Рішення
від 27.02.2024 по справі 926/5462/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року Справа № 926/5462/23Господарський суд Чернівецької області у складі судді Ніколаєва Михайла Ілліча, розглянувши матеріали

за позовом Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго»

до Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний будівельний ліцей»

про стягнення заборгованості за поставлену електричну енергію в сумі 67 083, 72 грн

без виклику представників сторін

І. Короткий зміст позовних вимог.

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний будівельний ліцей» про стягнення заборгованості сумі 67 083, 72 грн, в тому числі 43 790,47 грн основного боргу за січень 2022 року, 47,99 грн пені, 12 141,68 грн інфляційних втрат та 11 103,58 грн 15% річних, що нараховані за період з 22.02.2022 по 31.10.2023 року.

Позов обґрунтований тим, що в порушення умов укладеного Договору про постачання електричної енергії постачальником останньої надії відповідач у січні 2022 року не оплатив вартість спожитої в кількості 7856 кВт/год електричної енергії, що призвело до виникнення боргу в сумі в сумі 43790,47 грн, який позивач просить стягнути з відповідача.

Оскільки відповідач в порушення умов договору не здійснив своєчасну та повну оплату вартості спожитої електричної енергії, позивачем нараховано відповідачу за період з 22.02.2022 по 31.10.2023 року 47,99 грн пені, 12141,68 грн інфляційних втрат та 11103,58 грн 15 % річних.

ІІ. Рух справи у суді.

Протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями від 19.12.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Ніколаєву М.І.

Ухвалою суду від 22.12.2023 за урахуванням клопотання позивача відкрито провадження у справі за правилами спрощеного провадження без виклику сторін.

Вказаною ухвалою роз`яснено відповідачу, що у строк до 15 календарних днів з дня отримання ухвали він має право надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову, одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання. Крім того, відповідачу роз`яснено строк для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження п`ять календарних днів з дня вручення ухвали та запропоновано позивачу надати суду відповідно до статті 166 ГПК України відповідь на відзив протягом п`яти календарних днів з дня отримання відзиву відповідача.

Ухвала про відкриття провадження вручена відповідачу 28.12.2023, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Пунктами 3 та 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи, і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Зі змісту ст. 165 ГПК України вбачається, що свої заперечення проти позову відповідач може викласти у відзиві на позовну заяву. При цьому, згідно ч. 4 ст. 165 ГПК України, якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

01.02.2024 від Директора ДПТНЗ «Чернівецький професійний будівельний ліцей» надійшла заява, у якій відповідач визнав позов та просив суд продовжити строк для подачі відзиву, проте не вказав жодних причин, які могли бути визнані судом поважнимидля продовження строку згідно з приписами ч.8 ст. 165 ГПК України.

Суд вважає, що відповідачем у строк, встановлений частиною 1 статті 251 ГПК України, не подано до суду відзиву на позовну заяву, а тому, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 ГПК України.

Оскільки до суду не надходило клопотань відповідача в порядку частини 5 статті 252 ГПК України про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін, з огляду на відсутність у суду підстав для виклику сторін з власної ініціативи, господарський суд розглядає справу без проведення судового засідання.

Згідно з частиною 4 статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини справи, встановлені судом

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року №1023-р (із змінами), Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго визначено постачальником останньої надії (далі - ПОН) на період з 01 січня 2019 року до 30 червня 2024 року.

Положеннями статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії визначено, що постачальник останньої надії здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному Правилами, на умовах типового договору постачання електричної енергії постачальником останньої надії, що затверджується Регулятором (НКРЕКП), та є публічним договором приєднання. Договір регулює порядок та умови продовження постачання електричної енергії постачальником останньої надії споживачу, у разі, якщо обраний споживачем електропостачальник не спроможний постачати електричну енергію, до моменту обрання споживачем нового електропостачальника або до припинення у передбачених чинним законодавством чи Договором випадках та є укладеним сторонами, керуючись статтями 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України з початку фактичного постачання електричної енергії споживачу (пунктом 3.4.4 Правил).

На виконання положень частини 11 статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії, ДПЗД Укрінтеренерго як постачальником останньої надії, на своєму офіційному веб-сайті у мережі Інтернет розміщено публічну оферту: порядок приєднання до умов договору постачання електричної енергії постачальником останньої надії; договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії; комерційна пропозиція № 3 від 07 червня 2019 року для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії; Додаток №1 до Комерційної пропозиції № 3 від 07 червня 2019 року до Договору на постачання електричної енергії постачальником останньої надії; порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії.

Відповідно до положень статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії, яка кореспондується з умовами, що зазначені в Комерційній пропозиції № 3 від 07 червня 2019 року для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії, яка є Додатком 1 до Договору, Договір вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, та діє в частині здійснення розрахунків між Сторонами до повного їх здійснення, а в частині постачання електричної енергії його дія не може перевищувати 90 календарних днів.

Положеннями пункту 6.2.4 ПРРЕЕ встановлено, що початком постачання електричної енергії постачальником останньої надії вважається день припинення постачання електричної енергії споживачу попереднім електропостачальником. Адміністратор розрахунків повідомляє дату переведення споживача на постачання електричної енергії постачальником останньої надії постачальнику (постачальникам) послуг комерційного обліку.

Тобто, законодавством встановлено, що договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії укладається на підставі дій споживача - споживання електричної енергії (акцепт договору) без договору з іншим електропостачальником. У такому разі договір вважається укладеним (момент укладення договору) з постачальником останньої надії у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником.

За даними АТ Чернівціобленерго, на якого покладені функції адміністратора комерційного обліку відповідно до положень пункту 11 Постанови НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 ПРРЕЕ, Чернівецький професійний будівельний ліцей віднесено до категорії споживачів, постачання електричної енергії який здійснює постачальник останньої надії з 01.01.2021 Даний факт підтверджується листом АТ Чернівціобленерго від 04 січня 2021 року № 006.

01 січня 2021 року між ДПЗД Укрінтеренерго та ДПТНЗ Чернівецький професійний будівельний ліцей укладено Договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії (надалі - Договір) на умовах публічного договору постачання електричної енергії постачальника останньої надії та комерційної пропозиції.

Відповідно пункту 2.1. Договору, за цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору, що зазначені в Додатку 1 до Договору (комерційна пропозиція).

Як вбачається з матеріалів справи, 17.11.2022 Позивачем направлено Відповідачу на його електронну адресу примірник договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» з додатками.

Факт споживання електричної енергії споживачем підтверджується даними комерційного обліку (обсяги), що надає постачальнику останньої надії оператор системи розподілу/передачі, а саме шляхом надання постачальнику останньої надії звіту за фактичне споживання електричної енергії споживачами постачальника за розрахунковий період.

Положеннями пункту 2.1. Договору встановлено, що Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору, що зазначені в Додатку 1 до Договору (комерційна пропозиція).

Відповідно до пункту 5.8. Договору, розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Відповідно до положень пункту 5.10 Договору, про постачання електричної енергії з постачальником останньої надії оплата виставленого постачальником рахунка за цим Договором має бути здійснена споживачем в терміни, визначені в рахунку, але не менш 5 робочих днів з дати отримання споживачем цього рахунку, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного у комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Умовами пункту 4.1. Комерційної пропозиції № 5 від 08.10.2021, що є невід`ємним додатком до Договору, встановлено обов`язок сплати споживачем 100% від орієнтованої вартості прогнозованого обсягу споживання електричної енергії за розрахунковий період протягом 5 банківських (робочих) днів з моменту отримання споживачем рахунку.

У разі не отримання рахунку Споживач зобов`язується здійснити 100% оплату самостійно (без рахунку) на поточний рахунок Постачальника, зазначений у Договорі, не пізніше ніж за 1 банківський (робочий) день до початку розрахункового періоду, виходячи з прогнозованого обсягу споживання електричної енергії у розрахунковому періоді та діючої у розрахунковому періоді ціни на електричну енергію. Ця норма не застосовується до акцептування умов Договору, порядок якого визначений пунктом 7.1 цієї комерційної пропозиції.

Орієнтована вартість розраховується шляхом множення прогнозованого обсягу споживання електричної енергії на ціну, за якою здійснюється постачання електричної енергії Постачальником. Прогнозований обсяг споживання електричної енергії визначається на підставі даних, отриманих Постачальником від Оператора системи розподілу (передачі).

Відповідно до пункту 4.2. розділу 4 Комерційної пропозиції № 5, остаточний розрахунок за спожиту електричну енергію в розрахунковому періоді здійснюється Споживачем на підставі виставленого Постачальником рахунку до 14-го (включно) числа місяця, наступного за розрахунковим, розмір якого визначається як різниця між вартістю купованої Споживачем електричної енергії, зазначеної в Акті купівлі-продажу, та сумарною оплатою Споживачем за розрахунковий період з урахуванням ПДВ, або самостійно (без рахунку) не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду на поточний рахунок Постачальника, зазначений у Договорі.

Пункт 4.3 Комерційної пропозиції № 5 передбачає, що рахунки вважаються отриманими Споживачем належним чином у разі їх направлення особистим врученням (нарочним) або із застосуванням послуг пошти на адресу Споживача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань та/або на адресу, надану ОС Постачальнику. Датою отримання таких рахунків буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача на рахунку або супровідному листі, та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв`язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим або цінним листом). У разі направлення рахунків електронною поштою або із застосуванням інших засобів електронного зв`язку, датою отримання таких рахунків буде вважатися дата відправлення Постачальником відповідного електронного повідомлення (лист, факс та інше).

Згідно положень пункту 4.4 Комерційної пропозиції № 5, акт купівлі-продажу електричної енергії складається на підставі даних про фактичне споживання електричної енергії споживачем, отриманих від ОС. У разі наявності зауважень до Акту купівлі - продажу, споживач оформлює протокол розбіжностей, в якому вказує обсяг електричної енергії, по якому є розбіжності.

Згідно з вимогами пункту 6.2 Договору споживач зобов`язується, серед іншого, забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії та відшкодувати постачальнику збитки, понесені ним у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням споживачем своїх зобов`язань перед постачальником, що покладені на нього чинним законодавством та/або цим Договором.

При цьому, положеннями пункту 7.6. Договору встановлено, що постачальник має право отримувати відшкодування збитків від споживача, що понесені Постачальником у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням Споживачем своїх зобов`язань перед Постачальником, відповідно до умов Договору та чинного законодавства.

Відповідно до пункту 6.1 розділу 6 Комерційної пропозиції № 5 від 08.10.2021 для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії, за внесення передбачених умовами Договору платежів з порушенням термінів, визначених даною комерційною пропозицією, Постачальник має право нарахувати Споживачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Споживач зобов`язується сплатити пеню на підставі рахунку та/або вимоги (претензії) Постачальника.

Нарахування пені та інших видів відповідальності, що визначені законом та цим договором (15% річних, інфляція) за невиконання грошового зобов`язання на підставі отриманого споживачем рахунку, починається на наступний день після закінчення терміну, встановленого договором на оплату рахунку.

Пунктом 7.4 Комерційної пропозиції №5 від 08.10.2021 передбачено, що для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії встановлено, що Споживач, який прострочив виконання грошового зобов`язання з оплати електроенергії, на вимогу Постачальника зобов`язаний, крім оплати штрафних санкцій та збитків, сплатити суму боргу за електроенергію з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення зобов`язання, а також п`ятнадцять процентів річних від простроченої суми невиконаного або неналежним чином виконаного зобов`язання.

Пунктом 13.1 Комерційної пропозиції №5 від 08.10.2021 передбачено, що сторони домовились, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання або неналежне виконання зобов`язання припиняється через рік коли зобов`язання мало бути виконано.

У матеріалах справи наявна додаткова угода до договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» відповідно пункту 2.4. якої обсяг постачання електричної енергії на 01.01.2022 31.01.2022 за Акціонерним товариством «Чернівціобленерго» як оператором системи розподілу/передачі становить (кВт*год) 7856 кВт*год.

Докази підписання вищевказаної додаткової угоди відповідачем в матеріалах справи відсутні.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи протоколу проведення переговорів щодо закупівлі електричної енергії на умовах постачальника «останньої надії» Учасник - Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго», на виконання вимог Закону України «Про публічні закупівлі» погодив умови закупівлі електричної енергії на умовах постачальника «останньої надії» у період 01.01.2022 - 31.01.2022 в обсязі 7856 кВт*год на загальну суму 43790,47 грн з ПДВ.

На виконання умов договору та Комерційної пропозиції № 5, на підставі Звіту про фактичне споживання електричної енергії за січень 2022 року, Позивачем за розрахунковий період січень 2022 року складено Акт № 018008 купівлі-продажу електроенергії від 31 січня 2022 року та рахунок № 000002549003/23/О01/25478 від 10 лютого 2022 року на обсяг споживання електричної енергії - 7856 кВт./год. на суму 68151,19 грн та направлено відповідачу на його електронну адресу 14 лютого 2022 року.

Відповідно пунктів 5.10 Договору та 4.1 комерційної пропозиції №5 оплата виставленого постачальником рахунка за цим договором має бути здійснена споживачем в терміни, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів з дати отримання споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного у комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Матеріали справи не містять оформлених відповідачем в порядку п. 4.4 комерційної пропозиції зауважень до актів купівлі-продажу електроенергії.

Оскільки відповідачем в порушення умов Договору не здійснено своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії та не здійснено інші платежі згідно з умовами цього Договору, позивачем нараховано відповідачу у період з 22.02.2022 по 31.10.2023 року: 47,99 грн пені; 12 141,68 грн інфляційних втрат та 11 103,58 грн 15 % річних.

14.11.2023 позивачем на електронну адресу відповідача направлено вимогу про сплату заборгованості за січень 2021 року по рахунку №000002549003/23/О01/10108 на суму 24360,72 грн. та за січень 2022 року по рахунку № 000002549003/23/О01/25478 на суму 43790,47 грн., а також 15% річних в сумі 20480,90 грн., інфляційних в сумі 21999,74 грн та пені в сумі 3953,05 грн.

Оскільки вищевказана претензія залишена відповідачем без розгляду позивач звернувся з даним позовом до суду.

IV. Позиція суду по суті спору.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно частини 1 статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Частиною 1 статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається зі змісту статей 626, 628 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року №1023-р (із змінами), Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго визначено постачальником останньої надії (далі - ПОН) на період з 01 січня 2019 року до 30 червня 2024 року.

Положеннями статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії визначено, що постачальник останньої надії здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному Правилами, на умовах типового договору постачання електричної енергії постачальником останньої надії, що затверджується Регулятором (НКРЕКП), та є публічним договором приєднання. Договір регулює порядок та умови продовження постачання електричної енергії постачальником останньої надії споживачу, у разі, якщо обраний споживачем електропостачальник не спроможний постачати електричну енергію, до моменту обрання споживачем нового електропостачальника або до припинення у передбачених чинним законодавством чи Договором випадках та є укладеним сторонами, керуючись статтями 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України з початку фактичного постачання електричної енергії споживачу (пунктом 3.4.4 Правил).

На виконання положень частини 11 статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії, ДПЗД Укрінтеренерго як постачальником останньої надії, на своєму офіційному веб-сайті у мережі Інтернет розміщено публічну оферту: порядок приєднання до умов договору постачання електричної енергії постачальником останньої надії; договір про постачання електричної енергії постачальником останньої надії; комерційна пропозиція № 3 від 07 червня 2019 року для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії; Додаток №1 до Комерційної пропозиції № 3 від 07 червня 2019 року до Договору на постачання електричної енергії постачальником останньої надії; порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії.

Відповідно до положень статті 64 Закону України Про ринок електричної енергії, яка кореспондується з умовами, що зазначені в Комерційній пропозиції № 3 від 07 червня 2019 року для постачання електричної енергії споживачам постачальником останньої надії, яка є Додатком 1 до Договору, Договір вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, та діє в частині здійснення розрахунків між Сторонами до повного їх здійснення, а в частині постачання електричної енергії його дія не може перевищувати 90 календарних днів. Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статей 526, 525 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно положень статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зі статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушення умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами частини 2 статті 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно з нормами статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно частини 4 статті 191 Господарського процесуального кодексу України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Позивач належним чином виконав свої зобов`язання, в частині постачання електричної енергії, що підтверджується Актом від 31 січня 2022 року № 018008 купівлі-продажу електроенергії за січень 2022 року, проте відповідачем в порушення умов п. 2.1 глави 2 Договору не здійснено своєчасну та повну оплату спожитої (купленої) електричної енергії та не здійснено інші платежі згідно з умовами цього Договору, внаслідок чого у останнього утворилась заборгованість на суму 43790,47 грн., яка є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Пунктом 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до частини 1 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (частина 3 статті 549 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною 4 статті 231 Господарського кодексу України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Статтею 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Згідно статті 3 вказаного Закону розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

У пункті 6.1 Комерційної пропозиції № 5 від 08.10.2021 сторони узгодили, що за внесення передбачених умовами Договору платежів з порушенням термінів, визначених даною комерційною пропозицією, Постачальник має право нарахувати Споживачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Споживач зобов`язується сплатити пеню на підставі рахунку та/або вимоги (претензії) Постачальника.

Нарахування пені та інших видів відповідальності, що визначені законом та цим договором (15% річних, інфляція) за невиконання грошового зобов`язання на підставі отриманого споживачем рахунку, починається на наступний день після закінчення терміну, встановленого договором на оплату рахунку.

Пунктом 7.4 Комерційної пропозиції № 5 від 08.10.2021 передбачено, що Споживач, який прострочив виконання грошового зобов`язання з оплати електроенергії, на вимогу Постачальника зобов`язаний, крім оплати штрафних санкцій та збитків, сплатити суму боргу за електроенергію з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення зобов`язання, а також п`ятнадцять процентів річних від простроченої суми невиконаного або неналежним чином виконаного зобов`язання.

Положеннями розділу 7 Додаткові зобов`язання Споживача комерційної пропозиції №5 від 08.10.2021 встановлено збільшення розміру процентів до 15% у зв`язку з простроченням сплати боргу, розмір ставки, на яку збільшена плата за користування позикою (кредиту), яке слід вважати іншим розміром процентів, встановленим договором відповідно до положень частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням процентів є способом захисту його майнового права та інтересу, суть якого полягає в отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Індекс інфляції це додаткова сума, яка сплачується боржником і за своєю правовою природою є самостійним засобом захисту цивільного права кредитора у грошових зобов`язань і спрямована на відшкодування його збитків, заподіяних знеціненням грошових коштів внаслідок інфляційних процесів в державі. Офіційний індекс інфляції, що розраховується Державною службою статистики України, визначає рівень знецінення національної грошової одиниці України, тобто зменшення купівельної спроможності гривні.

З наданого позивачем розрахунку вбачається, що позивачем арифметично вірно нараховано відповідачу пеню в сумі 47,99 грн., інфляційні втрати в сумі 12141, 68 грн. та 11103,58 грн. 15% річних за період з 22.02.2022 по 31.10.2023 року.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" про стягнення з Державного професійно-технічного навчального закладу Чернівецький професійний будівельний ліцей заборгованості стягнення за поставлену електричну енергію в загальній сумі 67 083, 72 грн, у тому числі, 43 790, 47 грн - основного боргу за січень 2022 року, 47,99 грн пені, 12 141, 68 грн інфляційних втрат та 11 103, 58 грн 15% річних, що нараховані за період з 22.02.2022 по 31.10.2023 року

V. Розподіл судових витрат.

Частиною 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем при зверненні з позовною заявою до суду сплачено судовий збір у розмірі 2684,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією №834 від 07.12.2023.

Згідно положень пункту 2 частини 1 статті 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому, судовий збір у розмірі 2 684,00 грн. слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 4, 5, 123, 129, 191, 194, 196, 219, 222, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України суд,

УХВАЛИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний будівельний ліцей» (58008, вул. Миколаївська, 38-А, м. Чернівці, код 02549003) на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (04080, вул. Кирилівська, 85, м. Київ, код 19480600) 67 083, 72 грн. з яких:

- 43790,47 грн заборгованості за спожиту електроенергію у січні 2022 року на рахунок IBAN НОМЕР_1 в АТ «Ощадбанк»;

- 47,99 грн. пеня, 12141,68 грн. інфляційні втрати, 11103,58 грн. 15 % річних на рахунок IBAN НОМЕР_2 в ГУ ДКС у Київській області.

3.Стягнути з Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний будівельний ліцей» (58008, вул. Миколаївська, 38-А, м. Чернівці, код 02549003) на користь Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (04080, вул. Кирилівська, 85, м. Київ, код 19480600) 2684,00 грн. судового збору на рахунок IBAN UA 458201720355340299019480600 в ГУ ДКС Київській області.

4. Після набрання рішенням суду законної сили видати наказ.

Повний текст рішення складено та підписано 27.02.2024

Відповідно до статті 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до статті 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Суддя М.І. Ніколаєв

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117276688
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/5462/23

Судовий наказ від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Судовий наказ від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні