Ухвала
від 21.02.2024 по справі 911/407/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"21" лютого 2024 р. м. Київ Справа № 911/407/23

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., за участю секретаря судового засідання Тимошенка Д.Ю., розглянувши справу за позовом

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 )

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Росукрбуд» (08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Леніна, будинок 2 Б, код: 32792095)

Бучанської районної державної адміністрації Київської області в особі відділу державної реєстрації (08293, Київська обл., Бучанський р-н, місто Буча, вул. Інститутська, будинок 22, код: 44014159)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 )

про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа № 911/407/23 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Росукрбуд» та Бучанської районної державної адміністрації Київської області в особі відділу державної реєстрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач, користуючись своїм правом, у встановленому законом порядку попередив учасників про свій намір припинити трудові відносини та про проведення позачергових загальних зборів, натомість учасники Товариства на загальні збори не з`явились, що позбавило позивача можливості бути звільненим з посади директора. Позивач вважає, що втрата ним статусу директора товариства не може відбутися без прийняття його вищим органом рішення про припинення повноважень виконавчого органу.

Підготовче судове засідання у справі неодноразово судом відкладалось та остаточно ухвалою суду від 10.01.2024 підготовче провадження закрито та призначено справу до розгляду по суті на 31.01.2024.

Ухвалою суду від 31.01.2024 судове засідання у справі відкладено на 21.02.2024.

В судове засідання 21.02.2024 представники сторін не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, при цьому факт належного повідомлення позивача підтверджується відомостями з офіційного сайту надавача поштових послуг АТ «Укрпошта», а саме за номерами поштових відправлень № 0600077534552 та № 0600084566079, однак, він двічі не з`явився у призначені судові засідання і не повідомив суд про причини своєї неявки в судові засідання, до суду від позивача не надходило клопотань про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши в судовому засіданні матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до частин 1-4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За приписами пункту 2 частини 1 статті 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Відповідно до частини 2 статті 120 Господарського процесуального кодексу України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Разом з тим частиною 4 статті 202 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у підготовче засідання чи у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Аналіз змісту наведених норм процесуального закону свідчить, що обов`язковими умовами для застосування передбачених частиною 4 статті 202, пунктом 4 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України процесуальних наслідків неявки позивача у судове засідання є одночасно його належне повідомлення про час і місце судового засідання та відсутність заяви позивача про розгляд справи за його відсутності.

Отже, правом на залишення позову без розгляду суд наділений у разі неявки належним чином повідомленого позивача, якщо від нього не недійшла заява про розгляд справи за його відсутності і якщо його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

У разі відсутності у позивача наміру брати участь у судовому засіданні, приписами статей 202, 226 ГПК України передбачено подання позивачем заяви про розгляд справи за його відсутності. Тобто право позивача як особи, яка подала позов та зацікавлена в його розгляді, не бути присутнім у судовому засіданні кореспондується з його обов`язком подати до суду відповідну заяву про розгляд справи за його відсутності (такий правовий висновок викладений у постановах об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 05.06.2020 у справі № 910/16978/19 та від 16.10.2020 у справі № 910/8816/19).

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду у постанові від 18.11.2022 у справі № 905/458/21 зазначив, що норми, закріплені у частині четвертій статті 202 та у пункті 4 частини першої статті 226 ГПК України, за методом правового регулювання є імперативними, що означає те, що відповідно до цих норм процесуального права у разі неявки позивача в судове засідання за умови, що він був належним чином повідомлений про час і місце судового засідання, не повідомив суд про причини його неявки та не надав суду заяви про розгляд справи за його відсутності, суд має імперативний процесуальний обов`язок залишити позов без розгляду.

Як вже зазначалось судом, з метою повідомлення позивача про дату, час і місце судового засідання останньому була направлена копія ухвали від 31.01.2024. Однак, поштове відправлення за № 0600084566079, у якому позивачу направлено копію такої ухвали, як свідчить інформація з сайту АТ «Укрпошта» було повернуто 21.02.2024 за закінченням встановленого терміну зберігання.

Приписами п. 4 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Отже, у випадку якщо позивач має намір взяти участь у судовому засіданні, однак не має можливості взяти участь у першому засіданні, він має повідомити суд про причини неявки і у випадку визнання таких причин поважними, суд може відкласти розгляд справи.

Натомість, не зважаючи на належне повідомлення судом позивача про дату, час і місце розгляду справи, будь-яких заяв щодо відкладення розгляду справи чи розгляду справи за відсутності позивача або його представника на адресу суду не надходило.

З урахуванням викладеного вище, зважаючи неявку позивача у судові засідання, належним чином повідомленого про дату, час та місце розгляду справи, ненадходження від позивача заяв про розгляд справи за його відсутності, а також зважаючи на відсутність поважних причин такої неявки, суд дійшов висновку про залишення позову ОСОБА_1 без розгляду на підставі пункту 4 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 2 статті 226 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що про залишення позову без розгляду постановляється ухвала.

Керуючись ст. ст. 226, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Росукрбуд» та Бучанської районної державної адміністрації Київської області в особі відділу державної реєстрації про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії залишити без розгляду.

Ухвала складена та підписана 23.02.2024, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у апеляційному порядку - до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з моменту її складення у відповідності до ст. ст. 255, 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117214086
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —911/407/23

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні