Ухвала
від 27.02.2024 по справі 522/22784/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 522/22784/23

Провадження № 2/496/1477/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року суддя Біляївського районного суду Одеської області Портна О.П., вивчивши матеріали позовної заяви Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 11» Одеської міської ради до ОСОБА_1 , громадянина Грузії, про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 , директор, в інтересах Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 11» Одеської міської ради, звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_1 ,громадянина Грузії, про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину.

Ухвалою суддіПриморського районногосуду м.Одеси від21грудня 2023року позовнузаяву Комунальногонекомерційного підприємства«Міська клінічналікарня №11»Одеської міськоїради до ОСОБА_1 ,громадянина Грузії, про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину передано на розгляд Біляївського районного суду Одеської області за підсудністю.

Згідно автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20 лютого 2024 року, цивільну справу № 522/22784/23 передано судді Біляївського районного суду Одеської області Портній О.П.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі судом встановлено, що позовна заява була подана без додержання вимог, викладених у ст. 185 ЦПК України.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позовна заява подана директором Миколою Турчиним.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 ЦПК України юридична особа бере участь у розгляді справи, в тому числі, через свого представника.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 237 Цивільного кодексу України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Представництво виникає на підставі договору, закону, акту органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Згідно вимог ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно до ч. 3 ст. 62 ЦПК України, довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

У рішенні Конституційного Суду України від 08 квітня 1999 року №3-рп/99 зроблено висновок, що за правовою природою представництво в суді є правовідносинами, в яких одна особа (представник) на підставі певних повноважень виступає від імені іншої особи (довірителя) і виконує процесуальні дії в суді в її інтересах, набуваючи (змінюючи, припиняючи) для неї права та обов`язки.

Взаємовідносини між довірителем та представником мають договірний характер.

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Починаючи з 29 грудня 2019 року, самопредставництво юридичної особи допускає можливість вчинення у суді процесуальних дій від її імені не тільки керівником або членом виконавчого органу, але й будь-якою іншою особою, уповноваженою на такі дії за законом, статутом, положенням або трудовим договором (контрактом). Тому можливість участі у справі за правилами само представництва юридичної особи того, хто не є її керівником або членом її виконавчого органу, слід підтверджувати або приписом відповідного закону, або приписом статуту чи положення цієї особи, або умовами трудового договору (контракту), зокрема посадовою інструкцією (у разі, якщо такого договору у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника). Якщо інше не передбачено саме цими документами, уповноважений діяти у суді за правилами самопредставництва юридичної особи, має всі права відповідного учасника справи. Зазначене не виключає можливості додаткового подання до суду довіреності юридичної особи, проте самостійно вона не підтверджує повноваження діяти за правилами самопредставництва.

Тобто, процесуальний закон визначає, що представники сторін, третіх осіб, а також осіб, які за законом мають право звертатися до суду в інтересах інших, можуть діяти у судовому процесі або за правилами самопредставництва, або як власне представники. Останніми можуть бути: адвокати, законні представники, а у випадках, визначених у процесуальних законах, зокрема у малозначних справах, справах незначної складності, - інші особи (ст. 60 ЦПК України). Повноваження саме цих представників підтверджують документи, визначені у ч. ч. 1, 4 ст. 62 ЦПК України.

Отже, з 29 грудня 2019 року самопредставництво юридичної особи, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування (в адміністративному судочинстві - також суб`єкта владних повноважень, який не є юридичною особою) у цивільному судочинстві можуть здійснювати будь-які фізичні особи, уповноважені на це саме відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту). У разі, якщо такого договору (контракту) у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника (наприклад, є посилання на посадову інструкцію), то поряд із підтвердженням наявності трудових відносин, такий працівник подає відповідний документ юридичної особи (зокрема, посадову інструкцію), у якому визначений його обов`язок представляти інтереси цієї особи в суді (діяти за правилами її самопредставництва), а за наявності - також обмеження відповідних повноважень. Наявність або відсутність у ЄДР даних про такого працівника, який поряд із керівником має право вчиняти дії від імені юридичної особи, не впливає на обов`язок останньої підтвердити повноваження цього працівника діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), зокрема обсяг цих повноважень.

Судом встановлено, що позовну заяву від імені Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 11» Одеської міської ради підписано директором, ОСОБА_3 , але до матеріалів справи не долучено (копії) жодного документу на підставі якого діє директор (статут товариства, протокол загальних зборів засновників (учасників), наказ про призначення на посаду, виписки з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з інформацією максимально актуальною на день звернення до суду).

Таким чином, суд позбавлений можливості встановити, що позовна заява підписана уповноваженою особою.

Відповідно до п. 1, ч. 4 ст. 185 ЦПК України, заява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на відсутність в матеріалах позовної заяви документів, які б підтверджували повноваження Миколи Турчина, як директора Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 11» Одеської міської ради, тому заява підлягає поверненню.

Згідно ч. 7 ст.185ЦПК України необхідно роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Таким чином, повно та всебічно дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов висновку про можливість повернення позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 185, 260, 353 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Комунального некомерційногопідприємства «Міськаклінічна лікарня№ 11»Одеської міськоїради до ОСОБА_1 ,громадянина Грузії,про відшкодуваннявитрат налікування особи,яка потерпілавід злочину повернути заявнику з усіма доданими до неї додатками.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із позовною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду на протязі 15 днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя О.П. Портна

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117285662
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —522/22784/23

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Портна О. П.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні