51914, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 13, оф. 4.

Враховуючи викладене, справа розглянута Господарським судом Дніпропетровської області на підставі ч. 2 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір за подання позовної заяви покладається на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-79, 86, 129, ч. 9 ст. 165, ст.ст. 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Підприємства об`єднання громадян "Надія" Спілки осіб з інвалідністю" (69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 43683091) на користь Акціонерного товариства "Дніпровська теплоелектроцентраль" (51925, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Заводська, 2, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 00130820) грошові кошти у розмірі 13 657,07 грн., судовий збір у розмірі 2 684,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

22.02.2024

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117201788
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —904/5310/23

Судовий наказ від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні