Рішення
від 26.02.2024 по справі 693/1619/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/1619/23

Провадження № 2-о/693/1/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26.02.2024 року м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Коцюбинської Ю.Д.,

присяжних - Литвинець Н.Г., Скиби В.І.,

за участю: секретаря судового засідання - Олійник С.І.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Жашків цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ),

УСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про оголошення померлим ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Хижня Уманського (Жашківського) району Черкаської області.

В обґрунтування заявлених вимог вказала, що 12.12.2020 року її брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , пішов з дому (село Одай Уманського району Черкаської області) у невідомому напрямку і більше не повернувся. Зазначає, що 24.12.2020 р. ОСОБА_2 оголошений у розшук, однак оперативні заходи не дали результату. Крім того, її брат мав психічне захворювання та йому встановлено ІІ групу інвалідності.

Оскільки з дня зникнення ОСОБА_2 пройшло більше трьох років, тому заявник звернулася до суду із заявою про оголошення його померлим, а також просила зобов`язати Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести відомості про смерть ОСОБА_2 та видати свідоцтво смерть.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала подану заяву та просила її задовольнити.

У судове засідання представник заінтересованої особи Жашківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) не з`явився по невідомих суду причинах, будь яких заяв та клопотань не подавав.

Вислухавши представника заявника, дослідивши матеріали справи, судом установлені наступні обставини.

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Хижня Жашківського району Черкаської області, що підтверджується копією свідоцтва про народження та копією паспорта серії НОМЕР_1 , виданого 29.03.2012 року Жашківським РВ УМВС України в Черкаській області.

Як вбачається із довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією №769249 від 21.04.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлена ІІ група інвалідності на строк до 01.05.2021 року.

Відповідно до довідки від 12.09.2023 року, виданої Жашківським відділенням поліції Уманського ВП ГУНП в Черкаській області, вбачається, що гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с. Одай Уманського району Черкаської області перебуває в розшуку, розшукова справа № 205020004 від 24.12.2020 року.

Відповідно до відповіді Відділу поліції № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області від 23.01.2024 року, ОСОБА_2 , 1975 року народження перебуває в розшуку, як безвісти зниклий. На даний час проводиться ряд оперативно-розшукових заходів з метою встановлення місця його перебування.

Згідно із листа старости Хижнянського старостинського округу від 24.01.2024 р. № 4/03-15, останнім часом проживав в сім`ї батьків в с. Одай Уманського району Черкаської області. Близько трьох років назад ОСОБА_2 пішов з дому і до цього часу місце його перебування не відомо.

На ухвалу суду від 10.01.2024 року, Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області надало відповідь, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на обліку в Головному управлінні не перебуває та із заявою про призначення пенсії не звертався.

У відповідності до ч. 1 ст. 46 Цивільного кодексу України (даліЦК України) фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті. Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України, що передбачено ч. 3, 4 ст. 46 ЦК України

З часу зникнення ОСОБА_2 пройшло більше трьох років, відомості про місце його перебування відсутні.

Відповідно дост. 47 ЦК Україниправові наслідкиоголошення фізичноїособи померлоюприрівнюються доправових наслідків,які настаютьу разісмерті. Спадкоємціфізичної особи,яка оголошенапомерлою,не маютьправа відчужуватипротягом п`ятироків нерухомемайно,що перейшлодо ниху зв`язкуз відкриттямспадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Згідно ізст.17Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану»державна реєстраціясмерті проводитьсяорганом державноїреєстрації актівцивільного стануна підставі: документавстановленої формипро смерть,виданого закладомохорони здоров`яабо судово-медичноюустановою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1,5 ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким чином, проаналізувавши та оцінивши наявні у матеріалах справи письмові докази, зокрема ту обставину, що з часу зникнення ОСОБА_2 пройшло понад три роки, його розшук не дав позитивних результатів, за місцем проживання відсутні відомості про місцейого перебування, суд вважає за можливе задовольнити подану заяву та оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлим.

Одночасно суд роз`яснює, що відповідно до ст.48ЦК України та ч. 1ст. 309 ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особ ою.

На підставівикладеного такеруючись ст.ст.46-48 ЦК України, ст. 247, 263, 272, 273, 293, 305-309, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 -померлим.

Днем смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вважати дату набрання рішенням суду законної сили.

Зобов`язати Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) зареєструвати актовий запис про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та видати свідоцтво про його смерть.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: Ю.Д. Коцюбинська

Присяжні: Н.Г. Литвинець

В.І. Скиба

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117258205
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ

Судовий реєстр по справі —693/1619/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні