Ухвала
від 26.02.2024 по справі 147/287/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/287/24

Провадження № 1-кс/147/64/24

УХВАЛА

про арештмайна

26 лютого 2024 року смт Тростянець

Слідчий суддя Тростянецького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 ,

із секретарем ОСОБА_2 ,

за участю слідчого СВ відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про арешт майна по кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000035 від 26.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення,передбаченогоч.1ст.286-1 КК України, -

встановив:

До Тростянецькогорайонного суду Вінницької області надійшло клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 , яке погодженепрокурором Тростянецькоговідділу Гайсинської окружної прокуратури ОСОБА_4 про накладенняарешту на тимчасово вилученийпід часогляду місцяподії транспортний засіб, а саме: автомобіль марки «ВАЗ 211540», державний номерний знак НОМЕР_1 , сірого кольору, 2007 року випуску, власником та користувачем якого є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , так як він є речовим доказом по даному кримінальному провадженні. Також слідчий просив заборонити власнику відчужувати, розпоряджатися та користуватися даним транспортним засобом, залишивши його на зберіганні на спеціальному майданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів ВП №2.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилається на те, що 25.02.2024 близько 22.10 год. на автодорозі сполученням смт Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області с. Капустяни Гайсинського району Вінницької області, водій ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , керуючи в стані алкогольного сп`яніння власним автомобілем марки «ВАЗ 211540», д.н.з. НОМЕР_1 , в якому знаходився пасажир ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рухаючись в напрямку села Капустяни, не обрав безпечної швидкості руху, допустив виїзд автомобіля за межі проїзної частини на праве узбіччя та перекидання автомобіля на бік. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій ОСОБА_5 та пасажир автомобіля ОСОБА_6 отримали тілесні ушкодження, госпіталізовані до КНП «Бершадська ОЛІЛ Бершадської міської ради».

За даним фактом відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено 26.02.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000035 з визначенням правової кваліфікації кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 286-1 КК України порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Під час огляду місця дорожньо-транспортної пригоди 25.02.2024 вилучено пошкоджений легковий автомобіль марки «ВАЗ 211540», державний номерний знак НОМЕР_1 , сірого кольору, 2007 року випуску. На зазначеному автомобілі наявні пошкодження, які утворились в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Вилучений з місця події транспортний засіб поміщено для зберігання на спеціальний майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: Вінницька область, Гайсинський район, смт Тростянець, вул.Соборна, 102.

Окрім того, постановою слідчого даний легковий автомобіль приєднано до кримінального провадження в якості речового доказу у кримінальному провадженні, тому що він був знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберіг на собі його сліди, тобто транспортний засіб відповідає критеріям зазначеним у статті 98 КПК України (Речові докази).

Також, відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 , власником автомобіля марки «ВАЗ 211540» державний номерний знак НОМЕР_1 , сірого кольору, 2007 року випуску, є ОСОБА_5 , житель АДРЕСА_1 .

Таким чином, з метою забезпечення збереження речового доказу - автомобіля марки «ВАЗ 211540», державний номерний знак НОМЕР_1 , а також проведення необхідних автотехнічних експертиз для визначення його технічного стану, виникла необхідність накласти арешт на зазначений транспортний засіб.

Зважаючи на те, що будь-які дії з майном, будь-який фізичний вплив на автомобіль, його використання можуть спотворити або знищити ті сліди кримінального правопорушення, які на ньому наявні, існують обставини, які свідчать, що незастосування заборони на використання цього майна та заборони розпоряджатися ним можуть перешкодити кримінальному провадженню, а саме можуть перешкодити дослідженню т/з під час експертиз та проведенню інших слідчих дій.

У судовомузасіданні слідчий подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Власник транспортного засобу в судове засідання не викликався, оскільки згідно матеріалів клопотання ОСОБА_5 з місця дорожньо-транспортної пригоди у важкому стані було доставлено автомобілем екстреної медичної допомоги до КНП «Бершадська ОЛІЛ Бершадської міської ради».

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, вислухавши пояснення слідчого, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Так,згідно ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомзлочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 3 ст. 170 КПК України передбачено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000035 від 26.02.2024 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, з визначенням правової кваліфікації за ч.1 ст. 286-1 КК України - порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Короткий виклад обставин, що може свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зазначено у Витязі з ЄРДР, що доданий до матеріалів клопотання.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 , власником автомобіля марки ВАЗ211540,державний номернийзнак НОМЕР_1 ,сірого кольору,2007року випуску,є ОСОБА_5 ,житель смтКирнасівка,Тульчинського районуВінницької області.

Згідно з постановою слідчого від 26.02.2024 про приєднання до кримінального провадження речових доказів, вилучений з місця ДТП автомобіль марки ВАЗ 211540,державний номернийзнак НОМЕР_1 ,сірого кольору,2007року випуску, визнано речовим доказом, приєднано до кримінального провадження №12024020120000035 в якостіречового доказута залишено зберігатися на території спеціального майданчику для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

За такихобставин, слідчий суддя враховуючи, що вматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав,які свідчатьпро необхідністьзабезпечення,у томучислі ізбереження речовогодоказу - автомобіля марки «ВАЗ 211540, державний номерний знак НОМЕР_1 , сірого кольору, 2007 року випуску, дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись вимогами статей 98, 132, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Накластиарешт на тимчасововилучений підчас оглядумісця події автомобіль марки «ВАЗ 211540», державний номерний знак НОМЕР_1 , сірого кольору, 2007 року випуску, власником та користувачем якого є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , заборонивши відчужувати, розпоряджатися та користуватися даним транспортним засобом.

Автомобіль марки «ВАЗ 211540», державний номерний знак НОМЕР_1 , залишити на зберіганні на спецмайданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів Відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: Вінницька область Гайсинський район смт Тростянець, вул.Соборна, 102.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено о 15 год. 00 хв. 26.02.2024.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудТростянецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117232348
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —147/287/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні