Ухвала
від 28.02.2024 по справі 352/811/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/811/24

Провадження № 2-о/352/57/24

УХВАЛА

28 лютого 2024 року м. Івано-Франківськ

Суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Олійник М.Ю., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, місцезнаходження: вул. Галицька, 17, м. Тисмениця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

До Тисменицького районного суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Відповідно до ст. 295 ч. 1 ЦПК України справа підсудна Тисменицькому районному суду Івано-Франківської області. Заява подана з дотриманням вимог статті 297 ЦПК України.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження, відсутні і підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Викладене свідчить, що заявупро визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, можливо прийняти до розгляду та відкрити провадження, призначивши судове засідання в порядку окремого провадження.

Окрім того, заявником заявлено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для вирішення питання про призначення зазначеної експертизи виникла необхідність у витребуванні з КНП «Тисменицька міська лікарня Тисменицької міської ради», місцезнаходження: К. Левицького, 12, м. Тисмениця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, оригіналів медичної документації, а саме: історії хвороби та медичної картки стаціонарної хворої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність витребування медичної документації, оскільки вона необхідна для проведення судово-психіатричної експертизи.

Окрім того, згідно з матеріалами справи до участі у справі не залучено адвоката особи щодо якої вирішується питання.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частиною 5 статті 293 ЦПК України передбачено, що у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з частиною першої статті 299 Цивільного процесуального кодексу України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до статті 59 Конституції України, кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з вимогами пункту 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

У свою чергу, статтею 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Згідно з частиною четвертою статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката, залученого на договірній основі, а участь адвоката саме в її інтересах є обов`язковою з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання фізичної особи недієздатною, вважаю необхідним залучити для надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст. ст. 187, 229, 260, 261, 293, 294, 295, 296, 297, 299 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Відкрити провадження у справі за заявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Призначити справу до розгляду у судовому засіданні в приміщенні Тисменицького районного суду Івано-Франківської області на 10 год. 00 хв. 11 березня 2024 року.

Витребувати з КНП «Тисменицька міська лікарня Тисменицької міської ради», місцезнаходження: К. Левицького, 12, м. Тисмениця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, оригіналів медичної документації, а саме: історії хвороби та медичної картки стаціонарної хворої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої суд розглядає справу про визнання фізичної особи недієздатною - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Копію ухвали направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги (місцезнаходження: вул. За Рудкою, 33, офіс 603, м. Тернопіль Тернопільська область, e-mail: order@legalaid.if.ua, код ЄДРПОУ 38357766), для виконання.

Розгляд справи згідно ст. 293 ЦПК України проводити судом у складі одного судді і двох присяжних.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі, а заінтересованій особі додатково копії заяви та доданих до неї документів.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: http//ts.if.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Максим ОЛІЙНИК

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117287806
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —352/811/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні