Рішення
від 15.02.2024 по справі 947/5159/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 947/5159/24

провадження № 2-о/947/168/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повне)

15.02.2024 року м. Одеса

Київський районний суд м. Одеси в одноособовому складі:

головуючий - суддя Літвінова І.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Романенка С.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Бойко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Одеса в порядку окремого провадження цивільну справу № 947/5159/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України,

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2024 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до Київського районного суду м. Одеси із заявою, заінтересована особа - відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), в якій просить суд встановити факт смерті її матері - ОСОБА_2 , громадянки України ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки селища Плоске Биховського району Могильовської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Луганськ.

В обґрунтування вимог заяви ОСОБА_1 посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Луганськ померла її мати - ОСОБА_2 , громадянка України ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка селища Плоске Биховського району Могильовської області.

Однак, як вказує заявник, надана копія свідоцтва про смерть ОСОБА_2 видана на тимчасово окупованій території України, на якій органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, а тому свідоцтво про смерть не відповідає умовам діючого законодавства та не створює правових наслідків, у зв`язку з чим, вона не може зареєструвати факт смерті своєї матері та реалізувати свої права як спадкоємець.

З урахуванням викладеного, оскільки встановлення факту смерті матері заявниці ОСОБА_2 необхідно для подальшої реєстрації факту смерті в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання свідоцтва про смерть, ОСОБА_1 звернулася до суду із відповідною заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу цивільну справу було розподілено судді Київського районного суду м. Одеси Літвіновій І.А..

Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України регламентовано статтею 317 ЦПК України, за приписами якої справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу цивільну справу було розподілено судді Київського районного суду м. Одеси Літвіновій І.А.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Одеси Літвінової І.А. від 12.02.2024 року було прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України. Призначено справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Розгляд справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України розпочато судом невідкладно за фактом явки представника заявника до суду.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України підтримала у повному обсязі, просить суд заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи - відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), повідомлений належним чином, у судове засідання 15.02.2024 року не з`явився, про поважність причин відсутності не повідомив, заперечення на заяву не надав.

Суд заслухав пояснення заявниці та її представника адвоката Бойко С.В., безпосередньо дослідив надані заявником письмові докази та дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Постановою Верховної Ради України № 254-VIII від 17 березня 2015 року «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» надано статус «тимчасово окупованих» територіям окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, що знаходяться на територіях, які розташовані між державним кордоном України з російською федерацією, урізом води Азовського моря та лінією, яка визначена Постановою ВР України №252-VIII від 17.03.2015 року(згідно додатку), яка набрала чинності 08 квітня 2015 року.

Законом України від 21 квітня 2022 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України» було внесено зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Зокрема, згідно із п.7 ст.1(1) Закону, тимчасово окупована російською федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації російської федерації.

Відповідно до частини 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У відповідності до п. 1 постанови Пленуму ВС України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки селища Плоске Биховського району Могильовської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у АДРЕСА_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть, довідка про причину смерті та свідоцтво про поховання, які видані незаконно створеними на тимчасово окупованій території органами.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст.317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Заявниця ОСОБА_1 (дівоче прізвище ОСОБА_3 ), є донькою ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Жовтневим РАГС м. Луганськ 06 січня 1968 року, де в графі «мати» вказана ОСОБА_2 .

Заявниця ОСОБА_1 до шлюбу « ОСОБА_3 » уклала шлюб з ОСОБА_4 , що підтверджується Свідоцтвом про шлюб від 16 квітня 1988 року серії НОМЕР_2 , актовий запис № 258. Прізвище дружини при укладенні шлюбу змінено на « ОСОБА_5 ».

14 вересня 1993 року шлюб між подружжям ОСОБА_5 було розірвано, що підтверджується Свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 від 14 вересня 1993 року, актовий запис №198. При розірванні шлюбу прізвище дружини не змінювалося.

14 липня 1997 року заявниця, як ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_7 , актовий запис № 376, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб. Прізвище дружини при укладенні шлюбу змінено на « ОСОБА_1 ».

17 вересня 2009 року цей шлюб було розірвано (актовий запис № 179). При розірванні шлюбу прізвище дружини не змінювалося та залишилося « ОСОБА_1 », що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища.

23 жовтня 2009 року заявниця як ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_10 , що підтверджується Свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 , актовий запис № 553. При реєстрації шлюбу прізвище дружини змінено на « ОСОБА_11 ».

Таким чином з поданих суду документів можливо встановити факт того, що заявниця наділена правом на звернення до суду з даною заявою.

Підставою звернення заявниці до суду є неможливість реєстрації факту смерті її матері, у зв`язку з тим, що офіційні документи, що посвідчують даний факт видані органами, які розміщені на території, яка тимчасово непідконтрольна Україні.

В силу положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» основою гуманітарної, соціальної та економічної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація національно-культурних, соціальних та політичних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

Тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Правовий режим тимчасово окупованої території передбачає особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території (ст. ст. 1; 4 ч.2 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»).

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Встановлення зв`язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України.

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Виходячи з наявних у справі доказів вбачається, що реєстрація смерті матері заявниці у органах реєстрації актів цивільного стану не проводилась, можливості зареєструвати смерть на підставі вищезазначеного свідоцтва про смерть у заявниці не має, так як воно не відповідає визначеній чинним законодавством формі для проведення державної реєстрації смерті, тому відновлення порушених прав заявниці не можливо в іншій спосіб, як встановлення даного юридичного факту в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або оголошення її померлою.

Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в України у зв`язку з неможливістю виконувати повноваження відділами державної реєстрації актів цивільного стану Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та на тимчасово окупованих територіях, проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення, анулювання здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території за місцем звернення заявника.

За положеннями ч.ч. 3, 4 ст. 49 ЦК України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до вимог ч.ч. 3-5 ст. 317 ЦПК у рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Керуючись ст.ст. 317-319 ЦПК України, ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», главою 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Постановою Верховної Ради України №254-VIII від 17 березня 2015 року «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (паспорт громадянина України: НОМЕР_5 , виданий Ленінським РВ Луганського ГУМВС України в Луганській області 15.12.2009 року; ІН НОМЕР_6 ; адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 ; місце проживання як особи із спеціальним статусом ВПО: АДРЕСА_2 ; фактичне актуальне місце проживання: АДРЕСА_3 ), заінтересована особа - відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Одеській області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (код ЄДРПОУ 38111361; місцезнаходження: 65036, м. Одеса, вул. Старицького, 10 а) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті у віці 81 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки селища Плоске Биховського району Могильовської області.

Визначити датою смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП - невідомо), уродженки селища Плоске Биховського району Могильовської області - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визначити місцем смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП - невідомо), уродженки селища Плоске Биховського району Могильовської області - місто Луганськ, Луганська область, Україна.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Допустити негайне виконання рішення.

Копію повного судового рішення видати учасникам справи негайно після його складення або невідкладно надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Днем складення повного рішення є 26 лютого 2024 року.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня одержання копії повного рішення до суду апеляційної інстанції.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя Літвінова І. А.

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117248294
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —947/5159/24

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні