Ухвала
від 26.02.2024 по справі 927/151/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

26 лютого 2024 року м. Чернігівсправа № 927/151/24 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ,

код ЄДРПОУ 41643256, вул. Маразліївська, буд. 1/20, офіс 234, м. Одеса, 65014,

до Відповідача: Фізичної особи підприємця Шаповалова Валерія Валентиновича,

РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

Предмет спору: про стягнення 53 857,34 грн

Без виклику (повідомлення) учасників.

Обставини справи:

У провадженні Господарського суду Чернігівської області перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ до Фізичної особи підприємця Шаповалова Валерія Валентиновича про стягнення 53 857,34 грн, з яких: 50 000 грн основного боргу, 1116,67 грн 3% річних, 240,67 грн інфляційних втрат та 2500 грн пені.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань в частині своєчасної оплати за поставлений товар за договором поставки ФО-ФШВВ/ФО1 від 19.07.21.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.02.24 справа №927/151/24 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою суду від 12.02.24 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Крім того, даною ухвалою відповідача зобов`язано невідкладено зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, що забезпечує обмін документами та запропоновано відповідачу відповідно до ст.165 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі: надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується його заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати позивачу: копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду.

Ухвала суду від 12.02.24, у зв`язку з відсутністю у Відповідача електронного кабінету, була направлена на поштову адресу відповідача (вул. Івана Ремболовича, буд. 31, м. Чернігів, 14030), та повернута відділенням зв`язку з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою, дата проставлення відмітки 25.02.24.

Ухвала суду від 12.02.24 позивачу була направлена до електронного кабінету останнього, та доставлена останньому 12.02.24, про що свідчить довідка про доставку електронного кабінету.

22.02.24 до Господарського суду через систему Електронний суд Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім про залишення позову без розгляду, у якій позивач просить суд залишити позов товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Агродім до фізичної особи підприємця Шаповалова Валерія Валентиновича про стягнення за договором поставки без розгляду. Заява мотивовано досягненням між сторонами згоди щодо врегулювання спору.

Від відповідача відзиву на позов, заяв та клопотань до суду не надійшло.

Розглянувши заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ адвоката Штабовенко Дениса Всеволодовича про залишення позову без розгляду, суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог частини 1 статті 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

За приписами пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Відповідно до частин 2, 3 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Частиною 1 статті 56 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Як вбачається з матеріалів справи, зазначена заява підписана представником Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ адвокатом Штабовенко Денисом Всеволодовичем, повноваження якого підтверджуються ордером серія АР Е№1069441 від 30.01.24.

Залишення заяви без розгляду на підставі заяви позивача - це форма закінчення розгляду справи без ухвалення рішення. Зазначена процесуальна дія - це диспозитивне право позивача, передбачене нормами процесуального закону. При цьому суд не перевіряє підстави подання такої заяви.

За наслідками розгляду заяви позивача про залишення позовної заяви без розгляду, суд дійшов висновку про те, що залишення відповідної позовної заяви без розгляду не суперечить законодавству та не порушує чиїх-небудь прав та охоронюваних законом інтересів. У зв`язку з чим суд приходить до висновку задовольнити вказану заяву та залишити позов без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 226 Господарського процесуального кодексу України.

Про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету (ч. 2 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України).

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлено Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суд, зокрема, в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Виходячи з вищевикладеного, судовий збір поверненню Товариству з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ не підлягає.

Керуючись п.5 ч.1 ст.226, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ адвоката Штабовенко Д.В. про залишення позову без розгляду задовольнити.

2. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФУД ОІЛ до Фізичної особи підприємця Шаповалова Валерія Валентиновича про стягнення 53 857,34 грн, з яких: 50 000 грн основного боргу, 1116,67 грн 3% річних, 240,67 грн інфляційних втрат та 2500 грн пені залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 26.02.24.

Ухвалу може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Документи по справі можуть бути направлені на адресу суду: пр-т Миру, 20, м. Чернігів, 14000, та на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області: Е-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; тел. канцелярії (099)420-54-50.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117241196
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —927/151/24

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні