Ухвала
від 26.02.2024 по справі 910/2072/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

26.02.2024Справа № 910/2072/24Господарський суд міста Києва у складі судді Павленка Є.В., розглянувши матеріали за позовом Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації до Публічного акціонерного товариства "Мостобуд" про витребування майна з чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2024 року Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація (далі - Адміністрація) звернулася до Господарського суду міста Києва з вказаним позовом до Публічного акціонерного товариства "Мостобуд" (далі - Товариство) про зобов`язання останнього повернути будинки №№ 3, 7, 9, 13, 17 за адресою: місто Київ, вулиця Баренбойма, з його чужого незаконного володіння шляхом підписання між позивачем та відповідачем відповідного акта приймання-передачі.

Відповідно до абзаців 1- 3 частини 2 статті 7 Кодексу України з питань банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, у межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до ГПК України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними ГПК України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Матеріали справи, у якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство та який розглядає спір по суті в межах цієї справи (частина 3 статті 7 Кодексу України з питань банкрутства).

Відповідно до частини 9 статті 30 ГПК України справи, визначені пунктами 8 та 9 частини 1 статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною 2 цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Отже, розгляд спорів з майновими вимогами до суб`єкта господарювання, який перебуває у процедурі банкрутства, законодавцем віднесено до підсудності господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

Аналогічна правова позиція наведена у постанові Верховного Суду від 15 січня 2019 року в справі № 910/3860/18.

За умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Кодексу України з питань банкрутства, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів та відновлення платоспроможності боржника.

Судом встановлено, що ухвалою Господарського суду міста Києва від 21 лютого 2017 року порушено провадження у справі № 910/24323/16 про банкрутство Товариства.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Оскільки в провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/24323/16 про банкрутство Товариства, суд вважає за необхідне передати вказану позовну заяву для розгляду в межах цієї справи.

Враховуючи викладене, керуючись статтею 7 Кодексу України з питань банкрутства статтями 27, 30, 31, 233, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації до Публічного акціонерного товариства "Мостобуд" про витребування майна з чужого незаконного володіння передати до Господарського суду міста Києва для розгляду в межах справи № 910/24323/16 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Мостобуд".

Ухвала набирає законної з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання: 26 лютого 2024 року.

СуддяЄ.В. Павленко

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117240060
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —910/2072/24

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні