Рішення
від 15.02.2024 по справі 705/6469/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/6469/23

2-о/705/15/24 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року м.Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Єщенко О.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Остропольської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бабанська селищна рада Уманського району Черкаської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та просив установити факт постійного проживання спадкоємця ОСОБА_1 на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Бабанка Уманського району Черкаської області, а саме з 2014 року по день відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_2 у віці 92 років, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим виконавчим комітетом Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області 13.02.2017, актовий запис № 5.

03 жовтня 2011 року його мати ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений Хомутинник Г.Г., зареєстрований в реєстрі за № 48, на підставі якого все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті, заповіла синові ОСОБА_1 .

Так як його мама через похилий вік і хвороби потребувала постійної турботи та догляду, він з 2014 року постійно з нею проживав у АДРЕСА_1 , вів спільне господарство, доглядав її до дня смерті та здійснив поховання.

17.10.2023 він подав заяву до приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Животовської Н.Г. про видачу свідоцтва про право на спадщину. 17.10.2023 він отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17.10.2023 йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що залишилася після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з підстав пропуску встановленого статтею 1270 ЦК України строку для звернення з відповідною заявою та відсутності підтвердження постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, оскільки реєстрація його місця проживання на момент постійного проживання з матір`ю перед її смертю є відмінною від реєстрації місця проживання матері ОСОБА_2 на момент її смерті. Згідно інформаційної довідки зі спадкового реєстру за № 74369397 від 17.10.2023 спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилась.

Він є єдиним спадкоємцем ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , та єдиною дитиною.

На підставі частин третьої, п`ятої статті 1268 ЦК України він фактично успадкував все належне його матері ОСОБА_2 майно, проте у шестимісячний строк до нотаріальної контори не звернувся, оскільки постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та спадщину прийняв.

Встановлення факту постійного проживання з ОСОБА_2 на час відкриття спадщини йому необхідно для оформлення спадкових прав після смерті його матері, зробити це в позасудовому порядку неможливо.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, письмово подав заяву від 15.02.2024, в якій просив справу розглядати без його участі та участі його представника адвоката Усатюк О.В. Вимоги, викладені у заяві про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, селищний голова Оратівський Л.В. письмово подав заяву від 15.02.2024, в якій просив вирішити справу згідно із законом за наявними у ній доказами та здійснювати розгляд справи без участі представника Бабанської селищної ради.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти, відповідні їм правовідносини та дійшов таких висновків.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 13.02.2017 виконавчим комітетом Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у смт Бабанка Уманського району Черкаської області.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 27 січня 1949 року Бабанським ЗАГС Київської області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками вказані: батько - ОСОБА_3 , мати - ОСОБА_2 .

Відповідно до заповіту від 03 жовтня 2011 року, посвідченого секретарем Бабанської селищної ради Хомутинник Г.Г., зареєстрованого в реєстрі за № 48, ОСОБА_2 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті, заповіла синові ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до довідки виконавчого комітету Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області від 02.11.2023 № 280 ОСОБА_1 , 1949 р.н. дійсно проживав без реєстрації за місцем проживання разом з матір`ю ОСОБА_2 , 1925 р.н., яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 2014 року по день її смерті за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 проживає за даною адресою по теперішній час. ОСОБА_2 потребувала стороннього догляду за віком та за станом здоров`я, інших дітей не мала, проживала спільно з ОСОБА_1 та знаходилась на його утриманні.

Постановою приватногонотаріуса Уманськогорайонного нотаріальногоокругу Черкаськоїобласті ЖивотовськоюН.Г.від 17.10.2023 відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що залишилася після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропущенням строку прийняття спадщини та відсутністю підтвердження факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до положень ст. ст. 1216-1218 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зіст. 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 нього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до абз. 3 п. 3 роз`ясненьпостанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст. 29, ч. 2 ст. 1221 ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Згідно з ч. 1ст. 1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу (ч. 1ст. 1269 ЦК України).

При цьому, слід враховувати, що чинним законодавством не розкривається поняття постійного місця проживання фізичної особи, тому визнання цього факту розцінюється законом як встановлення факту, що має юридичне значення.

Згідно з пп. 4.10 п. 4 гл. 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена. Тобто спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видачею свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Особливе значення при цьому має факт постійного проживання спадкоємця на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, який підтверджує фактичне прийняття спадщини і має бути доведений спадкоємцем.

В останньому випадку зазначені обставини є підставою для звернення з позовом або заявою (в залежності від наявності або відсутності спору щодо спадкового майна) про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини (п. 2 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 р.) Отже, законодавець в даному випадку висунув вимогу про обов`язковість постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що ставить прийняття спадщину у такому випадку в залежність від факту спільного постійного проживання вказаних осіб.

Як випливає з п. 3.22 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, у разі відсутності у паспорті спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у п.п. 2, 23Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" № 7 від 30.05.2008, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Метою встановлення факту спільного проживання заявників зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже, такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

Відповідно до ч. 2ст.315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 1ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 1 ст. 294 ЦПК України визначено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Судом встановлено, що заявнику необхідно встановити факт постійного спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для оформлення права на спадщину, отже, встановлення факту проживання заявника з його матір`ю ОСОБА_2 на момент її смерті породжує юридичні наслідки, оскільки з визначенням їх спільного проживання законодавство пов`язує прийняття спадщини, при цьому спір про встановлення даного факту відсутній.

З огляду на викладене, дослідивши надані суду докази, суд доходить висновку про можливість задоволення заяви, оскільки встановлення зазначеного факту породжує для заявника юридичні наслідки, від яких залежать його майнові права на спадщину.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12,81,264,265,315ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Установити факт постійного проживання спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Бабанка Уманського району Черкаської області, а саме з 2014 року по день відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заявник: ОСОБА_1 ; АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Бабанська селищна рада Уманського району Черкаської області; вул. Соборна, 30, смт Бабанка, Уманський район, Черкаська область, 20351, код ЄДРПОУ 26261413.

Суддя О.І.Єщенко

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117212030
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —705/6469/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні