Ухвала
від 27.12.2022 по справі 752/3248/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/3248/22

провадження №: 1-кс/752/5547/22

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

27.12.2022 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві клопотання слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів проти довкілля слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №42022100000000049, відомості щодо якого 21.01.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 3, 5 ст. 191, ч. 2 ст. 197-1, ст. 356, ч. 3, 4 ст. 358 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувсядо слідчогосудді ізвказаним клопотанням,в якомупросить надатитимчасовий доступдо документів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ),а самедо:договорів/угодукладених міжОб`єднанням профспілок,організацій профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;додатків додоговорів/угодукладених міжОб`єднанням профспілок,організацій профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »,в томучислі алене виключно:накладні,рахунки -фактури,платіжні доручення,акти виконанихробіт,акти прийому-передачі,додаткові угоди,листи таінше;технічного паспортуна громадськийбудинок згосподарськими (допоміжними)будівлями таспорудами по АДРЕСА_1 ,що виготовлений07.05.2021на замовленняоб`єднання профспілок,організації профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 »(38912155),інвентаризаційна справа№ 070521, з можливістю виготовлення копій з документів, а також копій документів, які знаходяться на електронних носіях чи в електронних інформаційних системах або їх частинах.

В якості обґрунтувань слідчий зазначив, що Слідчим управлінням ГУНП у м. Києві за процесуального керівництва відділу Спеціалізованої екологічної прокуратури Київської міської прокуратури розслідується кримінальне провадження №42022100000000049, відомості щодо якого 21.01.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 3, 5 ст. 191, ч. 2 ст. 197-1, ст. 356, ч. 3, 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що рішенням Господарського суду м. Києва від 07.07.2010 відмовлено у позові « ІНФОРМАЦІЯ_4 » про визнання за позивачем права власності на об`єкти нерухомого майна, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 згідно переліку, зазначеного у позовній заяві (38 об`єктів).

Незважаючи на відсутність правових підстав для реєстрації права власності на нерухоме майно, 13.09.2021 зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код НОМЕР_2 ) із статутним капіталом 6653333,33 грн. Засновниками товариства виступили об`єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ).

14.09.2021 посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_7 профспілок спірне нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , передано до статутного капіталу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Реєстраційні дії здійснено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_4 ) не проводилась технічна інвентаризація, оформлення об`єкта нерухомості громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , технічний паспорт від 07.05.2021 (інвентаризаційна справа №070521) за вказаною адресою не виготовлявся та не видавався. На підприємстві відсутні будь-які запити (звернення) третіх осіб стосовно проведення технічної інвентаризації цього об`єкту нерухомості.

Тобто у ході розслідування встановлено, що для реєстрації права власності використано підроблений документ - технічний паспорт, до якого, крім іншого внесені недостовірні відомості щодо наявності на території водно-спортивної бази « ІНФОРМАЦІЯ_5 » 18 об`єктів нерухомості, яких не існує, такими діями невстановлені особи створили передумови для незаконного вилучення земельної ділянки ландшафтного заказника місцевого значення площею 5,8 га.

В ході проведення обшуку в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_8 не відшукано документів щодо замовлення, оплати чи виготовлення вказаного вище технічного паспорту, який є доказом у кримінальному провадженні та необхідний для проведення відповідних експертиз.

16.11.2022 до ІНФОРМАЦІЯ_8 подано запит щодо надання документів, що підтверджують замовлення у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » технічного паспорту на громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 та додатків до договору.

25.11.2022 від ІНФОРМАЦІЯ_8 надійшла відповідь на вказаний запит, проте копій документів надане не було.

Враховуючи вищевикладене, вказані документи необхідні для швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування, оскільки дані документи самі по собі та в сукупності з матеріалами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин вчинення злочину, а також містять відомості, за відсутності яких неможливо встановити обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, у зв`язку з цим слідчий просить задовольнити вказане клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час та місце розгляду вказаного клопотання повідомлявся належним чином. До початку розгляду клопотання подав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити. Також, просив розглянути клопотання без виклику особи, у якої необхідно отримати інформацію, а також в порядку пункту 7 ст. 163 КПК України.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливо розглянути клопотання за відсутності слідчого та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Зі змісту положень ч. 3 ст. 132 КПК України, вбачається, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження допускається у разі існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; виконання завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

При цьому слідчий та/чи прокурор повинні довести зазначене, належним чином, як у самому клопотанні так і матеріалами доданими до нього.

Разом з цим, слідчим суддею встановлено, що у клопотанні слідчого викладені обставини кримінального правопорушення, які мають місце; правову кваліфікацію із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави щодо отримання вказаних речей і документів і значення цих речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні щодо використання їх як доказів, що у сукупності також підтверджується копіями документів долучених до клопотання. Також, слідчим доведено, що вказані документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Отже, слідчим, у відповідності до вищезазначених приписів та положень Кримінального процесуального Закону України, в повному обсязі та належним чином доведено необхідність досудового розслідування в отриманні тимчасового доступу до вказаних документів з метою виконання завдань кримінального провадження у вказаному кримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене та з огляду на те, що вказані документи, дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для надання тимчасового доступу до вказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення копій вказаних документів, у зв`язку із цим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів проти довкілля слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчомув особливоважливих справахвідділу розслідуваннязлочинів протидовкілля слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції ум.Києві ОСОБА_3 ,слідчим групислідчих тапрокурорам групипрокурорів укримінальному провадженні№42022100000000049,відомості щодоякого 21.01.2022внесені доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.ч.3,5ст.191,ч.2ст.197-1,ст.356,ч.3,4ст.358КК України,тимчасовий доступдо документів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ),а самедо:договорів/угодукладених міжОб`єднанням профспілок,організацій профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;додатків додоговорів/угодукладених міжОб`єднанням профспілок,організацій профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »,в томучислі алене виключно:накладні,рахунки -фактури,платіжні доручення,акти виконанихробіт,акти прийому-передачі,додаткові угоди,листи таінше;технічного паспортуна громадськийбудинок згосподарськими (допоміжними)будівлями таспорудами по АДРЕСА_1 ,що виготовлений07.05.2021на замовленняоб`єднання профспілок,організації профспілоку м.Києві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 »(38912155),інвентаризаційна справа№ 070521, з можливістю виготовлення копій з документів, а також копій документів, які знаходяться на електронних носіях чи в електронних інформаційних системах або їх частинах.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Уповноваженим посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати (забезпечити) тимчасовий доступ до документів, зазначеним в ухвалі особам, підготувати вищевказані документи для можливості вилучення їх копій.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117266771
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/3248/22

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 18.04.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 30.08.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Вирок від 21.07.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 21.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 21.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Вирок від 17.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні