Рішення
від 22.02.2024 по справі 359/5522/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/5522/23

Провадження №2/359/307/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого Семенюти О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Моргушко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Сітістейтсервіс» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе-ЛУ 14», про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг, суми інфляції за час прострочення платежів, трьох процентів річних від прострочених сум, штрафів та пені,

встановив:

1. Короткий виклад доводів пред`явленого позову.

В червні 2023 року ТОВ «Сітістейтсервіс» звернувся до суду з вказаним позовом та посилається на те, що 1 квітня 2014 року позивач уклав з ОСОБА_1 договір про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-6. За цим договором ТОВ «Сітістейтсервіс» зобов`язався забезпечувати якісне та безперебійне надання відповідачу послуг з утримання будинку та прибудинкової території, постачання електричної та теплової енергії, водопостачання та водовідведення до кв. АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 зобов`язалась своєчасно оплачувати позивачу вартість наданих житлово-комунальних послуг. У зв`язку з тим, що з 1 серпня 2020 року до 28 лютого 2023 року відповідач не виконував грошове зобов`язання, у нього виникла заборгованість в розмірі 40563 гривень 14 копійок. ОСОБА_1 ухиляється від добровільного погашення заборгованості.

Тому ТОВ «Сітістейтсервіс» просить суд стягнути з відповідача заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг в розмірі40563гривень 14копійок,суму інфляціїза часпрострочення платежівв розмірі2110гривень 76копійок,три відсоткирічних відпрострочених сумв розмірі1453 гривень 88 копійок, штрафні санкції відповідно до договору в загальному розмірі 7292 гривень 43 копійок та пеню в розмірі 3236 гривень 31 копійки.

2. Інформація про рух цивільної справи. Ставлення учасників судового процесу до пред`явленого позову.

Зі змісту протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 8 червня 2023 року (а.с.40) вбачається, що цивільна справа за позовом, пред`явленим ТОВ «Сітістейтсервіс», була розподілена судді Бориспільського міськрайонного суду Семенюті О.Ю.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду від 10 липня 2023 року (а.с.47) було відкрито провадження у цивільній справі та призначено цивільну справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду від 5 жовтня 2023 року (а.с.88-89) до участі у розгляді цивільної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача було залучено ОСББ «Щасливе-ЛУ 14».

У судових засіданнях представник позивача ОСОБА_2 підтримувала позов та наполягала на його задоволенні.

Представник відповідача ОСОБА_3 у судових засіданнях не визнавав позов та заперечував проти його задоволення. В обґрунтування своїх заперечень він посилався на те, що позивач надавав ОСОБА_1 житлово-комунальні послуги на підставі договору про надання послуг балансоутримання та утримання житловим комплексом №80-ССС, укладеного 25 липня 2011 року між ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ТОВ «Сітістейтсервіс». У зв`язку з тим, що позивач відмовився від управління багатоквартирним будинком по АДРЕСА_1 , дія вказаного договору припинилась ще в грудні 2019 року. ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» самостійно забезпечує надання житлово-комунальних послуг, а ОСОБА_1 оплачує їх вартість. Це підтверджується актом звіряння взаємних розрахунків, складеним відповідачем та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14». Натомість, приєднані до позову рахунки на сплату житлово-комунальних послуг за серпень 2020 року лютий 2023 року були складені ТОВ «Щасливе-сервіс», з яким ОСОБА_1 не перебувала в жодних правовідносинах. Ця обставина свідчить про неналежність цих доказів. Тому представник відповідача ОСОБА_3 просить суд відмовити у задоволенні позову.

Представник ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» Кулачко Т.М. не з`явився у судове засідання та не повідомив про своє ставлення до пред`явленого позову, він був у встановленому порядку повідомлений про час та місце розгляду цивільної справи. Ця обставина підтверджується особистим підписом у розписці від 15 січня 2024 року (а.с.221).

3. Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

1 квітня 2014 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з ОСОБА_1 договір про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-6 (а.с.7-11).

Зі змісту п.2.1.1 договору вбачається, що ТОВ «Сітістейтсервіс» зобов`язався забезпечувати якісне та безперебійне надання відповідачу послуг з утримання будинку та прибудинкової території, постачання електричної та теплової енергії, водопостачання та водовідведення до кв. АДРЕСА_1 ; зі змісту п.2.1.3 та п.10.1.1 договору вбачається, що ОСОБА_1 зобов`язалась своєчасно оплачувати позивачу вартість наданих житлово-комунальних послуг, а у разі прострочення платежів штраф в розмірі 10% суми прострочення.

Спірні правовідносини регулюються главою 48 «Виконання зобов`язання», главою 49 «Забезпечення виконання зобов`язання» та главою 51 «Правові наслідки порушення зобов`язання. Відповідальність за порушення зобов`язання» розділу І «Загальні положення про зобов`язання», главою 63 «Послуги. Загальні положення» підрозділу 1 «Договірні зобов`язання» розділу ІІІ «Окремі види зобов`язань» книги п`ятої «Зобов`язальне право» ЦК України, а також Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

4. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

Відповідно до ч.1 ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином з дотриманням умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч.1 ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч.2 ст.901 ЦК України положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно зч.1ст.5Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» дожитлово-комунальнихпослуг належатьжитлові послуги,що включають забезпеченняутримання спільногомайна багатоквартирногобудинку,зокрема прибираннявнутрішньо-будинковихприміщень таприбудинкової території,якщо прибудинковатериторія,за данимиДержавного земельногокадастру,знаходиться увласності абокористуванні співвласниківбагатоквартирного будинкувідповідно довимог законодавства,виконання санітарно-технічнихробіт,обслуговування внутрішньобудинковихсистем (крімобслуговування внутрішньобудинковихсистем,що використовуютьсядля наданнявідповідної комунальноїпослуги уразі укладенняіндивідуальних договорівз обслуговуваннямвнутрішньобудинкових системпро наданнятакої послуги,за умовамияких обслуговуваннятаких системздійснюється виконавцем),утримання ліфтівтощо; купівлюелектричної енергіїдля забезпеченняфункціонування спільногомайна багатоквартирногобудинку; поточнийремонт спільногомайна багатоквартирногобудинку; іншідодаткові послуги,які можутьбути замовленіспіввласниками багатоквартирногобудинку;а також комунальні послуги, що включають послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний сплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з ч.1 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.2 ст.89 ЦПК України суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно з ч.1, ч.2 ст.77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

За правилом ч.1 ст.80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

5. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

Системний аналіз норм права, викладених в ч.1 ст.901 ЦК України, п.5 ч.2 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та ч.1 ст.81 ЦПК України, свідчить про те, що на ТОВ «Сітістейтсервіс» покладається обов`язок довести фактичне надання відповідачу житлово-комунальних послуг, а на ОСОБА_1 обов`язок довести оплату нею спожитих послуг.

Так, рішенням Щасливської сільської ради №463-11-VII від 6 жовтня 2016 року (а.с.120) позивачу був затверджений тариф в розмірі 10 гривень 6 копійок за 1 кв.м загальної площі на послугу з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території по АДРЕСА_1 . 3 грудня 2019 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з ТОВ «Щасливе» договір оренди обладнання (а.с.134-136), за яким ТОВ «Щасливе» передало у користування позивача майно, необхідне для надання житлово-комунальних послуг по АДРЕСА_1 , а саме: мережу зовнішнього освітлення, систему близкавкозахисту, систему відеонагляду за територією, систему зовнішнього поливу, систему протипожежної сигналізації, контейнери для сміття, газонокосарки, систему електропостачання та електроосвітлення, систему заземлення будинку та серверної, автономну дахову котельню, внутрішньобудинкову мережу опалення, газопроводи високого та низького тиску, газорегуляторний пункт, зовнішній газопровід до дахових котелень, внутрішньобудинкову каналізацію, внутрішньобудинковий водопровід, внутрішньо-майданчикову господарсько-побутову каналізацію (фекальну), зовнішню мережу каналізування з пластикових труб, споруду артезіанської свердловини тощо. 22 грудня 2021 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з ТОВ «Щасливе 2022» договір оренди обладнання (а.с.137-140), за яким ТОВ «Щасливе 2022» повторно передало перелічене майно у користування позивача для забезпечення можливості надання ним житлово-комунальних послуг по АДРЕСА_1 . Зі змісту довідки директора ТОВ «Сітістейтсервіс» №0811 від 8 листопада 2023 року (а.с.141) вбачається, що в штаті позивача передбачена посада слюсара - сантехніка, яку займає ОСОБА_4 . До його посадових обов`язків входить технічне обслуговування систем холодного та гарячого водопостачання, каналізації, опалення; обслуговування систем поливу двору та клумб; озеленення та благоустрій території; підготовка місць загального користування до зимового періоду (перевірка системи центрального опалення, перевірка наявності теплової ізоляції, регулювання дверей та вікон); обслуговування зливоприймачів. Крім того, 11 грудня 2019 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з ТОВ «Київська будівельна компанія «Альянс» договір про надання послуг №11/12/19 (а.с.142-144), за яким ТОВ «Київська будівельна компанія «Альянс» також виконувала роботи з прибирання прибудинкової території; поливання дворів, клумб, газонів; поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинку та елементів зовнішнього упорядження; догляд за озелененням прибудинкової території; поточний ремонт загального майна на прибудинковій території; щосезонну підготовку місць загального користування та прибудинкової території по АДРЕСА_1 .

Рішенням Щасливської сільської ради №372-8-VII від 14 липня 2016 року (а.с.121) позивачу був затверджений тариф в розмірі 14 гривень 00 копійок за 1 куб.м. на послугу з водопостачання для споживачів багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 . Зокрема, в матеріалах цивільної справи міститься копія протоколу випробувань зразка води №С0570/01/23 від 26 липня 2023 року (а.с.146), зі змісту якого вбачається, що ТОВ «Сітістейтсервіс» перевіряв якість питної води, що постачається до багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 . Крім того, 12 січня 2016 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з КП Щасливської сільської ради «ЖКК «Щасливський» договір про надання послуг з водовідведення №302 (а.с.147-149), за яким КП Щасливської сільської ради «ЖКК «Щасливський» надає послугу централізованого водовідведення по АДРЕСА_1 .

Рішенням виконавчого комітету Пристоличної сільської ради №443 від 21 грудня 2021 року (а.с.122) позивачу був визначений тариф на теплову енергію для споживачів багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 . З метою отримання природного газу, необхідного для надання послуги з опалення, 30 вересня 2020 року ТОВ «Сітістейтсервіс» уклав з АТ «НАК «Нафтогаз України» договір постачання природного газу №20/21-1252-ТЕ-17 від 30 вересня 2020 року (а.с.156-159). 25 листопада 2021 року позивач уклав з ТОВ «Газотранспортна компанія «Нафтогаз Трейдинг» договір постачання природного газу №1547-НГТ-17 (а.с.160-168), 13 жовтня 2022 року договір постачання природного газу №3580-ПСО (ТКЕ)-17 (а.с.169-175), а 25 вересня 2023 року договір постачання природного газу №5574-ТКЕ(23)-17 (а.с.176-183). Крім того, в матеріалах цивільної справи міститься навіть копія договору про постачання електричної енергії №0103, укладеного 23 червня 2019 року між ТОВ «Сітістейтсервіс» та ПАТ «АЕС Київобленерго» (а.с.150-154).

Таким чином, в матеріалах цивільної справи міститься достатньо доказів в розумінні ч.1 ст.80 ЦПК України на підтвердження того, що ТОВ «Сітістейтсервіс» надав відповідачу житлово-комунальні послуги, визначені в рахунках на сплату за серпень 2020 року лютий 2023 року (а.с.18-33). Вказані документи були складені ТОВ «Щасливе-сервіс», а не ТОВ «Сітістейтсервіс». Це пояснюється тим, що 1 лютого 2021 року позивач уклав з ТОВ «Щасливе-сервіс» договір доручення (а.с.35), за яким ТОВ «Сітістейтсервіс» уповноважив ТОВ «Щасливе-сервіс» приймати платежі за договорами про надання житлово-комунальних послуг. Тому суд критично оцінює посилання представника відповідача ОСОБА_3 на неналежність рахунків на сплату житлово-комунальних послуг за серпень 2020 року лютий 2023 року (а.с.18-33). Такі доводи взагалі не мають жодного юридичного значення, оскільки складення вказаних документів ТОВ «Щасливе-сервіс», а не позивачем, само по собі не перешкоджало ОСОБА_1 оплачувати спожиті нею житлово-комунальні послуги.

В матеріалах цивільної справи міститься копія договору про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС, укладеного 25 липня 2011 року між ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ТОВ «Сіті-Стейт» (а.с.74-77). Зі змісту листа директора ТОВ «Сітістейтсервіс» №181 від 28 жовтня 2019 року (а.с.80) вбачається, що позивач відмовився від управління багатоквартирним будинком по АДРЕСА_1 та повідомив ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» про припинення договору про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС від 25 липня 2011 року. Однак заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг виникла у ОСОБА_1 не на підставі вказаного договору, а на підставі договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-6 від 1 квітня 2014 року (а.с.7-11). Ця обставина свідчить про те, що договір про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС від 25 липня 2011 року та лист директора ТОВ «Сітістейтсервіс» №181 від 28 жовтня 2019 року не містять інформацію, що стосується предмета доказування, та не є належними доказами в розумінні ст.77 ЦПК України. Крім того, відмова позивача від договору про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС, укладеного 25 липня 2011 року між ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ТОВ «Сіті-Стейт», не є підставою для припинення договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-6, укладеного 1 квітня 2014 року між позивачем та ОСОБА_1 . Тому суд критично оцінює посилання представника відповідача ОСОБА_3 на вказану обставину.

10 грудня 2017 року набрав чинність Закон України «Про житлово-комунальні послуги». За правилами, передбаченими абз.4 п.31 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону, у разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення про форму управління багатоквартирним будинком договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені з виконавцем таких послуг або управителем, визначеним згідно із цим Законом до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуги з управління багатоквартирним будинком, втрачають чинність з дати, визначеної зборами співвласників багатоквартирного будинку, або з дати початку виконання зобов`язань за договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, укладеним за правилами, визначеними цим Законом, але не раніше ніж через два місяці після направлення особою, уповноваженою на це зборами співвласників багатоквартирного будинку, такому виконавцю, управителю письмового повідомлення про припинення договорів. Всупереч ч.1 ст.81 ЦПК України представник відповідача ОСОБА_3 не подав докази на підтвердження того, що ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» у встановлений законом строк повідомило позивача про припинення договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-6, укладеного 1 квітня 2014 року між ТОВ «Сітістейтсервіс» та ОСОБА_1 . Ця обставина свідчить про те, що юридична дія вказаного договору продовжується навіть станом на день розгляду цивільної справи.

В матеріалах цивільної справи також міститься копія договору про надання послуг з вивезення побутових відходів №59, укладеного 1 вересня 2020 року між КП Щасливської сільської ради «Щасливе-сервіс» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.194-195), копія договору з колективним споживачем про надання послуг з централізованого водовідведення №560, укладеного 1 вересня 2020 року між КП Щасливської сільської ради «ЖКК «Щасливський» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.196-200), копія договору про постачання електричної енергії, укладеного 3 листопада 2021 року між ТОВ «Ю. Комодітіз» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.201-203), копії актів надання послуг №622 від 2 жовтня 2020 року, №756 від 17 листопада 2020 року та №126 від 12 лютого 2021 року (а.с.204-206). Однак перелічені письмові докази не спростовують факт надання позивачем житлово-комунальних послуг, а також достовірність рахунків на сплату житлово-комунальних послуг за серпень 2020 року лютий 2023 року, рішень Щасливської сільської ради №372-8-VII від 14 липня 2016 року та №463-11-VII від 6 жовтня 2016 року, рішень виконавчого комітету Пристоличної сільської ради №443 від 21 грудня 2021 року, договорів оренди обладнання від 3 грудня 2019 року та 22 грудня 2021 року, довідки директора ТОВ «Сітістейтсервіс» №0811 від 8 листопада 2023 року, договору про надання послуг №11/12/19 від 11 грудня 2019 року, договору про надання послуг з водовідведення №302 від 12 січня 2016 року, договорів постачання природного газу №20/21-1252-ТЕ-17 від 30 вересня 2020 року, №1547-НГТ-17 від 30 вересня 2020 року, №3580-ПСО(ТКЕ)-17 від 13 жовтня 2022 року, №5574-ТКЕ(23)-17 від 25 вересня 2023 року. У зв`язку з тим, що подані представником позивача ОСОБА_2 письмові докази перебувають у тісному взаємозв`язку, суд покладає саме їх в основу судового рішення. Зокрема, зі змісту листа голови правління ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» №68 від 17 грудня 2021 року (а.с.123) вбачається, що в грудні 2021 року керівництво означеного ОСББ погоджувало позивачу тарифи на теплопостачання, гаряче та холодне водопостачання до багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . Тому суд критично оцінює посилання представника відповідача ОСОБА_3 на те, що ТОВ «Сітістейтсервіс» нібито не надає відповідачу житлово-комунальні послуги з серпня 2020 року.

В матеріалах цивільної справи також міститься копія акту звіряння взаємних розрахунків за період часу з 1 серпня 2020 року до 20 липня 2023 року, складеного ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ОСОБА_1 (а.с.64-67), копії платіжних доручень №263 від 21 жовтня 2021 року, №285 від 29 листопада 2021 року, №313 від 29 грудня 2021 року, №30 від 3 лютого 2022 року, №49 від 7 грудня 2020 року (а.с.207-210, 212) та копія рахунку на оплату №60033686 від 18 листопада 2020 року (а.с.211). Наведені письмові докази містять інформацію про правовідносини, які виникли між ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ТОВ «Сітістейтсервіс», ТОВ «Щасливе-Сервіс» та АТ «Оператор газорозподільної системи «Київоблгаз», тоді як спірні правовідносини виникли між ТОВ «Сітістейтсервіс» та ОСОБА_1 . Ця обставина свідчить про те, що перелічені вище письмові докази не містять інформацію щодо предмета доказування та не є належними доказами в розумінні ст.77 ЦПК України. Крім того, всупереч ч.1 ст.81 ЦПК України представник відповідача ОСОБА_3 не подав жодного фінансового документа, в якому платником був би зазначений його довіритель ОСОБА_1 . Тому копія акту звіряння взаємних розрахунків за період часу з 1 серпня 2020 року до 20 липня 2023 року, складеного ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ОСОБА_1 , копії платіжних доручень №263 від 21 жовтня 2021 року, №285 від 29 листопада 2021 року, №313 від 29 грудня 2021 року, №30 від 3 лютого 2022 року, №49 від 7 грудня 2020 року та копія рахунку на оплату №60033686 від 18 листопада 2020 року також не є достатніми доказами в розумінні ч.1 ст.80 ЦПК України на підтвердження здійснення відповідачем платежів на користь ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» в якості оплати за житлово-комунальні послуги.

Всупереч ч.1 ст.81 ЦПК України ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 не подали докази на підтвердження того, що відповідач належним чином оплачував спожиті ним житлово-комунальні послуги. Тому у ОСОБА_1 виникла заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг в розмірі40563гривень 14копійок,сумі інфляціїза часпрострочення платежівв розмірі2110гривень 76копійок,трьох відсотківрічних відпрострочених сумв розмірі1453 гривень 88 копійок. Ця обставина підтверджується приєднаним до позову письмовим розрахунком (а.с.34).

Зі змісту вказаного розрахунку вбачається, що у відповідача також виник штраф за прострочення платежів в розмірі 2430 гривень 81 копійки, штраф за непогашення прострочених платежів до кінця поточних календарних місяців в розмірі 2430 гривень 81 копійки, штраф за непогашення прострочених платежів до кінця календарних місяців, наступних за місяцями виникнення прострочень, в розмірі 2430 гривень 81 копійки та пеня в розмірі 3236 гривень 31 копійки. Відповідно до п.п.4 п.3 розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Так, з 12 березня 2020 року до 30 червня 2023 року на усій території України було встановлено карантин відповідно до постанов Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), №392 від 20 травня 2020 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», №641 від 22 липня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постановою Кабінету Міністрів України №1236 від 9 грудня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Тому ТОВ «Сітістейтсервіс» не мало право нараховувати штрафні санкції в загальному розмірі 7292 гривень 43 копійок та пеню в розмірі 3236 гривень 31 копійки за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги в період часу з серпня 2020 року до лютого 2023 року, відтак вказана неустойка підлягає виключенню з загального розміру боргу відповідача.

В матеріалах цивільної справи відсутні докази на підтвердження того, що станом на день ухвалення рішення суду ОСОБА_1 хоча б частково відшкодувала позивачу заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг та інших фінансових санкцій, зокрема, суму інфляції за час прострочення платежів та три проценти річних від прострочених сум.

З огляду на це суд висновує, що з відповідача на користь ТОВ «Сітістейтсервіс» належить стягнути заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг в розмірі40563гривень 14копійок,суму інфляціїза часпрострочення платежівв розмірі2110гривень 76копійок,три відсоткирічних відпрострочених сумв розмірі1453 гривень 88 копійок. Підстави для стягнення штрафів та пені відсутні. Тому у задоволенні позову в частині цих вимог ТОВ «Сітістейтсервіс»слід відмовити.

6. Розподіл судових витрат.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

ТОВ «Сітістейтсервіс» сплатив судовий збір в розмірі 2684 гривень 00 копійок. Ця обставина підтверджується квитанцією від 23 травня 2023 року (а.с.5). Пред`явлений ним позов задоволений на 80,74% (44127,78 : 54656,52 х 100%).

З огляду на це суд висновує, що з ОСОБА_1 на користь позивача належить стягнути витрати на оплату судового збору в розмірі2167гривень 06копійок(2684,00 : 100% х 80,74%).

Керуючись п.2 ч.1, ч.3 ст.258, абз.1 ч.6 ст.259, ст.263-265, ч.6 ст.268 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов товариства зобмеженою відповідальністю«Сітістейтсервіс» до ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача, об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «ЩасливеЛУ-14»,про стягненнязаборгованості пооплаті житлово-комунальнихпослуг,суми інфляціїза часпрострочення платежів,трьох процентіврічних відпрострочених сум,штрафів тапені задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства зобмеженою відповідальністю«Сітістейтсервіс» заборгованістьпо оплатіжитлово-комунальнихпослуг врозмірі 40563гривень 14копійок,суму інфляціїза часпрострочення платежівв розмірі2110гривень 76копійок,три відсоткирічних відпрострочених сумв розмірі1453 гривень 88 копійок.

У задоволенні позову в частині вимог про стягнення штрафів та пені відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства зобмеженою відповідальністю«Сітістейтсервіс» витрати на оплату судового збору в розмірі 2167 гривень 06 копійок.

Повний текст рішення суду складений 27 лютого 2024 року.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О.Ю. Семенюта

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117293052
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг, суми інфляції за час прострочення платежів, трьох процентів річних від прострочених сум, штрафів та пені

Судовий реєстр по справі —359/5522/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні