Ухвала
від 20.02.2024 по справі 23/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

20.02.2024 Справа № 23/23

Суддя Господарського суду Полтавської області Ореховська О.О., при секретарі судового засіданні Кобець Н.С., розглянув матеріали справи № 23/23, яка порушена

за заявою Приватного підприємства "Евальдо" (юридична адреса: м.Черкаси, вул. Невського , 23, кв.106, адреса для листування : 18006, м.Черкаси вул. Чехова, 39, кв. 20, код ЄДРПОУ 21355776)

до Відкритого акціонерного товариства "Лубенський м`ясокомбінат" (37500, Полтавська область, м. Лубни, вул. Індустріальна, 9, код ЄДРПОУ 00443950)

про банкрутство

за відсутності представників учасників у справі

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господасрького суду Полтавської області знаходиться справа № 23/23 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Лубенський м`ясокомбінат" (далі по тексту - ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат"), порушена за заявою Приватного підприємства "Евальдо" відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції чинній до 20.10.2021).

Постановою Господарського суду Полтавської області від 18.10.2011 ВАТ "Лубенський м`ясокомбінат" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру згідно Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатором підприємства - банкрута призначено арбітражного керуючого Голену Ларису Юріївну (ліцензія серії АВ № 470429 від 18.05.2010) з наданням їй повноважень відповідно до положень вищевказаного Закону.

Провадження у справі перебуває на стадій ліквідації.

21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства №2597-VIII від 18.10.2018, який в силу пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу, поширює свою дію на подальший розгляд справ про банкрутство незалежно від дати порушення (відкриття) провадження у таких справах, за винятком справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації.

З дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992, №31, статті 440 із наступними змінами).

Перехід від регулювання, передбаченого Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до регулювання згідно з Кодексом України з процедур банкрутства, здійснюється негайно (безпосередня дія як спосіб дії в часі нормативно-правових актів) шляхом здійснення подальшого розгляду справ про банкрутство відповідно до положень цього Кодексу.

Таким чином, провадження у справі № 23/23 про банкрутство ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" здійснюється з урахування вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

Попередніми ухвалами суду було зобов"язано ліквідатора Голейну Л.Ю. надати суду ліквідаційний баланс ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" та підсумковий звіт про проведену роботу в порядку, визначеному Кодексом України з процедур банкрутства.

Ліквідатор Голейна Л.Ю. вищевказані вимоги суду не виконала, витребувані документи не надала.

До господарського суду від ліквідатора Голейни Л.Ю. надійшла заява за вих. № 02-01/04 від 14.12.2022 (вх. № 9920 від 15.12.2022) про відсторонення її від виконання повноважень ліквідатора у справі №23/23 про банкрутство ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" у зв"язку із погіршенням стану здоров"я.

Розглянувши зазначену заяву арбітражного керуючого Голейни Л.Ю. суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За змістом п. 7 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право подавати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень.

Частиною 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Отже, нормами Кодексу передбачено право арбітражного керуючого подати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень.

Водночас, питання щодо задоволення відповідної заяви вирішується судом у кожному випадку за результатами вивчення матеріалів конкретної справи з дослідженням всіх обставин, що зумовили подання відповідної заяви.

Досліджуючи наявні матеріали справи судом не встановлено обставин, які б унеможливлювали припинення повноважень арбітражного керуючого Голейни Л.Ю. в якості ліквідатора у даній справі.

З огляду на викладене, господарський суд прийшов до висновку, що заява арбітражного керуючого Голейни Л.Ю. про припинення її повноважень в якості ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" за вих. № 02-01/04 від 14.12.2022 (вх. № 9920 від 15.12.2022) не суперечить приписам чинного законодавства, а тому, задовольняється судом.

За приписами ч. 1 ст. 28 ч.1 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) чи зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи).

Відповідно до п. 4 ч. 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Системний аналіз наведених норм свідчить, що прийняття рішення стосовно кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора у справу про банкрутство віднесено до виключної компетенції комітету кредиторів у справі.

У зв`язку з вищевикладеним, Господарський суд Полтавської області неодноразово (ухвала суду від 15.12.2022, 28.02.2023, 02.05.2023, 27.06.2023, 03.10.2023, 07.12.2023 зобов`язував комітет кредиторів (голову комітету кредиторів) надати суду:

- нову кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" (відповідне клопотання про призначення ліквідатором арбітражного керуючого, кандидатура якого була погоджена протокольним рішенням комітету), а також надати згоду останнього на участь у даній справі;

- відповідний протокол зборів комітету кредиторів, на якому розглянуто питання щодо нової кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат".

До цього часу вищевказані вимоги суду ані комітетом кредиторів, ані головою комітету кредиторів не виконано, кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" не запропоновано, витребувані судом документи не надано.

З огляду на зазначене суд дійшов до висновку про необхідність визначення кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, віднесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового відбору.

За даних обставин, розгляд справи підлягає відкладенню.

Керуючись ст. 28, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву арбітражного керуючого Голейни Л.Ю. за вих. № 02-01/04 від 14.12.2022 (вх. № 9920 від 15.12.2022) про припинення її повноважень в якості ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" - задовольнити.

2. Відсторонити арбітражного керуючого Голейну Л.Ю. від виконання повноважень ліквідатора у справі № 23/23 про банкрутство ВАТ "Лубенський м`ясокомбінат" (37500, Полтавська область, м. Лубни, вул. Індустріальна, 9, код ЄДРПОУ 00443950).

3. Направити електронний запит на визначення кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ВАТ "Лубенський м"ясокомбінат" шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдининої судової інформаційн-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, віднесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового відбору.

4. Відкласти розгляд справи на 02.04.2024 на 11:30 год.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Полтавської області за адресою: вул. Капітана Володимира Кісельова, буд.1, м. Полтава, зал №25.

5. Присутність учасників у справі в судовому засіданні не є обов"язковаю; всі письмові пояснення по справі учасники провадження мають право направити суду поштою або засобами електронної пошти з накладенням електронно-цифрового підпису.

6. Копію ухвали направити учасника у справі.

7. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на вебсторінці офіційного вебпорталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені ст. ст.254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 26.02.2024

Суддя О.О. Ореховська

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117240772
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство за відсутності представників учасників у справі

Судовий реєстр по справі —23/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні