Ухвала
від 22.02.2024 по справі 593/1254/23
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/47/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" лютого 2024 р. Бережанський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої - судді Данилів О.М.

при секретарі Паньків М.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Бережани питання витребування доказів у цивільній справі № 593/1254/23 за позовом, поданим представником позивача адвокатом Дарморіс Оксаною Маркіянівною в інтересах позивача ОСОБА_1 до ТзОВ ''Агроскрілл'', третіх осіб ПП АУСА Бережани та Збаразької міської ради Тернопільської області про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень,-

В С Т А Н О В И В:

22 серпня 2023 року на розгляд Бережанського районного суду Тернопільської області надійшла позовна заява, подана представником позивача адвокатом Дарморіс Оксаною Маркіянівною в інтересах позивача ОСОБА_1 до ТзОВ ''Агроскрілл'', третіх осіб ПП АУСА Бережани та Збаразької міської ради Тернопільської області про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень .

Цього ж дня протоколом автоматизованого розподілу справ вищевказану позовну заяву із долученими до неї документами передано для розгляду по суті головуючій судді Данилів О.М..

28 серпня 2023 року ухвалою Бережанського районного суду за вказаними позовними вимогами було відкрито провадження по справі та вирішено розглядати їх у порядку загального позовного провадження.

Представник позивачки адвокат Дарморіс О.М. разом із поданою суду позовною заявою подала суду клопотання про витребування доказів, у яких остання просила витребувати з реєстраційної справи у Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно Збаразької міської ради Тернопільської області копії документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 за Товариством з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 64284346 від 25.07.2022).

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» оригінал договору оренди землі б/н від 19.07.2022р. щодо земельної ділянки із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003.

Крім вказаного,2січня 2024року представник позивачаадвокат ДарморісО.М.подала судуклопотання, уякому просила суд витребувати уТовариства зобмеженою відповідальністю«Агроскрілл» первинну бухгалтерську документацію, що підтверджує виплату Товариством з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» ОСОБА_1 орендної плати за користування земельною ділянкою з кадастровим номером 6120482700:01:001:0003.

В підготовче судове засідання позивач та його представник не з`явилися. Представник позивача адвокат Дарморіс О.М. подала суду письмову заяву, у якій просила суд у їх відсутності розглянути подані нею клопотання про витребування доказів, які вона підтримує в повному обсязі за виключенням витребування у Збаразької міської ради оригіналу договору оренди землі.

Представник відповідача ТзОВ ''Агроскрілл'' у судове засідання не зявився, не повідомив суд про причину своєї неявки, однак у матеріалах справи міститься відзив на позов, у якому сторона відповідача зазначила, що вони із заявленим позов не погоджуються та просить відмовити позивачу у задоволенні його позовних вимог за їх безпідставністю .

Представник третьої особи, що не заявляє самостійних вимог Збаразької міської ради Тернопільської області у судове засідання не зявився, надіслав суду письмове клопотання про проведення підготовчого засідання у його відсутності.

Представник третьої особи, що не заявляє самостійних вимог ПП АУСА Бережани, у судове засідання повторно не зявився та не повідомив суд про причину своєї неявки, хоч належним чином повідомлявся про день і час проведення підготовчого засідання.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заявлені представником позивача клопотання про витребування доказів підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до вимог ст. 12 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному зясуванню обставин справи: розяснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обовязки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 1 ст. 84 ЦПК України у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов`язаний витребувати такі докази.

Відповідно до вимог ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та п.п, 10, 24 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127, оригінали документів, що подаються державному реєстратору, у тому числі оригінали договорів, після проведення реєстраційних дій не зберігаються у реєстратора та невідкладно повертаються заявнику.

Представник позивача у поданому суду клопотанні про витребування доказів звертає увагу суду на те, що заявником у справі про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки позивача на підставі договору оренди від 19.07.2022 № б/н виступало ТзОВ «Агроскрілл», а тому відповідно оригінал спірного договору знаходиться у відповідача.

У вказаному клопотанні представник позивача вказує, що спірний договір оренди земельної ділянки позивач не підписував, однак цей факт можливо довести лише певними засобами доказування, якими у даному випадку є проведення по справі судової почеркознавчої експертизи, предметом дослідження якої має бути підпис особи в оригіналі документу.

Крім того, у поданому клопотанні представник позивача зазначає, що відповідно до частини 6 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Сторона позивача звертає увагу суду, що на момент державної реєстрації права оренди на спірну земельну ділянку за відповідачем у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вже було внесено запис про реєстрацію права оренди на вказану земельну ділянку за ПП «АУСА Бережани», однак ніякої додаткової угоди про розірвання вказаного договору оренди з ПП «АУСА Бережани» позивач не укладав.

Крім цього, у клопотанні, яке було подане суду 2 січня 2024 року, сторона позивача вказує, що на їх адресу надійшов відзив на позовну заяву від відповідача ТОВ «Агроскрілл», в якому останній зазначає, що спірний договір оренди землі вважається укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір оренди земельної ділянки із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 є чинним в строк до 18 липня 2029 року, оскільки його не розірвано, він не визнаний недійсним чи нікчемним. Також вказує, що позивач знав про укладений договір оренди землі та те, що ТОВ «Агроскрілл» обробляє земельну ділянку з кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 та виявив свою волю для вчинення правочину, а саме скористався своїм правом на отримання орендної плати за користування ним, як орендарем, вказаною земельною ділянкою.

До відзиву представник відповідача додав незасвідчені копії договору оренди землі, укладеного нібито між позивачем та відповідачем, щодо оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 та витяг із відомості, за якою нібито виплачувалися кошти за оренду його земельної ділянки.

Позивач у поданому суду клопотанні категорично заперечує укладення договору оренди землі з відповідачем щодо земельної ділянки із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 та отримання від відповідача будь-яких коштів як орендної плати за користування відповідачем зазначеною земельною ділянкою та вважає, що підтвердженням нарахування орендної плати за обставин цієї справи може бути лише первинна облікова бухгалтерська документація відповідача і саме на відповідача у відповідності до ч.3 ст. 83 ЦПК України покладено обов`язок доведення вказаної обставини .

Представник Позивача зазначає, що ч.4 ст. 81 ЦПК України визначено, що у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, суд у відповідності до ч. 10 ст. 84 ЦПК України може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

А так як у поданих клопотаннях представник позивача зазначає, що стороною позивача вичерпані всі процесуальні можливості для виконання обов`язку подання суду доказів на підтвердження своїх доводів про підроблення підпису від імені позивача в спірному договорі оренди земельної ділянки, про що свідчать долучені до матеріалів справи адвокатські запити щодо отримання інформації, а саме : оригіналу договору оренди у відповідача (лист від 09.01.2023року повернувся без вручення у зв`язку із відсутністю адресата за вказаною адресою) та документів з реєстраційної справи на спірну земельну ділянку з Державного реєстру прав в Збаразькій міській раді (відповідь Збаразької міської ради від 04.07.2023 № 03-1428/26), та враховуючи той факт, що до відзиву відповідач подав суду не оригінал, а лише копію договору оренди землі, тому у зв`язку із зазначеним, суд вважає, що клопотання представника позивача про витребування вказаних у поданих ним клопотаннях доказів слід задоволити та зобов`язати відповідних осіб надати суду зазначені у клопотаннях докази.

На підставі наведеного, враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 12, 84, 189, 197, 198 ЦПК України, ч. 6 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача задоволити.

Витребувати зреєстраційної справиу Державногореєстратора речових прав на нерухоме майно Збаразької міської ради Тернопільської області, що знаходиться за адресою: м. Збараж Тернопільського району Тернопільської області, вул. Богдана Хмельницького, 4, копії документів, на підставі яких проведено державну реєстрації права оренди на земельну ділянку із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 за Товариством з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 64284346 від 25.07.2022).

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» :

- оригінал договору оренди землі б/н від 19.07.2022 щодо земельної ділянки із кадастровим номером 6120482700:01:001:0003.

- первинну бухгалтерську документацію, що підтверджує виплату Товариством з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл» ОСОБА_1 орендної плати за користування земельною ділянкою з кадастровим номером 6120482700:01:001:0003.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл», що у разі не надання суду доказів укладення договору оренди землі, про витребування якого заявлено клопотання та доказів виплати орендної плати ОСОБА_1 , суд може визнати в порядку частини 4 ст. 81 ЦПК України встановленою обставину не укладення договору оренди землі з кадастровим номером 6120482700:01:001:0003 та невиплати орендної плати за користування вказаною земельною ділянкою.

Витребувані докази надати суду у 10-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що відповідно до ч. ч. 6 9 ст.84ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребовувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребовувані судом докази.

У звязку із витребуванням документів у підготовчому засіданні по цивільній справі № 593/1254/23 за позовом, поданим представником позивачки адвокатом Дарморіс Оксаною Маркіянівною в інтересах позивача ОСОБА_1 до ТзОВ ''Агроскрілл'', третіх осіб ПП АУСА Бережани та Збаразької міської ради

Тернопільської області про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень оголосити перерву до 16год. 15 березня 2024 року.

Копію вищевказаної ухвали суду для виконання направити до Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно Збаразької міської ради Тернопільської області та Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроскрілл».

Ухвала суду окремому оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Бережанського районного суду

Тернопільської області Данилів О.М.

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117219737
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та їх обтяжень

Судовий реєстр по справі —593/1254/23

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Данилів О. М.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Данилів О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні