Ухвала
від 26.02.2024 по справі 911/428/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"26" лютого 2024 р. м. Київ

Справа № 911/428/24

Суддя Господарського суду Київської області А.Р. Ейвазова, розглянувши матеріали позовної заяви Комунального підприємства «ВИШНІВСЬКВОДОКАНАЛ» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КВАРТАЛ-АВІА СЕРВІС» про стягнення 320 262,75грн,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «ВИШНІВСЬКВОДОКАНАЛ» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області (далі позивач, КП «ВИШНІВСЬКВОДОКАНАЛ») звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «КВАРТАЛ-АВІА СЕРВІС» (далі відповідач, ТОВ «КВАРТАЛ-АВІА СЕРВІС») про стягнення 320 262,75грн основного боргу.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов`язань за договором №780 від 01.09.2021 з індивідуальним споживачем у будівлі, приміщення якої є самостійними об`єктами нерухомого майна, про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині здійснення оплати за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у строк, встановлений договором.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що відповідна позовна заява подана без дотримання вимог законодавства, чинного на момент її подання.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Однак, у поданій позовній заяві позивачем ціна позову не зазначена.

Разом з цим, подана заява не містить обґрунтованого розрахунку суми, що позивач просить стягнути з відповідача. У позовній заяві позивач посилається, що борг за надані послуги у період - січень-жовтень 2023 року становить 320 262,75грн. Втім, позивач не вказує: сум, що нарахована за послуги у кожному місяці заявленого періоду окремо, що включена до загальної суми, на яку надані послуги; суми послуг за певний місяць, що оплачена; залишку боргу за відповідний місяць, що включений у загальну суму боргу, який позивач просить стягнути з відповідача.

Також, в силу п.5 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Поряд з цим, окрім зазначення доказів, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, позивач, відповідно до ч.2 ст.164 ГПК України, зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Як вбачається із поданої позовної заяви, КП «ВИШНІВСЬКВОДОКАНАЛ» посилається на те, що у серпні 2023 року згідно звіту відповідачем спожито 3 964м3, , однак, у підтвердження відповідної обставини споживання такого обсягу води 3964м3 доказів до поданої позовної заяви не долучає. Фактично до поданої позовної заяви долучено звіт за серпень 2023 року щодо обсягу води на 3966м3.

Окрім того, у поданій позовній заяві позивач посилається на факти часткової оплати послуг 12.12.2023, 29.01.2024, 31.01.2024 у розмірах 130 000грн, 10 000грн та 15 000грн. Разом з тим, на підтвердження вказаних обставин фактів оплати у відповідні дати доказів до поданої позовної заяви не долучає.

Між тим, в силу ч.ч.1,3,4 ст.74 ГПК України: кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками справи; суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Як визначено ч.2 ст.80 ГПК України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідно до ч. 4 цієї статті, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

У поданій позовній заяві не вказано, що докази на підтвердження вказаних обставин позивач надати не може (звіт за спожиту воду та водовідведення за серпень 2023 року в обсязі 3 964м3 докази оплати у розмірах: 130 000грн, 10 000грн та 15 000грн).

Так, в силу вимог ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Докази виконання вимог вищевказаної норми, як установлено п.1 ч.1 ст.164 ГПК України, додаються до позовної заяви.

В якості доказів виконання позивачем вимог відповідної норми до поданої позовної заяви долучено опис вкладення у цінний лист №0813203938773. Поряд з цим розрахункового документу, що підтверджує оплату послуг поштового зв`язку щодо пересилання відповідного відправлення відповідачу не надано.

Згідно ст.1 Закону України «Про поштовий зв`язок» розрахунковим документом є документ встановленої форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Відповідно до п. 3.2.1.7 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» від 12.05.2006 № 211 визначено, що на прийнятий лист (бандероль) з оголошеною цінністю відправнику видається розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція), в якому, крім даних, передбачених для рекомендованих поштових відправлень, зазначається сума оголошеної цінності та сума післяплати.

Однак, до матеріалів справи не долучено розрахункового документу, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку пересилання такого відправлення відповідачу.

Таким чином, наданий позивачем опис вкладення без надання розрахункового документу (чеку, квитанції, поштової накладної) не підтверджує направлення копії поданої позовної заяви з додатками відповідачу

Недотримання вимог ст.ст.162,164,172 ГПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху у відповідності з ч.1 ст.174 ГПК України.

Також, звертаємо увагу позивача, на те, що у відповідності до ч.2 ст.91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом; якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно ч.5 вказаної норми учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписоміз зазначенням дати такого засвідчення.

Між тим, до позовної заяви заявником надано копії письмових доказів, у підтвердження обставин, на які він посилається в обґрунтування заявлених ним вимог, дата засвідчення яких не вказана.

Враховуючи, що позивачем не дотримано вимог чинного процесуального законодавства на момент звернення з позовом, відповідна позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків шляхом: зазначення ціни позову та надання обґрунтованого розрахунку суми, що стягуються (з підтвердженням направлення відповідачу); доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, які не долучені до позовної заяви: звіту за спожиту воду та водовідведення за серпень 2023 року у обсязі 3 964м3, доказів оплати 130 000грн, 10 000грн та 15 000грн (з підтвердженням направлення відповідачу); доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками (опис вкладення та розрахунковий документ, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку).

У разі не усунення встановлених недоліків заява вважається неподаною та може бути повернута відповідно до ч.4 ст.174 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 234-235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Встановити строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню окремо не підлягає.

Суддя А.Р. Ейвазова

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117240319
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 320 262,75грн

Судовий реєстр по справі —911/428/24

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні