Ухвала
від 22.01.2024 по справі 757/1712/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1712/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд до слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023000000001754 від 27.10.2023 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на початку березня 2023 року, ОСОБА_6 , маючи намір виїхати за межі України для подальшого працевлаштування на іноземному судні «Verity», звернувся до народного депутата України ОСОБА_4 , який спільно проживав з сестрою ОСОБА_6 ОСОБА_7 , з проханням посприяти у виїзді за кордон, усвідомлюючи при цьому, що ОСОБА_4 з огляду на обійману ним посаду може мати вплив на відповідні державні органи.

Не пізніше 28.03.2023 у ОСОБА_4 , який був достовірно обізнаним з вичерпними законними підставами для перетину державного кордону України та перебування за його межами, заздалегідь усвідомлював, що ОСОБА_6 має намір перетнути державний кордон України з метою працевлаштування на судні «Verity», виник злочинний умисел, спрямований на організацію незаконного переправлення його, через державний кордон України, а саме шляхом організації внесення до офіційних документів відомостей щодо підстави виїзду ОСОБА_6 за кордон та терміну його перебування за кордоном усупереч п. 28 Правил, для реалізації останнім особистих планів та вчинення ним дій в його ( ОСОБА_4 ) інтересах за кордоном.

Зазначений механізм полягав у внесенні відомостей щодо набуття ОСОБА_6 статусу водія гуманітарного вантажу (волонтера) благодійної організації. При цьому, ОСОБА_4 усвідомлював, що ОСОБА_6 не мав наміру здійснювати перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами.

ОСОБА_4 не пізніше 28.03.2023 довів свій злочинний умисел співзасновнику та голові Громадської організації «Медіаоборона» (ЄДРПОУ: 44863242) ОСОБА_5 , який раніше був його помічником-консультантом на громадських засадах, після чого запропонував йому вступити у злочинну змову, на що той погодився.

В той самий час ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_5 згоду на спільне вчинення злочину, розробив злочинний план, який передбачав організацію переправлення ОСОБА_6 через державний кордон України.

Так, за розробленим ОСОБА_4 злочинним планом, ОСОБА_6 повинен був виїхати під виглядом волонтера ГО «Медіаоборона» для нібито подальшого перевезення вантажів гуманітарної допомоги автомобільним транспортним засобом.

З урахуванням фактичних реальних намірів ОСОБА_6 перетнути державний кордон України для подальшого працевлаштування на іноземному судні «Verity», з метою приховування своєї злочинної діяльності останній повинен був укласти з ГО «Медіаоборона» договір про провадження волонтерської діяльності, який за своєю структурою надавав би вигляд легальної діяльності ОСОБА_6 з надання волонтерської допомоги, а перевірка виконання його умов повинна бути максимально ускладнена правоохоронними органами та органами Державної прикордонної служби України.

Не пізніше 28.03.2023, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , використовуючи невстановлений мобільний телефон та месенджер «WhatsApp», здійснив звуковий запис, на якому особисто повідомив для ОСОБА_6 план його подальших дій, необхідних для перетину останнім державного кордону України та використовуючи невстановлений мобільний телефон і месенджер «WhatsApp», через ОСОБА_8 , яка є матір`ю ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , забезпечив направлення вказаного звукового запису останньому.

ОСОБА_6 , діючи відповідно до розробленого ОСОБА_4 плану, не пізніше 28.03.2023 зустрівся з ОСОБА_5 .

В свою чергу, ОСОБА_5 уклав з ОСОБА_6 договір № 03-08-2022/12 про провадження волонтерської діяльності, відповідно до п. 1 якого ОСОБА_6 зобов`язується за завданням ГО «Медіаоборона» особисто безоплатно надавати волонтерську допомогу (включаючи перевезення гуманітарних вантажів) її отримувачам протягом строку дії договору, зазначеного в п. 3.1, а вказана Організація забезпечити волонтеру можливості для здійснення волонтерської діяльності.

При цьому, ОСОБА_5 з метою приховування своєї злочинної діяльності шляхом створення у правоохоронних органів, органів Державної прикордонної служби України та Київської обласної військової адміністрації враження про те, що ОСОБА_6 здійснює волонтерську діяльність протягом тривалого часу, вніс до вказаного договору відомості щодо дати його укладання, а саме 26.06.2022, що не відповідало дійсності.

Надалі, ОСОБА_5 не пізніше 07.07.2023, підготував від імені голови ГО «Медіаоборона» лист від 07.07.2023 № 48, який надіслав на ім`я голови Вишгородської районної державної адміністрації ОСОБА_9 , щодо надання дозволу на бронювання військовозобов`язаного ОСОБА_6 , який братиме участь у доставленні гуманітарної допомоги з-за кордону.

10.07.2023 голова Вишгородської районної державної адміністрації ОСОБА_9 звернувся до начальника Київської обласної військової адміністрації ОСОБА_10 з листом № 7-15/3406 за дозволом у порядку, передбаченому п. 28 Правил, про виїзд за кордон водіїв-волонтерів, зокрема ОСОБА_6 , з метою забезпечення доставлення гуманітарного вантажу на територію України.

В свою чергу, начальник Київської обласної військової адміністрації ОСОБА_10 11.07.2023 видав розпорядження № 636, відповідно до п. 1.7 якого ОСОБА_6 надано дозвіл на виїзд за кордон для здійснення перевезення для потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами.

Того самого дня ОСОБА_7 , достовірно знаючи про отримання ОСОБА_6 дозволу на виїзд за кордон повідомила ОСОБА_6 про необхідність терміново здійснити виїзд за кордон до міста Кишинева Республіки Молдова, після чого він повинен буде транспортувати автомобіль «Toyota Land Cruiser 200» днз НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_4 , з аеропорту Кишинева до міста Відня (Австрія).

ОСОБА_6 надіслав на мобільний телефон з абонентським номером НОМЕР_2 , який використовував ОСОБА_4 , текстове повідомлення для отримання від останнього інструктажу та координації його дій для подальшого переконливого обґрунтування свого виїзду при перевірці документів у міжнародному пункті пропуску.

В свою чергу, ОСОБА_4 з метою доведення свого злочинного умислу до кінця надіслав ОСОБА_6 голосове повідомлення з вимогою надати точні дані про час, місце перетину державного кордону, а також реєстраційні дані транспортного засобу, на якому здійснюватиметься перетин державного кордону України, для вчинення впливу на працівників Державної прикордонної служби України з метою забезпечення безперешкодного перетину ОСОБА_6 державного кордону України, що останній зробив відповідно до наданих йому вказівок, надіславши ОСОБА_4 запитувану інформацію.

17.07.2023 ОСОБА_6 виїхав на транспортному засобі марки «Опель Корса», реєстраційний номер НОМЕР_3 , у напрямку МАПП «Старокозаче» з метою перетину державного кордону України, але був зупинений для подальшого встановлення законності перетину державного кордону України.

В свою чергу, ОСОБА_4 з метою доведення злочинного умислу до кінця, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , надіслав ОСОБА_6 голосове повідомлення про врегулювання з працівниками Державної прикордонної служби України питання про перетин ним ( ОСОБА_6 ) державного кордону України та необхідності останньому надавати актуальну інформацію про здійснення пропуску через державний кордон України.

22.07.2023 о 14 год. 32 хв. ОСОБА_6 пройшов необхідне оформлення та перетнув державний кордон України в напрямку Республіки Молдова та до цього часу не повернувся.

03.11.2023 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

Слідчий ззначає, що протягом 2022-2023 років голова ГО «Медіаоборона» ОСОБА_5 звертався до Вишгородської та Білоцерківської РДА із зверненнями щодо сприяння й іншим громадянам України у виїзді за кордон.

При цьому встановлено, що частина громадян здійснювала виїзд у власних потребах та не здійснювали діяльність пов`язану з перевезенням для потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, а частина громадян України до цього часу взагалі не повернулась.

З метою встановлення обставин кримінального провадження у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів щодо здійснення ГО «Медіаоборона» волонтерської діяльності, що включає інформацію про фізичних осіб.

На підставі ст. 2 ст. 163 КПК України, слідчим суддею визнано можливим розглянути клопотання без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши клопотання, дослідивши матеріали, надані в його обґрунтування, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як слідчим доведена необхідність отримання доступу до вказаних документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншим способом неможливо.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 160, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42023000000001754 ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 тимчасовий доступ до документів за період 2022-2023 років, з можливістю вилучення їх копій, що перебувають у володінні громадської організації «МЕДІАОБОРОНА» (ЄДРПОУ 44863242, місцезнаходження: Київська область, Обухівський район, місто Васильків, вулиця Гоголя, будинок 5), а саме:

- договорів про здійснення (провадження) волонтерської діяльності, проекти договорів про здійснення (провадження) волонтерської діяльності;

- листування (у паперовій, електронній формі) з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, фізичними особами щодо сприяння волонтерам (представникам) ГО «МЕДІАОБОРОНА» у перетині державного кордону, рішення про надання волонтерам (представникам) ГО «МЕДІАОБОРОНА» дозволу на перетин кордону, накази про відрядження волонтерів (представників) ГО «МЕДІАОБОРОНА»;

- листування (у паперовій, електронній формі) щодо отримання конкретного виду гуманітарної допомоги, декларацій про перелік товарів гуманітарної допомоги, міжнародні товарно-транспортні накладні, митні декларації та документи, які подавались для їх митного оформлення (проходження митного контролю), актів приймання передачі гуманітарної допомоги, документів щодо розпорядження (використання) такої гуманітарної допомоги, звітів про наявність і розподіл гуманітарної допомоги;

- документів щодо отримання, перевезення та розподілу гуманітарної допомоги, осіб, які її перевозили (мали перевозити), включаючи копії паспортів (громадянина України, громадянина України для виїзду за кордон), карток платників податків, звернень вказаних осіб;

- документів, які містять інформацію щодо відшкодування волонтерам ГО «Медіаоборона» витрат пов`язаних із здійсненням волонтерської діяльності

Визначити строк дії ухвали в межах строку досудового розслідування, тобто до 03.02.2024.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в 2-х примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/1712/24-к.

Примірник 2 та завірену копію ухвали надано слідчому ОСОБА_3 .

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117209341
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/1712/24-к

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні