Ухвала
від 20.02.2024 по справі 760/2511/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/2511/24

1-кс/760/1732/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУНП у м.Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУНП у м.Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024.

Скарга обґрунтована тим, що 22.01.2024 керівник Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 засобами поштового зв`язку звернулася до Солом`янського УП ГУНП у м.Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення, в якій просила внести відомості до ЄРДР.

Однак, станом на момент звернення скаржника до слідчого судді жодних дій, спрямованих на внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового розслідування, не вчинено.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 214, 303 КПК України, заявник звернулася до слідчого судді із даною скаргою та просить визнати неправомірними дії уповноважених службових осіб Солом`янського УП ГУНП в м.Києві, які полягають у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення від 22.01.2024; зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУНП у м.Києві внести до ЄРДР відомості за заявою КП «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024, розпочати кримінальне провадження та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань,.

У судове засідання скаржник не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце судового засідання, подав до суду заяву, в які просив здійснити розгляд скарги без його участі.

Солом`янське УП ГУНП у м.Києві було повідомлене про судове засідання в порядку, передбаченому КПК України, проте свого представника в судове засідання не направило, про причини неявки не повідомило, заперечень або пояснень щодо скарги не надали. Відповідно до ч.3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно з чч. 1, 2 ст.9 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Виходячи з п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно з чч.1, 4 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Слідчим суддею встановлено, що 22.01.2024 за допомогою засобів поштового зв`язку керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 звернулася до Солом`янського УП ГУНП у м.Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

З трекінгу поштових відправлень (штриховий кодовий ідентифікатор 0306709631243) вбачається, що заява вручена за довіреністю 25.01.2024.

Проте на даний час відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024 не були внесені.

Відповідно до ч.1 ст. 307 КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;

1-1) скасування повідомлення про підозру;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку про існування достатніх підстав для зобов`язання уповноважених службових осіб Солом`янського УП ГУНП у м.Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024, розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Виходячи з наведених норм законодавства України, не підлягають задоволенню вимоги скарги в частині визнання протиправною бездіяльності уповноважених службових осіб Солом`янського УП ГУ НП в м. Києві, яка виразилася у невнесенні відомостей до ЄРДР, оскільки прийняття такого рішення, за результатами розгляду слідчим суддею скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, відповідно до вимог ст. 307 КПК України не передбачено. Отже, в цій частині скарга не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст..ст. 214, 303, 307, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених службових осіб Солом`янського УП ГУНП у м.Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою керівника Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024, розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В іншій частині скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117259149
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення від 22.01.2024

Судовий реєстр по справі —760/2511/24

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні