Ухвала
від 22.02.2024 по справі 127/5677/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/5677/24

Провадження № 1-кс/127/2519/24

У Х В А Л А

Іменем України

22 лютого 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

за участю:

прокурора: ОСОБА_3 , захисника: адвоката ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецьк, громадянина України, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у місті Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022020000000011 від 08.02.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 2585, ч. 3 ст. 2585 КК України.

В межах даного кримінального провадження 15.02.2024 складене письмове повідомлення про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України, вручене шляхом його опублікування на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та в газеті «Урядовий кур`єр», а також оскільки він підозрюється у вчинені особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років, вручено 15.02.2024 його захиснику.

Під час проведення досудового розслідування на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора та в газеті Кабінету Міністрів України «Урядовий кур`єр» опубліковано повістки про виклик ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , на підставі ст. 133, 135, 276, 278 КПК України, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», про з`явлення 19.02.2024 та 20.02.2024 на 10 годину до старшого слідчого четвертого СВ (з дислокацією у м. Вінниця) ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_6 , за адресою: м. Вінниця, вул. 600-річчя, 25, для проведення слідчих та процесуальних дій.

Водночас, станом на 10.00 годину 19.02.2024 та 20.02.2024 ОСОБА_5 до органу досудового розслідування не прибув та про причини неявки не повідомив.

Згідно відомостей наданих у відповідь на запит із ДПС України щодо перетинання державного кордону України встановлено, що ОСОБА_5 виїхав з території України 25.07.2021 через пункт пропуску «Гоптівка» в напрямку російської федерації та по теперішній час відсутній.

Згідно показань допитаних свідків та встановлених у ході досудового розслідування обставин встановлено, що ОСОБА_5 на даний час знаходиться на тимчасово окупованій території України - території Автономної Республіки Крим та Донецької області або території держави, визнаної ВРУ державою-агресором - РФ.

З урахування викладеного, 20.02.2024 оголошено розшук підозрюваного ОСОБА_5 проведення якого доручено оперативним працівникам УСБУ у Вінницькій області, про що винесено відповідну постанову.

В разі успішного розшуку ОСОБА_5 , з метою запобігання подальшого переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду та ухилення ним від кримінальної відповідальності, та враховуючи, що перебуваючи на волі, останній може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у вчиненні якого він підозрюється - об`єктивно необхідним є застосування щодо підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Оскільки в даному кримінальному провадженні існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України, є достатні підстави для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , з наступних підстав.

Так, підозрюваний ОСОБА_5 може здійснити незаконний вплив на свідків у даному кримінальному провадженні, які ще не були допитані в суді, з метою змусити останніх не надавати правдиву інформацію про обставини вчинення ним інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Також, ОСОБА_5 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, зокрема останній може знищити паспорт громадянина України та інші документи, які підтверджують факт вчинення даного кримінального правопорушення.

Окрім того, ОСОБА_5 може продовжити переховуватися від органів досудового розслідування, оскільки слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності): що слідує із того, що 30.01.2024, 31.01.2024, 19.02.2024 та 20.02.2024 підозрюваний ОСОБА_5 належним чином викликався до органу досудового розслідування, в тому числі для вручення повідомлення про підозру та проведення процесуальних дій, у спосіб передбачений законом, а саме через засоби масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на сайті Офісу Генерального прокурора, проте не з`явився у призначений час та не повідомив про причини неприбуття, беручи до уваги той факт, що згідно матеріалів кримінального провадження підозрюваний ОСОБА_5 - переховується від органу досудового розслідування та суду на тимчасово окупованій території України, а саме на території Донецької області та Автономної Республіки Крим, тобто на території, яка на цей час непідконтрольна державним органам України, оскільки тимчасово окупована країною-агресором РФ та її незаконними збройними формуваннями, з урахуванням наведеного, необхідно вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 переховується від органу досудового слідства на тимчасово окупованій території України, з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

На даний час громадянин України ОСОБА_5 на територію України не повертався, з урахування викладеного підстав вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 виїхав із тимчасово окупованої території України - території Донецької області та Автономної Республіки Крим в органу досудового розслідування немає.

З урахуванням ризиків, які виникли внаслідок дій ОСОБА_5 виникла необхідність у обрані відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На підставі викладеного прокурор звернувся до суду з даним клопотанням та просив його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав повністю та просив обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився та не був доставлений, останній перебуває на тимчасово окупованій території України.

Захисник підозрюваного ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував, щодо поданого клопотання.

Відповідно до частини шостої статті 193 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук.

Суд, дослідивши вказане клопотання, матеріали кримінального провадження №22022020000000011, заслухавши думку прокурора та захисника дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводяться надані сторонами кримінального провадження докази обставин, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального провадження; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно з частиною першою статті 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

За приписами частини другої статті 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Статтею 183 КПК України передбачено, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

З матеріалів справи вбачається, що слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у місті Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022020000000011 від 08.02.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 2585, ч. 3 ст. 2585 КК України.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022020000000011 від 08.02.2022 слідує, що:

№1 - «Невстановлена група осіб з числа громадян України, в тому числі мешканців Вінницької області, налагодили механізм фінансування терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» шляхом постачання з тимчасово непідконтрольної державним органам влади України території Донецької та Луганської областей промислових товарів з використанням реквізитів комерційних структур, зареєстрованих в України, РФ та ОРДЛО».

№2 - «В ході здійснення заходів з попередження, виявлення та блокування каналів фінансування спеціальними службами іноземних держав, організаціями, окремими групами та особами розвідувальної, терористичної, диверсійної діяльності на шкоду національній безпеці України, в установленому законом порядку отримано відомості щодо фінансового забезпечення терористичної організації «ДНР» та забезпечення сталого функціонування її економіки, військових та правоохоронних підрозділів як невід`ємних елементів сказаної терористичної організації.»

№3 - «Група осіб з числа громадян України налагодила незаконний механізм з надання фінансового, матеріального та іншого сприяння та забезпечення терористичній діяльності так званого «ДНР» і підконтрольним їм незаконних збройних формувань.»

№4 - «Громадяни України ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та громадянка російської федерації ОСОБА_10 , організували протиправний механізм постачання українським суб`єктам господарювання ливарної продукції з підприємства, яке розташоване на тимчасово окупованій території Донецької області та зареєстроване за так званим «законодавством» ДНР», а саме ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», через ряд комерційних структур резидентів російської федерації.»

Досудовим розслідуванням установлено, що після окупації у 2014 році незаконними збройними формуваннями, іррегулярними збройними формуваннями рф та військовослужбовцями ЗС рф частини Донецької області та створення т.зв. терористичної організації Донецької народної республіки» (далі - «ДНР»), ОСОБА_5 діючи, умисно, з корисливих мотивів для себе, за попередньою змовою із ОСОБА_11 (матеріали відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження № 62023240040000269 від 30.11.2023 на підставі укладеної угоди про визнання винуватості) та ОСОБА_7 , достовірно усвідомлюючи, що т.зв. «ДНР» є терористичною організацією, а грошові та інші матеріальні активи, збір та обіг яких відбувається на тимчасово окупованій території Донецької області, буде використано повністю або частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України, 06.10.2014 року на підставі первинних документів стосовно створення ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» перереєстровали вказане товариство під назвою рос.мов.: ООО Завод «Ремкоммунэлектротранс» в так званому «податковому органі» - рос.мов.: «Департаменте государственной регистрации Министерства доходов и сборов Донецкой Народной Республике» за адресою: Донецька область, м. Макіївка, вул. Свободи буд. 3-А, про що отримано свідоцтво про реєстрацію юридичної особи серії НОМЕР_1 та присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 32598622.

Поряд з цим, Указом Президента України від 15.03.2017 № 62/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15.03.2017 «Про невідкладні додаткові заходи із протидії гібридним загрозам національній безпеці України» тимчасово, до реалізації пунктів 1 і 2 Мінського «Комплексу заходів» від 12.02.2015, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування згідно із законодавством України, припинено переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей; а рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України 133/2017), рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 02.05.2018 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України № 126/2018) та рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 18.06.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України № 264/2021) до російської фінансової установи ТОВ «ЦМРБанк» застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) у вигляді блокування активів та зупинення виконання економічних та інших фінансових зобов`язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів тощо).

Таким чином, наведені вище обставини свідчать про протиправність будь-яких комерційних поставок та перерахування грошових коштів з березня 2017 року на тимчасово неконтрольовану територію та з тимчасово неконтрольованої території Донецької області, які фактично підконтрольні терористичній організації «ДНР», іррегулярним збройним формуванням рф та військовослужбовцям ЗС рф, а також використання фінансових послуг ТОВ «ЦМРБанк» українськими суб`єктами господарської діяльності.

Також з`ясовано, що 28.06.2017 ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 та ОСОБА_12 за результатами проведення загальних зборів змінено назву ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» на ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (ЄРДПОУ № 32598622) рос.мов.: ООО «Завод «Ремкоммунэлектротранс»), юридична адреса: ДНР, 86114 м. Макіївка, Червоногвардійський район, вул. Свободи, буд. 3А, про що зроблено відповідний запис в так званому «податковому органі» - рос.мов.: «Департаменте государственной регистрации Министерства доходов и сборов Донецкой Народной Республике», згідно номеру реєстрації 01 02 06 000121 та отримано свідоцтво про реєстрацію юридичної особи серії НОМЕР_2 , а також визначено скорочену назву підприємства - ТОВ «Завод «РКЕТ». Вказаний статут засвідчений 27.06.2017 нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_13 , який підтвердив справжність підписів та особу ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та ОСОБА_12 .

Водночас, достовірно усвідомлюючи вимоги Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017 та його правові наслідки, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» на окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», громадянин України ОСОБА_5 , з корисливих мотивів створив та очолив організовану групу з метою фінансуванню тероризму, шляхом незаконної реалізації та поставки ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (відповідно до скороченої назви - ТОВ «Завод «РКЕТ») суб`єктам господарювання, розташованими на території України, при цьому усвідомлюючи, що із отриманого прибутку від такої діяльності будуть сплачені податки до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», які можуть бути використані частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України та фінансуванню незаконний військових формувань, залучивши до її складу власного батька громадянина України ОСОБА_7 (засновник товариства), працівників підприємства - громадян України ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , яким довів їх ролі.

Створена та очолювана ОСОБА_5 організована злочинна група мала стійкий характер, відзначалась стабільністю її складу, безпосереднім та беззаперечним підпорядкуванням кожного учасника організатору групи, чітким плануванням кримінальних правопорушень, єдиними для всіх правилами поведінки і конспірації під час їх готування та безпосереднього вчинення.

ОСОБА_5 , як організатор злочинної групи координував і спрямовував зусилля інших учасників групи на вчинення злочинів, планував, керував їх вчиненням і безпосередньо вчиняв злочини, а саме: в період з 18.05.2017 до 28.02.2018 здійснив пошук службових осіб ТОВ «Нортек» (рф, ОДРН 1156196066762), ТОВ «Техекспорт» (рф, ОДРН 1043107001354), ТОВ «Прогрес 2000» (так звана «Республіка Південна Осетія», ОДРН 1156196066762), та за грошову винагороду домовився із ними щодо залучення вказаних структур в протиправний механізм поставок ливарної продукції виготовленої на тимчасово окупованій території, на територію України.

Поряд з цим, ОСОБА_5 будучи керівником організованої злочинної групи та обіймаючи посаду начальника відділу маркетингу ТОВ «Завод «РКЕТ» надав вказівку працівниці цього ж відділу ОСОБА_15 створити на території 28.02.2018 року комерційну структуру - ТОВ «Проммет» (рос.мов.: ООО «Проммет», юридична адреса: рф, Ростовська обл., м. Таганрог, вул. Велика Бульварна, 12, офіс 308, ОДРН 1186196009504), та призначити на посаду директора громадянку рф ОСОБА_10 , з використанням якої забезпечив повний особистий контроль за постачанням ливарної продукції, виготовленої на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем «ДНР» на територію України, довівши ОСОБА_15 та ОСОБА_10 усі обставини вище вказаної злочинної схеми та їх роль у цьому.

Також, достовірно знаючи про наявні законодавчі обмеження в Україні, введені на підставі Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, та добре усвідомлюючи, що грошові кошти від підприємств, зареєстрованих на території України, мають надходити на банківські рахунки виробників ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» відкритих у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском Банке Донецкой Народной Республике», через російську фінансову установу ТОВ «ЦМРБанк», невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи єдиним злочинним задумом із ОСОБА_5 , відкрили відповідні банківські рахунки в ТОВ «ЦМРБанк» підконтрольним їм підприємствам, зареєстрованим на території рф, зокрема:

- ТОВ «Техекспорт» (рос.мов.: ООО «Техэкспорт») розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 в головному управлінні ТОВ «ЦМРБанк» по Центральному федеральному округу (банківський ідентифікаційний код № 044525059, кореспондентський рахунок № НОМЕР_4 );

- ТОВ «Проммет» (рос.мов.: ООО «Проммет») розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 в Ростовському філіалі ТОВ «ЦМРБанк» (банківський ідентифікаційний код № НОМЕР_6 , кореспондентський рахунок № НОМЕР_7 ).

Поряд з цим, невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи єдиним злочинним задумом із ОСОБА_5 , відкрили банківський рахунок в ТОВ КБ «Міжнародний розрахунковий банк» (банківський ідентифікаційний код № 001001105, кореспондентський рахунок № НОМЕР_8 , який зареєстрований в так званій «Республіка Південна Осетія») для підконтрольного їм підприємства - ТОВ «Прогрес 2000» (рос.мов.: ООО «Прогресс 2000», юридична адреса: так звана «Республіка Південна Осетія», м. Цхинвал, вул. Героїв, 1, фактична адреса: рф, Ростовська обл., м. Донецьк, вул. Казакова, 70, ОДРН 1156196066762) № 40702810960000000052 для подальшого переказу коштів на банківський рахунок ТОВ «Нортек» (рос.мов.: ООО «Нортэк»), відкритий в Південно-Західному банку ВАТ «Сбербанк Росії» (банківський ідентифікаційний код № 046015602, кореспондентський рахунок № НОМЕР_9 ).

Крім цього, для можливості укладання в 2017-2018 роках між ТОВ «Завод «РКЕТ» та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000», а також іншими підприємствами зареєстрованими на території Російської Федерації, ОСОБА_5 залучив іншого засновника ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_11 , який перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» був єдиний уповноважений на підписання зовнішньо-економічних угод (контрактів) на реалізацію виготовленої ливарної продукції.

В подальшому, ОСОБА_11 діючи з відома та під контролем ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» від імені даного підприємства уклав та підписав контракт № 978/201117 від 20.11.2017 із директором ТОВ «Прогрес 2000» ОСОБА_16 на поставку виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», яку після отримання ТОВ «Прогрес 2000» документально передало ТОВ «Нортек».

Крім того, ОСОБА_11 перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» від імені даного підприємства уклав та підписав контракт №991/260318 від 26.03.2018 із директором ТОВ «Проммет» ОСОБА_17 на поставку виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

Усвідомлюючи, що вищевказані контракти, будуть виконані упродовж наступних років, ОСОБА_5 забезпечив виготовлення підпису факсиміле - власного підпису ОСОБА_11 , як генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ», для засвідчення ним специфікацій та інших документів, під час реалізації виготовленої ливарної продукції, на виконання укладених контрактів. З використанням даного підпису факсиміле ОСОБА_11 , ОСОБА_5 особисто та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, з його відома засвідчували справжність документів, які були необхідні для реалізації виготовленої ливарної продукції на ТОВ «Завод «РКЕТ», ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000», а також іншими підприємствами зареєстрованими на території російської федерації.

Окрім цього, з метою реалізації злочинного наміру, ОСОБА_5 , як організатор діючи умисно, з корисливих мотивів, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 18.05.2017, запропонував громадянину України ОСОБА_18 (матеріали відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження № 62023240040000090 від 08.05.2023 та останнього звільнено від кримінальної відповідальності, у відповідності до вимог ч. 4 ст. 2585 КК України), та іншим невстановленим на даний час органом досудового розслідування особам, які діяли від імені ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570, м. Запоріжжя), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548, м. Запоріжжя), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616, м. Кривий Ріг), ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682, м. Кривий Ріг), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992, м. Дніпро) та ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082, м. Дніпро), здійснювати придбання ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», у ТОВ «Нортек», ТОВ «Техекспорт» та ТОВ «Проммет», зареєстрованих на території рф.

При цьому, ОСОБА_5 повідомив, ОСОБА_18 та іншим невстановленим на даний час органом досудового розслідування особам, які діяли від імені інших суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України, усі обставини функціонування протиправного механізму щодо постачання на територію України ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

На вказану пропозицію ОСОБА_18 та інші невстановлені на даний час органом досудового розслідування особи, які діяли від імені інших суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України, погодилися, діючи з корисливих мотивів для себе, переслідуючи мету подальшої вигідної реалізації даної ливарної продукції підприємствам кар`єрно-гірничої галузі зареєстрованим на території України, при цьому усвідомлюючи, що частина сплачених грошових коштів за дану ливарну продукцію, можуть бути використані для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР».

У свій час, ОСОБА_18 на виконання спільного злочинного умислу із організатором даного злочину ОСОБА_5 спрямованого на закупівлю ливарної продукції виготовленої на підприємствах, які здійснювали господарську діяльність на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», з цією ж метою, залучивши своїх знайомих осіб з числа мешканців м. Коростень Житомирської область, яких включив до складу засновників, призначив їх на посади директорів та головних бухгалтерів, зареєстрованих в різних регіонах України суб`єктів господарської діяльності, а саме: 18.05.2017 зареєстрованого ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934); 26.06.2017 зареєстрованого ТОВ «Коргормаш» (код ЄДРПОУ 41418760); 13.03.2018 змінено керівника ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід», зареєстрованого 08.06.2012; 07.06.2018 зареєстрованого ТОВ «Горпостач» (код ЄДРПОУ 42208304); 07.06.2018 зареєстрованого ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571); 21.09.2020 зареєстрованого ТОВ «Промгор» (код ЄДРПОУ 43829991), попередня назва - ТОВ «ФІРВУД», ТОВ «Електроремсервіс» (код ЄДРПОУ 37486054).

Внаслідок вище вказаних умисних дій ОСОБА_5 , як організатора у складі організованої групи, всупереч та в обхід вимог Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої на тимчасово окупованій території, забезпечено укладення відповідних зовнішньоекономічних контрактів на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», між заздалегідь залученими суб`єктами господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф з однієї сторони та заздалегідь підшуканими суб`єктами господарювання ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (код ЄДРПОУ 37486054), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) та ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), зареєстрованими на території України з іншої, посадові особи яких діяли всупереч вимог вище казаного Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017 та всупереч інтересам України, щодо відновлення територіальної цілісності України.

В свою чергу, відповідно до заздалегідь розробленого ОСОБА_5 плану злочинної діяльності, доведеного до відома усім учасникам злочинної групи та з метою забезпечення його виконання, під час реалізації ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод» «РКЕТ», означеним суб`єктам господарювання, зареєстрованим на території України до товарно-транспортних та митних документів вносились недостовірні дані щодо її виробника, а саме: замість даних щодо виробництва ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ», розташованого на тимчасово окупованій території, в документах зазначався виробник ТОВ «Донекс», (рф, ОДРН 1106191000134), а також особисто ним контролювався процес перевантаження ливарної продукції у м. Таганрог рф з автотранспорту ТОВ «Завод «РКЕТ» на автотранспорт суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України.

Крім того, ОСОБА_5 діючи умисно, на реалізацію єдиного спільного злочинного умислу з ОСОБА_7 , з метою забезпечення можливості подальшої реалізації ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» та укладання відповідних контрактів, до моменту виїзду ОСОБА_11 з тимчасово окупованої території, точної дати та часу досудовим розслідування не установлено, але не пізніше 16.08.2019, забезпечив ухвалення засновниками ОСОБА_11 , ОСОБА_5 та ОСОБА_12 особисто та ОСОБА_5 від імені ОСОБА_7 за дорученням, змін до статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», про що складено та підписано протокол загального зібрання засновників ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» № 2 від 16.08.2019 року.

Відповідно до статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (нова редакція) зареєстрованому 25.09.2019 нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_19 , визначено, що ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та ОСОБА_12 є засновниками ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», генеральним директором визначено ОСОБА_11 та надано право ОСОБА_11 особисто укладати зовнішньо-економічні угоди (контракти) чи надати відповідне доручення начальнику відділу маркетингу ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» ОСОБА_5 на їх укладання.

Таким чином, після внесення змін 16.08.2019 до Статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», ОСОБА_5 точного часу досудовим розслідування не встановлено, але не пізніше 03.11.2019 набув право укладати зовнішньо-економічні угоди (контракти) від імені ТОВ «Завод» «РКЕТ» на реалізацію виготовленої ливарної продукції, на підставі виданого доручення генеральним директором ОСОБА_11 , який 03.11.2019 виїхав з окупованої території Донецької області.

Окрім цього, ОСОБА_5 16.10.2020 забезпечив зміну засновника ТОВ «Проммет», увівши до його складу свою дружину ОСОБА_20 , що дозволили йому особисто брати участь та контролювати поставки через ТОВ «Проммет» ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод» «РКЕТ», суб`єктам господарювання, зареєстрованим на території України.

ОСОБА_7 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, діючи умисно, з корисливого мотиву для себе, переслідуючи мету отримання дивідендів від господарської діяльності ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», приймав участь у загальних зборах засновників даного підприємства, на яких приймались управлінські рішення стосовно діяльності підприємства, які дозволили, обійти заборони викладені в Указі Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої на тимчасово окупованій території, шляхом укладення відповідних зовнішньоекономічних контрактів на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», між заздалегідь залученими суб`єктами господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек».

Окрім цього, ОСОБА_7 використовуючи наявні у нього зв`язки з представниками суб`єктів господарювання, зареєстрованими на території України, які збереглися ще до окупації території Донецької області в 2014 році та ухвалення Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, (у тому числі з використанням застосунку для миттєвого обміну інформацією «Telegram», зареєстрованого за абонентським номером НОМЕР_10 ) перебуваючи до 21.04.2018 на тимчасово окупованій території України, приймав та особисто контролював виготовлення на замовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції для її подальшої поставки на територію України через залучених суб`єктів господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек», контролював фінансові витрати підприємства шляхом візуванні особистим підписом платіжних доручень, підшукував контрагентів для реалізації ливарної продукції, а після 21.04.2018 перебуваючи на території України, через ОСОБА_5 дистанційно управляв даними процесами. Крім того, ОСОБА_7 , шляхом надання ОСОБА_5 нотаріально засвідченого доручення приймав участь у прийнятті кадрових рішень на ТОВ «Завод «РКЕТ», розподілені та використанні фінансових активів отриманих ТОВ «Завод «РКЕТ» від реалізації виготовленої ливарної продукції, розподілу прибутків ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі дивідендів між засновниками тощо.

ОСОБА_8 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій на експорт ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» з окупованої території на територію рф, згідно укладених зовнішньо економічних договорів між ТОВ «Завод «РКЕТ» з однієї сторони та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000» з іншої; здійснювала шляхом спілкування по мобільному зв`язку ( НОМЕР_11 ), листування у застосунку для миттєвого обміну інформацією «WhatsApp», «Telegram» (зареєстрованими за абонентським номером НОМЕР_11 ) та листування по електронній пошті під назвою « ОСОБА_21 » ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) попередні договірні процедури із представниками ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054) ОСОБА_18 та ОСОБА_22 , а також невстановленими представниками ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570) та ТОВ «ЗЕВС 2017» щодо приймання від них заявок на виготовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції та поставку даної ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на територію України; здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій до укладених договорів на імпорт даної ливарної продукції від імені ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на адреси вище вказаних суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України; здійснювала взаємозвірку щодо визначення вартості та порядку сплати грошових коштів з представниками суб`єктів господарювання зареєстрованими на території України, за поставлену їм з рф ливарну продукцію, яка виготовлена ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі із ОСОБА_18 та ОСОБА_22 ; здійснювала взаємозвірки щодо надходження грошових коштів на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ» з представниками ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек», ТОВ «Проммет», та інших суб`єктів господарювання зареєстрованих в рф, у тому числі з ОСОБА_10 , згідно укладених договорів, з суми яких сплачувалися відповідні так звані «податки» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР»; виконувала аналогічні дії щодо інших суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України, введенням яких згідно заздалегідь розробленого плану ОСОБА_5 покладалося на ОСОБА_14 .

ОСОБА_14 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій на експорт ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» з окупованої території на територію рф, згідно укладених зовнішньо економічних договорів між ТОВ «Завод «РКЕТ» з однієї сторони та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000» з іншої; здійснювала шляхом спілкування по мобільному зв`язку НОМЕР_12 , листування у застосунку для миттєвого обміну інформацією «Viber» (зареєстрованим за абонентським номером НОМЕР_12 , в подальшому змінено на НОМЕР_13 ) листування по електронній пошті «sbut_rket4@mail.ru» попередні договірні процедури із представниками ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992), ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), а також представниками ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054), які використовували електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_4 », щодо приймання від них заявок на виготовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції та поставку даної ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на територію України; здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій до укладених договорів на імпорт даної ливарної продукції від імені ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на адреси вище вказаних суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України; здійснювала взаємозвірку щодо визначення вартості та порядку сплати грошових коштів з представниками суб`єктів господарювання зареєстрованими на території України, за поставлену їм з рф ливарну продукцію, яка виготовлена ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі із ОСОБА_18 та ОСОБА_22 ; здійснювала взаємозвірки щодо надходження грошових коштів на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ» з представниками ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек», ТОВ «Проммет», та інших суб`єктів господарювання зареєстрованих в рф, у тому числі з ОСОБА_10 (використовувала електронні поштові скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та облікові записи застосунків для миттєвого обміну інформацією «Viber», «WhatsApp», зареєстрованими за абонентським номером НОМЕР_14 , НОМЕР_15 ), згідно укладених договорів, з суми яких сплачувалися відповідні так звані «податки» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР»; виконувала аналогічні дії щодо інших суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України, введенням яких згідно заздалегідь розробленого плану ОСОБА_5 покладалося на ОСОБА_8 .

За вище викладених обставин ОСОБА_5 , як організатором відповідно до єдиного плану злочинну діяльності разом з іншими учасниками злочинної групи, комунікація з якими відбувалась за допомоги мобільного зв`язку №№ НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , облікових записів застосунків для миттєвого обміну інформацією «Viber», «WhatsApp», зареєстрованими за абонентськими номерами НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , а також електронними поштовими скриньками « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та « ІНФОРМАЦІЯ_8 », з корисливих мотивів забезпечено укладання та фактичне виконання укладених відповідних зовнішньоекономічних контрактів між ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР» та ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054), за що проведено оплату грошових коштів, в загальній сумі на рахунки ТОВ «Проммет» - 53 992 920,00 рос руб. та рахунки ТОВ «Нортек» - 10 334 079 рос руб., за придбану ливарну продукцію, яка виготовлена на ТОВ «Завод «РКЕТ», на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

Також, за вищевикладених обставин ОСОБА_5 , як організатором відповідно до єдиного плану злочинну діяльності разом з іншими учасниками злочинної групи, з корисливих мотивів забезпечено укладання та фактичне виконання укладених відповідних зовнішньоекономічних контрактів між ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР» та адреси ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992), ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), за що проведено оплату грошових коштів, в загальній сумі на рахунки ТОВ «Проммет» - 141 943 922,00 рос руб. та рахунки ТОВ «Нортек» - 7 545 236,00 рос руб., за придбану ливарну продукцію, виготовлену на ТОВ «Завод «РКЕТ», на тимчасово окупованій території, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

Після, отримання коштів ТОВ «Проммет» з використанням власного розрахункового рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в Ростовському філіалі ТОВ «ЦМРБанк» (БІК № 046015075), переказувало кошти на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», відкриті в так званому «Центральном Республиканском банке ДНР».

Окрім цього, встановлено, що ливарну продукцію виготовлену ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», через ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» та інші підприємства зареєстровані в Російській Федерації, реалізовувано іншим невстановленим на даний час суб`єктам господарювання зареєстрованими на території України, за що отримано грошові кошти, які за виключенням частини, сума яких не перевищує 15%, у подальшому перераховано на відповідні банківські рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», які відкриті у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском банке ДНР».

Також, встановлено, що на виконання укладеного генеральним директором ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_11 контракту №991/260318 від 26.03.2018, у період з 03.04.2018 по 28.04.2021, на адресу ТОВ «Проммет» поставлено ливарної продукції на загальну суму 146 280 698,00 російських рублів, яка в повному обсязі була оплачена та грошові кошти надійшли на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ».

У подальшому, генеральний директор ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_11 , після надходження на відповідні рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», які відкриті у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском банке ДНР», грошових коштів за реалізацію ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек» та інших підприємств зареєстрованих в Російській Федерації, за вказаний період з 01.01.2017 по 16.05.2018, діючи з відома та під контролем ОСОБА_5 забезпечив особисто сплату так званих «податків» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР».

Так, у період з 01.01.2017 по 31.12.2017 ТОВ «Завод «РКЕТ» сплачено податків до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР» на загальну суму 2 114 000,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2017 становить 1 029 581,42 грн., чим здійснено матеріальне забезпечення та фінансування терористичної організації «ДНР».

Крім того, у період з 16.05.2018 по 31.12.2022, ОСОБА_5 та учасники злочинної групи ОСОБА_8 та ОСОБА_14 , використовуючи заздалегідь виготовлені ОСОБА_11 , як генеральним директором ТОВ «Завод «РКЕТ» - його підпису факсиміле, виготовлений електронний ключ його підпису та реквізити ОСОБА_11 , забезпечили сплату ТОВ «Завод «РКЕТ» так званих «податків» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», на загальну суму 34 622 400,00 рос. руб., чим здійснено матеріальне забезпечення та фінансування терористичної організації «ДНР».

При цьому, ОСОБА_5 та учасники злочинної групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_14 усвідомлювали, що сплачені грошові кошти в сумі 36 736 400,00 рос. руб., як податки до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», можуть бути використані частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України та фінансуванню незаконний військових формувань.

У подальшому, ОСОБА_5 точної дати та часу не встановлено, але не пізніше 02.02.2023, забезпечив перереєстрацію ТОВ «Завод Ремкомунелектротранс» (ідентифікаційний код юридичної особи: 32598622) по законах рф, шляхом внесення відповідних відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб Російської Федерації за №2239300014336 від 02.02.2023, з визначенням місця знаходження Донецька Народна Республіка, м. Макіївка, вул. Свободи, буд. 3-А, що підтверджується записом Міжрайонної інспекції Федеральної податкової служби по Ростовській області Російської Федерації № 26 від 03.02.2023, чим фактично припинено діяльність створеної ним злочинної групи, спрямованої на фінансування тероризму.

З урахування викладеного ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється в учинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України, фінансуванні тероризму, тобто надання активів та усвідомлення можливості того, що їх буде використано повністю або частково для будь-яких цілей терористичною групою (організацією), вчинені організованою групою.

15 лютого 2024 року старшим слідчим четвертого слідчого відділу (з дислокацією у місті Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 , у відповідності до статті 277 КПК України, складено повідомлення про підозру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України.

Вирішуючи питання щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого йому кримінального правопорушення, суд зважає на те, що, як зазначено у рішенні Європейського суду з прав людини від 28.10.2004 у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства», для вирішення питання про обрання запобіжного заходу факти, що викликають підозру, не обов`язково мають бути встановлені до ступеню, необхідного для засудження або навіть пред`явлення обвинувачення, а згідно з рішенням Європейського суду з прав людини від 30.08.1998 у справі «Кемпбелл та Хартлі проти Сполученого Королівства» наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або відомостей, на підставі яких об`єктивний спостерігач зробив би висновок, що дана особа могла б скоїти злочин.

Також, суд звертає увагу на те, що при вирішенні питання про застосування (обрання) запобіжного заходу має враховуватись саме обґрунтованість підозри, а не її доведеність, бо це завдання покладається на слідчого під час проведення ним досудового розслідування (рішенні у справі «Феррарі-Браво проти Італії» від 14.03.1984).

Проаналізувавши зміст клопотання про обрання запобіжного заходу, а також доданих до клопотання доказів, слідчий суддя дійшов висновку, що на час розгляду даного клопотання підозра щодо вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України обґрунтована.

Однак, вручити дане повідомлення ОСОБА_5 у день його складення, не представилось можливим, так як останній перебуває на тимчасово окупованій території України та на виклики до слідчого та прокурора не з`являється.

Відповідно до частини першої статті 278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Частиною восьмою статті 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

Враховуючи зазначене вище, повідомлення про підозру ОСОБА_5 розміщено в офіційному друкованому виданні загальнодержавної сфери розповсюдження "Урядовий кур`єр" та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Разом з тим, повідомлення про підозру ОСОБА_5 вручено його захиснику - адвокату ОСОБА_4 .

Крім того, ОСОБА_5 викликався до старшого слідчого четвертого СВ (з дислокацією у м. Вінниця) ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_6 на 31 січня 2024 року та 01 лютого, 19 лютого та 20 лютого 2024 року для допиту та проведення інших процесуальних дій у кримінальному провадженні №22022020000000011, шляхом розміщення повісток в офіційному друкованому виданні загальнодержавної сфери розповсюдження "Урядовий кур`єр" та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора

Проте, підозрюваний до слідчого не з`явилась та поважність причин не повідомила.

Постановою слідчого від 20.02.2024 підозрюваного ОСОБА_5 оголошено в розшук.

Таким чином, органом досудового розслідування встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час перебуває на тимчасово окупованій території України, та останній переховується від органів досудового розслідування.

Наведене свідчить про те, що перебуваючи на волі підозрюваний і в подальшому буде переховуватися від органів досудового розслідування або суду, може вчинити інше кримінальне правопорушення, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Вказані вище ризики є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів в даному конкретному випадку є недоцільними і саме - тримання під вартою може запобігти зазначеним ризикам.

Відповідно до частини шостої статті 193 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Таким чином, враховуючи те, що підозрюваний ОСОБА_5 перебуває на тимчасово окупованій території України, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність обрання ОСОБА_5 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до частини четвертої статті 197 КПК України у разі постановлення слідчим суддею, судом ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого на підставі частини шостої статті 193 цього Кодексу строк дії такої ухвали не зазначається.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи положення частини четвертої статті 197 КПК України, суд вважає за можливе та необхідне не зазначати строк дії даної ухвали.

При цьому, слідчий суддя звертає увагу, що обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не є тотожним поняттю застосування такого запобіжного заходу, а тому після затримання ОСОБА_5 питання можливості застосування до нього обраного запобіжного заходу або його зміну на більш м`який запобіжний захід буде повторно розглядатися судом у встановленому законом порядку.

На підставі наведеного, керуючись ст. 176, 177, 178, 183, 184, 186, 193, 196, 197, 400 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Обрати підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після затримання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і не пізніш як через сорок вісім годин з часу його доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Подача апеляційної скарги на дану ухвалу суду зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117252104
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецьк, громадянина України, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України

Судовий реєстр по справі —127/5677/24

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні