Рішення
від 26.02.2024 по справі 551/53/24
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №551/53/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" лютого 2024 р. селище Шишаки

Шишацький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Рябченка В.В., при секретарі Кирді Н.М., з участю заявника ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань Шишацького районного суду Полтавської області, в селищі Шишаки Миргородського району Полтавської області, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи ОСОБА_2 , Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Миргородському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області, про встановлення факту батьківства, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , 17.01.2024 року, звернувся в Шишацький районний суд Полтавської області з заявою про встановлення факту батьківства, в обґрунтування своїх вимог вказав, що в період з 2013 року по 2022 рік проживав однією сім`єю без реєстрації шлюбу з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 , у них народився спільний син ОСОБА_3 , що підтверджується Свідоцтвом про його народження серія НОМЕР_1 від 13.04.2018 року, виданим Магдалинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

При реєстрації народження сина запис про його батька був зроблений за вказівкою матері відповідно до вимог ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Під час їх спільного проживання в м. Приморськ Запоріжської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про її смерть, серія НОМЕР_2 від 25.08.2022 року, виданим Новомосковським відділом державної реєстрації актів у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро).

Рішенням виконавчого комітету Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 26 жовтня 2022 року неповнолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , було надано статус дитини сирота та призначено його опікуном ОСОБА_2 .

У вересні 2023 року, вони всі разом прибули на проживання в село Великий Перевіз Миргородського ( бувшого Шишацького) району Полтавської області, де проживають без реєстрації по АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою про склад сім`ї № 14 від 10.01.2024 року, виданою Великоперевізьким старостинським округом Шишацької селищної ради Миргородського району Полтавської області.

Заявник вважав і вважає ОСОБА_3 своїм сином, ніколи цього не приховував, брав участь у його вихованні та матеріальному забезпеченні, проживав з ним в одному домоволодінні, але мав сумніви, що син дійсно походить від нього.

Той факт, що ОСОБА_3 є дійсно сином заявника ОСОБА_1 підтверджується висновком молекулярно генетичного експертного дослідження № 40207 від 03.11.2023 року, проведеним ОСОБА_4 генетичним центром « Мама Папа», численними фотографіями разом з сином, що підтверджує їх спільний побут та проживання.

Опікун дитини ОСОБА_2 за своєю згодою не проти, щоб у дитини був офіційно рідний батько, про що написав відповідну заяву, в якій не заперечував, щоб ОСОБА_1 встановлював факт свого батьківства в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене заявник ОСОБА_1 просив суд встановити факт батьківства ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , по відношенню до свого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , внести зміни до актового запису № 35 від 13.04.2018 року про народження ОСОБА_3 , складеного Магдалинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, зазначивши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » заливши без змін його по батькові « ОСОБА_7 »

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримав свої вимоги з підстав, викладених у його заяві, просив суд задовольнити їх.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися, звернулися до суду з клопотаннями, в яких просили розглянути справу без їх участі заперечень проти заявлених ОСОБА_1 вимог не мають ( а.с.24,26).

Заслухавши пояснення заявника ОСОБА_1 , ознайомившись з матеріалами справи, перевіривши та оцінивши наявні докази в їх сукупності на взаємозв`язку, суд приходить до висновку про задоволення вимог заявника ОСОБА_1 з наступних підстав.

Судом встановлено, що в період з 2013 року по 2022 рік заявник ОСОБА_1 проживав однією сім`єю без реєстрації шлюбу з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 , серія НОМЕР_2 від 25.08.2022 року, виданим Новомосковським відділом державної реєстрації актів у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) ( а.с.22).

ІНФОРМАЦІЯ_3 , у них народився спільний син ОСОБА_3 , що підтверджується Свідоцтвом про його народження серія НОМЕР_1 від 13.04.2018 року, виданим Магдалинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області ( а.с.10) .

При реєстрації народження сина запис про його батька був зроблений за вказівкою матері відповідно до вимог ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, де в графі « батько», батьком був зазначений ОСОБА_8 . .

Рішенням виконавчого комітету Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 26 жовтня 2022 року неповнолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , було надано статус дитини сирота та призначено його опікуном ОСОБА_2 ( а.с.36-37) .

Той факт, що ОСОБА_3 є дійсно сином заявника ОСОБА_1 підтверджується висновком молекулярно генетичного експертного дослідження № 40207 від 03.11.2023 року, проведеним ОСОБА_4 генетичним центром « Мама Папа», згідно якого імовірність того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є біологічним батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в рамках проведеного дослідження складає 99,9999999997% ( а.с. 13-31).

Відповідно до вимог ст. 126 СК України, походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини і приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої ст. 135 цього Кодексу.

Оскільки в позасудовому порядку заявник не може встановити факт свого батьківства, суд приходить до висновку про задоволення його вимог, які доведені належними та допустимими доказами.

Встановлення даного факту ОСОБА_1 необхідно для реалізації своїх батьківських прав та обов`язків щодо сина.

На підставі ст. 126,128 СК України, керуючись ст.ст. 4,12,13,81,83,89,141,258-260, 263-265, 268, 315,316 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, по відношенню до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Миргородському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису № 35 від 13 квітня 2018 року складеного Магдалинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, про народження ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_3 , вказавши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові дитини залишити без змін « ОСОБА_7 ».

Судові витрати по справі покласти на заявника ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, а у випадку коли сторони були відсутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30-ти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий, суддя В. В. Рябченко

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117224773
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —551/53/24

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Рябченко В. В.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Рябченко В. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Рябченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні