Ухвала
від 28.02.2024 по справі 173/1714/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1714/23

Провадження №2/173/77/2024

У Х В А Л А

іменем України

28 лютого 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

При секретареві Рудовій Л.В.

За участю представника відповідача - адвоката Поздянкова В.Г.

Розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, за правилами загального позовного провадження, в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану У Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся позивач, ОСОБА_1 , з позовом про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька до відповідача ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану У Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) .

Згідно поданої позовної заяви позивач просить виключити відомості про нього із актового запису № 18 про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Верхньодніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області та внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що у березні місяці 2022 року йому стало відомо, що він не є батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В підготовче судове засідання позивач не з`явився подавши заяву про розгляд справи за його відсутності та просив задовольнити його клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи щодо наявності кровного споріднення між ним та дитиною - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1

Представник відповідача в підготовчому судовому засіданні проти задоволення заявленого клопотання заперечував. Виходячи із його безпідставності, оскільки за доводами його довірительки позивач є батьком дитини - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: представник Верхньодніпровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану У Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, подавши клопотання про розгляд справи у його відсутність

Суд, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, з`ясувавши вимоги клопотання, прийшов до наступних висновків

Відповідно до п.1.2 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд признає експертизу за сукупністю таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами ( стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Так як для вирішення питання про відсутність кровного споріднення між позивачем та дитиною потрібні спеціальні знання в галузі науки, тобто знання, які виходять за межі права, та без встановлення наявності чи відсутності кровного споріднення між позивачем та дитиною не можливо встановити обставини щодо наявності чи відсутності батьківства позивача. На підставі чого суд вважає за потрібне призначити судово-генетичну експертизу по справі.

При цьому заперечення представника відповідача щодо безпідставності поданого клопотання, судом не можуть бути прийняті, оскільки відповідачка заперечує проти задоволення позовних вимог і підтвердити факт батьківства позивача можливо лише шляхом призначення та проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, оскільки інших доказів на спростування доводів позивача ні відповідачка, ні представник відповідачки не надають.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України - при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право самостійно визначити експерта чи експертну установу.

Позивач згідно поданого клопотання, просить доручити проведення експертизи КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи «Дніпропетровської обласної ради, відділення судово-медична генетика», що знаходиться в місті Дніпро, пл. Соборна,14. Представником відповідача будь-яких заперечень проти даної експертної установи не надано. Також не надано заперечень проти питань, що пропонуються поставити на вирішення експертів. Виходячи з чого суд вважає за можливе доручити проведення експертизи саме даній експертній установі, оскільки вона є найбільш наближено до місця проживання сторін у справі та на вирішення експертів поставити питання зазначені позивачем у клопотанні. .

Керуючись ст. 103 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

По цивільній справі № 173/1714/23 (провадження № 2/173/77/2024) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану У Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька, призначити судову молекулярно-генетичну експертизу, виконання якої доручити Комунальному закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи «Дніпропетровської обласної ради відділення судово-медична генетика», що знаходиться в місті Дніпро, пл. Соборна,14

На вирішення експертів поставити питання:

1) Чи наявне кровне споріднення між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 та дитиною - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якого є ОСОБА_2 ?

2) Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , батьком дитини - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України

Зобов`язати ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на підставі ухвали суду протягом двох тижнів з дня набрання ухвалою законної сили з`явитись до Комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи «Дніпропетровської обласної ради. відділення судово-медичної генетики», що знаходиться в місті Дніпро, пл. Соборна,14 для з`ясування питання про дату та час проведення судово-генетичної експертизи.

Зобов`язати сторони: ОСОБА_1 і ОСОБА_2 разом з дитиною - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`явитись у призначений експертом день та час до Комунальному закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи «Дніпропетровської обласної ради», що знаходиться в місті Дніпро, пл. Соборна,14, для відібрання матеріалу для проведення призначеної судово-генетичної експертизи.

Попередити сторони: ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст. 109 ЦПК України, а саме у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1

Провадження по справі зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної копії ухвали.

Ухвала складена 28.02.2024 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Направлена до ЄДРСР: 28.02.2024 року

Дата набрання законної сили: 15.03.2024 року

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117298649
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька

Судовий реєстр по справі —173/1714/23

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні