Рішення
від 27.02.2024 по справі 721/95/24
ПУТИЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.02.2024

Справа № 721/95/24

Провадження 2-о/721/13/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Путильський районний суд Чернівецької області у складі

головуючої судді Стефанко У.Д.

за участю секретаря судових засідань Штефюк Т.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Вижницька районнавійськова адміністраціяВижницького районуЧернівецької областіпро встановленняфакту,що маєюридичне значення (факту належностіправовстановлюючого документа),

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про встановленняфакту,щомаєюридичне значення(фактуналежностіправовстановлюючого документа), де заінтересованою особою є Вижницька районна військова адміністраціяВижницького районуЧернівецької області.

Просить встановити факт, належності ОСОБА_1 сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №0114788 виданого на підставі рішення Путильської районної державної адміністрації від 19 березня 1997 року № 84 р та зареєстрованого 10 квітня 1997 року в Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за № 227 та архівного витягу №07-05/34 з розпорядження Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області від 14.12.2007 року № 327-р "Про затвердження протоколів розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк" на території Довгопільської та Шепітської сільських рад та видачу державних актів" виданих на ім`я ОСОБА_2 .

Свої позовні вимоги обґрунтував наступним:

На підставірішення Путильськоїрайонної державноїадміністрації від19березня 1997року №84р позивачубув виданийсертифікат направо наземельну частку(пай)Серія ЧВ №відповідно доякого йомуналежить правона земельнучастку (пай)землі,яка перебуваєу колективнійвласності КСП«МАЯК» розміром1,06в умовнихкадастрових гектарахбез визначеннямеж цієїчастки внатурі (намісцевості).При видачівказаного сертифікатуПутильською райнноюдержавною адміністрацієюбула допущенапомилка внаписанні йогопрізвища, зазначено " ОСОБА_3 " замість вірного" ОСОБА_4 " .

Також згідно розпорядження Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області від 14.12.2007 року №327-р Про затвердження протоколів розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк" на території Довгопільської та Шепітської сільських рад та видачу державних актів, йому надано у власність земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва власникам земельних часток (паїв) у розмірах 0,46 га розташованих в ур. Греблено та 0,21 га - в ур. Яровиця. Проте, у списку власників земельних часток (паїв) його прізвища зазначено як " ОСОБА_3 " замість вірного " ОСОБА_4 ".

Встановлення факту належностівищевказаних документів необхідно заявнику для підготовки документів для виготовлення технічної документації та оформлення права власності на земельну ділянку (пай), що є підставою для звернення до суду з метою встановлення судом юридичного факту належності йому сертифікату та архівного витягу.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи - Вижницька районнавійськоваадміністраціяВижницького районуЧернівецькоїобластіне з`явився, від представника РВА до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, при вирішенні заяви покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи у разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи вважає, що вимоги заявника є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Довгопілля, Путильського району, Чернівецької області, що підтверджується копією паспорта громадянина України НОМЕР_1 та копією свідоцтва про його народження НОМЕР_2 (а.с.6, 10)

Згідносертифіката наземельну частку(пай)серія ЧВ№0114788виданого 10.04.1997року, ОСОБА_2 на підставі рішення Путильської районної державної адміністрації від 19 березня 1997 року № 84 р належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «МАЯК» розміром 1,06 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) (а.с.8).

Згідно архівного витягу №07-05/34, за Розпорядженням Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області від 14.12.2007 року № 327-р Про затвердження протоколів розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк" на території Довгопільської та Шепітської сільських рад та видачу державних актів, 1.Затверджено протокол №1 та протокол №2 розподілу земелдьниїх ділянок між власниками земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк" на території Довгопільської та Шепітської сільських рад Путильського району Чернівецької області.

Надано у власність земельні ділянки для ведення товарного сільоськогосподарського виробництва власникам земельних часток (паїв) згідно з додатками 1,2,3,4,5,6;

Державні акти на право власності на земельну ділянку видавати власникам земельних ділянок після повернення до РДА сертифікатів про право земельну частку (пай) згідно з додатком 1.4;

Громадянам, які включені в додатки 3.6 видати державні акти після надання повної інформації про суб`єкт власності;

Згідно з Додатком 3.6 до Розпорядження голови Путильської РДА від 14.12.2007 року № 327-р, у списку власників земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк", (частина земельної частки (паю) яких розташована на території Довгопільської та Шепіської сільських рад), які не подали повної інформації про суб`єкт власності, під 120 номером числиться ОСОБА_2 , № зем.діл по проекту 175, в ур. Греблино (на території Довгопільської сільської ради) площа пасовища становить 0,46 га; в ур. Яровиця ( на території Шепітської сільської ради) площа пасовища становить 0,21 га.

Відповідно до копії трудової книжки ОСОБА_5 , записів №3,4, останній з 15.11.1974 року по 13.02.2000 року працював шофером у колгоспі " ОСОБА_6 " (а.с. 14-16).

Згідно рішення Путильського районного суду Чернівецької області від 05.11.2015 року, встановлено належність ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 свідоцтва про народження НОМЕР_2 та трудової книжки виданої на ім`я ОСОБА_5 .

З довідки Конятинської сільської ради, Вижницького району, Чернівецької області № 210 від 30.01.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 являється однією і тією ж особою (а.с.13).

З довідки №01-21/51 від 01.02.2024 року архівного відділу Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області вбачається, що документи колгоспу "Маяк" постійного терміну зберігання за 1965-1978 року та особового складу за 1954-2000 року, передані на постійне зберігання в архівний відділ райдержадміністрації та зберігаються у архівному відділі Путильської райдержадмінстрації (а.с.12)

Враховуючи вищезазначене, виготовлення технічної документації та оформлення права власності на земельні ділянки (пай) ОСОБА_1 не є можливим, оскільки різняться його прізвища у вищевказаних правовстановлюючих документах.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, що визначено ч. 1 ст. 293 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження, серед іншого, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6) ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п. 12 Постанови за № 5 від 31 березня 1995р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Звертаючись до суду з вказаною заявою, заявник зазначив, що він позбавлений можливості виправити в позасудовому порядку зазначені описки, в порядку визначеному законом.

Під час розгляду справи не було встановлено обставин, які б свідчили про те, що помилки допущені у сертифікаті та архівному витягу можуть бути виправлені в позасудовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, тобто обов`язок доказування покладений на сторони.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи викладене, суд приходить висновку, що подана заява про встановленняфакту,що маєюридичне значення, а саме факту належностіправовстановлюючих документів підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 259, 265, 268, 273, 353-355 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити фактналежності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , правовстановлюючих документів:

- сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ № 0114788, виданого на підставі рішення Путильської районної державної адміністрації від 19 березня 1997 року № 84 р 10 квітня 1997 року, зареєстрованого 10 квітня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за № 227;

- архівного витягу №07-05/34 від 23.01.2024 з розпорядження Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області від 14.12.2007 року № 327-р "Про затвердження протоколів розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) колишнього КСП "Маяк" на території Довгопільської та Шепітської сільських рад та видачу державних актів".

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Вижницька районнавійськоваадміністраціяВижницького районуЧернівецької області,код ЄДРПОУ: 04062086, юридична адреса: 59200, м. Вижниця, вул. Українська, 88, Вижницький район, Чернівецька область.

Суддя Уляна СТЕФАНКО

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117266588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —721/95/24

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Путильський районний суд Чернівецької області

Стефанко У. Д.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Путильський районний суд Чернівецької області

Стефанко У. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні