Ухвала
від 22.02.2024 по справі 727/1917/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/1917/24

Провадження № 1-кс/727/640/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2024 року м.Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці клопотання слідчого у кримінальному провадженні - заступника начальника відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на затримання підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Чернівці, проживаючої та зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (матеріали кримінального провадження № 12020260000000209 від 12.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України),-

за участю: прокурора - ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернулася до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на затримання ОСОБА_4 , з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Дане клопотання погоджене із прокурором у кримінальному провадженні - заступником начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Чернівецької обласної прокуратури ОСОБА_5 .

Вказує, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 у 2019 році, точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено, маючи умисел на самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці особливо цінних земель, з метою отримання прибутку від здійснення підприємницької діяльності у закладі сфери послуг та ресторанного господарства, діючи всупереч вимогам статей 116, 118, 123, 124, 125, 126, 150 Земельного Кодексу України (далі - ЗК України), які регламентують набуття і реалізацію права на землю, у тому числі на земельні ділянки, які відносяться до особливо цінних земель, за відсутності відповідного правочину та державної реєстрації про передачу їй у власність чи надання у користування земельної ділянки, а також в порушення ч. 1 ст. 90, ч. 1 ст. 96, ст. 35 Закону України «Про охорону земель», якими визначено, що власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов`язані забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням, здійснила самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці з кадастровим номером 7310136900:42:003:0029, по АДРЕСА_2 , що на підставі Державного акту на право постійного користування землею перебуває у постійному користуванні у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (далі - ЧНУ ім. Ю. Федьковича), та яка відноситься до особливо цінних земель, за наступних обставин. ОСОБА_4 з метою реалізації свого злочинного наміру, упродовж 2019 року, більш точного часу встановити не виявилось можливим, діючи умисно, протиправно, всупереч вимогам вищенаведеного діючого законодавства України, без відповідних дозвільних документів на проведення будівельних робіт, здійснила на 0,1226 га земельної ділянки з кадастровим номером 7310136900:42:003:0029 будівництво будівель та споруд, які входять до складу готельно-розважального комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », оскільки поєднані між собою несучими та огороджуючими конструкціями, без належного дозволу на проведення будівельних робіт та затвердженого проекту.

Зокрема, ОСОБА_4 , будучи фізичною особою-підприємцем, маючи, у відповідності до укладених з КП МТК «Калинівський ринок» договорів, у користуванні торгівельні місця, які розташовані на земельних ділянках з кадастровими номерами 7310136900:70:001:0013, 7310136900:42:003:0071, що перебувають у постійному користуванні у КП МТК «Калинівський ринок», у 2011 році без відповідних дозвільних документів на проведення будівельних робіт здійснила будівництво будівель та споруд готельно-розважального комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в якому шляхом надання відповідних послуг здійснювала підприємницьку діяльність та відповідно отримувала прибуток.

У 2019 році, точної дати органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4 , з метою отримання прибутку, вирішила здійснити добудову вказаного готельно-розважального комплексу, тим самим розширивши його. З метою реалізації свого плану ОСОБА_4 вказану добудову вирішила здійснити на території земельної ділянки з кадастровим номером 7310136900:42:003:0029, достовірно знаючи про відсутність у неї будь-яких правомочностей щодо користування та розпорядження вказаною земельною ділянкою.

Після чого, достовірно знаючи, що цільове призначення вказаної ділянки не визначено для проведення будівництва, а визначено - «для іншого сільськогосподарського призначення» та земельна ділянка надана ЧНУ ім. ОСОБА_6 в постійне користування для обслуговування біолого-географічної бази університету, усвідомлюючи, що вчинивши самовільну забудову вказаної земельної ділянки самовільно захопить її, однак розуміючи при цьому, що отримати відповідні дозвільні документи у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», не зможе, так як не є уповноваженим користувачем зазначеної земельної ділянки, здійснила на вказаній земельній ділянці відповідні будівельні роботи в порушення Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Зокрема, використовуючи працю відповідних осіб, звела на вказаній земельній ділянці будівлі та споруди у вигляді комплексу будівельних систем, що поєднані між собою несучими та огороджуючими конструкціями, пов`язаними із землею та створеними з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання різних будівельно-монтажних робіт, та складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, устаткування, тварин, рослин, а також предметів, що у комплексі склали відповідну добудову до попередньо збудованого готельно-розважального комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », самовільно зайнявши такими будівлями та спорудами 0,1226 га з 35,3313 га земельної ділянки з кадастровим номером 7310136900:42:003:0029.

Таким чином, ОСОБА_4 , умисно, протиправно здійснила самовільне будівництво будівель та споруд готельно-розважального комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що є нерухомим майном, на самовільно зайнятій площі у розмірі 0,1226 га земельної ділянки з кадастровим номером 7310136900:42:003:0029, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 . Зазначена земельна ділянка, будучи наданою у постійне користування для обслуговування біолого-географічної бази університету з цільовим призначенням «Для іншого сільськогосподарського призначення», тобто землею навчального закладу, відповідно до пункту «в» ст. 150 ЗК України, відноситься до земельних ділянок особливо цінних земель та належить державі, перебуваючи у постійному користуванні в ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Тим самим ОСОБА_4 шляхом будівництва будівель та споруд, що склали частину готельно-розважального комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », здійснила самовільне будівництво таких будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці особливо цінних земель.

Враховуючи, що станом на дату складення та погодження зазначеного повідомлення про підозру, місце знаходження ОСОБА_4 не було встановлено. У зв`язку з чим, повідомлення про підозру ОСОБА_4 та повідомлення про виклик останньої до слідчого для проведення слідчих та процесуальних дій направлено поштовим зв`язком за останнім відомим місцем проживання, що також є місцем її реєстрації, та відповідно до даних офіційного сайту АТ «Укрпошта» встановлено, що відправлення не вручено під час доставки.

10.10.2022 року з метою вжиття заходів для вручення повідомлення про підозру у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень, вжито заходів для вручення повідомлення про підозру ОСОБА_4 її чоловіку ОСОБА_7 , який відмовився отримувати таке повідомлення, що зафіксовано за допомогою технічних засобів відеозапису. Крім того, останнього повідомлено про необхідність прибуття його дружини ОСОБА_4 до органу досудового розслідування для проведення відповідних процесуальних дій.

Відповідно до відомостей з бази даних «Аркан» встановлено, що 09.03.2022 року о 06 год. 14 хв. ОСОБА_4 виїхала за межі України, через пункт пропуску «Порубне» Чернівецької митниці та до цього часу на територію України не повернулась.

07.11.2022 року оголошено розшук підозрюваної ОСОБА_4 .

На даний час ОСОБА_4 до органу досудового розслідування так і не з`явилася та місце знаходження останньої не відоме, хоча останній повинно бути відомо про повідомлення про підозру, враховуючи, що такими відомостями володіє її чоловік ОСОБА_7 , яким у свою чергу до кримінального провадження залучено захисника.

Під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні були вжиті заходи щодо встановлення місця перебування підозрюваної ОСОБА_4 , які позитивних результатів не дали.

Беручи до уваги те, що підозрювана ОСОБА_4 переховується від органів досудового розслідування, просить надати дозвіл на затримання ОСОБА_4 з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив задовольнити.

Заслухавши прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що 12.03.2020 року до ЄРДР №12020260000000209 внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України. В подальшому до ЄРДР внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України.

10 жовтня 2022 року ОСОБА_4 в межах даного кримінального провадження повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України, у спосіб, передбачений для вручення повідомлень, відповідно до вимог ст.ст 135, ч.1 ст.278 КПК України.

Постановою заступника начальника відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 від 07 листопада 2022 року ОСОБА_4 оголошено в розшук.

Органом досудового розслідування подано до суду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваної ОСОБА_4 .

Згідно з ч.1 ст.188 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Частиною 2 ст.188 КПК України клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

З матеріалів доданих до клопотання встановлено, що ОСОБА_4 дійсно переховується від органу досудового розслідування.

Підставою для затримання ОСОБА_4 з метою її приводу є наявність підстав для тримання її під вартою, а також підстав вважати, що вона переховується від органів досудового розслідування.

Вважаю, що органом досудового розслідування в клопотанні про надання дозволу на затримання ОСОБА_4 доведено, що остання переховується від органів досудового розслідування, а також доведено те, що існують підстави для застосування підозрюваній запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а тому слід надати дозвіл на затримання ОСОБА_4 з метою її приводу для розгляду клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Керуючись ст.ст.188-190 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на затримання підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала діє до 22 серпня 2024 року.

Ухвала втрачає законну силу з моменту приводу ОСОБА_4 до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117225927
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (матеріали кримінального провадження № 12020260000000209 від 12.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України),-

Судовий реєстр по справі —727/1917/24

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні