Ухвала
від 27.02.2024 по справі 742/126/24
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/742/156/24

Єдиний унікальний № 742/126/24

УХВАЛА

27 лютого 2024 року місто Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , представника потерпілого адвоката ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Прилуки в режимі відеоконференції кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12024270330000028 від 05.01.2024 за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с.Котельва, Котелевського району, Полтавської області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , пенсіонер, раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Згідно обвинувального акту ОСОБА_5 обвинувачується в самовільному зайнятті земельної ділянки при наступних обставинах.

Відповідно дост.13 Конституції Україниземля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначенихКонституцією.

Відповідно ст.115 Земельного кодексу України, ст.3 Закону України «Про використання земель оборони», зони особливого режиму використання земель створюються навколо військових об`єктів Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України, для забезпечення функціонування цих об`єктів, збереження озброєння, військової техніки та іншого військового майна, охорони державного кордону України, а також захисту населення, господарських об`єктів і довкілля від впливу аварійних ситуацій, стихійних лих і пожеж, що можуть виникнути на цих об`єктах.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.72 Земельного кодексу України до земель авіаційного транспорту належать землі під аеропортами, аеродромами, відокремленими спорудами (об`єктами управління повітряним рухом, радіонавігації та посадки, очисними та іншими спорудами), службово-технічними територіями з будівлями та спорудами, що забезпечують роботу авіаційного транспорту. На приаеродромній території відповідно до закону запроваджується особливий режим використання земель.

Згідност.ст. 125, 126 Земельного кодексу Україниправо власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та оформляється відповідно доЗакону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

ОСОБА_5 , всупереч вимогам ст.ст. 125, 126, 115 Земельного кодексу України, ст.3 Закону України «Про використання земель оборони», що регламентують набуття і реалізацію права на землю, режим використання земель оборони, не маючи рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, про передачу йому у власність чи надання у користування (оренду) земельної ділянки та за відсутності документів, щодо такої земельної ділянки, які б надавали право користування, маючи умисел на самовільне зайняття земельної ділянки в зоні особливого режиму використання земель оборони, достовірно знаючи, що земельна ділянка у встановленому порядку не надавалася йому у володіння і користування та не передавалася у власність, або оренду, тобто за відсутності правових підстав щодо такої земельної ділянки, у травні 2022 року ( точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено) самовільно захопив частину земельної ділянки з кадастровим номером 7410700000:06:000:0001 площею 0,0521, яка відноситься до земель, що використовуються для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України. а саме в/ч А-4245-Аеродром «Прилуки», використовуючи її для вирощування сільськогосподарських культур, зокрема соняшнику.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 308382204 від 29.08.2022 року, земельна ділянка з кадастровим номером 7410700000:06:000:0001 перебуває у державній власності з цільовим призначення: для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Власником якої є держава в особі Чернігівської обласної державної адміністрації, код (ЄДРПОУ: 00022674).

Діями ОСОБА_5 щодо самовільного зайняття земельної ділянки в зоні особливого режиму використання земель оборони площею 0,0521 га, що належить до земель особливого режиму використання земель на території м. Прилуки, завдано збитків в/ч НОМЕР_1 на суму 3539 гривень 64 копійки.

Зазначені дії ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.197-1 КК України як самовільне зайняття земельної ділянки в зоні особливого режиму використання земель.

Обвинувачений ОСОБА_5 у підготовчому судовому засіданні надав письмове клопотання, в якому просить звільнити його від кримінальної відповідальності за вчинення даного кримінального правопорушення та закрити кримінальне провадження з підстав, передбачених ст.48 КК України (у зв`язку із зміною обстановки), а саме: дане кримінальне правопорушення він вчинив вперше, повністю визнав свою вину та активно сприяв розкриттю злочину, щиро розкаюється в скоєному, добровільно відшкодував заподіяну матеріальну шкоду, з 2023 року земельну ділянку не обробляє.

Представник потерпілої особи в судовому засіданні не заперечував проти задоволення даного клопотання обвинуваченого та звільнення його від кримінальної відповідальності, оскільки матеріальні збитки ним повністю відшкодовані та земельна ділянка звільнена.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні вважає, що маються всі законні підстави для задоволення зазначеного клопотання обвинуваченого й звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки та закриття кримінального провадження на підставі ст.48 КК України.

Розглянувши клопотання обвинуваченого, заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України в підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття кримінального провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

За змістом положень п.1 ч.2 ст.284, ст..ст.285-288 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ст.44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється судом від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ст.48 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.48 КК України при наявності до того відповідних передумов є правом, а не обов`язком суду.

Вказана норма передбачає дві окремі самостійні умови для звільнення особи від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки - коли вчинене особою діяння втратило ознаки суспільної небезпечності, або коли ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Особу може бути визнано такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнали таких змін, що унеможливлюють вчинення цією особою нового злочину. Такі зміни умов життєдіяльності особи повинні носити позитивний характер, дієво впливати на її поведінку і з великою долею ймовірності свідчити про те, що ця особа не вчинятиме у майбутньому кримінально караних діянь. У результаті таких змін у житті істотно змінюється морально-юридична оцінка особи, у зв`язку з чим втрачається доцільність застосування до неї заходів кримінально-правового впливу.

При цьому збереження суспільної небезпечності вчиненого кримінального правопорушення на момент розгляду справи у суді не перешкоджає застосуваннюст.48 КК Україниу разі, коли у зв`язку зі зміною обстановки особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, перестала бути суспільно небезпечною.

Як установлено в судовому засіданні і вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності притягується вперше за скоєння кримінального правопорушення, яке згідно зі ст.12, примітки до ст.45 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів і не є корупційним, пов`язаним з корупцією чи порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, з часу його вчинення пройшло близько двох років, він є особою похилого віку (76 років), через травму та хірургічне втручання ускладнене самостійне пересування, повністю визнав свою вину в інкримінованому діянні та активно сприяв його розкриттю, щиро розкаявся в скоєному, позитивно характеризується за місцем проживання, відшкодував у повному обсязі заподіяні збитки в сумі 3539,64 грн та припинив самовільне використання земельних ділянок, внаслідок чого прокурор та представник потерпілого не мають ніяких майнових претензій і не заперечують проти звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки та закриття даного кримінального провадження.

Відтак, за окреслених обставин, суд вважає, що зміни умов життєдіяльності ОСОБА_5 свідчать, що він не вчинятиме у майбутньому кримінально караних діянь, тобто обвинувачений перестав бути суспільно небезпечною особою і маються всі правові підстави для звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки й закриття провадження у справі.

Наведений висновок суду узгоджується з правовою позицією, викладеною Верховним Судом у постанові від 04 лютого 2021 року по справі №953/21593/19.

Таким чином, враховуючи викладені обставини, дане клопотання обвинуваченого є обгрунтованим і підлягає задоволенню.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались, процесуальні витрати та речові докази відсутні, цивільний позов не заявлявся.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 48 КК України, ст.ст. 284-288, 314, 369-376 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки на підставі ст.48 КК України задовольнити.

ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки на підставі ст.48 КК України.

Кримінальне провадження № 12024270330000028 від 05.01.2024 за обвинуваченням ОСОБА_5 за ч.2 ст.197-1 КК України, закрити.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Чернігівського апеляційного суду через Прилуцький міськрайонний суд на протязі семи днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали суду. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117290427
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с.Котельва, Котелевського району, Полтавської області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , пенсіонер, раніше не судимий, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —742/126/24

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні