Рішення
від 16.02.2024 по справі 742/7003/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/742/28/24

Єдиний унікальний № 742/7003/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого судді Бездідька В.М., за участю секретаря судового засідання Сумцової Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Прилуки цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Малодівицька селищна рада, приватний нотаріус Прилуцького районного нотаріального округу Чернігівської області Шрайбер Віталій Віталійович, про встановлення факту спільного проживання разом із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

І. Позиції заявника та заінтересованих осіб.

1. ОСОБА_1 в особі свого представника звернувся до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю ОСОБА_1 разом з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , протягом останніх 5 років до дня відкриття спадщини.

2. Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 проживав з матір`ю ОСОБА_4 та її чоловіком ОСОБА_3 як з вітчимом 26 років, вели спільне господарство, мали спільний побут. Після смерті матері та вітчима ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте йому було відмовлено, оскільки не надані документи, які б підтверджували факт проживання з померлим не менш як п`ять років однією сім`єю до часу відкриття спадщини.

ІІ. Процесуальні дії у справі та заяви (клопотання) учасників справи.

3. В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, представник подав заяву, згідно якої просив проводити розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

4. Представники заінтересованої особи до судового засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, подав заяву про розгляд справи за їх відсутності, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

ІІІ. Встановлені судом обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

5. ОСОБА_1 з 11 листопада 1997 року до 02 травня 2023 року зареєстрований та фактично проживав однією сім`єю разом з його матір`ю - ОСОБА_5 та її чоловіком - ОСОБА_3 про що свідчить довідка, видана Дмитрівським старостинським округом №5 Малодівицької селищної ради від 13 вересня 2023 року та копія його паспорту.

6. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника - ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданою виконавчим комітетом Малодівицької селищної ради Прилуцького району від 12 квітня 2022 року.

7. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер вітчим заявника - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Малодівицької селищної ради Прилуцького району Чернігівської області від 08 травня 2023 року.

8. Після смерті вітчима заявник звернувся до приватного нотаріуса Прилуцького районного нотаріального округу Шрайбера Віталія Віталійовича з заявою про відкриття спадщини.

9. 27 жовтня 2023 року нотаріус розглянув заяву та відкрив спадкову справу, що підтверджується копією витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі № 74513990, однак відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують факт проживання з померлим не менш як п`ять років однією сім`єю до часу відкриття спадщини та порекомендував звернутися до суду з заявою про встановлення факту прожиивання однією сім`єю.

ІV. Оцінка суду.

10. Процесуальний закон передбачає умови, за яких в окремому провадженні можуть бути встановлені факти, що мають юридичне значення, зокрема: факти, що підлягають установленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них повинні безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення.

9. Пунктом 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року передбачено, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

10. Згідно з ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

11. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (ст. 1264 ЦК України).

12. Аналіз та співставлення наявних у справі доказів, які суд визнає як належні та допустимі, та доводів заявника дають підстави дійти висновку, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали однією сім`єю протягом останніх не менше п`яти років до моменту відкриття спадщини, дають обґрунтовані підстави для визнання факту.

13. Заявник позбавлений можливості іншим чином, ніж у судовому порядку, встановити факт, що він проживав однією сім`єю разом із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , протягом останніх 5 років, до дня відкриття спадщини, але його встановлення породжує юридичні наслідки та дозволяє реалізувати право на спадщину.

V. Розподіл судових витрат.

14. Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України, судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись вищевикладеним, на підставі ст. ст.12, 13, 81, 258-259, 263, 264, 265, 352, 354, 355, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд

постановив:

Заяву ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Малодівицька селищна рада, приватний нотаріус Прилуцького районного нотаріального округу Чернігівської області Шрайбер Віталій Віталійович, про встановлення факту спільного проживання разом із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 разом з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , протягом останніх 5 років до дня відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддя Володимир БЕЗДІДЬКО

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117220182
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту спільного проживання разом із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —742/7003/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні