Ухвала
від 27.02.2024 по справі 909/61/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/61/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.02.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л. М., розглянувши матеріали справи за заявою фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність від 19.01.2024 (вх. №577/24 від 22.01.2024)

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернувся фізична особа ОСОБА_1 із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника фізичної особи.

В обґрунтування заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність заявник зазначає про те, що згідно з даними УБКІ та особистими підрахунками, розмір його заборгованості складає приблизно 972679,67 грн. Також, вказує на те, що ним не надано належних доказів в частині (всіх копій договорів, квитанцій, банківських виписок тощо), що підтверджують суми грошових вимог кредиторів (заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором, через їх відсутність або втрату.

01.02.2024 суд залишив заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність без руху та встановити заявнику строк для усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, шляхом надання суду: відомостей про всі наявні рахунки/електронні гаманці боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках, електронних гаманцях; документів з банківських та інших фінансово-кредитних установ, які підтверджують виникнення, наявність та розмір заборгованості боржника з зазначенням розміру помісячних платежів, належних до сплати та періодів прострочення; проекту плану реструктуризації боргів, який відповідає вимогам ст. 124 Кодексу України з процедур банкрутства за формою, затвердженою Наказом Міністерства юстиції України № 3258/5 від 24.10.2019; належно оформлені декларації про майновий стан боржника за 2021 рік, 2022 рік та 2023 рік.

Засобами підсистеми ЄСІТС заявником подано до суду заяву про усунення недоліків від 19.02.2024 (вх. №2850/24 від 20.02.2024), а також клопотання про витребування доказів від 19.02.2024 (вх.№1491/24 від 20.02.2024), в якому просить суд витребувати: кредитні договори, укладені між відповідним кредитором та ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) за такими договорами у: ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ» та ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ», ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС», ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС»; довідки по заборгованості (з розрахунком суми заборгованості, тіла кредиту, штрафних санкцій, процентів) за кредитними договорами, укладеними між відповідним кредитором та ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) за такими договорами у: ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ» та ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ», ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС», ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС». У даному клопотанні зазначає про те, що дані докази можуть підтвердити наявність у заявника заборгованості перед зазначеними кредиторами. Заявник звертався до вказаних установ з запитами, однак в порушення вимог законодавства вказаними кредиторами відповідей на запити надано не було.

На виконання ухвали суду від 01.02.2024 заявником надано суду: 1) виписки по рахункам; 2) докази заборгованості перед кредиторами; 3) докази направлення запитів кредиторам; 4) оновлений проект плану реструктуризації; 5) витяг ДРОРМ ОСОБА_1 ; 6) витяг ДРОРМ ОСОБА_2 ; 7) витяг ДРОРМ Савин О. В.; 8) Витяг ДРОРМ ОСОБА_3 ; 9) витяг ДРОРМ ОСОБА_4 ; 10) витяг ДРРП ОСОБА_3 ; 11) витяг ДРРП Івасишин Н. З. 12) витяг ДРРП ОСОБА_5 ; 13) витяг ДРРП ОСОБА_2 ; 14) витяг ДРРП Савин О. В.; 15) розписка про доходи ОСОБА_4 ; 16) інформація з ЄДІВП ДМС України щодо нематеріальних активів членів сім`ї; 17) інформація з ЄДРТЗ щодо транспортних засобів членів сім`ї; 18) інформація з СІС УКРНОІВІ щодо нематеріальних активів членів сім`ї; 19) оновлені декларації про майновий стан боржника 2021-2023.

Суд зазначає, що подані заявником документи будуть предметом оцінки суду у підготовчому засіданні на предмет належності, допустимості та вірогідності, щодо підтвердження підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з частиною першою статті 116 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подається боржником за наявності підстав, передбачених цим Кодексом.

Підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність визначені у статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства.

Приписами частин 2 та 3 статті 116 Кодексу України з процедур банкрутства визначено зміст заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та перелік додатків, які мають бути додані до заяви.

У пункті 14 частини третьої статті 116 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються інші документи, що підтверджують наявність підстав, визначених статтею 115 цього Кодексу.

Отже, чіткого переліку чи обсягу таких доказів нормами Кодексу України з процедур банкрутства не визначено.

Системний аналіз статті 113, частин першої, другої статті 116, частини першої статті 119 Кодексу України з процедур банкрутства дає можливість дійти висновку, що наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у кожному конкретному випадку повинна визначатись судом з урахуванням поданої боржником заяви та доданих до неї доказів на підтвердження настання обставин, що підтверджують неплатоспроможність фізичної особи (на момент звернення до суду з відповідною заявою) або загрозу її неплатоспроможності (у визначений зобов`язанням строк або в майбутньому).

Виходячи з наведеного, саме заявник визначає обсяг доказів, якими він доводить, зокрема, наявність передбачених статтею 115 Кодексу України з процедур банкрутства підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

У зв`язку з цим, на стадії прийняття судом до розгляду заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд перевіряє лише відповідність змісту заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та додатків до неї, вимогам статті 116 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно приписів ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи-підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або для повернення такої заяви господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про прийняття заяви до розгляду, в якій зазначаються: дата підготовчого засідання, яке має відбутися не пізніше 15 робочих днів з дня постановлення ухвали; прізвище, ім`я та по батькові арбітражних керуючих, визначених автоматизованим відбором для призначення керуючого реструктуризацією.

Підстави для відмови у прийнятті заяви ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або для її повернення у суду відсутні.

Відповідно до п. 21 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Заявник у поданій заяві надав пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого - Белінської Наталії Олександрівни для виконання повноважень керуючого реструктуризацією (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №190 від 12.02.2013; місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

Також матеріали справи містять заяву арбітражного керуючого про згоду на участь у справі про банкрутство та призначення її керуючим реструктуризацією у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи ОСОБА_1 з додатками (вх. № 578/24 від 22.01.2024).

Відтак, запит до автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справі не здійснювався.

З огляду на вищевикладене, заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність слід прийняти до розгляду та призначити підготовче засідання.

Відповідно до ч. 2 ст. 117 Кодексу України з процедур банкрутства ухвалою про прийняття заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника до розгляду господарський суд може зобов`язати боржника та інших осіб подати до суду додаткові відомості, необхідні для вирішення питання про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

За змістом приписів статей 116, 119, 123, 125, 126, 128 Кодексу України з процедур банкрутства щодо вимог до боржника та процесуальних наслідків їх невиконання, законодавець означив принцип добросовісної поведінки боржника - фізичної особи, за яким право на звільнення від боргів та відновлення платоспроможності у судових процедурах неплатоспроможності фізичної особи набуває лише добросовісний боржник, який не за своїм неправомірним умислом потрапив у стан неплатоспроможності, сумлінно виконує обов`язки боржника та не приховує обставин, що можуть вплинути на розгляд справи чи задоволення кредиторських вимог, при цьому демонструє дієве прагнення до компромісу з кредиторами щодо умов реструктуризації боргів та в межах об`єктивних можливостей вживає заходів до задоволення їх вимог.

У зв`язку з цим, для вирішення питання відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд вважає за необхідне витребувати у боржника відомості у формі пояснень та документів, які їх підтверджують, щодо наступних обставин: витрачання коштів, отриманих від кредиторів, перед якими наявна заборгованість згідно з поданим деталізованим списком кредиторів (на що були витрачені отримані від кредиторів кошти); джерел, за рахунок яких заявник ОСОБА_1 планував повертати отримані кредитні/позичкові кошти; докази пошуку ОСОБА_1 роботи протягом 2022-2023 років.

Згідно з частиною другою статті 117 Кодексу України з процедур банкрутства, ухвалою про прийняття заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника до розгляду господарський суд має право вирішити питання про вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику відчужувати майно.

З огляду на те, що у боржника відсутнє майно, питання про вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику відчужувати майно судом не вирішується.

Розглянувши клопотання фізичної особи ОСОБА_1 про витребування доказів від 19.02.2024 (вх.№1491/24 від 20.02.2024), суд зазначає наступне.

Частиною 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У відповідності до частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч. 4 ст. 81 ГПК України).

Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч. 7 ст. 81 ГПК України).

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч. 9 ст. 81 ГПК України).

З`ясувавши обставини, на яких ґрунтується клопотання про витребування доказів, зважаючи на те, що на запити ОСОБА_1 , ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ», ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ», ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС», ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС», запитуваних документів не надали, суд дійшов до висновку про задоволення вказаного клопотання.

Керуючись статтями 2, 81 113, 115-117, 123, 125, 126, 128, п. 21 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства та статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність від 19.01.2024 (вх. №577/24 від 22.01.2024) прийняти до розгляду.

2. Розгляд заяви призначити у підготовчому засіданні на 19.03.2024 о 12:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 5.

3. Боржнику ОСОБА_1 подати суду до 14.03.2024 відомості у формі пояснень та документів щодо наступних обставин:

- витрачання коштів, отриманих від кредиторів, перед якими наявна заборгованість згідно з поданим деталізованим списком кредиторів (на що були витрачені отримані від кредиторів кошти);

- джерел, за рахунок яких заявник ОСОБА_1 планував повертати отримані кредитні/позикові кошти;

- докази пошуку ОСОБА_1 роботи протягом 2022-2023 років.

4. Клопотання фізичної особи ОСОБА_1 про витребування доказів від 19.02.2024 (вх.№1491/24 від 20.02.2024) - задовольнити.

5. Витребувати у ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ», 49049, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пров.Добровольців, будинок 17, кабінет 4 (ідентифікаційний код 43067861); ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ», 49041, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул.Стартова, будинок 7 (ідентифікаційний код 43305861); ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС», 04053, місто Київ, Січових Стрільців, будинок 37-41 (ідентифікаційний код 39508708); ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС», 01135, місто Київ, вул. Жилянська, будинок 101, офіс 601 (ідентифікаційний код 37615055):

- кредитні договори, укладені з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 );

- довідки по заборгованості (з розрахунком суми заборгованості, тіла кредиту, штрафних санкцій, процентів) за договорами з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ).

Зобов`язати ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ»; ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ»; ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС»; ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС» у семиденний строк з дня отримання даної ухвали направити Господарському суду Івано-Франківської області витребувані докази.

4. Дану ухвалу направити ТОВ «ФК «Є ГРОШІ КОМ», 49049, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пров. Добровольців, будинок 17, кабінет 4 (ідентифікаційний код 43067861); ТОВ «КРЕДИТПРОМІНВЕСТ», 49041, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул.Стартова, будинок 7 (ідентифікаційний код 43305861); ТОВ «ФК «СІТІ ФІНАНС», 04053, місто Київ, Січових Стрільців, будинок 37-41 (ідентифікаційний код 39508708); ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МІКРОФІНАНС», 01135, місто Київ, вул. Жилянська, будинок 101, офіс 601 (ідентифікаційний код 37615055).

Учасники у справі про банкрутство можуть отримувати інформацію по справі на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/ та на вебсторінці Єдиного державного реєстру судових рішень за вебадресою http://reyestr.court.gov.ua/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Ухвалу підписано 27.02.2024.

Суддя Неверовська Л.М.

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117275399
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність від 19.01.2024 (вх. №577/24 від 22.01.2024

Судовий реєстр по справі —909/61/24

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні