Рішення
від 13.02.2024 по справі 477/3407/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/3407/23

Провадження № 2-о/477/10/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі: головуючого у справі - суддіПолішко В.В., з секретарем Крошніною О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Первомайська селищна рада Миколаївського району Миколаївської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

12 грудня 2023 року представник заявника адвокат Чуб Т.В. звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт постійного проживання заявника ОСОБА_1 разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявлених вимог вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько заявника ОСОБА_3 . Після його смерті залишилася спадщина у вигляді земельних ділянок загальною площею 5,82 га, які розташовані в межах території Новомиколаївської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області, кадастровий номер 4823383400:02:000:0240 та 4823383400:01:000:0214 цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Земельні ділянки належали ОСОБА_3 на підставі державного акту на право приватної власності на землю, серія МК, № 000812.

Він та його сестра ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги. Остання спадщину не прийняла. Заповіту спадкодавцем залишено не було.

При зверненні до приватного нотаріуса Краснової С.М. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, а саме вказані земельні ділянки, йому у видачі свідоцтва було відмовлено, посилаючись на те, що не подана у встановлений законом шестимісячний строк відповідна заява та відсутні докази спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Водночас, заявник вказав, що хоча батько і був зареєстрований за іншою, ніж він адресою, проте проживали разом, оскільки через незадовільний стан здоров`я ОСОБА_3 та тяжку хворобу він потребував лікування, стороннього догляду та допомоги.

У зв`язку з зазначеним заявник не може реалізувати свої права щодо успадкування майна, тому змушений звернутися до суду з вказаною заявою.

Заявник та його представник в судове засідання не з`явилися. Від представника надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

Заінтересована особа Первомайська селищна рада Миколаївського району Миколаївської області в судове засідання свого представника не направила, надіслала до суду листа з проханням розглядати справу за відсутності представника селищної ради, проти задоволення заяви не заперечує.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, направила до суду в якій зазначила, що вимоги ОСОБА_1 визнає. Підтвердила обставини, які зазначені у заяві. Вказала, що через хворобу батька заявник забрав його до себе, вони проживали разом, оскільки той потребував догляду та допомоги.

З огляду на те, що розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, то, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою відео та звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові докази у справі, розглядаючи справу в межах заявлених вимог та на підставі поданих доказів, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до свідоцтва про смерть, виданого 27 січня 2020 року, серії НОМЕР_1 , ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після його смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки, загальною площею 5,82 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4823383400:02:000:0240 та 4823383400:01:000:0214, що розташована в межах території Новомиколаївської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області, яка передана у приватну власність ОСОБА_3 на підставі розпорядження Жовтневої районної державної адміністрації від 19 лютого 2004 року № 66-р, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку від 10 лютого 2005 року, серії МК, №000812.

Заявник ОСОБА_1 є сином спадкодавця, що підтверджується свідоцтвом про народження від 23 квітня 1977 року, серії НОМЕР_2 , де в графі батько вказаний « ОСОБА_3 ».

Заінтересована особа ОСОБА_4 є донькою померлого, що підтверджується свідоцтвом про народження від 16 травня 1981 року, серії НОМЕР_3 .

Відповідно до свідоцтва про одруження від 24 грудня 1999 року, серії НОМЕР_4 , при державній реєстрації шлюбу ОСОБА_5 було змінено прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 ».

Інші спадкоємці першої черги та які мають право на обов`язкову частку відсутні.

Звернувшись до приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області Краснової С.М. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , заявник отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, в зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують постійне проживання разом із померлим на день смерті, оскільки він не прийняв спадщину у передбачений законом шестимісячний строк.

До матеріалів справи долучена довідка, видана старостою Новомиколаївського старостинського округу Первомайської селищної ради від 30 жовтня 2023 року № 08-34/24 про те, що ОСОБА_3 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 та знятий з реєстрації, у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 . На момент смерті разом зі спадкодавцем ніхто не був зареєстрований.

На підтвердження факту спільного проживання зі спадкодавця заявник посилається на письмові пояснення свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Так, свідки в своїх письмових поясненнях підтвердили той факт, що заявник, забрав батька до себе, оскільки через похилий вік та хворобу той потребував сторонньої допомоги, вони проживали однією сім`єю з 2019 року, мали спільний побут. Похованням займався заявник.

Дослідивши спадкову справу №158/2023 після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , судом встановлено, що після його смерті з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину окрім заявника ніхто не звертався.

Спадщина відкриваєтьсявнаслідок смертіособи абооголошення їїпомерлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу) відповідно до частини 1 та 2 статті 1220 ЦК України.

Частиною 1 статті 1221 ЦК України встановлено місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до частини 3 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до роз`яснень викладених у пункті 23 постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за №7, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкодавець має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що заявник має право, як спадкоємець першої черги за законом, на отримання спадщини після смерті ОСОБА_3 , однак не може реалізувати його без встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, наявність іншого спадкоємця першої черги, яка не заперечує щодо задоволення заяви та спадщину на час розгляду справи не прийняла, відсутність спадкоємців, що мають право на обов`язкову частку, суд вважає необхідним на підставі статті 256 ЦПК України, задовольнити вимоги заявника, оскільки факт його постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, 18 січня 2020 року знайшов своє підтвердження в судовому засіданні.

Обставин, які спростовують заяву ОСОБА_1 , в процесі судового розгляду у справі не встановлено.

Керуючись статями258,259,263, 265, 319, 354-355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних ПоложеньЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування сторін:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_5 ;

представник заявника ОСОБА_10 , адреса: АДРЕСА_3 ;

заінтересована особа Первомайська селищна рада Миколаївського району Миколаївської області, адреса: вул. Ювілейна, 9, смт. Первомайське Миколаївського району Миколаївської області, 57232, ЄДРПОУ 04375174;

заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_6 .

Суддя В.В.Полішко

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117235995
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —477/3407/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні