Рішення
від 22.02.2024 по справі 569/11063/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/11063/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Тимощука О.Я.,

при секретарі Ковальчук О.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Рівне цивільну справу за позовом Рівненської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС в Рівненській області про стягнення заборгованості по орендній платі відповідно до умов договору оренди землі, -

В С Т А Н О В И В :

Рівненська міська рада звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС в Рівненській області про стягнення заборгованості по орендній платі відповідно до умов договору оренди землі.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що між Рівненською міською радою та ОСОБА_1 укладено Договір оренди землі від 10 липня 2007 року, яким передано в строкове платне користування земельну ділянку площею 1061 м2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, без права спорудження на ній капітальних будівель та споруд, посадки багаторічних насаджень та з правом її дострокового вилучення для потреб міста, яка знаходиться в АДРЕСА_1 . Пунктом 9 Договору оренди землі визначено, що за оренду земельної ділянки Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату виключно у грошовій формі. Сторони також погодили, що обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладення або зміни умов договору оренди чи продовження строку його дії. Пунктом 11 Договору оренди землі визначено, що оренда сплачується Орендарем щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок Орендодавця. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Станом на 22.03.2023 року, згідно з даними інформаційно-телекомунікаційної системи ГУ ДПС у Рівненській області, за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) обліковується податкова заборгованість зі сплати орендної плати з фізичних осіб в сумі 72 546,53 грн., в т.ч. заборгованості зі сплати орендної плати в сумі 14463, 96 грн., яка виникла у період 2014-2016 років та підлягає стягненню Рівненською міською радою шляхом звернення з позовом до суду.

Наявність заборгованості у відповідача по орендній платі відповідно до умов договору і зумовило звернення Рівненської міської ради до суду із відповідним позовом.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, повідомлявся про час та дату розгляду справи належним чином, подав через канцелярію Рівненського міського суду Рівненської області 01.02.2024 року клопотання, в якому позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задоволити та розгляд справи проводити у відсутність представника.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, повідомлялася про час та дату розгляду справи належним чином, представником адвокатом Коноплястим Я.С. подано через канцелярію Рівненського міського суду Рівненської області 22.02.2024 року клопотання, в якому позовні вимоги визнає, не заперечує щодо їх задоволення та просить розгляд справи проводити у його відсутність та у відсутність відповідачки.

Представник третьоїособи Головного управління ДПС в Рівненській області в судове засідання не з`явився, повідомлявся про час та дату розгляду справи належним чином, причину неявки суду не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши клопотання представника позивача про розгляд справи у його відсутність та клопотання представника відповідачки адвоката Коноплястого Я.С. про визнання позовних вимог, дослідивши докази у справі, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 10 липня 2007 року між Рівненською міською радою та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі, яким передано в строкове платне користування земельну ділянку площею 1061 м2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, без права спорудження на ній капітальних будівель та споруд, посадки багаторічних насаджень та з правом її дострокового вилучення для потреб міста, яка знаходиться в АДРЕСА_1 .

Пунктом 9 договору оренди землі визначено, що за оренду земельної ділянки Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату виключно у грошовій формі. Сторони також погодили, що обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладення або зміни умов договору оренди чи продовження строку його дії.

Пунктом 11 договору оренди землі визначено, що оренда сплачується Орендарем щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок Орендодавця.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Листом Головного управління ДПС у Рівненській області від 23.03.2023 року №2978/5/17-00-13-1-08 повідомлено позивача про наявність податкового боргу по орендній платі за землю.

Станом на 22.03.2023 року, згідно з даними інформаційно-телекомунікаційної системи ГУ ДПС у Рівненській області, за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) обліковується податкова заборгованість зі сплати орендної плати з фізичних осіб в сумі 72 546,53 грн., в т.ч. заборгованості зі сплати орендної плати в сумі 14463,96 грн., яка виникла у період 2014-2016 років та підлягає стягненню Рівненською міською радою шляхом звернення з позовом до суду.

Таким чином, враховуючи умови укладеного правочину відповідач був зобов`язаний сплатити орендну плату за користування земельною ділянкою протягом 2014-2016 р.р. в розмірі 14 463 грн. 96 коп.

Згідно з розрахунку заборгованості зі сплати орендної плати за землю відповідач не належним чином виконував взяте на себе зобов`язання, а відтак має заборгованість в розмірі 14 463 грн. 96 коп.

Відповідно дост.1 Закону України «Про оренду землі»оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 ЗУ «Про оренду землі»визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

У відповідності до ч. 2ст. 11 ЦК Українипідставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Нормами ст.ст. 626, 629 ЦК Українипередбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1ст. 792 ЦК Українипередбачено, що за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

Згідно п. 289.1. ст. 289 Податкового кодексу України, для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин здійснює управління у сфері оцінки земель та земельних ділянок.

Статтею 288 Податкового кодексу України визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об`єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Відповідно до ч. 1 ст. 15ЗУ «Про оренду землі», істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно норм п.п. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов`язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до вимог ст. 526ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до пункту вст. 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

У відповідності дост. 530 ЦК України зобов`язанняповинні виконуватись в установлений законом або договором строк.

В силу правилст. 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Статтею 24 ЗУ «Про оренду землі»визначено, що орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати.

Статтею 36 ЗУ «Про оренду землі визначено, що у разі невиконання зобов`язань за договором оренди землі сторони несуть відповідальність згідно із законом та договором.

Розглянувши справу у межах заявлених вимог, беручи до уваги що спір між сторонами виник за договірних обставин, порушення відповідачем зобов`язання щодо сплати орендної плати за землю, суд доходить висновку про обґрунтованість вимог позивача, а тому вважає за необхідне позов задовольнити.

Відповідно ч. 1 ст.82ЦПК України обставини, визнані учасниками справи, не підлягають доказуванню.

Відповідно до вимог ст.141ЦПК України з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн.

Керуючись положеннями ст.ст. 13, 14, 142-145 Конституції України,ст.ст. 13, 21 Закону України «Про оренду землі», ст.ст. 12, 96, 116, 124-126 Земельного кодексу України, ст.ст. 13, 15, 16, 526, 530, 629, 654 ЦК України, ст. 288 Податкового кодексу України, ст. 286 Господарського кодексу України та ст.ст. 82, 89, 90, 141, 259, 263, 265,268, 273,354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Рівненської міськоїради до ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Головне управлінняДПС вРівненській областіпро стягненнязаборгованості поорендній платівідповідно доумов договоруоренди землі задоволити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Рівненським МУ УМВС України в Рівненській області 10.06.1997 року, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Рівненської міської ради (33028, м. Рівне, вул. Соборна, 12 А, на рахунок UA298999980334179812000017527, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код ЄДРПОУ 38012494, отримувач Рівн.обл /Рівнен. міс.тг/18010600) борг за оренду землі у сумі 14 463 (чотирнадцять тисяч чотириста шістдесят три) гривні 96 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Рівненським МУ УМВС України в Рівненській області 10.06.1997 року, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Рівненської міської ради судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга подається до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, яким ухвалено оскаржуване судове рішення.

Позивач: Рівненська міська рада (код ЄДРПОУ 34847334, адреса місцезнаходження: 33028, м. Рівне. вул. Соборна, 12А).

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Рівненським МУ УМВС України в Рівненській області 10.06.1997 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

Третя особа: Головне управління ДПС в Рівненській області (ЄДРПОУ 39394217, адреса місцезнаходження: м. Рівне, вул. Відінська, 12)

Суддя Рівненського

міського суду О.Я. Тимощук

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117224923
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по орендній платі відповідно до умов договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —569/11063/23

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні