Ухвала
від 26.02.2024 по справі 905/122/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

26.02.2024 Справа № 905/122/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Устимової А.М.

розглянувши позовну заяву Акціонерного товариства Українська залізниця (ідентифікаційний код 40075815) в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця (ідентифікаційний код 40081237) до відповідача Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» (ідентифікаційний код 36028628) про стягнення штрафу у розмірі 569 760, 00

без повідомлення учасників справи

В С Т А Н О В И В:

01.02.2024 шляхом поштового направлення Акціонерне товариство Українська залізниця в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» про стягнення штрафу у розмірі 569 760, 00 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на невірне зазначення відповідачем маси відправленого вантажу за накладною №48532592 у трьох вагонах, що підтверджується комерційним актом №450003/190 від 06.06.2023, наслідком чого є нарахування штрафу за невірно зазначену масу вантажу на підставі ст.118 Статуту залізниць України.

Згідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.02.2024 для розгляду даної справи визначена суддя Устимова А.М.

Ухвалою суду від 05.02.2024 прийнято позовну заяву та відкрито провадження по справі № 905/122/24, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, встановлено відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, відзиву на позов та доказів, на яких ґрунтуються його заперечення протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому цієї ухвали.

Згідно довідки про доставку електронного листа, що сформована в програмі «Діловодство спеціалізованого суду», ухвала від 05.02.2024 отримана в особистому кабінеті Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» в підсистемі «Електронний суд» 07.02.2024.

22.02.2024 відповідач шляхом застосування підсистеми «Електронний суд» звернувся до суду з заявою, в якій висловлює заперечення проти розгляду справи №905/122/24 за правилами спрощеного провадження, та просить розглядати дану справу за правилами загального позовного провадження.

Заявник вказує, що згідно пункту 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наразі, згідно Закону України від 09.11.2023 року № 3460-IX "Про Державний бюджет України на 2024 рік" розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024 року- 3028 гривень. Таким чином, на 2024 рік сума позову для малозначної справи не повинна перевищувати 302 800 грн, тоді як, сума позову по справі 905/122/24 - 569 760 грн, більше зазначеного розміру. Заявлена сума штрафу у розмірі 569 760 грн, має суттєве значення для фінансового стану та виробничої діяльності підприємства, коли підприємство працює в складних умовах, знаходячись територіально на території Донецької області близько від лінії зіткнення, де ведуться бойові дії, внаслідок військової агресії Російської федерації. Відповідач вказує, що не згоден з даним позовом, вважає, що справа, потребує детального розгляду спору по суті та з`ясування усіх обставин, що мають значення для її вирішення, що може бути досягнуто виключно в процесі розгляду справи за правилами загального провадження.

В цьому сенсі суд зазначає наступне.

Як передбачено в ч.2 ст.247 Господарського процесуального кодексу України в порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: про банкрутство; за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції, крім випадків, передбачених статтею 252-1 цього Кодексу; у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини. (ч.4 ст.247 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного). Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч.5 вказаної статті).

Приписи частини 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлюють норму, згідно якої, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі (ч.1 ст.250 вказаного Кодексу).

Позивач звернувся до суду з клопотанням про здійснення розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними матеріалами у справі.

Як вбачається з ухвали суду про відкриття провадження у справі від 05.02.2024 суд, виходячи з приписів п.2 ч.5 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, приймаючи до уваги, що ціна позову у справі не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та відсутні інші обставин, з якими процесуальний закон пов`язує неможливість розгляду справи в межах спрощеного позовного провадження, беручи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, обсяг та характер доказів у справі, які мають бути зібрані та досліджені, визнав справи малозначною, наслідком чого стало призначення її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Керуючись ч.2 ст.250 Господарського процесуального кодексу України суд встановив відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідач у межах встановленого судом строку подав заяву, в якій заперечує проти розгляду справи №905/122/24 за правилами спрощеного провадження.

Якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням. (ч.4 ст.250 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши доводи вказаної заяви, суд, виходячи з наведеного вище, не приймає до уваги доводи останнього щодо неможливості розгляду вказаної справи у порядку спрощеного позовного провадження, як такої ціна позову в якій перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Одночасно, з огляду на істотне значення для фінансового стану та виробничої діяльності підприємства штрафу у розмірі 569 760 грн, стягнення якого є предметом заявлених позовних вимог, на що відповідач вказує у заяві, суд вважає за необхідне клопотання відповідача задовольнити, здійснити розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до п. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. В такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Строки, встановлені судом ухвалою від 05.02.2024, залишаються незмінними.

Керуючись ст.ст. 12, 234, 235, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» проти розгляду справи №905/122/24 за правилами спрощеного провадження задовольнити.

Розгляд справи №905/122/24 здійснювати за правилами загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження у справі.

Підготовче засідання у справі призначити на 05.03.2024 року о 11:15 год.Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Донецької області (зала судового засідання № 105).

Повідомити сторін про місце, час та дату слухання справи. Явка представників сторін у судове засідання є необов`язковою.

Роз`яснити учасникам справи право подати заяву про розгляд справи за відсутності його представника, право брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у тому числі з використанням власних технічних засобів, у порядку, передбаченому ст. 197 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити, що участь у судовому засіданні можлива для учасників судового процесу в режимі відеоконференції та відбудеться лише за умови наявності об`єктивних обставин, які забезпечать безпеку проведення засідання суду у приміщенні Господарського суду Донецької області.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою:://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає, набирає законної сили з моменту її підписання.

Копію цієї ухвали відповідно до положень статті 9 Господарського процесуального кодексу України направити учасникам справи.

Суддя А.М. Устимова

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117239667
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування залізницею

Судовий реєстр по справі —905/122/24

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Рішення від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Рішення від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні