Ухвала
від 27.02.2024 по справі 467/238/24
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/238/24

Провадження № 2-о/467/11/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2024 року Суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кологрива Т.М., розглянувши заяву, подану ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області

В С Т А Н О В И В:

26 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до Арбузинського районного суду Миколаївської області із заявою в інтересах ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області.

Згідно змісту заяви заявником заявлені вимоги про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановлення над нею опіки.

Відповідно до ч.1 ст.295ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Статтею 3Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні»від 11.12.2003 визначено, що місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Відповідно до ч. 6 Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

Особи, які не проживають за адресою, що зареєстрована як місце їх проживання, більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов`язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості, зобов`язані письмово повідомити орган реєстрації про своє місце перебування.

Відповідно до довідки № 352 від 23 січня 2020 року про реєстрацію місця проживання особи за відомостями Виконавчого комітету Первомайської міської ради Миколаївської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Довідка відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Арбузинської селищної ради за № 46 від 07.08.2024 року, видана на підставі акту про фактичне місце проживання ОСОБА_3 без реєстрації від 07.02.2024 року за адресою: АДРЕСА_2 , в даному випадку не може братися судом до уваги, оскільки вказаним документом, враховуючи вищевказані норми закону не підтверджується факт постійного проживання ОСОБА_3 в межах територіальної юрисдикції (підсудності) Арбузинського районного суду Миколаївської області.

З огляду на те, що зареєстроване місце проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказане за адресою: АДРЕСА_1 , відомості про письмове повідомлення даною особою органу реєстрації про зміну місця проживання відсутні та відомості про перебування її на лікуванні, вважаю, що дана справа не може бути розглянута Арбузинським районним судом Миколаївської області, оскільки належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

Відповідно до ч.9 ст. 187 ЦПК України, якщо суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, надсилає справу за підсудністю, в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України.

Згідно до п.1 ч.1ст. 31ЦПК України,суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

В силу ч. 2 ст. 32 ЦПК України, справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи вищенаведене, вважаю, що дану цивільну справу слід передати на розгляд Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області за підсудністю.

Керуючись ст. ст. 30, 31, 187, 260 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Цивільну справу № 467/238/24 провадження № 2-о/467/11/24 за заявою, поданою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 про визнанняособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна,заінтересована особа:Опікунська радавиконавчого комітетуАрбузинської селищноїради Миколаївськоїобласті передати на розгляд Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

Ухвала суду може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду на протязі 15 днів з дня отримання її копії.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.М.Кологрива

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117252156
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —467/238/24

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 11.06.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні