Ухвала
від 19.02.2024 по справі 757/7794/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7794/24-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисника: ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Управління розслідування особливо тяжких злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

19.02.2024 старший слідчий в особливо важливих справах Управління розслідування особливо тяжких злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України підполковник поліції ОСОБА_6 , за погодженням із прокурором третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, яківедуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , звернулась до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст.191, ч. 5 ст.191, ч. 3 ст. 209,ч.1 ст.388, ч.5 ст.27 ч.2 ст.28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у липні 2017 року, більш точний час та місце досудовим розслідуванням встановити не вдалося, у невстановлених на сьогодні осіб виник злочинний умисел, спрямований на незаконне власне збагачення шляхом вчинення корисливих злочинів, підроблення документів, використання підроблених документів, внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації нерухомого майна, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, розтрату чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у складі організованої групи в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2017 році, більш точний час та місце стороною обвинувачення не з`ясовані, не встановлені на сьогодні особи розробили та узгодили між собою злочинний план, спрямований на вчинення злочинів, пов`язаних із розтратою майна в особливо великих розмірах, яке перебувало у володінні та користуванні Акціонерного товариства «Комерційний банк «Земельний капітал» (код ЄДРПОУ 20280450) (далі - АТ «КБ «Земельний капітал»), зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи, шляхом укладення договорів про надання завідомо безповоротних кредитів.

Згідно з розробленим планом передбачалось: залучити до злочинної діяльності співробітників АТ «КБ «Земельний капітал», які б погодилися на вигідних для себе умовах узяти безпосередню участь у вчиненні злочину шляхом узгоджених між собою дій щодо підготовки, прийняття, визнання та врахування ряду документів, які б містили завідомо неправдиві відомості, на підставі яких прийняти рішення про кредитування завідомо безповоротних кредитних проєктів для отримання юридичними особами, які, з-поміж іншого, мали ознаки фіктивності, у забезпечення яких надавалося неіснуюче рухоме та нерухоме майно; підшукати фізичних осіб, які б надали згоду стати директорами та власниками юридичних осіб, підготувати окремі документи, які б містили завідомо неправдиві відомості для їх подання до АТ «КБ «Земельний капітал» з метою прийняття рішень про кредитування та укладення з ними завідомо безповоротних кредитних договорів;підшукати фізичних осіб, які б за винагороду погодилися стати власниками неіснуючого нерухомого майна, що виступило б забезпеченням виконання умов завідомо безповоротних кредитних договорів, та, як наслідок, отримати можливість не виконувати умов договору у зв`язку з неможливістю стягнення предмета застави; забезпечити державну реєстрацію неіснуючого нерухомого майна, отримання підроблених звітів про його оцінку, підписання працівниками банку завідомо неправдивих офіційних документів ? актів проведення перевірки неіснуючого заставного майна; перерахувати з метою легалізації отриманих злочинним шляхом коштів унаслідок фінансування завідомо безповоротних кредитних проєктів на рахунки підконтрольних юридичних осіб, у тому числі з ознаками фіктивності, для їх подальшої розтрати на користь визначених учасниками організованої групи юридичних осіб.

Надалі не встановлені на сьогодні особи, усвідомлюючи неспроможність самостійно реалізувати розроблений злочинний план, почали формувати стійке об`єднання - організовану групу, забезпечуючи при цьому стійкість організованої групи, керованість і тривалість намічених злочинних дій, спрямованих на розтрату майна АТ «КБ «Земельний капітал».

У різний період часу, починаючи з 2017 року, до складу організованої групи входили: співробітники АТ «КБ «Земельний капітал» ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 , оцінювач та генеральний директор Товарної біржи «Дніпропетровська Універсальна» ОСОБА_12 , фізичні особи ОСОБА_13 , ОСОБА_14 (матеріали кримінального провадження щодо яких виділено в окремі провадження та 01.09.2023 обвинувальні акти з угодами про визнання винуватості скеровано до суду) та інші не встановлені на сьогодні особи.

Усі члени організованої групи діяли відповідно до заздалегідь спланованого єдиного злочинного плану, координували між собою свої дії, які охоплювалися єдиною метою.

Кожен учасник організованої групи був обізнаний із загальним планом діяльності групи щодо сфер та напрямів учинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього, і те, що інші очевидні для всіх і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї організованої групи.

У результаті створення організованої групи для вчинення кримінальних правопорушень невстановлені на сьогодні особи здійснювали контроль за діяльністю банківської установи, юридичних осіб з ознаками фіктивності, які брали участь у проведенні фіктивних активних та пасивних операцій з коштами банку, контролювали процедуру виготовлення підроблених офіційних документів та їх використання, забезпечували процедуру розгляду таких документів членами правління, наглядової ради, кредитного комітету, а також вчиняли інші дії, спрямовані на розтрату майна, яке перебувало у володінні АТ «КБ Земельний капітал», зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи.

У ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що, ОСОБА_12 призначений на посаду генерального директора ТБ «Дніпропетровська Універсальна» статутом якої визначено предмет діяльності підприємства, в тому числі оцінку об`єктів нерухомого майна.

Крім цього, ОСОБА_12 призначений оцінювачем у ТБ «Дніпропетровська Універсальна».

ОСОБА_12 як оцінювач здійснює свою діяльність на підставі:

- сертифікату суб`єкта оцінної діяльності № 19/18 від 18.01.2018 видане Фондом державного майна України;

- кваліфікаційного свідоцтва оцінювача серії МФ № 6872 видане Фондом державного майна України та Придніпровською Державною академією будівництва та архітектури від 25.04.2009.

Відповідно до свідоцтва від 10.12.2012 № 9533, виданого Фондом державного майна України, інформація про ОСОБА_12 як про оцінювача включена до Державного реєстру оцінювачів та суб`єктів оціночної діяльності,

Крім того, ОСОБА_12 пройшов підвищення кваліфікації оцінювача за напрямом оцінки майна: «Оцінка об`єктів у матеріальній формі» та спеціалізацією в межах напряму, у числі інших, - «Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них», за результатами чого отримав відповідне посвідчення від 24.10.2018 серії МФ № 0452-ПК, видане Фондом державного майна України та ТОВ «Формула вартості».

Таким чином ОСОБА_12 станом на 2018 рік мав більше ніж десятирічний досвід роботи оцінювачем та пройшов підвищення кваліфікації.

При цьому оцінювач з експертної грошової оцінки нерухомого майна відповідно до вимог ст.ст. 4, 29, 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», маючи права щодо доступу до майна, яке оцінюється, документації та іншої інформації, яка є необхідною та має суттєве значення для оцінки, отримання роз`яснення та додаткових відомостей, необхідних для проведення оцінки майна та складання звіту про оцінку майна, від замовника оцінки та інших осіб, відмови від проведення оцінки майна у разі виникнення обставин, які перешкоджають проведенню об`єктивної оцінки, повинен здійснювати об`єктивну оцінку майна на основі принципу законності, додержання законів України, інших нормативно-правових актів у сфері оцінки, єдності методологічного та інформаційного простору у сфері оцінки нерухомості та зобов`язаний забезпечувати об`єктивність оцінки майна.

На виконання спільного злочинного плану, не встановлені досудовим розслідуванням особи, маючи на меті вчинення АТ «КБ «Земельний капітал» фіктивних активних операцій, спрямованих на розтрату коштів банківської установи, приховання та маскування кримінальних правопорушень, пов`язаних із розтратою майна банківської установи, підробкою документів та легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом, усвідомлюючи, що для проведення банком активних операцій обов`язковим є одержання від позичальників належного забезпечення, знаючи, що підконтрольні товариства, у тому числі з ознаками фіктивності, не мають у власності необхідних активів, а створені з метою приховання злочинної діяльності, у не встановлені в ході досудового розслідування час та місці, запропонували оцінювачу та генеральному директору ТД «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 стати учасником організованої групи та взяти участь у вчиненні кримінальних правопорушень, пов`язаних із розтратою майна в особливо великих розмірах, яке перебувало у власності АТ «КБ «Земельний капітал», на що останній погодився.

Згідно з єдиним злочинним планом, який був погоджений усіма учасниками злочинної групи, оцінювач та генеральний директор ТД «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 сприяв наданню кредитних коштів визначених учасниками групи юридичних осіб шляхом складання та видачи завідомо підроблених офіційних документів - звітів про оцінку неіснуючих об`єктів нерухомого майна, запропонованих або наданих в заставу АТ «КБ «Земельний капітал».

При цьому оцінювачу та генеральному директору ТД «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 та іншим учасникам злочинної групи було достеменно відомо, що видані юридичним особам кредитні кошти повернуті банку не будуть, забезпечення по кредиту відсутнє, а відомості, вказані у документах, наданих для укладення кредитних договорів, є підробленими.

На виконання спільного злочинного плану не встановлені досудовим розслідуванням особи, маючи на меті вчинення АТ «КБ «Земельний капітал» фіктивних активних операцій, спрямованих на розтрату коштів банківської установи, приховання та маскування кримінальних правопорушень, пов`язаних із розтратою майна банківської установи, підробкою документів та легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом, усвідомлюючи, що для проведення банком активних операцій обов`язковим є одержання від позичальників належного забезпечення, знаючи, що підконтрольні товариства, у тому числі з ознаками фіктивності, не мають у власності необхідних активів, а створені з метою приховання злочинної діяльності, у не встановлені досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 01.08.2018, підшукали та залучили для проведення спільної злочинної діяльності директора ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 .

Так, не встановлені на сьогодні особи, маючи на меті протиправно розтратити кошти АТ «КБ «Земельний капітал» шляхом видачі завідомо безповоротних кредитів, на виконання спільного злочинного плану доручили директору ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 виготовити та подати до АТ «КБ «Земельний капітал» завідомо підроблені офіційні документи, необхідні для укладення кредитного договору документи, зокрема: заяву, анкету, бізнес-план, документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрорганіка» щодо взаємовідносин з іншими суб`єктами господарювання.

ОСОБА_10 , будучи достовірно обізнаним із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, виконуючи відведену йому роль, достеменно знаючи, що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, з метою приховання та маскування кримінального правопорушення, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, підробив необхідні для укладення кредитного договору документи, зокрема: заяву, анкету, бізнес-план, документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрорганіка» щодо взаємовідносин з ФГ «Мирна долина» (ЄДРПОУ 33470035), ТОВ «Фреско груп Україна» (ЄДРПОУ 41868803), ТОВ «Сонях-фабрика смаку» (ЄДРПОУ 41157118), ТОВ «Фреско груп Україна», ТОВ «Гарант» (ЄДРПОУ 31148835).

Надалі директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , діючи умисно, на виконання заздалегідь погодженого спільного злочинного плану, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки і бажаючи їх настання, у невстановлений під час досудового розслідування час, проте не пізніше 01.08.2018, подав до АТ «КБ «Земельний капітал» зазначені підроблені документи для відкриття відновлювальної відзивної кредитної лінії в розмірі 30 000 000,00 грн строком кредитування 36 місяців із цільовим призначенням на поповнення обігових коштів.

Крім того, для досягнення єдиної злочинної мети, невстановлені на сьогодні особи, у невстановлені стороною обвинувачення час та місці, однак не пізніше 01.08.2018, залучили до вчинення кримінального правопорушення начальника управління банківської безпеки, члена кредитного комітету АТ «КБ «Земельний капітал» ОСОБА_5 , який повинен був сприяти директору ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 та невстановленим стороною обвинувачення на сьогодні посадовим особам банку в погодженні надання кредитних коштів та їх видачі юридичним особам шляхом впливу на членів кредитного комітету, особистого голосування на засіданнях кредитного комітету за прийняття рішення щодо кредитування юридичних осіб, а також впливу на підпорядковані йому підрозділи банку в частині забезпечення надання висновків щодо можливості розгляду питання надання кредитів, перевірки наявності заставленого неіснуючого рухомого і нерухомого майна та виготовлення завідомо неправдивих офіційних документів - актів огляду заставленого майна, якого фактично не існувало.

У свою чергу, до обов`язків невстановлених на сьогодні осіб належало забезпечення погодження членами правління та спостережної ради АТ «КБ «Земельний капітал» раніше прийнятих рішень кредитного комітету.

При цьому ОСОБА_10 , діючи умисно, виконуючи заздалегідь погоджений учасниками злочинний план, спрямований на розтрату коштів АТ «КБ «Земельний капітал», достеменно знаючи, що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, усвідомлюючи, що ТОВ «Укрорганіка» реальної фінансово-господарської діяльності не здійснює, підготовлені ним документи для отримання кредиту є підробленими, а отже, ТОВ «Укрорганіка» не матиме можливості виконати взяті на себе боргові зобов`язання за кредитним договором, для удаваності правомірних дій, достовірно знаючи, що неіснуючі предмети застави у вигляді майнових прав та іпотеки не матимуть реальної можливості забезпечити виконання умов кредитного договору, надав до АТ «КБ «Земельний капітал» завідомо підроблені зазначені вище офіційні документи, указавши, що забезпеченням відкриття відновлювальної кредитної лінії для ТОВ «Укрорганіка» у розмірі 30 000 000 грн виступить неіснуюче майно у вигляді майнових прав (на дебіторську заборгованість) за договором поставки, укладеним від 04.07.2018 № 04-07/18, за умовами якого ТОВ «Укроганіка» зобов`язується поставити до ТОВ «Варанаси» соняшникову олію, а також у термін до 31.08.2018 додатковим забезпеченням виконання умов кредитного договору виступить неіснуюче нерухоме майно - нежитлова будівля загальною площею 3312,8 кв.м, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка згідно з підробленими правовстановлювальними документами, начебто, належить фізичній особі - ОСОБА_15 (іпн НОМЕР_1 ).

У свою чергу, невстановленні на сьогодні під час досудового розслідування особи, діючи умисно в складі організованої групи на виконання взятих на себе зобов`язань згідно з попередньо погодженим злочинним планом, достовірно знаючи про те, що документи, надані директором ТОВ «Укрорганіка» для отримання кредиту, у тому числі щодо взаємовідносин з ФГ «Мирна долина» (ЄДРПОУ 33470035), ТОВ «Фреско груп Україна» (ЄДРПОУ 41868803), ТОВ «Сонях-фабрика смаку» (ЄДРПОУ 41157118), ТОВ «Фреско груп Україна», ТОВ «Гарант» (ЄДРПОУ 31148835), є підробленими, з метою надання протиправним діям співробітників АТ «КБ «Земельний капітал» вигляду законних забезпечили надання підрозділами банку висновків про можливість розгляду заяви про отримання кредиту ТОВ «Укрорганіка».

Так, 10.08.2018 начальник управління банківської безпеки АТ «КБ «Земельний капітал» ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому спільним злочинним планом роль, підписав позитивний висновок щодо видачі кредиту про перевірку ділової репутації потенційного клієнта банку ТОВ «Укрорганіка».

14.08.2018 кредитним комітетом АТ «КБ «Земельний капітал» на підставі поданих директором ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 підроблених офіційних документів, з урахуванням висновків управління з кредитних операцій, управління ризиками, юридичного управління та управління банківської безпеки прийнято рішення про погодження надання кредиту ТОВ «Укрорганіка» у вигляді відновлювальної відзивної кредитної лінії з лімітом у розмірі 30 000 000,00 грн та строком кредитування 36 місяців із цільовим призначенням на поповнення обігових коштів. Указане рішення кредитного комітету АТ «КБ «Земельний капітал» оформлене протоколом № 169 від 14.08.2018.

Цього ж дня невстановлені на сьогодні в ході досудового розслідування особи забезпечили погодження надання кредиту ТОВ «Укрорганіка» у вигляді відновлювальної відзивної кредитної лінії правлінням АТ «КБ «Земельний капітал». Згідно з протоколом № 249 від 14.08.2018 правлінням АТ «КБ «Земельний капітал» прийнято рішення щодо погодження надання кредиту ТОВ «Укрорганіка».

14.08.2018 між банком та ТОВ «Укрорганіка» укладено кредитний договір № 014-2018, відповідно до якого банк надає позичальнику кредит шляхом відкриття відновлювальної відзивної кредитної лінії з лімітом 30 000 000,00 грн., строком погашення до 13.08.2021, з графіком зменшення ліміту за кредитною лінією та з платою 21% річних на поповнення обігових коштів для здійснення господарської діяльності.

Як забезпечення зобов`язань за кредитним договором між ТОВ «Укрорганіка» як заставодавцем та АТ «КБ «Земельний капітал», укладено договір застави майнових прав за контрактом від 14.08.2018 № 014-2018-1-МП, згідно з яким заставодавець передає в заставу майнові права вимоги на отримання коштів у розмірі 40 000 000,00 грн за договором, укладеним з ТОВ «Варанаси», згідно з яким ТОВ «Укрорганіка» зобов`язується поставити соняшникову олію. Після цього, до Державного реєстру обтяжень рухомого майна за реєстраційним номером 17031986 унесено реєстраційний запис про обтяження рухомого майна застави майнових прав за контрактом.

Надалі для виконання спільного злочинного плану, пов`язаного із розтратою коштів АТ «КБ «Земельний капітал» (зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи) в особливо великих розмірах, директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 підготував, підписав та подав до банку заяву від 14.08.2018 № 108 про видачу траншу в сумі 28 000 000,00 грн.

14.08.2018 за результатами розгляду вказаної заяви директора ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 АТ «КБ «Земельний капітал» здійснив платіж у розмірі 28 000 000,00 грн. на поточний рахунок ТОВ «Укрорганіка» № НОМЕР_2 , відкритий товариством у цьому банку.

Цього ж дня директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , діючи умисно, на виконання заздалегідь розробленого спільно злочинного плану, розпорядився отриманими коштами згідно з попередньо узгодженим злочинним планом шляхом переказу коштів у сумі 28 000 000,00 грн на заздалегідь визначений учасниками злочинної групи рахунок ТОВ «Захiд груп компанi» (код ЄДРПОУ 40471713), відкритий у західному ГРУ АТ КБ «Приватбанк» (МФО 325321), з призначенням платежу «За насіння соняшника згідно з договором №0608/18 від 06.08.2018».

Після цього учасники організованої групи в період з 21 по 23 серпня 2018 року з метою надання своїм протиправним діям та діям директора ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 вигляду законних забезпечили повернення частини отриманих коштів у сумі 20 000 000 грн. з рахунку ТОВ «Укрорганіка» № НОМЕР_2 на рахунок АТ «КБ «Земельний капітал».

Крім того, реалізуючи спільний злочинний умисел щодо розтрати коштів АТ «КБ «Земельний капітал» шляхом видачі завідомо безповоротних кредитів, діючи згідно з розробленим злочинним планом, невстановлена в ході досудового розслідування особа на ім`я ОСОБА_16 підшукала ОСОБА_13 (матеріали кримінального провадження стосовно якого виділено в окреме провадження та 01.09.2023 обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості скеровано до суду) та в невстановлений під час досудового розслідування час у період з 14 по 27 серпня 2018 року за місцем його проживання у АДРЕСА_5 запропонувала за грошову винагороду в розмірі 200 доларів США документально стати власником фактично неіснуючого нерухомого майна, яке б виступило забезпеченням при укладенні кредитного договору, на що ОСОБА_13 погодився.

Так, ОСОБА_13 , виконуючи відведену йому згідно з розробленим планом роль, яка полягала у вчиненні пособницьких дій з метою сприяння вчиненню кримінального правопорушення, за грошову винагороду в розмірі 200 доларів США надав невстановленій у ході досудового розслідування особі на ім`я ОСОБА_16 паспорт громадянина України та картку фізичної особи - платника податків на своє ім`я для виготовлення завідомо підроблених офіційних документів, які б посвідчували право власності на об`єкт нерухомого майна для подальшої незаконної і безпідставної реєстрації за ним права власності та укладення договору іпотеки.

Надалі не встановлена досудовим розслідуванням особа у не встановлені Надалі невстановлена в ході досудового розслідування особа у невстановлені під час досудового розслідування час і місці в період з 14 по 27 серпня 2018 року передала не встановленій досудовим розслідуванням особі паспорт громадянина України, картку фізичної особи - платника податків ОСОБА_13 та інформацію про об`єкт нерухомого майна, на який необхідно виготовити правовстановлювальні документи.

На виконання спільного злочинного плану невстановлена під час досудового розслідування особа в невстановлені в ході досудового розслідуванням час і місці виготовила завідомо підроблені офіційні документи, а саме: свідоцтво про право власності серії НОМЕР_3 , видане 12.09.2007 Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної організації) на підставі наказу Головного управління комунальної власності м. Києва № 1234-В від 12.09.2007, згідно з яким власником об`єкта нерухомого майна - нежитлових приміщень (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м, розташованих у АДРЕСА_2 , є ОСОБА_13 ; технічний паспорт від 22.08.2018, виготовлений ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості», замовником виготовлення якого є громадянин ОСОБА_13 , паспорт НОМЕР_4 ; інформаційну довідку комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 23.08.2018 НЖ-2018 № 1766.

Після виготовлення зазначених завідомо підроблених офіційних документів невстановлена на сьогодні особа на ім`я ОСОБА_16 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль, з метою проведення державної реєстрації права власності на об`єкти нерухомого залучила для проведення злочинної діяльності державного реєстратора - приватного нотаріуса Київського районного нотаріального округу ОСОБА_11 .

Так, у ході проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні встановлено, що приватний нотаріус Київського районного нотаріального округу ОСОБА_11 , будучи достовірно обізнаною із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів учинення злочинів, достеменно знаючи, що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену роль, яка полягала в проведенні незаконної реєстрації права власності на неіснуючі обєкти нерухомого майна для їх подальшого використання учасниками злочинної групи як застави під час укладення кредитних угод, з метою приховання та маскування злочинів, пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», маючи відповідну кваліфікацію, знання та досвід щодо проведення державної реєстрації прав власності на обєкти нерухомого майна, а отже, розуміючи значення своїх дій, діючи умисно, 22.08.2018 поза процедурою державної реєстрації прав власності на нерухоме майно та їх обтяжень, без подання заяви про державну реєстрацію прав власності на об`єкт нерухомого майна в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснила пошук інформації щодо об`єктів нерухомого майна, розташованих на АДРЕСА_2 , та підготувала запит до комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» для надання інформації про реєстрацію об`єкта нерухомого майна - нежитлових приміщень (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 .

Надалі 27.08.2018 о 09:56 ОСОБА_13 , перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса Київського районного нотаріального округу ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_3 , разом із невстановленою у ході досудового розслідування особою на ім`я ОСОБА_16 , діючи за його вказівкою, виконуючи відведену згідно з розробленим злочинним планом роль, яка полягала в наданні іншим співучасникам засобів учинення кримінального правопорушення, з метою розтрати коштів АТ «КБ «Земельний капітал», наданих ТОВ «Укрорганіка» у вигляді відновлювальної кредитної лінії, підписав заяву про державну реєстрацію речових прав на неіснуючий об`єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі зазначеної заяви ОСОБА_13 та доданих до неї завідомо підроблених офіційних документів, а саме: свідоцтва про право власності серії НОМЕР_3 , виданого 12.09.2007 Головним управлінням комунальної власності м. Києва, технічного паспорта від 22.08.2018, виготовленого ТОВ «Бюро технічної інвентаризації, оформлення землі та нерухомості», та інформаційної довідки комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 23.08.2018 НЖ-2018 № 1766 державним реєстратором - приватним нотаріусом Київського районного нотаріального округу о 09. 56 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень за реєстраційним номером 1629935980000 проведено державну реєстрацію неіснуючого об`єкта нерухомого майна - нежитлових приміщень (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м за адресою: АДРЕСА_2 .

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, пов`язаного із розтратою коштів АТ «КБ «Земельний капітал», наданих ТОВ «Укрорганіка» у вигляді відновлювальної кредитної лінії, не встановлені на сьогодні особи 27.08.2018 з 09 год 56 хв по 15 год 10 хв, перебуваючи в місті Києві, залучили до його виконання співробітників АТ «КБ «Земельний капітал», а саме фахівця з безпеки управління банківської безпеки ОСОБА_9 , начальника управління справами банку ОСОБА_8 та незалежного оцінювача - генерального директора ТД «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 як осіб, які безпосередньо впливають на ідентифікацію (перевірку) та оцінку предмета застави при видачі кредитних коштів.

Установлено, що 27.08.2018 з 09.56 по 15.10 на підставі договору № 281-НД/18 від 27.08.2018 на проведення оцінки, укладеного з ОСОБА_13 , генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 , будучи достовірно обізнаними із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи, що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену йому роль пособника, яка полягала в проведенні фіктивної оцінки неіснуючого предмета застави, у тому числі для приховання та маскування злочинів, пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», перебуваючи в невстановленому досудовим розслідуванням місці, маючи відповідну кваліфікацію, знання та досвід в галузі оцінювання, а отже, розуміючи значення своїх дій, діючи умисно, достовірно знаючи про відсутність об`єкта нерухомого майна, розташованого за адресою: вул. Володимирська, буд. 51/53 (літера В), м. Київ, провів його фіктивну експертну грошову оцінку та підписав завідомо неправдивий звіт «Про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень НОМЕР_5) загальною площею 1842, кв.м., розташованих за адресою: Україна, м. Київ, вул. Володимирська, буд. 51/53 (літера В)», визначивши, що ринкова вартість указаного неіснуючого нерухомого майна станом на 27.08.2018 становила 74 881 020,00 грн. (без урахування податку на додану вартість, далі - без ПДВ).

Так, генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 , у зазначеному вище звіті зазначив, що ним особисто оглянутий об`єкт оцінки та проведене його фотографування, що не відповідало дійсності.

Крім цього, 27.08.2018 з 09:56 год. по 15 год. 10 хв. начальник управління справами АТ «КБ «Земельний капітал» ОСОБА_8 діючи спільно фахівцем з безпеки управління банківської безпеки ОСОБА_9 будучи достовірно обізнаними із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи, що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену їм роль пособників, яка полягала у фіктивній ідентифікації (перевірці) неіснуючого предмета застави з метою приховання та маскування злочинів, пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», перебуваючи у не встановленому досудовим розслідуванням місці, зловживаючи своїм службовим становищем, у порушення вимог нормативно-правових актів та посадової інструкції, усвідомлюючи, що обов`язки з перевірки наявності, стану та умов зберігання запропонованого предмету забезпечення, покладаються на працівників управління справами та управління банківської безпеки банку, які в присутності власника майна зобов`язані здійснювати огляд майна та складати за його результатами відповідні акти, підписали завідомо неправдивий офіційний документ від 27.08.2018 - «Акт перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованим у заставу фізичною особою ОСОБА_13 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018.

Цього ж дня в невстановленому під час досудового розслідування місці з 9:56 хв. по 15:10, виконуючи відведену злочинним планом роль, директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 у зв`язку з неможливістю виконати умови кредитного договору від 14.08.2018 № 014-2018 у частині забезпечення майном, яке належало ОСОБА_15 , підписав лист, адресований АТ «КБ «Земельний капітал», про те, що «у зв`язку з терміновим відрядженням за кордон ОСОБА_15 , який мав виступати іпотекодавцем (нерухоме майно (нежитлова будівля) на праві власності) із забезпечення зобов`язань за кредитним договором, укладеним з ТОВ «Укрорганіка», та з метою непорушення обов`язків за цим договором перед АТ «КБ «Земельний капітал» пропонує замість раніше визначеного забезпечення оформити в забезпечення нерухоме майно, яке належить фізичній особі ОСОБА_13 та знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ринковою вартістю не менше 70 000 000,00 грн».

На підставі зазначеної заяви про зміну предмета забезпечення та завідомо підробленого офіційного документа - «Акта перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованим у заставу фізичною особою ОСОБА_13 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором № 014-2018 від 14.08.2018» підписаного начальником управління справами АТ «КБ «Земельний капітал» ОСОБА_8 , фахівцем з безпеки управління банківської безпеки ОСОБА_9 та фізичною особою ОСОБА_13 усупереч процедурі надання кредитів, без висновку управління ризиками АТ «КБ «Земельний капітал», кредитним комітетом банку до кого входив начальник управління банківської безпеки ОСОБА_5 , згідно з протоколом від 27.08.2018 № 173 прийнято рішення про внесення змін до умов забезпечення за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018 (позичальник ТОВ «Укрорганіка»), а саме: замість раніше запропонованого нерухомого майна прийняли в забезпечення виконання зобов`язань неіснуюче майно: нежитлові приміщення (групи приміщень 319), які належать на праві власності фізичній особі ОСОБА_13 , загальною площею 1842,0 кв.м, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 , ринковою вартістю 74 881 020,00 гривень (згідно зі звітом від 27.08.2018 ТБ «Дніпровська Універсальна»).

Надалі невстановленими на сьогодні особами забезпечене погодження членами правління та спостережної ради АТ «КБ «Земельний капітал» раніше прийнятих рішень кредитного комітету.

Так, правлінням АТ «КБ «Земельний капітал» згідно з протоколом від 27.08.2018 № 254 прийнято рішення погодити внесення змін до умов забезпечення за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018 на вказаних умовах.

Цього ж дня наглядовою радою АТ «КБ «Земельний капітал» відповідно до протоколу від 27.08.2018 № 59/2018 прийнято рішення про вчинення значного правочину, а саме укладення іпотечного договору від 27.08.2018 № 014-2018-1-І з іпотекодавцем - фізичною особою ОСОБА_13 .

Продовжуючи виконувати відведену згідно із заздалегідь розробленим Продовжуючи виконувати відведену згідно із заздалегідь розробленим злочинним планом роль, яка полягала в наданні іншим співучасникам засобів вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із розтратою коштів АТ «КБ «Земельний капітал», наданих ТОВ «Укрорганіка» у вигляді відновлювальної кредитної лінії, 27.08.2018 о 15.10 ОСОБА_13 , перебуваючи в приміщенні державного реєстратора - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_3 , разом із невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи за їх вказівкою, підписав іпотечний договір № 014-2018-1-І, до якого внесені завідомо неправдиві відомості про наявність у нього правовстановлювальних документів на неіснуючий об`єкт нерухомого майна, що надається в іпотеку АТ «КБ «Земельний капітал» як забезпечення ТОВ «Укрорганіка» зобов`язань за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018, зокрема щодо неіснуючого об`єкта нерухомого майна - нежитлових приміщень (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м, розташованих на АДРЕСА_2 .

Надалі для виконання спільного злочинного плану, пов`язаного із Надалі для виконання спільного злочинного плану, пов`язаного із розтратою коштів АТ «КБ «Земельний капітал» (зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи) в особливо великих розмірах, директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 підготував, підписав та подав до банку такі заяви:

- від 27.08.2018 № 27/08 про видачу траншу в сумі 10 000 000,00 грн.;

- від 28.08.2018 № 28/08 про видачу траншу в сумі 8 000 000,00 грн.;

- від 05.09.2018 № 05/9 про видачу траншу в сумі 3 000 000,00 грн.;

- від 14.09.2018 № 14/9-7 про видачу траншу в сумі 1 000 000,00 грн.

За результатами розгляду вказаних вище заяв директора ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 АТ «КБ «Земельний капітал» здійснив на поточний рахунок ТОВ «Укрорганіка» № НОМЕР_2 , відкритий товариством у цьому банку, такі платежі:

- 27.08.2018 - грошові кошти в розмірі 10 000 000,00 грн;

- 28.08.2018 - грошові кошти в розмірі 8 000 000,00 грн;

- 05.09.2018 - грошові кошти в розмірі 3 000 000,00 грн;

- 14.09.2018 - грошові кошти в розмірі 1 000 000,00 грн.

Надалі директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , діючи умисно, на виконання заздалегідь розробленого спільно злочинного плану, розпорядився ними згідно з попередньо узгодженим злочинним планом шляхом їх переказу на заздалегідь визначені учасниками злочинної групи рахунки юридичних осіб, а саме:

- 27.08.2018 на рахунок ПП «Саквояж-ЮТ» (код ЄДРПОУ 39554534), відкритий в ПАТ «КБ «АКОРДБАНК» (МФО 380634) з призначенням платежу «Оплата за с/г продукцiю згiдно з дог № 16/08-18 вiд 16.08.2018» у сумі 10 000 000,00 грн.;

- 28.08.2018 на рахунок ПП «Саквояж-ЮТ» (код ЄДРПОУ 39554534), відкритий в ПАТ «КБ «АКОРДБАНК» (МФО 380634) з призначенням платежу «Оплата за с/г продукцiю згiдно з дог №16/08-18 вiд 16.08.2018» у сумі 6 000 000,00 грн.;

- 28.08.2018 на рахунок ТОВ «Еко-Трейд Захід» (код ЄДРПОУ 41438881), відкритий в Західному ГРУ «ПРИВАТБАНК» м. Львів (МФО 325321) з призначенням платежу «Згідно з договором № П-30/06/1 від 30.06.2018 року» в сумі 2 000 000,00 грн.;

- 05.09.2018 на рахунок ТОВ «Торгівельна група «Сілена» (код ЄДРПОУ 41792389), відкритий в АТ «КБ «Радабанк» (МФО 306500) з призначенням платежу «Оплата за продукти харчування, згідно з Договором № 2008/18 від 20.08.2018» у сумі 2 000 000,00 грн.;

- 05.09.2018 на рахунок ТОВ «Девара» (код ЄДРПОУ 41844520), відкритий у Львівському обласному управлінні АТ Ощадбанк м. Львів (МФО 325796) з призначенням платежу «Оплата за одяг, речі, взуття б\в згідно з договором № 36 від 18.06.2018» у сумі 1 402 800,00 грн.;

- 14.09.2018 на рахунок ТОВ «Лайт Метал» ( код ЄДРПОУ 41591067), відкритий у Полікомбанк (МФО 353100) з призначенням платежу «За продукцію зг дог №14/09-18» у сумі 872 000,00 грн;

- 14.09.2018 на рахунок ТОВ «Голд Вінер» (код ЄДРПОУ 41799185), відкритий в АТ «АБ «Радабанк» (МФО 306500) з призначенням платежу «За с/г продукцію зг дог №14/09-18 від 14.09.2018» у сумі 128 000,00 грн.

11.09.2018 директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , продовжуючи неправомірні дії, з метою приховання факту відсутності виробництва соняшникової олії та як наслідок неможливості проводити господарські взаємовідносини щодо її поставки суб`єктам господарювання, для приховання своєї злочинної діяльності за вказівкою невстановлених у ході досудового розслідування осіб уклав додаткову угоду з АТ «КБ «Земельний капітал» про розірвання раніше укладеного договору застави майнових прав за контрактом від 14.08.2018 № 014-2018-1-МП, укладеним між ТОВ «Укрорганіка» та ТОВ «Варанаси». Цього ж дня з Державного реєстру обтяжень рухомого майна вилучено запис № 17031986 про обтяження вказаних майнових прав.

31.01.2019 директор ТОВ «Укрорганіка» ОСОБА_10 , не маючи на меті виконувати зобов`язання щодо повернення отриманих ТОВ «Укрорганіка» кредитних коштів за договором про відкриття кредитної лінії від 14.08.2018 № 014-2018, а також з метою уникнення відповідальності за вчинення неправомірних дій вийшов з числа засновників товариства та з 04.02.2019 звільнився з посади директора товариства.

07.03.2019 наказом Міністерства юстиції України № 695/5 у зв`язку з порушенням державним реєстратором - приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 вимог законодавства у сфері державної реєстрації під час проведення державної реєстрації неіснуючого об`єкта нерухомого майна - нежитлових приміщень (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м, розташованих на АДРЕСА_6, за ОСОБА_13 , реєстрація вказаного об`єкта нерухомого майна у державному реєстрі речових прав та їх обтяжень була скасована, а запис про реєстрацію видалений з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

12.08.2019, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, на підставі договору № 292-НД/19 від 12.08.2018 на проведення оцінки начебто укладеного з ОСОБА_13 , генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 , продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, пов`язаного із розтратою коштами АТ «КБ «Земельний капітал», будучи достовірно обізнаними із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену йому роль пособника, яка полягала в проведенні фіктивної оцінки неіснуючого предмета застави для приховання та маскування злочинів пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», перебуваючи у не встановленому досудовим розслідуванням місці, маючи відповідну кваліфікацію, знання та досвід в галузі оцінювання, а отже розуміючи значення своїх дій діючи умисно, достовірно знаючи про відсутність об`єкту нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_6 провів його фіктивну експертну грошову оцінку, та підписав завідомо неправдивий звіт «Про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень НОМЕР_5), загальною площею 1842, кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_6 визначивши, що ринкова вартість вказаного неіснуючого нерухомого майна станом на 12.08.2019 становила 74 955 181,00 грн. (без урахування податку на додану вартість).

Так, генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 , у зазначеному вище звіті зазначив, що ним особисто оглянутий об`єкт оцінки та проведене його фотографування, що не відповідало дійсності.

Таким чином, генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 будучи достовірно обізнаним із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену роль пособника, яка полягала в проведенні фіктивної оцінки неіснуючого предмета застави для приховання та маскування злочинів пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал» шляхом складання та видачи завідомо неправдивих офіційних документів - звіт «Про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень НОМЕР_5), загальною площею 1842, кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_6, вчинив дії спрямовані на приховання та маскування злочинів учасників організованої групи направлені на розтрату майна банку АТ «КБ «Земельний капітал» зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи, що унеможливило стягнення заборгованості за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018, укладеним між АТ «КБ «Земельний капітал» та ТОВ «Укрорганіка», про відкриття відновлювальної відзивної кредитної лінії в розмірі 30 000 000 грн.

Отримані ТОВ «Укрорганіка» кошти, за пособництва генерального директора та оцінювача суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_12 , використані учасниками групи у визначений ними спосіб, унаслідок чого учасники злочинної групи досягли кінцевої мети вчинення кримінального правопорушення.

Унаслідок неповернення ТОВ «Укрорганіка» кредитних коштів за кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018 про відкриття відновлювальної відзивної кредитної лінії АТ «КБ «Земельний капітал» завдано збитків на суму 22 500 000 грн.

Ураховуючи викладене, ОСОБА_5 вчинив пособництво у розтраті коштами АТ «КБ «Земельний капітал», скоєному організованою групою осіб, в особливо великих розмірах, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Крім того, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України, за таких обставин.

Встановлено, що ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи, на виконання вказівок не встановлених на даний час осіб, у тому числі з числа посадових осіб АТ «КБ «Земельний капітал», з метою надання іншим співучасникам засобів вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із заволодінням коштами АТ «КБ «Земельний капітал», наданими в якості кредиту ТОВ «Укрорганіка» перебуваючи на посаді начальника управління банківської безпеки, будучи службовою особою, в силу покладених на нього організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, визначених положенням про порядок проведення активних банківських операцій щодо кредитування юридичних та фізичних осіб - суб`єктів господарювання в АТ «АТ «Земельний капітал» від 26.01.2017, Положенням про кредитний комітет ПАТ «КБ «Земельний капітал», вчинив службове підроблення за таких обставин.

Наказом АТ «КБ «Земельний капітал» від 01 вересня 2017 року № 169-к ОСОБА_5 призначено начальником управління служби безпеки АТ «КБ «Земельний капітал».

Відповідно до посадової інструкції начальника управління банківської безпеки АТ «КБ «Земельний капітал» на ОСОБА_5 покладено такі службові обов`язки: начальник управління організовує ефективну роботу підрозділів внутрішньобанківської діяльності для повернення проблемної заборгованості, фінансово-економічної безпеки, охорони, інформаційної безпеки та організовує проведення дій, спрямованих на створення структурними підрозділами банку безпечних умов здійснення ними бізнес-діяльності; контролює діяльність підрозділів безпеки, аналізує її ефективність, систематизує та узагальнює позитивний досвід роботи, розробляє пропозиції щодо її поліпшення; виконує свої посадові обов`язки виключно в інтересах банку та його клієнтів з метою недопущення випадків, що можуть стати причиною конфлікту інтересів та завдати матеріальної шкоди або негативно вплинути на репутацію банку; систематично контролює та забезпечує виконання працівниками підпорядкованих підрозділів вимог законодавства, нормативно-правових актів НБУ, нормативних документів банку, рішень правління та інших органів банку, наказів, розпоряджень банку при виконанні обов`язків та здійсненні іншої діяльності за посадами, що обіймаються; здійснює контроль та планування діяльності фінансово-економічної безпеки банку; додержується законодавства України та правил і програм здійснення фінансового моніторингу банку щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму, а також організація дій підлеглих співробітників щодо здійснення фінансового моніторингу; знає та дотримується у своїй діяльності політик управління ризиками, стратегії управління ризиками банку, порядків та процедур з управління ризиками, що виникають у сфері їх відповідальності, та взаємодіє з підрозділом управління ризиками з цих питань; здійснює перевірку наявності тa стану майна, наданого/пропонуємого у заставу згідно з внутрішніми документами банку про роботу із заставою. Складає відповідні акти перевірки заставленого майна.

Таким чином, відповідно до покладених обов`язків ОСОБА_5 обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, тобто був службовою особою.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи на виконання попередньо узгодженого спільного злочинного плану, за вказівкою не встановлених на даний час досудовим розслідуванням осіб, у тому числі з числа посадових осіб АТ «КБ «Земельний капітал», у не встановлений досудовим розслідуванням час і місці, з метою надання іншим співучасникам засобів вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із незаконним заволодінням коштами вкладників та клієнтів АТ «КБ «Земельний капітал» в особливо великих розмірах, підписав завідомо неправдиві офіційні документи від 06 серпня 2019 року та 02 липня 2021 року - «Акти перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованим у заставу фізичною особою ОСОБА_13 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором № 014-2018 від 14 серпня 2018 року».

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями вчинив службове підроблення у складі організованої групи, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Європейський суд з прав людини у справі «Фокс, Кембел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

15 лютого 2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Норильська, російська федерація, українцю, громадянину України, неодруженому, заступнику начальника управління інформаційної безпеки АТ «БТА Банк», який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Підозра ОСОБА_5 обґрунтовується наступними доказами, які здобуті стороною обвинувачення у порядку та спосіб, передбачений законодавством, зокрема: заявою представника АТ «КБ «Земельний капітал» від 12.01.2022; інформаційно-аналітичною довідкою за результатами проведення аналізу операцій АТ «КБ «Земельний капітал» з кредитування ТОВ «Укрорганіка» від 10 березня 2023 року; матеріалами кредитної справи ТОВ «Укрорганіка»; матеріалами реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення (група приміщень НОМЕР_5) площею 1842 кв. м, розташовані у АДРЕСА_2 ; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 ; відповідями департаменту комунальної власності м. Києва від 15.11.2021 та 19.05.2023; відповіддю КП КМР «КМ БТІ » від 15.02.2022; відповіддю ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості» від 05.06.2023; іпотечним договором від 27.08.2018 № 014-2018-1-І; кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018; актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_13 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 27.08.2018; актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_13 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 06.08.2019; свідоцтвом про право власності серії НОМЕР_3 , виданим 12.09.2007 Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної організації); технічним паспортом від 22.08.2018, виготовленим ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості»; інформаційною довідкою комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 23.08.2018 № НЖ-2018 № 1766; довідкою АТ «КБ «Земельний капітал» про розмір заборгованості; висновком експерта від 14.09.2023 №СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення економічної експертизи стосовно надання АТ «КБ «Земельний капітал» кредиту ТОВ «Укрорганіка»; висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_17 від 26.01.2023 № СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення почеркознавчої експертизи; висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_17 від 15.02.2023 № СЕ-19/111-23/5612-ПЧ, за результатами проведення почеркознавчої експертизи; іншими даними та доказами у їх сукупності.

Під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків передбачених п.п. 1, 2, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме можливості ОСОБА_12 переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, які дотепер не віднайдені; незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, що у повному обсязі підтверджується наступними доводами.

Ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Зібраними у кримінальному провадженні матеріалами, встановлено, що враховуючи тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_12 , а саме він підозрюється у вчиненні злочинів різного ступеню тяжкості, в тому числі особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, є велика вірогідність його переховування від органів досудового розслідування та суду, що передбачено п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Наведена обставина, сама по собі може бути мотивом та підставою для підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування чи суду з огляду на негативні наслідки та обмеження для нього.

Таким чином, на даний час існує обґрунтований ризик, що ОСОБА_12 , може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Ризик, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: знищити сховати або спотворити будь-яку із речей та документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Наразі у кримінальному провадженні не встановлено всіх обставин вчинення вищезгаданих кримінальних правопорушень, тривають слідчі (розшукові) дії та оперативні заходи, за результатами яких буде вирішено питання щодо повідомлення про підозру інших осіб причетних до вчинення кримінальних правопорушень, а тому у разі не застосування відносно ОСОБА_12 , запобіжного заходу він матиме можливість знищити, спотворити чи приховати речі та документи, які мають важливе значення для проведення досудового розслідування, та свідчитимуть про причетність до протиправної діяльності інших осіб задіяних для вчинення кримінальних правопорушень.

Таким чином, на даний час існує обґрунтований ризик, що ОСОБА_12 , може знищити чи спотворити будь-які з речей та документів, що мають істотне значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

Ризик, передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме - незаконно впливати на свідків для уникнення кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні.

На даний час у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що для мінімізації негативних наслідків для себе підозрюваний ОСОБА_12 , з метою зміни показань або перешкоджання безпосереднього дослідження судом показань свідків у кримінальному правопорушенні, як це передбачено ст. 23 КПК України, впливатиме на свідків у даному кримінальному провадженні та інших учасників досудового розслідування.

Ризик, передбачений п. 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме - перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

ОСОБА_12 , може перешкоджати кримінальному провадженню іншим способом, зокрема підшукуючи осіб, що можуть надати вигідні для нього неправдиві показання, відмовляючись одержувати процесуальні документи, систематично ухиляючись від явки до слідчого та прокурора для виконання процесуальних дій у кримінальному провадженні, завершення досудового розслідування в якому має бути здійснене у розумні строки.

ОСОБА_12 відповідно до ст. 12 КК України підозрюється у вчиненні злочинів різного ступень тяжкості, в тому числі особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Обставини встановлені під час досудового розслідування на думку слідчого виправдовують тримання підозрюваного під вартою, оскільки інші запобіжні заходи не зможуть запобігти вказаним ризикам.

Прокурор в судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив задовольнити, зазначивши, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою є єдиним можливим заходом, а відтак інші, більш м`які запобіжні заходи не можуть забезпечити належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні заперечували щодо задоволення клопотання, просили відмовити, та застосувати запобіжний захід не пов`язаний з триманням під вартою, зазначивши, що підозрюваний ОСОБА_5 одружений, має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання, роботи, на утриманні в нього перебуває малодітній син, малолітня донька та дружина.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку учасників судового провадження, надходжу до наступних висновків.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст.191, ч. 5 ст.191, ч. 3 ст. 209,ч.1 ст.388, ч.5 ст.27 ч.2 ст.28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

15 лютого 2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Норильська, російська федерація, українцю, громадянину України, неодруженому, заступнику начальника управління інформаційної безпеки АТ «БТА Банк», який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Частиною 2 ст. 29 Конституції України передбачено, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Враховуючи, що відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), слідчий суддя приймає до уваги, що згідно з рішенням ЄСПЛ у справі «Феррарі-Браво проти Італії» не можна ставити питання про те, що арешт є виправданим тільки тоді, коли доведено факт вчинення та характер інкримінованих правопорушень, оскільки останнє є завданням попереднього розслідування.

Європейський Суд з прав людини у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя, встановив, що дані які вказують на обґрунтовану підозру, які навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів, підтверджується долученими до матеріалів клопотання доказами, а саме: заявою ОСОБА_18 про вчинення кримінального правопорушення; протоколами допиту свідка ОСОБА_18 , який підтвердив про обставини, які є предметом доказування у даному кримінальному провадженні; протоколом огляду та вручення грошових коштів; протоколами складеними за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій; протоколами обшуків; протоколом затримання особи підозрюваної у вчиненні злочину, а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо нього обмежувального заходу, то з огляду на наведені у клопотанні слідчого дані у слідчого судді є всі підстави для висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_19 кримінального правопорушення, інкримінованих йому стороною обвинувачення.

Відповідно до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

У відповідності до ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа.

Вирішуючи питання про застосування підозрюваному запобіжного заходу суддя враховує не тільки положення, які передбачені КПК, а й вимоги пунктів 3 і 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливо лише в передбачених законом випадках за встановленою законом процедурою. При цьому ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватись виключно на підставі суворості можливого судового рішення.

Відповідно до рішення ЄСПЛ у справі Клоот проти Бельгії (Cloot v. Belgium, § 40) серйозність обвинувачення може служити для суду підставою для постановлення рішення про поміщення та утримання підозрюваного під вартою з метою запобігання спробі вчинення подальших порушень. Однак необхідно, щоб небезпека була явною, а запобіжний захід необхідний в світлі обставин справи і, зокрема, біографії та характеристики особи, про яку йдеться.

Разом з тим, клопотання не містить переконливого обґрунтування припущень слідчого про наявність у підозрюваного наміру перешкоджати ходу досудового розслідування у такий спосіб, що застосування більш м`якого запобіжного заходу буде недостатнім для запобігання ризикам, передбаченими ст. 177 КПК України. Разом з цим, доводи, які зазначені в клопотанні слідчого про застосування запобіжного заходу щодо можливості переховування підозрюваного від органів досудового слідства та суду, не знайшли свого підтвердження, а відтак є непропорційними легітимній меті, яка ставиться до застосування запобіжних заходів.

Долучені до клопотання докази, містять дані виключно щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого діяння, однак не містять обґрунтованих доказів стосовно наявності ризиків вказаних у клопотанні, передбачених ст. 177 КПК України, які б передбачали застосування до підозрюваного виняткового запобіжного заходу.

Під час судового розгляду судом встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 одружений, має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання, роботи, на утриманні в нього перебуває малодітній син, малолітня донька та дружина.

Згідно рішення Європейського суду з прав людини, яке згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, які є джерелом законодавства, у справі «Бойченко проти Молдови» № 41088/05, рішення від 11 липня 2006 року - «одне тільки посилання судів на відповідну норму закону без вказівки підстав з яких вони вважають обґрунтованими твердження про те, що ніби заявник може перешкоджати провадженню в справі, переховуватися від правосуддя або скоювати нові злочини, не є достатнім для ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу». А у справі «Мамедова проти Росії» № 7064/05, рішення від 01 червня 2006 року Європейський суд дійшов такого висновку: «посилання на тяжкість обвинувачення, як на головний чинник при оцінці ймовірності того, що заявниця переховуватиметься від правосуддя, перешкоджатиме ходові розслідування або вчинятиме нові злочини є недостатнім, хоча суворість покарання і є визначальний елементом при оцінці ризику переховування від правосуддя чи вчинення нових злочинів, і що потребує позбавлення волі не можна оцінювати з винятково абстрактного погляду, беручи до уваги тільки тяжкість злочину».

За вказаних обставин, проаналізувавши всі надані сторонами докази та дані про особу підозрюваного, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Разом з цим, зважаючи на необхідність дотримання цілей кримінального провадження, принципів публічності, змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, слідчий суддя, з метою забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків, у зв`язку з тим що в ході розгляду клопотання доведено обґрунтованість підозри та наявність існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, приходить до висновку про наявність підстав для застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимого, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 , з 23:00 год. до 06:00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, та необхідності прямувати до зони укриття від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження № 12021000000001143 від 14.09.2021, до 15.04.2024 включно.

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 176, 177, 178, 181, 183, 184, 193, 194, 196, 202, 205, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Управління розслідування особливо тяжких злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Норильська, російської федерації, українця, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимого, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 , з 23:00 год. до 06:00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, та необхідності прямувати до зони укриття від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження № 12021000000001143 від 14.09.2021, до 15.04.2024 включно.

Роз`яснити підозрюваному, що працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді в межах строку досудового розслідування до 15 квітня 2024 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду у вказаному кримінальному провадженні за першою вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити в межах строку досудового розслідування до 15 квітня 2024 року включно.

Копію ухвали направити для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного ОСОБА_5 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117208535
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —757/7794/24-к

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні