Ухвала
від 26.02.2024 по справі 357/15416/23
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Справа № 357/15416/23

Провадження № 2/357/646/24

У Х В А Л А

26 лютого 2024 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді - Орєхова О. І.

за участі секретаря Вальчук М.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

представника відповідача ТОВ «Агротрейд-2000» - Косяк В.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференціїв залі суду № 2 в м. Біла Церква клопотання представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Марценюк Л.А. про витребування доказів у справі за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Білоцерківська» до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «Агротрейд-2000» про скасування державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, визнання укладеною до додаткової угоди до договору оренди землі та визнання відсутнім права оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2023 року позивач ТОВ Агрофірма «Білоцерківське`звернулося до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «Агротрейд-2000» про скасування державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, визнання укладеною до додаткової угоди до договору оренди землі та визнання відсутнім права оренди земельної ділянки.

Ухвалою судді від 22 січня 2024 рокуприйнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у зазначеній справі. Розгляд справи вирішено провести за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 26.02.2024 року.

19 лютого 2024 року за вх. № 9469 від представника ОСОБА_2 адвоката Марценюк Л.А. надійшло клопотання про витребування доказів.

В обґрунтування зазначеного клопотання представник відповідача ОСОБА_3 посилалася на те, що до позовної заяви позивач не додав доказів сплати орендної плати. Позивач лише подаючи до суду відповідь на відзив надав нові докази, зокрема, нібито сплати орендної плати. Докази для спростування таких доводів позивача, відповідач 1 не міг подати разом із відзивом, оскільки таких доказів не було додано до позову, тобто, такі причини не залежали від відповідача 1. З метою спростування наданих позивачем доказів до відповіді на відзив, зокрема, щодо сплати орендної плати за 2019-2023 роки адвокатом Марценюк Л.А. було надіслано адвокатський запит до АТ «Укрпошта» щодо надання доказів отримання відповідачем 1 грошових коштів від позивача. Запит було направлено до АТ «Укрпошта», оскільки саме це товариство отримувало грошові кошти від позивача. Однак, станом на дату подання даного клопотання, відповідь на надійшла.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 підтримала вказане клопотання, надала пояснення аналогічні викладеним в ньому, просила його задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні заперечувала проти вказаного клопотання просила відмовити в його задоволенні.

Представник відповідача ТОВ «Агротрейд-2000» - Косяк В.М. в судовому засіданні підтримав вказане клопотання частково, просив його задовольнити та витребувати у АТ «Укрпошта» інформацію щодо отримання орендної плати ОСОБА_2 за 2019-2022 року, оскільки за 2023 рік кошти з орендної плати перебувають на депозитному рахунку нотаріуса.

Вивчивши клопотання сторони відповідача, вислухавши думку сторін по справі, суд приходить до наступного.

Згідност.12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується (п. 1 ч. 2ст. 84 ЦПК України); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати (п. 2 ч. 2ст. 84 ЦПК України); підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа (п. 3 ч. 2ст. 84 ЦПК України); вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу (п. 4 ч. 2ст. 84 ЦПК України).

До вказаного вище клопотання представником додано докази того, що самостійно отримати докази сторона не може, оскільки адвокат Марценюк Л.А. 27.12.2023 року звернулася з адвокатським запитом до АТ «Укрпошта», в якому просила надати копію документів, що підтверджують передачу грошових коштів, в тому числі, ОСОБА_2 за період 2019-2023 років, які надійшли від ТОВ Агрофірма «Білоцерківська» та документи, які підтверджують повернення неотриманих фізичними особами переказів грошових коштів ТОВ Агрофірма «Білоцерківська».

Суд враховує, що з боку представника відповідача вживалися самостійні заходи по отриманню доказів, однак на її запит інформації станом на час розгляду справи надано не було.

За таких обставин, клопотання представника відповідача про витребування доказів підлягає задоволенню в частині підтвердження передачі грошових коштів ОСОБА_2 за період 2019-2022 роки, які надійшли від ТОВ Агрофірма «Білоцерківська в якості орендної плати.

В частині витребування такої інформації за 2023 рік, в цій частині клопотання не підлягає задоволенню, оскільки було встановлено, що така сплата ( грошові кошти )в якості орендної плати, надійшли на депозитний рахунок нотаріуса.

Керуючись ст. ст. 12, 43, 84, 263, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Марценюк Л.А. про витребування доказів у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Білоцерківська» до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «Агротрейд-2000» про скасування державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, визнання укладеною до додаткової угоди до договору оренди землі та визнання відсутнім права оренди земельної ділянки, - задовольнити частково.

Витребувати у АТ «Укрпошта» ( адрес: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22 ) копії документів, що підтверджують передачу грошових коштів ОСОБА_2 період 2019-2022 роки, які надійшли від ТОВ Агрофірма «Білоцерківська в якості орендної плати та копії документів, які підтверджують повернення ТОВ Агрофірма «Білоцерківська» неотриманих грошових коштів.

В іншій частині, - відмовити.

Роз`яснити, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О. І. Орєхов

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117229455
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —357/15416/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні