Ухвала
від 22.02.2024 по справі 554/2850/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.02.2024Справа № 554/2850/23 Провадження № 1-кс/554/2612/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

22 лютого 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023170000000015 від 07.03.2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до інформації, що перебуває у володінні банківської установи. Своє клопотання мотивує наступним.

Слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023170000000015 від 07.03.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування розпочато на підставі отриманої інформації про те, що в ході вивчення матеріалів тендерної документації щодо придбання генераторів закладами освіти Полтавської області встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зловживаючи своїм службовим становищем упродовж 2022 року здійснили закупівлю генераторів за цінами, які перевищують ринкові, тим самим, ймовірно розтратили бюджетні кошти в умовах воєнного стану.

В ході вивчення матеріалів тендерної документації щодо придбання ІНФОРМАЦІЯ_3 на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівлі «Prozorro» (UA-2022-12-22-02309-а), очікуваною вартістю 335 800 грн. (кошти місцевого бюджету).

На підставі протоколу розкриття тендерних пропозицій визначено переможця ФОП ОСОБА_4 (реєстрація: АДРЕСА_1 ).

Замовником в електронній системі закупівель 22.12.2022 року оприлюднено повідомлення про укладення договору № 19 від 21.12.2022 року між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ФОП ОСОБА_5 на суму 335800 грн.

Предметом договору є поставка дизельного електрогенератора марки KRAFTDELE KD 154 в кількості 1 шт. на суму 335800 грн. без ПДВ.

Відповідно до п.2.1 Договору ціна товару є договірною і узгоджується сторонами у Специфікаціях, видаткових накладних і рахунках. Ціна товару включає в себе вартість пакування, маркування.

Поставка товару здійснюється силами і за рахунок Покупця зі складу Продавця, а згідно Специфікації поставка здійснюється за рахунок Продавця силами служби поштових відправлень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » або інших перевізників на адресу Покупця. Строк поставки товару визначено до 31.12.2022 року.

Згідно даних електронної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 » оплата по цьому Договору за отриманий товар (накладна № 9/22 від 22.12.2022) здійснена в повному обсязі 28.12.2022 року на суму 335800 грн. На сайті « ІНФОРМАЦІЯ_6 » звіт про виконання вищевказаного договору станом на 03.03.2023 року не оприлюднено.

Разом з тим, провівши моніторинг закупівельних цін на вищевказані марки генераторів встановлено їх реалізацію за нижчими цінами, що може свідчити про неефективне використання бюджетних коштів.

Так, на підставі оприлюднених цінових пропозицій на сайті ІНФОРМАЦІЯ_7 встановлено, що вартість бензинового генератора марки KRAFTDELE KD 154 станом на лютий 2023 року складала в сумі 239999 грн. за одиницю.

При цьому, Замовником 22.12.2022 року придбано вказаний генератор за бюджетні кошти в сумі 335 800 грн., що може свідчити про завищення вартості придбання на суму 95 801 грн. та про неефективне використання бюджетних коштів.

З метою перевірки фактів заволодіння бюджетними коштами вищевказаними особами, а також з метою здобуття доказів вини посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та інших осіб, перевірки останніх на причетність до вчинення злочинів щодо заволодіння бюджетними коштами, діями яких, як наслідок стало незаконне їх отримання, а також з метою проведення ряду товарознавчих та економічних експертиз необхідно здійснити тимчасовий доступ до речей, які перебувають у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) а саме дизельного електрогенератора марки KRAFTDELE KD 154 в кількості 1 шт. на суму 335800 грн. без ПДВ та документів на вказане обладнання.

Враховуючи вищевикладене, з метою здобуття доказів та документування злочинної діяльності осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, можливість проведення судово-економічних експертиз, судових почеркознавчих експертиз, а також встановлення відомостей, що мають значення для установлення фактів та обставин вчинення кримінального правопорушення, виникає необхідність у відкритті банківської таємниці шляхом отримання тимчасового доступу до завірених належним чином копій справ з юридичного оформлення рахунку ФОП ОСОБА_4 НОМЕР_2 , який вказаний як рахунок продавця в договорі поставки № 19 від 21.12.2022 року.

Дані документи зберігаються в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »,адреса АДРЕСА_2 та перебувають у його володінні, із правом вилучення такої інформації та копій документів у паперовому та електронному вигляді.

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити клопотання.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий в судове засідання не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, клопотання підтримала, просила задовольнити.

У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, встановив, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Судом встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023170000000015 від 07.03.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування розпочато на підставі отриманої інформації про те, що в ході вивчення матеріалів тендерної документації щодо придбання генераторів закладами освіти Полтавської області встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зловживаючи своїм службовим становищем упродовж 2022 року здійснили закупівлю генераторів за цінами, які перевищують ринкові, тим самим, ймовірно розтратили бюджетні кошти в умовах воєнного стану.

Стаття 163КПКУкраїни передбачає,щослідчийсуддя,судпостановляєухвалу пронаданнятимчасовогодоступу доречейідокументів,якщосторонакримінального провадженняусвоємуклопотанні доведенаявністьдостатніхпідстав вважати,щоціречі абодокументи: перебуваютьабоможутьперебувати уволодіннівідповідноїфізичної абоюридичноїособи; саміпособіабо всукупностізіншими речамиідокументамикримінального провадження,узв`язкуз якимподаєтьсяклопотання,маютьсуттєвезначення длявстановленняважливихобставин укримінальномупровадженні; нестановлятьсобоюабо невключаютьречейі документів,якімістятьохоронювану закономтаємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст.163КПКУкраїни також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчимдоведено,що інформаціяперебуває уволодінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », та вказана інформація, сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, з метою найбільш повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування кримінального провадження, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, встановлення ймовірного кола осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення. Іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаної інформації, неможливо.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідно ч. 1 ст.62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 14.07.2006 № 267 «Про затвердження правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці», а саме: п. 3.2. банки зобов`язані виконувати рішення суду про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством України.

За рішенням суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, банк розкриває інформацію в обсязі, визначеному рішенням суду.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 107, 159-166, 167, 372 КПК України, Законом України «Про банки та банківську діяльність», -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчомуСУ ГУНПв Полтавськійобласті капітануполіції ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, що містять банківську таємницю, з можливістю зробити їх копію, (знятикопію інформації), до справ з юридичного оформлення рахунку ФОП ОСОБА_4 НОМЕР_2 за період з дати відкриття рахунку по дату закриття, винесення ухвали суду з можливістю ознайомитись з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »,адреса АДРЕСА_2 , згідно до наступного переліку:

відомостей стосовно руху грошових коштів (банківська виписка, виписка по особовому рахунку) по поточним рахункам, відкритим у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за рахунком ФОП ОСОБА_4 НОМЕР_2 із зазначенням дат, сум отримання та перерахування грошових коштів, зняття та поповнення грошових коштів, їх залишків на початок та кінець операційного дня, назв та ідентифікаційних ознак, відомостей контрагентів, МФО та відомостей банку отримувача коштів контрагента, номерів рахунків контрагентів, номери платіжних доручень платника та контрагента, підстави перерахування чи зняття коштів, інші відомості, в період часу з 01.09.2022 року по 01.06.2023 у електронному вигляді;

договорів, контрактів, та інших документів, які стали підставою для руху коштів по банківського рахунку ФОП ОСОБА_4 НОМЕР_2 та придбання і продажу товарів, починаючи з 01.09.2022 по 01.06.2023 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117257789
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/2850/23

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні