Рішення
від 26.02.2024 по справі 922/3122/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" лютого 2024 р.м. ХарківСправа № 922/3122/23 (922/5329/23)

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" про стягнення коштів без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія", в якій просить суд стягнути заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з вересня 2023 року по листопад 2023 року у розмірі 87779,76 грн.

В подальшому до суду 20.12.2023 надійшла позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" про стягнення заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з вересня 2023 року по листопад 2023 року, яка за своїм змістом є заявою про усунення недоліків. До зазначеної заяви додані докази сплати судового збору, докази направлення позовної заяви Товариству з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" та розпоряднику майна, а також документи в обґрунтування позовної заяви.

Суд зазначає, що в провадженні господарського суду Харківської області перебуває справа № 922/3122/23 про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" банкрутом.

Відповідно до ч. 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду позовна заява в межах справи про банкрутство (вхідний номер 5329/23 від 18.12.2023) передана на розгляд судді Яризька В.О.

До канцелярії суду від товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" надійшов відзив (вх.№ 5001), в якому останній зазначає, що позовні вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з вересня 2023 року по листопад 2023 року у розмірі 87779,76 грн., визнаються відповідачем у повному обсязі.

Відповідно до ч. 5 статті 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Будь-яких заяв або клопотань, відповідно до статті 80 ГПК України, про можливість подання яких було роз`яснено ухвалою суду від 25.12.2023, на адресу суду від учасників справи не надходило, як і не надходило клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до статті 252 ГПК України.

Згідно із ч. 4 статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" зареєстроване, як платник відповідних внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та знаходиться на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України Харківської області.

Відповідно до ч.2 розділу 15 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частин другої і третьої статті 114 цього Закону до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, здійснюється у такому порядку:

підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

На даний час порядок відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, передбачений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п. 6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах (по списку № 2) в розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються до 01 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.п.6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування :

- за вересень 2023 року за списком 1 складає 24350,47 грн. та за Списком 2 складає 3148,91 грн;

- за жовтень 2023 року за списком 1 складає 24350,47 грн. та за Списком 2 складає 7592,96 грн;

- за листопад 2023 року за списком 1 складає 24350,47 грн. та за Списком 2 складає 3986,48 грн.

Отже, загальна сума за Списком 1 складає 73051,41 грн. та загальна сума за Списком 2 складає 14728,35 грн.

Судом встановлено, що відповідачу направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за вересень 2023, жовтень 2023 та листопад 2023 року, проте заборгованість відповідачем в добровільному порядку не сплачена, протилежного суду не доведено.

З матеріалів справи вбачається, що загальна заборгованість відповідача перед позивачем по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з вересня 2023 року по листопад 2023 становить 87779,76грн.

Крім того, відповідач у своєму відзиві зазначив, що визнає позовні вимоги позивача в повному обсязі.

За положеннями ч.1 ст. 75 ГПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Відповідно до ст. 165 ГПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.ч. 1-3 ст. 191 ГПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч. 4 ст. 191 ГПК України).

Відповідно до статті 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи викладене, положення ч. 4 ст. 191 ГПК України, оцінивши наявні в матеріалах справи документи та дослідивши подані докази, суд вважає за необхідне прийняти визнання позову відповідачем та ухвалити рішення про задоволення позову та стягнути з відповідача заборгованість по виплаті та доставки пенсій за період з вересня 2023 року по листопад 2023 у розмірі 87779,76 грн.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд виходить з положень статті 129 ГПК України та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн. покладає на відповідача.

Керуючись статтями 7, 8 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 73, 74, 76-79, 86, 129, 236-241 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" (61089, м. Харків, пр-т Героїв Харкова (колишній пр-т Московський), 277, код ЄДРПОУ 32759676) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (61022, м. Харків, м-н Свободи, Держпром, під`їзд 3, 2 поверх, рахунок НОМЕР_1 в ХОУ AT "Ощадбанк" МФО 351823, код ЄДРПОУ 14099344) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період вересня 2023 року по листопад 2023 у розмірі 87779,76 грн. та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Позивач: Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області (61022, м. Харків, майдан Свободи, буд. 5, 3 під`їзд, код ЄДРПОУ 14099344).

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська ливарна компанія" (61089, м. Харків, пр-т Героїв Харкова (колишній пр-т Московський), 277, код ЄДРПОУ 32759676)

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення відповідно до статей 256, 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням п.п. 17.5 п.17 Перехідних положень Кодексу.

Учасники справи можуть одержати інформацію по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://cоurt.gov.ua/.

Повне рішення складено "26" лютого 2024 р.

СуддяВ.О. Яризько

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117276449
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/3122/23

Рішення від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Рішення від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні