Рішення
від 16.02.2024 по справі 285/5379/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

Справа № 285/5379/23

провадження у справі №2/0285/240/24

16 лютого 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

у складі судді Помогаєва А.В.,

за участі: секретаря судового засідання Ковальчук М.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

третьої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Звягельської міської ради як органу опіки та піклування до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа на стороні позивача - патронатний вихователь ОСОБА_2 , про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2023 року Виконавчий комітетЗвягельської міськоїради якоргану опікита піклування звернувся до суду з позовом, у якому просив позбавити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути з відповідачів аліменти на користь дитини у твердій грошовій сумі в розмірі по 1416 грн 50 коп щомісяця, починаючи з дня подачі позовної заяви до повноліття дитини.

В обґрунтуваннясвоїх позовнихвимог зазначає,що відповідачі є батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З 09.05.2023 ОСОБА_5 перебуває на обліку в службі у справах дітей Звягельської міської ради, як така, що опинилися у складних життєвих обставинах, у зв`язку з тим, що батьки дитини свідомо нехтують своїми батьківськими обов`язками: вихованням дитини не займаються, не утримують її, не піклуються про стан її здоров`я, не вжили заходів щодо повернення дочки в свою сім`ю, не працюють, зловживають алкогольними напоями.

До служби у справах дітей Звягельської міської ради звернулася ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , про те, що у неї посусідству у квартирі АДРЕСА_2 проживає чоловік з дівчинкою 12 років, матір малолітньої дитини впродовж декількох місяців відсутня.

09.05.2023 року о 10 год 30 хв представниками рейдової бригади було обстежено умови проживання громадянина ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується відповідним актом. В оселі ОСОБА_7 виявлено антисанітарію та безлад, наявні навали сміття, сморід, умови проживання незадовільні. Під час перевірки ОСОБА_7 заперечував проживання з ним дитини.

Того ж дня о 10 год. 50 хв. представниками рейдової бригади виявлено на АДРЕСА_3 , громадянина ОСОБА_7 з дівчинкою 12 років. На звернення спеціаліста служби у справах дітей Звягельської міської ради ОСОБА_8 не реагував, втік. Дівчинка працівникам повідомила, що її ім`я - ОСОБА_9 , прізвище - ОСОБА_10 , з осені 2022 року вона з матір`ю ОСОБА_3 проживає у ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи складні життєві обставини в яких опинилася ОСОБА_3 , вона написала заяву про тимчасове влаштування дочки ОСОБА_5 в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_2 .

Розпорядженням міського голови Звягельської міської ради від 09.05.2023 №124 (о) "Про влаштування дитини" ОСОБА_5 влаштовано в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_2 , строком на три місяці.

Відповідно до витягу з реєстру Стриївської територіальної громади від №2022/000650158 з`ясовано, що ОСОБА_5 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно характеристики Суслівського ліцею Стриївської сільської ради Звягельського району Житомирської області від 20.06.2023 ОСОБА_5 учениця 5-го класу. Батьки не цікавляться успіхами дитини, не відвідують батьківські збори, не реагують на звернення класного керівника. Мати дитини не відвідує ліцей, не підтримує зв`язок з класним керівником. Немає постійного контролю за успішністю дитини в ліцеї, за виконанням домашнього завдання.

Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Стриївської сільської ради ОСОБА_4 , проживає без реєстрації в АДРЕСА_4 .

Відповідно до листа служби у справах дітей Стриївської сільської ради від 27.07.2023 №242 з`ясовано, що 25.07.2023 начальником служби у справах дітей Стриївської сільської ради спільно з фахівцем із соціальної роботи Стриївської сільської ради та старшим дільничним офіцером поліції було обстежено умови проживання ОСОБА_4 після його звільнення з місця позбавлення волі за місцем проживання: АДРЕСА_4 .

Відповідно до повідомлень Звягельської філії Житомирського обласного центру зайнятості від 17.07.2023 №1072/03-23, №1071/03-23 з`ясовано, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на обліку в Звягельській філії Житомирського обласного центру зайнятості як безробітні не перебувають.

З ОСОБА_3 працівником служби у справах дітей Звягельської міської ради та працівниками Звягельського міського центру соціальних служб неодноразово проводилася профілактично-роз`яснювальна бесіда щодо належного виконання батьківських обов`язків, створення належних умов для проживання малолітньої дитини, недопустимості зловживання алкогольними напоями, працевлаштування та попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків згідно з чинним законодавством.

Відповідно до повідомлення Звягельського міського центру соціальних служб від 25.05.2023 №251 сім`ю ОСОБА_3 взято під соціальний супровід з 16.05.2023 року. Метою соціального супроводу є підвищення виховного потенціалу сім`ї. За час соціального супроводу з матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_3 систематично проводилися профілактичні бесіди та надавалися поради.

ОСОБА_3 притягувалась до адміністративної відповідальності: 09.05.2023 за ч.1 ст. 184 КУпАП, 20.06.2023 за ст.183 КУпАП, 20.06.2023 за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП.

ОСОБА_4 неодноразово притягувався як до кримінальної, так і до адміністративної відповідальності.

З повідомлення Звягельського міського центру соціальних служб від 20.07.2023 №334 з`ясовано, що з малолітньою дитиною ОСОБА_11 було проведено невимушену бесіду спрямовану на з`ясування ставлення дитини до батьків. Анастасія розуміє значення "позбавлення батьківських прав" відносно неї, проте чітко не озвучила своєї думки щодо позбавлення батьківських прав. Вона не знає та не впевнена чи хоче повертатися до мами, не завжди має багато тем для розмови з нею.

Звягельський міський центр соціальних служб вважає, що повернення малолітньої дитини ОСОБА_5 в біологічну сім`ю батьків є недоцільним, у зв`язку з тим, що ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не виконують свої батьківські обов`язки, та є доцільним позбавлення їх батьківських прав відносно малолітньої дитини.

Розпорядженням міського голови Звягельської міської ради від 27.07.2023 №201 (о) "Про продовження терміну перебування дитини в сім`ї патронатного вихователя" продовжено термін перебування ОСОБА_5 в сім`ї патронатного вихователя ОСОБА_2 , строком на три місяці.

Батьки не цікавляться життям та здоров`ям дитини, не піклуються про її фізичний та духовний розвиток. Необхідних умов для повернення дитини не створили.

Представник органу опіки в судовому засіданні позов підтримала та просила задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не прибули, про час і місце судового розгляду повідомлені вчасно та належним чином. Правом подати відзив на позов не скористалися.

Третя особа на стороні позивача - патронатний вихователь ОСОБА_2 дала пояснення про обставини проживання в її сім`ї ОСОБА_5 та її спілкування з батьками. Висловила думку про доцільність позбавлення відповідачів батьківських прав.

Судом з`ясовано думку ОСОБА_5 , яка підтвердила обставини, на які посилається позивач, та визнала необхідним позбавити відповідачів батьківських прав.

Дослідивши письмові матеріали та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають, крім інших, орган опіки та піклування (ст.165 СК України).

Судом встановлено,що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 єбатьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджуєтьсякопією свідоцтвапро народження.

Звертаючись до суду з даним позовом, якому передувала виважена та ґрунтовна підготовка, збір необхідної доказової бази, позивачем були вжиті усі можливі заходи з метою захисту інтересів дитини щодо її права на батьківське піклування, повернення в сім`ю.

Рішенням Виконавчого комітету Звягельської міської ради №875 від 23.08.2023 затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Конституцією України (ст.51) визначено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків (ст.164 СК України).

Це є винятковою мірою, яка тягне за собою надзвичайні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини.

Позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток, як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати, як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Безумовно, інтереси дитини є надзвичайно важливими, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків, і позбавлення останніх батьківських прав є крайнім, виключним та надзвичайним способом впливу на них.

Матеріалами справи підтверджено та не спростовано беззаперечними доказами, що відповідачі самоусунулися від виконання батьківських обов`язків, переклавши всю відповідальність за життя своєї дитини на державу, що суд сприймає як свідоме нехтування своїми обов`язками.

Розуміючи, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, суд вважає доведеним факт ухилення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, а позовні вимоги органу опіки та піклування про позбавлення їх батьківських прав обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини (ч.2 ст.166 СК України).

Таке утримання є безумовним, оскільки закон не передбачає будь-яких спеціальних умов для виникнення обов`язку батьків з утримання своїх дітей, та не передбачає звільнення батьків від утримання незалежно від того, чи є вони працездатними, та чи є в них кошти, достатні для утримання.

Кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (ст.181 СК України).

Відповідачі єздоровими,працездатними особами; не приймають участі у вихованні дитини та не створюють всі необхідні умови для її розвитку і життя; будь-яких поважних причин, що унеможливлюють надання ними матеріальної допомоги на момент розгляду справи не існує, відтак вони спроможні сплачувати аліменти.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до положень ст.191 СК України стягнення аліментів здійснюється з дня пред`явлення позову, тобто з 30.08.2023.

Рішення в межах суми платежу за один місяць слід допустити до негайного виконання.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», то відповідно до вимог ст.141 ЦПК України він стягується з відповідачів в дохід держави в розмірі 5368,00 грн. з кожного відповідача.

Керуючись статтями 4, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд ,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на користь дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 1416 грн 50 коп щомісяця, починаючи з дня подачі позовної заяви - 30.08.2023 та до повноліття дитини.

Стягувати з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на користь дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 1416 грн 50 коп щомісяця, починаючи з дня подачі позовної заяви - 30.08.2023 та до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі 5368 грн.

Стягнути з ОСОБА_4 , на користь держави судовий збір у розмірі 5368 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня отримання повного тексту рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 23.02.2024.

Суддя А.В.Помогаєв

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117203939
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —285/5379/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні