Рішення
від 27.02.2024 по справі 446/120/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/120/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2024року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської областів складі:

головуючого - судді Костюк У. І.

секретаря судових засідань: Новосад І.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кам`янка -Бузька цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зменшення розміру аліментів,-

в с т а н о в и в :

представник позивача ОСОБА_1 адвокат Мельник Л.І. подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позов до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів, в якому просить суд ухвалити рішення про зміну розміру аліментів, який з стягуються з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом його зменшення та стягувати з ОСОБА_1 аліменти на утримання однієї дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі заробітку (доходу), але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що на підставі рішення суду по цивільній справі № 446/1304/16 від 18.11.2016 з позивача стягується аліменти на користь відповідачки на утримання двох дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частки всіх видів заробітку боржника. Однак 09.08.2021 Кам`янка-Бузьким районним судом Львівської області винесене рішення у справі № 446/1314/20, яким виключено з актового запису про народження дитини № 45, вчиненого 12.04.2012 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кам`янка-Бузького районного управління юстиції у Львівській області відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як батька дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Враховуючи, те що позивач не є батьком дитини і дані про це виключені із актового запису про народження дитини, то позивач немає обов`язку щодо утримання такої дитини, тому звернувся з даним позовом до суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.01.2024 вищезазначену справу передано судді Костюк У.І..

Ухвалою судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 07.02.2024 провадження у справі відкрито в порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання.

Позивач в судове засідання не з`явився, представник позивача адвокат Мельник Л.І. через канцелярію суду подала заяву в якій просила суд розгляд даної справи проводити у відсутності позивача та його представника.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, на адресу суду подала заяву в якій просила суд розгляд даної цивільної справи здійснювати у її відсутності, щодо зміни розміру аліментів та стягнення аліментів на утримання однієї дитини ОСОБА_4 не заперечила.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що сторони ОСОБА_6 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі та розірвали шлюб 21.10.2016. Після розірвання шлюбу, відповідачці присвоєно прізвище - ОСОБА_7 , що підтверджується рішенням Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 21.10.2016

На підставі рішення суду 01.12.2016 Кам`янка-Бузьким районним судом Львівської області видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_1 , 1987 р.н., аліменти на користь ОСОБА_6 , 1987 р.н., на утримання дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/3 частки всіх видів його доходів, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13.07.2016 року і до досягнення дитиною повноліття./а.с. 5/

На підставі вище вказаного виконавчого листа Кам`янка-Бузьким районним відділом Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області було відкрито виконавче провадження № 53193607 /а.с.6/.

Рішенням суду від 09.08.2021 по справі № 446/1314/20 виключено з актового запису про народження дитини № 45, вчиненого 12.04.2012 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кам`янка-Бузького районного управління юстиції у Львівській області відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як батька дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 /а.с. 7-8/.

Позивач звертається до суду та ставить питання про зменшення розміру аліментів, у зв`язку з тим, що він не є батьком дитини і дані про це виключені із актового запису про народження дитини, тому обов`язку щодо утримання такої дитини в нього немає.

Відповідачка ОСОБА_2 проти позову не заперечила.

Вирішуючи даний позов суд виходив з наступного.

Факт походження дитини від певної особи є підставою для виникнення у цієї особи обов`язків щодо дитини, визначених розділом ІІІ Сімейного кодексу України, у тому числі обов`язків щодо утримання дитини.

За загальним змістом цих норм обов`язок утримання дитини батьком дитини виникає з підстав походження дитини саме від цього батька або на підставі акта про визнання особи батьком.

Такого обов`язку в особи, яка не визнана батьком дитини, не виникає.

За змістом статті 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним зі способів виконання обов`язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Відповідно до частини третьої статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Одним із основних прав дитини є право на утримання, яке кореспондується з конституційним обов`язком батьків утримувати дітей до їх повноліття та знайшло своє закріплення у СК України.

Стягнення аліментів на утримання дитини є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності.

В ході судового розгляду судом встановлено, що рішенням Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 18.11.2016 ухвалено стягувати з позивача на користь відповідача на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 аліменти в розмірі 1/3 частки всіх видів його доходів, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття, починаючи стягнення з 13.07.2016.

Також встановлено, що рішенням Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 09.08.2011, виключено запис про позивача як батька дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з актового запису про народження. Дане рішення суду не оскаржувалося та набрало законної сили 09.09.2021.

Відповідно до положень ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

За правилами частини 4 статті 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Отже особа з якої за рішенням суду стягнуто періодичні платежі у випадку зміни будь-яких обставин, що впливають на її обов`язок щодо сплати таких платежів, має право порушувати перед судом питання про припинення такого обов`язку.

При цьому зазначена правова норма не містить чіткого переліку обставин, що впливають на припинення платежів, а тому мають бути враховані будь-які обставини, що мають значення для наявності в особи обов`язку утримувати дитину у спосіб сплати аліментів - ВС постанова від 15.05.2019 справа №511/219/18.

Позивач ОСОБА_1 посилається, як на обставину, яка має істотне значення для зменшення розміру аліментів, на те, що він не є батьком малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Судом відзначається, що аліментний обов`язок позивача був заснований на факті батьківства, але судом встановлено наявність підстав для виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини у зв`язку з тим, що позивач не є біологічним (і, відповідно, ніколи не був) батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Як роз`яснив Верховний Суд у постанові від 21.07.2021 у справі № 477/1165/20, наслідком ухвалення судом рішення про виключення з актових записів про народження дітей відомостей про позивача як батька дітей є, зокрема, відсутність у позивача від самого початку існування спірних правовідносин обов`язку утримання дітей, адже за змістом положень статті 180 СК України обов`язок утримання дитини несуть лише її батьки.

Отже, виключення запису про батьківство позивача є обставиною, що має істотне значення у розумінні частини другої статті 197 СК України, і відповідно, є підставою для зменшення розміру аліментів.

На підставі викладеного, оскільки судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 не є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно у нього відсутній обов`язок з утримання дитини, тому позовні вимоги про зменшення розміру аліментів, які стягуються з позивача на користь відповідача на утримання дітей, які стягуються на підставі рішення Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 18.11.2016 у справі № 446/1304/16-ц, - підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зменшення розміру аліментів- задоволити повністю.

Змінити розмір аліментів, який стягується з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 на утримання дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом його зменшення та стягувати з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі заробітку (доходу), але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісяця.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в розмірі 1211,20 грн. (однієї тисячі двісті одинадцять гривень двадцять копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення виготовлено 27.02.2024.

Суддя У.І. Костюк

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117301993
СудочинствоЦивільне
Сутьзменшення розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —446/120/24

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні