Ухвала
від 26.02.2024 по справі 545/214/24
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/214/24

Провадження № 1-в/545/80/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.02.2024 Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Полтавського районного суду Полтавської області подання Державної установи "Божковська виправна колонія (№16)" про умовно-дострокове звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області, до засудження проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, із середньою освітою, неодружений, непрацюючого, раніше судимого:

- 03.12.2021 року Соснівським районним судом м. Черкаси за ч. 2 ст. 309 КК України до 1 року позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

Засуджений: 15.07.2022 року Соснівським районним судом м. Черкаси до 2 років позбавлення волі. На підставі ч. 5 ст. 72 КК України вироком Соснівського районного суду м. Черкаи за ч. 2 ст. 309 КК України до 1 року 6 місяців позбавлення волі, зараховано в строк відбування покарання строк попереднього ув`язнення з 22.12.2022 року по день набрання законної сили, з розрахунком 1 день попереднього ув`язнення за 1 день позбавлення волі.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 27.06.2023 вирок від 15.07.2022 змінено в частині призначеного покарання та призначено остаточне покарання у виді 2 років позбавлення волі.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 27.07.2023 на пісдтаві ч. 4 ст. 70 КК України призначено покарання у вигляді 2 років позбавлення волі, зараховано у строк відбування покаранння термін попереднього ув`язнення з 22.12.2022 року по 01.06.2023 з розрахунком 1 день попереднього ув`язнення за 1 день позбавлення волі

Початок строку 22.12.2022 року, кінець строку 22.12.2024 року.

ВСТАНОВИВ:

ДУ «Божковська виправна колонія (№16)» звернулася до суду з поданням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , вказавши, що засуджений перебуває в місцях позбавлення волі та відбув 1/2 строку покарання, сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, тому адміністрація клопоче про умовно-дострокове звільнення засудженого за ст. 81 КК України.

На адресу суду від засудженого та представника колонії надійшли заяви про розгляд подання без їхньої участі.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення подання.

Суд, дослідивши матеріали клопотання та особової справи, проходить до висновку, що клопотання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.537 КПК України під час виконання вироків суд, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, має право вирішувати такі питання, зокрема про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Згідно ч.ч.2,3 ст.81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення та відбув 1/2 частини строку покарання.

Згідно п.2 постанови Пленуму Верховного суду України №2 від 26 квітня 2002 року «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким», умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого.

Згідно п.17 вказаної постанови Пленуму при розгляді питання про умовно дострокове звільнення судам слід ретельно з`ясовувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці і навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених, виправно-трудової установи, а також наміри щодо прилучення до суспільно корисної праці та потребу в наданні допомоги при обранні місця проживання і працевлаштування.

Так, ОСОБА_4 засуджений 15.07.2022 року Соснівським районним судом м. Черкаси до 2 років позбавлення волі. На підставі ч. 5 ст. 72 КК України вироком Соснівського районного суду м. Черкаси за ч. 2 ст. 309 КК України до 1 року 6 місяців позбавлення волі. Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 27.06.2023 вирок від 15.07.2022 змінено в частині призначеного покарання та призначено остаточне покарання у виді 2 років позбавлення волі. Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 27.07.2023 на пісдтаві ч. 4 ст. 70 КК України призначено покарання у вигляді 2 років позбавлення волі, зараховано у строк відбування покаранння термін попереднього ув`язнення з 22.12.2022 року по 01.06.2023 з розрахунком 1 день попереднього ув`язнення за 1 день позбавлення волі.

За час відбування покарання засуджений мав 1 заохочення, стягнення відсутні.

Як вбачається із характеристики на засудженого ОСОБА_4 від 07.08.2023, 12.09.2023, затверджених начальником ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)», він характеризувався посередньо, засуджений не став на шлях виправлення (а.о.с. 75, 79-81).

Даний факт також підтверджується витягами із протоколу № 6 від 07.08.2023, № 16 від 12.09.2023 засідань комісії ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)», згідно яких вбачається, що засуджений не став на шлях виправлення (а.о.с. 77, 87) .

Як вбачаєтьсяіз останньоїхарактеристики назасудженого ОСОБА_4 від 04.01.2024він характеризуєтьсяпозитивно,додержується виконанняпокладених обов`язків,додержується правилповедінкита ввічливих взаємовідносин з персоналом установи, до виконання передбаченим законом вимог персоналу установви ставиться сумлінно, дбайливо ставиться до майна установи і предметів, якими користується при виконанні дорученої роботи, вину у вчиненому злочині визнає.

Проте, остання за часом характеристика не може бути та не є достатньою для висновку про його виправлення, оскільки не являється беззаперечним доказом того, що ОСОБА_4 твердо став на шлях виправлення та заслуговує на застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Оцінюючи питання щодо переконливості висновку, що засуджений довів своє виправлення, суд виходить з того, що цей висновок має бути доведений як і питання винуватості особи, поза розумним сумнівом. В іншому випадку саме по собі умовно-дострокове звільнення від відбування покарання не буде відповідати самій меті покарання виправлення та перевиховання.

Таким чином, суд приходить до висновку, що за останній час в поведінці засудженого відбулися позитивні зміни.

Відповідно до ст. 6 КВК України виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої право-слухняної поведінки. Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві. Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого.

Однією із головних умов для умовно-дострокового звільнення засудженого від відбування покарання є доведеність виправлення засудженого, тобто доведеність готовності засудженого до: самокерованої поведінки, сприйняття встановлених у суспільстві норм та правил поведінки, дотримання норм чинного законодавства.

Сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого. При цьому висновок суду про виправлення засудженого повинен ґрунтуватися на всебічному врахуванні даних про його поведінку і ставлення до праці за весь час відбування покарання, а не за час, який безпосередньо передує настанню строку, після відбування якого можливе умовно-дострокове звільнення.

Досліджені судом матеріали справи засудженого ОСОБА_4 свідчать про те, що сталися позитивні зміни в його поведінці, проте на даний час в повній мірі не довів свого виправлення, а тому застосування до нього умовно-дострокового звільнення є передчасним.

Відмовляючи в задоволенні клопотання, суд враховує особу засудженого ОСОБА_4 , дані про поведінку за весь період відбування покарання, в тому числі, і за останній час, який безпосередньо передує розгляду подання, вважає, що встановлені обставини не дають підстави вважати, що сумлінною поведінкою та ставленням до праці останній довів своє виправлення і до нього може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання, а тому в задоволенні подання Державної установи"Божковськавиправна колонія(№16)"про умовно-достроковезвільнення засудженого ОСОБА_4 необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 537, 539 КПК України суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання Державної установи "Божковська виправна колонія (№16)" про умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання засудженого ОСОБА_4 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд протягом 7 днів з моменту її проголошення, а засудженим з моменту отримання копії ухвали.

Суддя: ОСОБА_1

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117230497
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —545/214/24

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні