Ухвала
від 21.02.2024 по справі 694/416/24
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №694/416/24

провадження № 2/694/199/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.02.2024 року м. Звенигородка

Суддя Звенигородського районного суду Черкаської області Сакун Д.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Ткачук-Коваленко Олексій Валерійович до Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Миколаївській області (філія), Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Черкаській області (філія) про зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 (мешканець АДРЕСА_1 ) звернувся до Звенигородського районного суду Черкаської області з вказаним позовом до Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Миколаївській області (філія), Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Черкаській області (філія) про зобов`язання вчинити дії.

Вивчивши заяву, а також додані до неї документи, суд вважає, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, слід передати позовну заяву зі всіма доданими до неї документами на розгляд до Соснівського районного суду Черкаської області.

Згідно ч. 2 ст. 27 ЦПК України,позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Статтею 8 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»визначено право на повноважний суд, відповідно до якого ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом. Вказана норма кореспондується з положеннями ст. 6 Конвенції, відповідно до якої в поняття «суд, встановлений законом», входить лише той суд, до підсудності якого віднесений розгляд тієї чи іншої справи.

ЗгідноКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04.11.1950 Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч. 1ст. 378ЦПК України).

Також суд враховує, що розгляд справи з порушенням правил щодо юрисдикції суду, згідно п.п. а) п. 1) ч. 1ст. 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»може бути підставою дисциплінарної відповідальності судді.

Відповідно до ч. 1ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана. (ст. 32 Цивільного процесуального кодексу України).

Враховуючи недопустимість порушення правил щодо підсудності,а також ту обставину,що позивачем позовну заяву подано з порушенням територіальної юрисдикції (підсудністю) судів,суд приходить до висновку про необхідність передачі справи за належною підсудністю.

Виходячи з наведеного вище, суд дійшов висновку, що цивільну справу слід передати на розгляд до належного суду - Соснівського районного суду м.Черкаси (за юридичною адресою відповідача - 2), до територіальної юрисдикції якого відноситься даний позов та як найбільш наближеного суду до місця реєстрації позивача.

Керуючись ст.ст.27,31,32,187 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Ткачук-Коваленко Олексій Валерійович до Регіонального сервісногоцентру Головногосервісного центруМіністерства внутрішніхсправ вМиколаївській області(філія),Регіонального сервісногоцентру Головногосервісного центруМіністерства внутрішніхсправ вЧеркаській області(філія)про зобов`язаннявчинити дії- передати на розгляд за підсудністю до Соснівського районного суду м.Черкаси (місцезнаходження:18000, Черкаська область, м.Черкаси, вул.Гоголя 316.

Копію ухвали направити позивачу, для відому.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник провадження, якому ухвала суду не була вручена в день її постановлення має право на поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому копії вказаної ухвали.

Суддя Д.І. Сакун

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117294067
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —694/416/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні