Постанова
від 23.02.2024 по справі 361/1413/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.02.2024

Справа № 361/1413/24

Провадження № 3/361/1540/24

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2024 року м. Бровари

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області ВасиленкоТ.К., розглянувши матеріали, які надійшли з Національного природного парку «Залісся», про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , тимчасово не працюючого,

за ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

04 лютого 2024 року о 09 год. 40 хв. за адресою: Київська обл., Броварський район, НПП «Залісся», гідрологічний заказник місцевого значення «Великівське болото», гр. ОСОБА_1 порушив вимоги режиму територій та об`єктів природно-заповідного фонду, а саме займався виловом риби на території НПП «Залісся» за допомогою знарядь лову «терлиця» в кількості 17 одиниць, водних живих ресурсів під час затримання не виявлено, чим порушив ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ч. 3 ст. 7, ст. 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», п. 4.3.1 Положення про НПП «Залісся» № 72.

У судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином, клопотань чи заяв про відкладення суду не надав.

Судом були вжити, передбачені законом заходи для виклику ОСОБА_1 до суду, тому суддя, з дотриманням вимог ст. 268 КУпАП, вважає за можливе слухати адміністративну справу у відсутність особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, за наявних матеріалів. При цьому, на думку суду, учасник справи, який задіяний в її розгляді, зобов`язаний з розумним інтервалом часу цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Ці висновки дають підстави для розгляду справи у відсутність ОСОБА_1 .

Суддя, дослідивши матеріали, додані до клопотання, дійшов такого.

Статтею 280 КУпАП передбачено, що орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Статтею 91 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за здійснення в межах територій та об`єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон, а також територій, зарезервованих для наступного заповідання, забороненої господарської та іншої діяльності, порушення інших вимог режиму цих територій та об`єктів, самовільна зміна їх меж, невжиття заходів для попередження і ліквідації негативних наслідків аварій або іншого шкідливого впливу на території та об`єкти природно-заповідного фонду.

Так винуватість ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.91 КУпАП, підтверджується матеріалами справи - протоколом про адміністративне правопорушення серії НПП №00028 від 04 лютого 2024 року; письмовими поясненнями гр. ОСОБА_1 від 04 лютого 2024року; описом вилученого знаряддя, згідно з яким 04 лютого 2024 року у ОСОБА_1 вилучено знаряддя лову «терлиця» в кількості 17 одиниць; розпискою ОСОБА_1 .

Обставин, що пом`якшують або обтяжують відповідальність, не встановлено.

При накладенні адміністративного стягнення, враховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, а також те, що адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила правопорушення в дусі додержання законів України, а також запобігання вчиненню нових правопорушень, як самим правопорушником, так і іншими особами.

Виходячи з викладеного, вважаю необхідним застосувати до ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді штрафу в межах санкції ст. 91 КУпАП і не знаходжу підстав для застосування іншого виду адміністративного стягнення.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2 ст. 173-2, ст. ст. 221, 283, 284, 285 КУпАП, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнативинуватимувчиненні правопорушення,передбаченого ст.91 КУпАП, і накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі дев`яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 153 (сто п`ятдесят три) гривень 00 коп. без конфіскації знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Вилучені у ОСОБА_1 знаряддя і засоби вчинення правопорушення,а саме знаряддя лову «терлиця» в кількості 17 одиниць, які повернуті під розписку ОСОБА_1 , - залишити в останнього.

Стягнути з ОСОБА_1 у прибуток держави судовий збір у розмірі 605(шістсот п`ять) гривень 60 коп.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. У разі несплати правопорушником штрафу у зазначений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується: подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу; витрати на облік зазначених правопорушень.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 10 днів з дня її винесення шляхом подачі апеляції через Броварський міськрайонний суд Київської області.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова може бути звернута до примусового виконання протягом трьох місяців з наступного дня після набрання законної сили.

Суддя Т. К. Василенко

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117223730
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —361/1413/24

Постанова від 23.02.2024

Адмінправопорушення

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василенко Т. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні