Вирок
від 20.02.2024 по справі 757/824/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/824/24-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.02.2024 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 72023101400000043, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.12.2023, за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Майдан Вінницького району, Вінницької області, громадянина України, що має середню освіту, військовослужбовця НОМЕР_1 , неодруженого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 на початку липня 2021 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи в Печерському районі м. Києва, неподалік станції метро «Печерська», поруч із закладом швидкого харчування «KFC» зустрівся з невстановленою слідством особою, яка запропонувала йому за грошову винагороду стати учасником та директором товариства, а саме: Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, ОСОБА_6 , розуміючи, що він стає учасником та призначає себе на посаду директора ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію.

Так, згідно статті 56 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Статтею 57 Господарського кодексу України передбачено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом.

У засновницькому договорі засновники зобов`язуються утворити суб`єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб`єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб`єкта господарювання, які передбачені законом, а також порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб`єкта господарювання, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Статтею 88 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарського товариства зобов`язані вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами), що передбачені установчими документами, відповідно до цього Кодексу та закону про господарські товариства.

Статтею 89 Господарського кодексу України передбачено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства.

Згідно статті 81 Цивільного Кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

Статтею 87 Цивільного кодексу України встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Згідно статті 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

Статтею 4 Закону України «Про господарські товариства» №1576-XII від 19.09.1991 визначено, що товариства з обмеженою відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору і статуту, їх установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-IV від 15.05.2003 (у редакції, яка діяла на момент вчинення кримінального проступку) документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням.

Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-IV від 15.05.2003 (у редакції, яка діяла на момент вчинення кримінального проступку) для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), крім створення державного органу, органу місцевого самоврядування, подаються такі документи:

- заява про державну реєстрацію створення юридичної особи. У заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи приватного права може зазначатися, що вона діє на підставі модельного статуту, а також прохання заявника про реєстрацію юридичної особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування, та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Якщо модельний статут є багатоваріантним, у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи приватного права зазначається редакція модельного статуту, на підставі якого вона діє;

- примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи;

- установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа;

- документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

- структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_6 , перебуваючи початку липня 2021 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено),перебуваючи в Печерському районі м. Києва, неподалік станції метро «Печерська», поруч із закладом швидкого харчування «KFC» за адресою м. Київ, бульвар Лесі Українки 26, діючи за попередньою змовою з вказаною невстановленою особою, надав останній свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Вінницьким РВ УМВС України у Вінницькій області від 24.10.2002 та картку платника податку № НОМЕР_3 , необхідні для складання (заповнення) документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376), а також підписав всі необхідні документи, які містять недостовірні відомості щодо створення юридичної особи, а саме:

- Рішення №1 одноособового засновника ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) від 15.07.2021 про: створення юридичної особи; утворення статутного капіталу в розмірі 50000 грн.; обрання модельного статуту товариства; призначення себе ( ОСОБА_6 ) на посаду директора товариства; визначення основного виду діяльності товариства; проведення державної реєстрації товариства в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) від 15.07.2021 за формою 2;

- схематичне зображення структури власності ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376).

Таким чином ОСОБА_6 , наділив вище вказані документи необхідними реквізитами, тобто вчинив їх підроблення, при цьому ОСОБА_6 участі в діяльності підприємства не приймав, наміру здійснювати діяльність від імені ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) як учасник та керівник вказаного підприємства не мав.

Того ж дня, у невстановлений слідством час, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_6 передав їх за грошову винагороду у розмірі 500 гривень невстановленій досудовим розслідуванням особі.

В подальшому з метою реалізації заздалегідь обумовленого спільного з ОСОБА_6 протиправного умислу невстановлена особа забезпечила подання вищезгаданих реєстраційних документів ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація юридичної особи» від 16.07.2021 за номером 1001741020000018952.

Незважаючи на те, що ТОВ «ВІНСПЕЦТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44308376) зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_6 взяв участь у його придбанні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

В підготовчому судовому засіданні сторонами надано на затвердження судом угоду про визнання винуватості, укладену 20.02.2024 у відповідності до ст. ст. 468, 469, 470, 472, 473 КПК України між прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якій в порядку, визначеному ст. 37 КПК України, надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 72023101400000043 від 26.12.2023, та ОСОБА_6 за участю його захисника ОСОБА_4 .

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений повністю дійшли згоди щодо формулювання фактичних обставин кримінального правопорушення та кваліфікації дій ОСОБА_6 за ч. 2 ст. 205-1 КК України, як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, скоєними за попередньою змовою групою осіб. Обвинувачений зобов`язувався беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, в судовому провадженні; співпрацювати з правоохоронними органами у встановленні та притягненні до кримінальної відповідальності осіб, причетних до злочинів; повідомляти в подальшому про всі відомі йому випадки вчинення іншими особами кримінальних правопорушень та сприяти правоохоронним органам у їх виявленні, припиненні та притягненні винних осіб до відповідальності.

Угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за ч. 2 ст. 205-1 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки та з урахуванням положень ст. 75 КК України узгоджено звільнити ОСОБА_6 від відбування покарання з іспитовим строком.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

В підготовчому судовому засіданні сторони провадження просили її затвердити та зазначили, що ними остаточно узгоджені істотні обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, вид і міра покарання.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим за участі його захисника, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо: кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується ОСОБА_6 , відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином.

В підготовчому судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, наслідки її невиконання, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. ОСОБА_6 повністю визнав винуватість в пред`явленому йому обвинуваченні.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, сторони повністю усвідомлюють її зміст.

Судом встановлено, що умови укладеної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 75 КК України тривалість іспитового строку та обов`язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом. Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_6 , за участі його захисника ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 72023101400000043 від 26.12.2023 та призначення обвинуваченому узгодженого сторонами угоди покарання.

Запобіжний захід до ОСОБА_6 не застосовувався, підстави для його застосування до набрання вироком законної сили - відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Речові докази та процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. ст. 371, 373, 374, 468, 469, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 20.02.2024 прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якій в порядку, визначеному ст. 37 КПК України, надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 72023101400000043 від 26.12.2023, та ОСОБА_6 за участю його захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України на час іспитового строку покласти на ОСОБА_6 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_6 не застосовувати.

Цивільний позов не заявлявся, речові докази та процесуальні витрати відсутні.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 473 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117208571
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —757/824/24-к

Вирок від 20.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні