Рішення
від 24.01.2024 по справі 488/2053/23
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/2053/23

Провадження № 2/488/305/24 р.

РІШЕННЯ

Іменем України

24.01.2024 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючої по справі судді - Селіщева Л.І.,

при секретарі - Волошиної Я.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Товарна біржа "Нерухомість-Південь", П`ята Миколаївська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання договору купівлі продаж нерухомого майна дійсним та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із даним позовом, в якому просить:

- визнати дійсним договір № 3405 купівлі-продажу нерухомого майна - житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 (раніше АДРЕСА_2 ), укладений між продавцем ОСОБА_2 , з однієї сторони, та покупцем ОСОБА_3 , з другої сторони, посвідчений на Товарній біржі «Нерухомість-Південь» 19 серпня 1999 року, зареєстрований в Журналі реєстрації біржових угод з нерухомістю за № 3405, та зареєстрований 01 вересня 1999 року в Комунальному підприємстві Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації Миколаївської міської ради в реєстровій книзі за реєстровим № 4113;

- визнати за нею, ОСОБА_1 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_3 ), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування свого позову позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Миколаєві помер її батько - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку який розташований за адресою: АДРЕСА_3 ).

Спадкодавець на випадок своєї смерті заповіту не залишив. Спадкоємцем першої черги за законом є позивач по справі ОСОБА_1 , як дочка, яка спадщину прийняла, звернувшись до державного нотаріуса П`ятої Миколаївської державної нотаріальної контори. Проте отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії через те, що правовстановлюючий документ на спадкове майно оформлений з порушенням ст. 227 діючого на той час ЦК України, яка встановлювала обов`язкове нотаріальне посвідчення договору купівлі продажу нерухомого майна.

На підставі викладеного, позивачу було рекомендоване звернутися до суду із відповідним позовом.

У судове засідання позивач не з`явилася, просила слухати справу у її відсутність та задовольнити позовні вимог.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги визнає.

Представник третьої особи - Товарної біржі"Нерухомість-Південь" у судове засідання свого представника не направив, про час та місце судового засідання був повідомлений своєчасно та належним чином.

Представник третьої особи - П`ятої Миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, та оцінивши їх у сукупності, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі виходячи із наступного.

Із матеріалів справи вбачається, що 19 серпня 1999 року між ОСОБА_2 (продавець), з однієї сторони, та ОСОБА_3 (покупець), з другої сторони, був укладений договір купівлі продажу № 3405 нерухомого майна - житлового будинку який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ( раніше - АДРЕСА_2 ) (а.с.17).

Даний договір був посвідчений на Товарній біржі «Нерухомість-Південь» 19 серпня 1999 року, зареєстрований в Журналі реєстрації біржових угод з нерухомістю за № 3405, та зареєстрований 01 вересня 1999 року в Комунальному підприємстві Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації Миколаївської міської ради в реєстровій книзі за реєстровим № 4113 (а.с.17).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.16).

Після смерті спадкодавця ОСОБА_3 відкрилась спадщина на вищезазначений житловий будинок.

Із копії спадкової справи № 220/2021, заведеної П`ятою Миколаївською державною нотаріальною конторою Миколаївської області до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , вбачається, що спадкодавець на випадок своєї смерті заповіту не залишила, спадкоємцем першої черги за законом є його дочка, позивач по даній справі ОСОБА_1 , яка спадщину прийняла. Інших спадкоємцем немає. Дружина спадкодавця ОСОБА_3 та мати позивача ОСОБА_1 ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.15).

Відповідно до ч.1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Постановою про відмову у вчинені нотаріальної дії державним нотаріусом П`ятої Миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , через невідповідність правовстановлюючого документу на спадкове майно, вимогам законодавства, зокрема щодо обов`язкового нотаріального посвідчення правочинів з нерухомістю.

Згідно ч. 1 ст. 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є нікчемним. Згідно глави 13 розділу 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо вчинення нотаріальної дії суперечить закону та особою не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Пунктом 4 постанови №3 Пленуму Верховного Суду України від 28.04.1978р. (зі змінами, внесеними постановами від 25.12.1992р. №13 та від 25.05.1998р. №15) Про судову практику в справах про визнання правочинів недійсними, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин, було передбачено, що якщо угода, що потребує нотаріального посвідчення, виконана повністю або частково однією зі сторін, а друга сторона ухиляється від її нотаріального посвідчення, суд за вимогою сторони, яка виконала угоду, її правонаступників, прокурора вправі визнати угоду дійсною (вказана постанова Пленуму Верховного Суду України діяла до вступу постанови №9 Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009р. Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними).

Таким чином, суд вважає що позовні вимоги позивача в частині визнання договору купівлі продажу нерухомого майна підлягають задоволенню, відповідно до норм ч. 2 ст. 47 ЦК УРСР.

Відповідно до ч.2 ст. 47 ЦК УРСР якщо одна із сторін повністю або частково виконала угоду, що потребує нотаріального посвідчення, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення угоди, суд вправі за вимогою сторони, яка виконала угоду, визнати угоду дійсною. В цьому разі наступне нотаріальне оформлення угоди не вимагається.

Щодо вимоги про визнання права власності за ОСОБА_1 на житловий будинок АДРЕСА_3 ), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд виходить з наступного.

Згідно ст. ст. 1216, 1218 ГК України спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку встановленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

З огляду на вищенаведене, суд знаходить вимоги позивача щодо визнання за нею право власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.12,13,258-259,264-265,268,354ЦПК України,суд,-

ВИРІШИВ:

Позов - задовольнити.

Визнати дійсним договір № 3405 купівлі-продажу нерухомого майна - житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ( раніше АДРЕСА_2 ), укладений між продавцем ОСОБА_2 , з однієї сторони, та покупцем ОСОБА_3 , з другої сторони, посвідчений на Товарній біржі «Нерухомість-Південь» 19 серпня 1999 року, зареєстрований в Журналі реєстрації біржових угод з нерухомістю за № 3405, та зареєстрований 01 вересня 1999 року в КП ММБТІ Миколаївської міської ради за реєстровим № 4113.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_3 ), в порядку спадкування за законом після смерті її батька - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП № НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Корабельним РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області від 13.12.2011 року, адреса: АДРЕСА_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_5 .

Третя особа: Товарна біржа «Нерухомість-Південь», адреса: 54000, м. Миколаїв, вул. Карпенка, 12-Б, кв. 44, код ЄДРПОУ 23623092.

Третя особа: П`ята Миколаївська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), адреса: 54050, м. Миколаїв, пр-т Богоявленський, 314, код ЄДРПОУ 02892563.

Суддя Л.І.Селіщева

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117298277
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі продаж нерухомого майна дійсним та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —488/2053/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні