Ухвала
від 27.02.2024 по справі 582/120/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/582/23/24

Справа № 582/120/24

Копія

У Х В А Л А

"27" лютого 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі:

головуючого Яковенко Н. М.

присяжних Бабенко В. Д.

Кужель Л. М.

за участю секретаря Ярмоленко А. І.,

розглядаючи у відкритому судовому зас іданні в залі суду в смт Недригайлів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , представник заявника ОСОБА_3 , заінтересована особа: Вільшанська сільська рада Роменського району Сумської області, про визнання особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

30 січня 2024 року представник заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , адвокат Скляров С.Л. звернувся до суду із вказаною заявою та просить ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава, який проживає у с. Вільшана, Роменського району Сумської області, недієздатним, встановити опіку над ОСОБА_4 та призначити його опікунами заявників ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Посилається на те, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має інвалідність з дитинства безтерміново, у зв`язку з чим не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому потребує встановлення опіки та призначення опікуна.

У судове засідання заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не з`явилися. Представник заявників ОСОБА_3 направив до суду заяву, у якій просив судове засідання провести без його участі та участі заявників. Заявлене клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_4 підтримав та просив його задовольнити.

Представник заінтересованої особи, як органу опіки та піклування, Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, у судове засідання не з`явився. Представник направив до суду заяву, у якій просив судове засідання провести без його участі.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, справу розглянуто без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання представника заявників підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а заявник ОСОБА_2 - його рідним дядьком, що підтверджується відповідними копіями свідоцтв про народження та свідоцтвом про одруження (а.с.6-7,11).

Із копії медичних висновків (а.с.24-25) встановлено, що ОСОБА_4 є особою із інвалідністю, із народження йому встановлено діагноз: церебральний параліч, спастичний рівень рухових порушень за шкалою ОМБСБ IV, затримка когнітивних функцій, наявні виражені рухові порушення в кінцівках, відставання в психомоторному розвитку. У зв`язку з наявним захворюванням з 18.08.2004 року ОСОБА_4 встановлено інвалідність.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначено в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки встановити чи здатний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, може лише експерт в галузі психіатрії, необхідно призначити відповідну експертизу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 260, 298 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_4 - задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним або стійким психічним захворюванням, або іншим захворюванням, які впливають на можливість усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

2) якщо так: чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3) чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки та стороннього догляду у зв`язку із захворюванням?

4) чи дозволяє стан здоров`я та психічний стан ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прибути у судове засідання та особисто надавати пояснення по справі?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: 40000, м. Суми, проспект М. Лушпи, 54, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати заявників забезпечити явку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Сумську філію судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: 40000, м. Суми, проспект М. Лушпи, 54, для обстеження.

Видати заявникам копію ухвали суду про призначення цієї експертизи для вручення в установі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена в установленому порядку до Сумського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її оголошення.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: Н. М. Яковенко

Присяжні: В. Д. Бабенко

Л. М. Кужель

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117271725
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —582/120/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні