Рішення
від 23.02.2024 по справі 905/1658/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23.02.2024р. Справа №905/1658/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Демідової П.В., розглянув матеріали справи № 905/1658/23

за позовом: Акціонерного товариства «Українська залізниця», м.Київ,

до відповідача: Комунального підприємства «Лиманська служба єдиного замовника», м.Лиман, Донецька область,

про стягнення заборгованості в сумі 5 183,84грн.

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПРАВИ:

Позивач, Акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі філії «Енергозбут» Акціонерного товариства «Українська залізниця», звернувся до Господарського суду Донецької області, з позовною заявою, до Комунального підприємства «Лиманська служба єдиного замовника» про стягнення заборгованості в сумі 5183,84грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договорів про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії №2091 та №3861 від 27.12.2018, в частині оплати наданих послуг, у зв`язку з чим виникла заборгованість в сумі 5183,84грн.

Суд, ухвалою від 25.12.2023 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 905/1658/23, вирішив розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін; запропонував відповідачу у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження, подати до суду відзив на позовну заяву, запропонував позивачу у строк не пізніше п`ять днів з дня отримання відзиву на позовну заяву подати відповідь на відзив.

26.12.2023 від відповідача через підсистему «Електронний суд» надійшла заява про визнання позову (вх.307-10/6754/23), в якій останній визнає позовні вимоги в повному обсязі.

У відповідності до ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи наявність у позивача та відповідача електронних кабінетів в підсистемі «Електронний суд», ухвала суду від 26.12.2023 була надіслана сторонам на їх особисті електронні кабінети.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявна заява відповідача про визнання позову, беручи до уваги наявні документи, які мають значення для вирішення справи та на підставі яких можливо об`єктивно вирішити спір, дана справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

З`ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи, суд,-

ВСТАНОВИВ:

27.12.2018 між Акціонерним товариством «Українська залізниця», в особі філії «Енергозбут», та Комунальним підприємством «Лиманська служба єдиного замовника» було укладено Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (далі-договір), шляхом підписання заяв-приєднання до умов публічного договору№2091 від 27.12.2018 та заяв-приєднання до умов публічного договору №3861 від 27.12.2018, за яким оператор системи АТ «Українська залізниця» надає споживачу КП «Лиманська служба єдиного замовника» послуги з розподілу електричної енергії.

Відповідно до п.1.1 договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, він є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу (передачі) електричної енергії споживачам, як послуги оператора системи.

Пунктом 2.1 договору визначено, що оператор системи надає споживачу послуги з розподілу електричної енергії параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №309, та Кодексу систем розподілу затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки розподілу за об`єктом споживача, який є додатком 2 до цього договору, та в особовому рахунку споживача, облікових базах даних Оператора системи.

Відповідно до п.2.3 договору зазначено, що споживач оплачує за розподіл електричної енергії згідно з умовами глави глави 5 цього договору та інші послуги оператора системи згідно з додатком 4 «Порядок розрахунків».

Розділом 3 визначено порядок обліку електричної енергії, відповідно до якого зазначено наступне.

Пунктом 3.1 встановлено, за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого обсягу електричної енергії береться одна кіловат година (кВт*год).

Згідно п.3.2 договору, дані комерційного обліку щодо обсягу електричної енергії за розрахунковий місяць зазначаються оператором системи в особистому кабінеті споживача та/або в рахунку про сплату послуги за цим договором, у тому числі якщо оплату за цим договором забезпечує електропостачальник споживача.

Розділом 5 договору закріплена ціна договору, оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Пунктом 5.1 договору визначено, що ціною цього договору є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) споживача зазначені в Паспорті точки (точок) розподілу за об`єктом споживача.

Оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за цим договором здійснюється на поточний рахунок оператора системи (пункт 5.2 договору).

Тариф (ціна) на послугу з розподілу (передачі) електричної енергії та терміни оплати послуги зазначаються в додатку 4 «Порядок розрахунків» (пункт 5.3 договору).

Споживач оплачує послугу з розподілу (передачі) оператору системи, якщо згідно з умовами договору про постачання, споживач забезпечує оплату послуги з розподілу (передачі) або купує електричну енергію для власного споживання за двостороннім договором та на організованих сегментах ринку. Постачальнику оплачує послугу з розподілу (передачі) оператору системи, якщо згідно з умовами договору про постачання, оплату послуги з розподілу забезпечує постачальник (пункт 5.5 договору).

Згідно до п.6.1 договору, оператор системи зобов`язується виконувати умови цього договору, відкрити особовий рахунок споживача та здійснювати розподіл електричної енергії споживачу із дотриманням показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами.

Споживач зобов`язаний виконувати умови цього договору та у разі здійснення оплати за послугу з розподілу (передачу), безпосередньо оператору системи здійснювати таку оплату у терміни, передбачені додатком до цього договору (пункт 6.2 договору).

Цей договір набирає чинності з дня приєднання споживача до умов цього договору і діє протягом 1 року, якщо інший термін не зазначено в заяві-приєднання. Договір вважається продовженим на кожен наступний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із сторін не заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Договір може бути розірвано і в інший термін за ініціативою будь-якої із сторін у порядку, визначеному законодавством України (пункт 11.1-11.2 договору).

Пунктом 12.8 договору визначено, що невід`ємною частиною договору є додатки: 13 додатків, додатком 1 якого є заяви-приєднання.

Відповідно до заяв-приєднання №2091, що підписані обома сторонами, до умов публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії від 27.12.2018 було приєднано такі точки споживача: назва об`єкта електрозабезпечення контора (Донецька обл, м.Лиман, пров.Бригадний,6), назва об`єкта електрозабезпечення ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Крупська,12), назва об`єкта електрозабезпечення ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Слов`янська,3), назва об`єкта електрозабезпечення ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Слов`янська,1).

Відповідно до заяв-приєднання №3861, що підписані обома сторонами, до умов публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії від 27.12.2018 було приєднано такі точки споживача: назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Дарм» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Привокзальна), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Шкільна» (Донецька обл. м.Лиман, пров.Привокзальний), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Гагаріна» (Донецька обл, м.Лиман, пр.Гагаріна), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Приозерна» (Донецька обл, м.Лиман, пров.Бригадний), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Столовая» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Деповська). Також, заявою-приєднання №3861 від 27.12.2018 було приєднано наступні точки споживача: назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення «Привокзальна» (Донецька обл,м.Лиман, вул.Привокзальна), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Клубная» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Івана Лейко), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення «Дом коммуна» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Івана Лейко), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Больница» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Костянтина Гасієва (Чапаєва), назва об`єкта електрозабезпечення зовнішнє освітлення ТП «Крупська» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Студентська).

Згідно до додатку 4 «Порядок розрахунків» до публічного договору, п.1 якого зазначено, що оплата вартості послуг з розподілу електричної енергії та інших платежів проводиться споживачем виключно у грошовій формі на поточний рахунок оператора системи за розрахунковий період, який становить 1 календарний місяць. Датою оплати рахунка визначається датою, на яку були зараховані кошти на поточний рахунок оператора системи.

Пунктами 2, 3 порядку розрахунків зазначено, сума оплати послуг з розподілу визначається виходячи з обсягу електричної енергії , розподіленої оператором системи, та тарифу на розподіл електричної енергії, що діяв у розрахунковому періоді. Тарифи (ціни) на послуги з розподілу електричної енергії на ринку електричної енергії встановлюються Регулятором та розміщуються на офіційному веб-сайті оператора системи.

Остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію та інші платежі згідно з умовами цього договору, здійснюються споживачем на підставі отриманих у оператора системи рахунків протягом 5 операційних днів з дня їх отримання (пункт 5 порядку розрахунків).

Покази лічильників фіксуються із зазначенням фактичної дати та необхідності, часу зчитування. Обсяг розподіленої електричної енергії визначається за розрахунковий період, який становить 1 календарний місяць, і визначається відповідно до порядку, встановленого Кодексом комерційного обліку електричної енергії.

За підсумками місяця оператор системи надає споживачу: акт приймання передачі наданих послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, акт про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Оформлені належним чином акти споживач повертає оператору системи у п`ятиденний термін. У разі неповернення споживачем належно оформленого акту та за відсутності заперечень останній вважається підтвердженим (пункт 8 порядку розрахунків).

На поточний рахунок оператора системи споживач перераховує: грошові кошти за розподілену активну енергію (пункт 13 порядку розрахунків).

На виконання умов публічного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та згідно заяв-приєднання №2091 та №3861, позивачем надавались послуги з розподілу електричної енергії. Тобто свої зобов`язання позивач виконав у повному обсязі.

Позивачем було виставлено рахунки та акти приймання-передачі за надані послуги відповідачу, а саме: рахунок від 28.02.2022 №992091 за надані послуги з розподілу електричної енергії в лютому 2022 та акт приймання-передачі наданих послуг №209 за лютий 2022 всього на суму 3 148,09грн; рахунок від 31.03.2022 №992091 за надані послуги з розподілу електричної енергії в березні 2022 та акт приймання-передачі наданих послуг №209 за березень 2022 всього на суму 1 742,18грн; рахунок від 28.02.2022 №993861 за надані послуги з розподілу електричної енергії в лютому 2022 та акт приймання-передачі наданих послуг №386 за лютий 2022 на суму 293,57грн.

Відповідно п. 5.5.5 Постанови про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Проте, відповідач своїх зобов`язань за договором не виконав, оплату вартості наданих послуг за розподіл електричної енергії не здійснив.

З метою отримання оплати за надані послуги, позивачем було направлено на юридичну адресу відповідача претензію від 20.07.2023 №ЕЕЦ-17/1154 разом з рахунками та актами приймання-передачі за лютий та березень 2022, а також акти звірки. Направлення вищевказаних документів відповідачу підтверджується рекомендованим повідомленням, що міститься в матеріалах справи та з якого вбачається отримання поштового відправлення відповідачем 18.08.2023.

Таким чином, претензія та рахунки були отримані відповідачем 18.08.2023.

Враховуючи викладене, суд вважає доведеним факт виконання позивачем зобов`язань за публічним договором.

Як вбачається з матеріалів справи, у період з лютого 2022 по березень 2022 включно позивачем було нараховано відповідачу суму за надані послугу з розподілу (передачі) електричної енергії на загальну суму 5 183,84грн.

Виходячи із актів приймання-передавання та рахунків, виставлених відповідачу, судом було встановлено, що заборгованість останнього за послуги з розподілу електричної енергії за заявами-приєднання №2091 за лютий 2022 за точками обліку становить 3 148,09грн, а саме: контора (Донецька обл, м.Лиман, пров.Бригадний,6) - 1 724,92грн, ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Слов`янська,1) - 113,87, ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Слов`янська,3) - 436,79грн, ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Крупська,12) - 347,83грн.

Заборгованість за надані послуги з розподілу електричної енергії в березні 2022 за заявами-приєднання №2091 за точками обліку становить 1 742,18грн. а саме: : контора (Донецька обл, м.Лиман, пров.Бригадний,6) 1 397,55грн; ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Слов`янська,3) 8,01грн; ліфти (Донецька обл, м.Лиман, вул.Крупська,12) 46,26грн.

Заборгованість за надані послуги з розподілу електричної енергії в лютому 2022 за заявами-приєднання №3861 за точками обліку становить 293,57грн. а саме: Привокзальна (Донецька обл,м.Лиман, вул.Привокзальна) на суму 32,91грн; ТП «Дарм» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Привокзальна) на суму 25,80грн; ТП «Шкільна» (Донецька обл. м.Лиман, пров.Привокзальний) на суму 12,45; ТП «Гагаріна» (Донецька обл, м.Лиман, пр.Гагаріна) на суму 32,03грн; ТП «Клубная» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Івана Лейко) на суму 39,14грн; ТП «Дом коммуна» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Івана Лейко) на суму 15,12грн; ТП «Больница» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Костянтина Гасієва (Чапаєва) на суму 26,69грн; ТП «Столова» на суму 7,12грн; ТП «Крупская» (Донецька обл, м.Лиман, вул.Студентська) на суму 53,38грн.

Обґрунтованість і розрахунки спірної суми заборгованості відповідачем підтверджені. Факт отримання відповідачем Комунальним підприємством «Лиманська служба єдиного замовника» відповідних послуг за публічним договором про надання послуг з розподілу електричної енергії та заявами-приєднання підтверджений.

З огляду на зазначене вище, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача у повному обсязі про стягнення заборгованості у розмірі 5 183,84грн.

Згідно до приписів ч.4 ст.191 Господарського процесуального кодексу, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи визнання відповідачем позову до початку розгляду справи по суті, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 1 342 грн.

Враховуючи приписи законодавства щодо покладення судового збору на учасників судового процесу в залежності від результату вирішення спору, передбачені ст.129 Господарського процесуального кодексу України, та відсутність правових підстав для звільнення відповідача від його сплати, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1 342 грн.

Керуючись ст.ст. 129, 191, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Акціонерного товариства «Українська залізниця» до відповідача Комунального підприємства «Лиманська служба єдиного замовника» про стягнення заборгованості в сумі 5183,84грн задовольнити.

2.Стягнути з Комунального підприємства «Лиманська служба єдиного замовника» (84404, Донецька область, м.Лиман, пров.Бригадний, буд.6, код ЄДРПОУ 31046265) на користь Акціонерного товариства «Українська залізниця» (03150, м.Київ, вул.Єжи Гедройця, буд.5, код ЄДРПОУ 40075815), в особі філії «Енергозбут» (01135, м.Київ, вул.Жилянська,буд.97, код ЄДРПОУ 40150221), заборгованість в розмірі в сумі 5 183,84грн., а також витрати зі сплати судового збору в розмірі 1 342 (одна тисяча триста сорок дві) 00 грн.

3.Повернути Акціонерному товариству «Українська залізниця» (03150, м.Київ, вул.Єжи Гедройця, буд.5, код ЄДРПОУ 40075815), в особі філії «Енергозбут» (01135, м.Київ, вул.Жилянська,буд.97, код ЄДРПОУ 40150221), з Державного бюджету України суму судового збору в розмірі 1 342 грн, сплаченого згідно платіжної інструкції №737973 (#1434189361601) від 20.11.2023.

4.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

5.Рішення може бути оскаржене в Східний апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку передбаченому розділом IV ГПК України.

Рішення прийняте, складено та підписано у нарадчій кімнаті.

Суддя П.В. Демідова

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі "Судова влада України" (dn.arbitr.gov.ua).

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117201910
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1658/23

Судовий наказ від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні