Ухвала
від 23.02.2024 по справі 676/5546/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/5546/23

Номер провадження 1-кс/676/386/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Слідчий суддя Кам`янець-Подiльського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кам`янці-Подільському клопотання дізнавача СД Кам`янець-Подiльського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженню, відомості про яке внесені 02 серпня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023242230000019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, -

в с т а н о в и в:

Дізнавач СД Кам`янець-Подiльського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Кам`янець-Подільського міськрайонного суду з клопотанням, погодженим з прокурором Кам`янець-Подільської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу ОСОБА_5 , а саме до довіреності № 553 від 28 березня 2018 року, де вказано, що ОСОБА_6 , діє від імені ОСОБА_7 , та виступає в якості продавця земельної ділянки, загальною площею 2.0000 га, що розташована за адресою: Хмельницька область Кам`янець-Подільський район Кадиївська сільська рада кадастровий номер 6822483300:03:008:0121 з цільовим призначенням земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

В обґрунтування клопотання зазначається, що ОСОБА_7 , попередньо використавши право на безоплатну приватизацію землі, діючи умисно, шляхом обману, повторно отримав безоплатно у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 2 га, розташовану на території Орининської сільської ради.

За вказаним фактом 02 серпня 2023 року слідчим відділом Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023242230000019, відомості якого внесено до ЄРДР, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України.

Під час досудового розслідування опитано ОСОБА_7 , який повідомив, що у 2016 році працював на будівництві в м. Хмельницький. До нього звернувся бригадир на ім`я ОСОБА_8 , з проханням звернувся до нотаріуса, щоб оформити договір по заробітній платі, який він мав підписати. 14 квітня 2016 року разом із бригадиром ОСОБА_8 більш точних даних ОСОБА_7 не відомо, прийшли до нотаріуса ОСОБА_5 , де останній підписав наданні нотаріусом документи в тому числі договір, однак із самим змістом договору ОСОБА_7 не ознайомився. Так як, договір був за об`ємом великий, тому не читав його. Крім того, ОСОБА_8 постійно підганяв, щоб швидше підписати документи та стверджував, що все добре. Після того, останній направився на роботу, де за певний час прийшов ОСОБА_8 та приніс, ще документи, які нотаріус ОСОБА_9 , не встигла дооформити. Дані документи також підписав, не читаючи їх змісту. Після даної ситуації, ОСОБА_7 , попрацював на вказаному об`єкті, ще три місяці, за що бригадир не розрахувався за роботу та поїхав за кордон.

Також ОСОБА_7 , повідомив, що йому було не відомо, що він підписує договір про надання йому земельної ділянки державного значення площею 2 га, оскільки нотаріус та його колега нічого не говорили. Так, як він довіряв своєму колезі, то нічого і не підозрював. Щодо отримання земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності площею 2 га, що розташована на території Кадиївецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, останній з заявами про отримання землі не звертався до вказаної сільської ради, та не підписував їх. Крім того, в даній заяві, яка оформлена від імені ОСОБА_7 , підпис, який проставлений, відрізняється від оригіналу. І те, що йому було відведено дві земельних ділянки з кадастровими номерами 6825884800:04:037:0151 відповідно до наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 № 22-7900-СГ від 28.04.2017 року та заяви № С-10250/0/5-17 від 18.04.2017; земельної ділянки із кадастровим номером 6822483300:03:008:0121 відповідно до наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 № 22-2267-СГ від 11.04.2018 року, останньому нічого невідомо з даного приводу. Будь яких винагород за отримання землі, останній вказав, що не отримував, оскільки нічого не було відомо про вищеказаний факт.

В межах досудового розслідування встановлено, що згідно із договором купівлі-продажу земельної ділянки, ОСОБА_6 , 1978 р.н., мешканець АДРЕСА_1 , виступає в якості продавця відповідно до дублікату довіреності, виданим приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу ОСОБА_5 від 28 березня 2018 року № 553, діяв від імені ОСОБА_7 , здійснив продаж земельної ділянки з кадастровим номером 6822483300:03:008:0121. площею 2 га., яка розташована на території Кадиївецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, підтвердження або спростування інформації про оформлення документів в нотаріуса, дізнавач ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді із клопотанням надати тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів, оскільки є достатні підстави вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можливо встановити лише за умов отримання доступу до документів, які перебувають у володінні приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу ОСОБА_5 , а також, що здобуті внаслідок цього фактичні дані можуть бути використані в якості доказів, в інший спосіб отримати докази кримінального правопорушення слідчий не може.

Дізнавач в судове засідання не з`явився, проте надав слідчому судді письмову заяву, в якій просив розглядати клопотання у його відсутності та задовольнити клопотання із зазначених у ньому підстав. Слідчим суддею клопотання розглянуте у відсутності дізнавача, оскільки відповідно до ч.3 ст.244 КПК України його неприбуття у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Клопотання слідчим суддею розглянуте без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчий довів наявність ризиків, встановлених ч.2 ст.163 КПК України.

Згідно із ч.1ст.107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Так, слідчим суддею встановлено, що 02 серпня 2023 року слідчим було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023242230000019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно із п.3 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Частиною 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Приписами ч.7 ст.163 КПК України передбачено можливість слідчому судді в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Під час розгляду клопотання стороною обвинувачення доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

Також стороною обвинувачення доведено наявність достатніх підстав вважати, що зазначені в клопотанні документи перебувають у володінні приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу ОСОБА_5 , що, самі по собі та в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також, що іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, неможливо довести іншим способом.

Зокрема, відомості, які містяться у зазначених у клопотанні документах мають значення для встановлення події кримінального правопорушення та осіб, причетних до його вчинення, тобто відомості мають значення для встановлення передбачених у ч.1 ст.91 КПК України обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.159, 160, 163-166 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання дізнавача СД Кам`янець-Подiльського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дізнавачам СД Кам`янець-Подiльського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 тимчасовий доступ до документів, а саме до довіреності виданої приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу ОСОБА_5 № 553 від 28 березня 2018 року, де вказано, що ОСОБА_6 діє від імені ОСОБА_7 , та виступає в якості продавця земельної ділянки, загальною площею 2.0000 га, що розташована за адресою: Хмельницька область Кам`янець-Подільський район Кадиївська сільська рада кадастровий номер 6822483300:03:008:0121 з цільовим призначенням земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Зобов`язати приватного нотаріуса ОСОБА_5 надати (забезпечити) тимчасовий доступ дізнавачам СД Кам`янець-Подiльського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_11 до вищевказаних документів, із можливістю провести огляд та вилучення копій документів.

Встановити строк дії ухвали з 23 лютого 2024 року до 20 березня 2024 року включно.

Роз`яснити, що згідно із ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Копію ухвали направити дізнавачу для виконання та прокурору для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Кам`янець-Подільського

міськрайонного суду

Хмельницької області ОСОБА_1

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117206862
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —676/5546/23

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Мантуляк Ю. В.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Мантуляк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні