Ухвала
від 27.02.2024 по справі 227/491/24
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.02.2024 227/491/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року м.Добропілля

Суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляк С.А., ознайомившись матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про скасування акту розслідування нещасного випадку, треті особі: Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці, первинна профспілкова організація Незалежної профспілки гірників України шахта «Білозерська», -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляка С.А. перебуває цивільна справа №227/491/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» за участю третіх осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці, Первинна профспілкова організація Незалежної профспілки гірників України шахта «Білозерська» про скасування акту розслідування нещасного випадку за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року та встановлення факту нещасного випадку пов`язаного з виробництвом.

Предметом позову по вказаній справі є скасування акту розслідування нещасного випадку, що стався з ОСОБА_1 о 02 годині 15 хвилин 13 листопада 2022 року на ТДВ «Шахта «Білозерська» за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року, а також встановлення факту нещасного випадку пов`язаного з виробництвом, який стався з ОСОБА_1 о 02 годині 15 хвилин 13 листопада 2022 року на ТДВ «Шахта «Білозерська».

Ознайомившись з матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта Білозерська» про скасування акту розслідування нещасного випадку за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року та встановлення факту нещасного випадку пов`язаного з виробництвом, вважаю за необхідне зазначити наступне.

Статтею 3 Європейського статуту судді передбачено, що суддя не тільки повинен бути неупередженим, але й сприйматись будь-ким як неупереджений.

Відповідно до п.2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів, суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупередженого рішення.

Аналогічні висновки містяться в рішеннях Європейського Суду з прав людини від 09.11.2006 року у справі «Білуха проти України», в рішенні від 28.10.1998 року у справі «Ветштайн проти Швейцарії», в яких зазначається, що важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти в громадськість у демократичному суспільстві. Вказане зумовлює необхідність відводу судді не лише, коли є докази його неупередженості, а й коли з об`єктивних причин можуть виникнути достатні сумніви в його неупередженості.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статтях36, 37 і 38 цьогоКодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Частина 1, 2, 9 статті 40 ЦПК України визначає, що питання про відвід(самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі; питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу; суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість; питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Суддею Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляком С.А. 11.09.2023р. було ухвалено рішення про часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про відшкодування моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я внаслідок нещасного випадку на виробництві, яке постановою Дніпровського апеляційного суду від 15.11.2023р. було частково змінено, із зазначенням, що стягнення моральної шкоди проводиться без утримання податку з доходу фізичних осіб та інших обов`язкових платежів. В іншій частині рішення суду залишено без змін.

При ухваленні зазначеного рішення судом було зроблено висновок про пов`язаність отриманої ОСОБА_1 травми з виробництвом. Даний висновок зроблено, в тому числі, на підставі дослідження акту розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався (сталося/сталася) за формою Н-1/П від 18.11.2022р., який було скасовано актом розслідування нещасного випадку за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року, який, в свою чергу, просить скасувати ОСОБА_1 в цивільній справі №227/491/24 і просить забезпечити даний позов.

Крім того, суддею Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляком С.А. також було розглянуто заяву Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 11.09.2023 року по справі №227/736/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про відшкодування моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я внаслідок нещасного випадку на виробництві, за нововиявленими обставинами. Дана заява обґрунтовувалася представником ТДВ «Шахта «Білозерська» саме складанням акту розслідування нещасного випадку за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року, яким скасовано акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався (сталося/сталася) за формою Н-1/П від 18.11.2022р.

Ухвалою від 21.02.2024р. в її задоволенні було відмовлено.

Під час розгляд вказаної заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, судом досліджувався акт розслідування нещасного випадку, що стався з ОСОБА_1 о 02 годині 15 хвилин 13 листопада 2022 року на ТДВ «Шахта «Білозерська» за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року (який просить скасувати ОСОБА_1 у цивільній справі №227/491/24), заслуховувалися пояснення представників сторін, в тому числі представника позивача, який вказував на незаконність даного акту розслідування та представника відповідача, який наполягав на його законності.

Крім того, суддею Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляком С.А. також було розглянуто заяву представника ОСОБА_1 про зупинення провадження за заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами до остаточного вирішення справи №227/491/24, яка була мотивована тим, що предметом позову у справі №227/491/24 є вимога ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування акту розслідування нещасного випадку, що стався з ОСОБА_1 від 19.01.2024р. за формою Н-1/НП та встановлення факту, що даний нещасний випадок, пов`язаний з виробництвом.

Ухвалою суду від 21.02.2024р. було відмовлено в задоволенні вказаної заяви.

Крім того, суддею Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляком С.А. 21.02.2024р. також було розглянуто заяву Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про відстрочення виконання рішення про стягнення на користь ОСОБА_1 моральної шкоди та відмовлено в її задоволенні. При розгляді даної заяви судом також досліджувалися обставини щодо нещасного випадку, який стався з ОСОБА_1 13.11.2022р.

Отже, під час розгляду зазначених вище цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про відшкодування моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я внаслідок нещасного випадку на виробництві, та пов`язаних з нею заяв сторін, суддею Притуляком С.А. досліджувалися обставини щодо вказаного нещасного випадку, в тому числі письмові докази та відповідні пояснення представників. Також досліджувався й безпосередньо акт розслідування нещасного випадку за формою Н-1/НП від 19 січня 2024 року, скасування якого є предметом цивільної справи №227/491/24. За результатами дослідження вказаних доказів та пояснень представників сторін, у судді Притуляка С.А. сформувалася певна думка щодо обставин нещасного випадку, що стався з ОСОБА_1 , яка знайшла своє відображення в ухвалених судових рішеннях.

Вирішуючи по суті цивільну справу №227/491/24 та надаючи оцінку пов`язаності нещасного випадку, що стався 13.11.2022р. з ОСОБА_1 з виробництвом, необхідно переоцінювати докази щодо тих же обставин, які вже були предметом дослідження.

Враховуючи наведене, для уникнення будь-яких сумнівів у неупередженості визначеного головуючого по справі судді, заявляю собі самовідвід, який з огляду на наведене вище підлягає задоволенню.

Позов слід передати в канцелярію суду для виконання вимогст. 33 ЦПК України.

Керуючись ст.36, 39, 40 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Задовольнити самовідвід, заявлений головуючим суддею Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляком С.А. та відвести його від розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Шахта «Білозерська» про скасування акту розслідування нещасного випадку, треті особі: Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці, первинна профспілкова організація Незалежної профспілки гірників України шахта «Білозерська».

Матеріали заяви передати до канцелярії Добропільського міськрайонного суду Донецької області для виконання вимог ст.33 ЦПК України.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Притуляк С.А.

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117288592
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —227/491/24

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні