Ухвала
від 15.12.2023 по справі 188/2518/23
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/2518/23

Провадження № 2/188/1091/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2023 року Суддя Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області Бурда П.О., вивчивши в смт Петропавлівка матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 до Лисичанської міської військової адміністрації Сєверодонецького району Луганської області, ЄДРПОУ 44044068, місцезнаходження: 93100, Луганська область, м. Лисичанськ, вул. Михайла Грушевського, буд. 7, адреса фактичного місця знаходження: Дніпропетровська область, м. Дніпро, площа Троїцька, 5а, про визнання права власності на квартиру,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі позивач) звернулася до суду з позовом до Лисичанської міської військової адміністрації Сєверодонецького району Луганської області (далі відповідач ) про визнання права власності на квартиру.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддя вважає, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, оскільки її подано з порушенням вимог ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач вказує у позові, що відповідно до п. 22 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнена від сплати судового збору, так як звертається до суду у зв`язку з порушенням свого права приватної власності на квартиру у зв`язку з тимчасовою окупацією території України.

Однак, з цим не можна погодитися.

Відповідно до п. 22 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору позивачі - у справах за позовами до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв`язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Отже, ця норма стосується позовів до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв`язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели, в тому числі, до порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Позов заявлений не до держави-агресора Російської Федерації і позивач у позові не зазначає про такі обставини.

Підставою для звернення до суду стала відмова державного реєстратора у державній реєстрації права власності позивача у Державному реєстрі речових прав нанерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, у зв`язку із чим позивач обрала такий спосіб захисту, як звернення до суду із позовом про визнання права власності на квартиру, в державній реєстрації права власності на яку відмовлено державним реєстратором.

Таким чином, позивачем у позовній заяві заявлено позовну вимогу майнового характеру про визнання права власності на майно. Однак, до позовної заяви не додано документів, що підтверджували б ціну позову та сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подачу позовної заяви майнового характеру позивач повинен сплатити 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Оскільки позивачем не вказана ціна позову, а судовий збір справляється у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, позивачу необхідно визначити ціну позову, виходячи із вартості на момент подання позову майна, право власності на яке вона просить суд визнати, сплатити судовий збір у вказаному розмірі та надати суду докази сплати судового збору.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 177 цього Кодексу, надасть суду підтверджуючий документ про сплату судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч.3 вказаної статті).

Враховуючи необхідність усунення вказаних судом недоліків, суд вважає необхідним залишити позов без руху, надавши строк для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 175-177, 185, 260-261, 353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Лисичанської міської військової адміністрації Сєверодонецького району Луганської області про визнання права власності на нерухоме майно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків шляхом подання документів, що підтверджують сплату позивачем судового збору.

Надати позивачу строк для усунення недоліків десять днів з моменту отримання копії ухвали про залишення заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремому від рішення суду оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя П. О. Бурда

Дата ухвалення рішення15.12.2023
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117261677
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру

Судовий реєстр по справі —188/2518/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні