Рішення
від 22.02.2024 по справі 466/9109/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/9109/23

Провадження № 2/466/486/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2024 року

Шевченківський районний суд м.Львова

в складі:

головуючої судді Баєвої О.І.

секретаря судових засідань Мошовської М.-О.П.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника третьої особи Дерефінко Ю.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові справу за позовом Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради як Органу опіки та піклування в інтересах: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , за участі третіх осіб: притулку у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради про негайне відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів,

у с т а н о в и в :

Шевченківська районна адміністрація Львівської міської ради 01 вересня 2023 року звернулася в суд з позовною заявою, в якій просить ухвалити рішення про відібрання у відповідача ОСОБА_2 малолітніх дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , без позбавлення її батьківських прав.

Також просить ухвалити рішення про стягнення з відповідача на утримання малолітніх дітей аліментів, в розмірі ? частини із всіх видів заробітку відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з часу звернення до суду з позовом та до досягнення старшою дитиною повноліття в користь Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради чи іншого закладу, в якому перебуватимуть діти, по час перебування дитини у відповідному закладі.

Позов обґрунтовує тим, що малолітні діти ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 зареєстровані та проживають разом із своєю матір`ю відповідачем ОСОБА_2 по АДРЕСА_1 .

Мати не займається вихованням і доглядом за дітьми, не створила їм належних умов для проживання та розвитку. На ліжках, де сплять діти, відсутня постільна білизна, в квартирі відсутні продукти харчування. У дітей виявлено педикульоз. Мати не цікавиться навчанням дітей у школі, неодноразово з`являлася у ліцей, де навчаються діти, в стані алкогольного сп`яніння.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, покликаючись на вказані в позовній заяві та доповненнях до неї обставини. Просить позов задовольнити. Додатково пояснив, що з моменту поміщення дітей в Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради мати до них не навідувалася, не цікавилася їх життям та побутом. Просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти продовження перебування дітей в Центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради не заперечила, пояснила, що на даний час це відповідатиме інтересам дитини. Вона розпочала лікування від алкоголізму, намагається налагодити своє життя та побут. Вважає, що зі спливом певного періоду часу вона зможе забрати дітей додому та забезпечити їм належні умови проживання та догляду. Зазначила, що дуже любить своїх дітей, сумує за ними і буде намагатися зробити все можливе для їх повернення додому. На даний час проти задоволення позову не заперечила.

Представник третьої особи Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради Дерефінка Ю.Р. в судовому засіданні позов підтримала, дала пояснення щодо перебування дітей у цьому закладі, стан здоров`я та розвитку дітей на час поступлення і на даний час. Підтвердила, що відповідач не відвідує дітей у закладі. Разом з тим діти розумні, веселі, соціально активні.

Заслухавши пояснення сторін, третьої особи, дослідивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких мотивів.

Відповідно до ст.150 СК України, яка визначає обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини: Батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; Батьки зобов`язані поважати дитину; Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до ч.1 ст.3 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року ратифікованою постановою Верховної Ради України №789-ХІІ від 27.02.1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно ч.1 ст.9 Конвенції, визначення компетентними органами, що розлучення дитини з батьками необхідне в якнайкращих інтересах дитини може бути необхідне у випадку, коли батьки не піклуються про дитину.

Відповідно до Положень Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, принципово визначено, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Частиною 6 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний та духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Ті ж самі принципи закріплені вищезазначеною Декларацією прав дитини, відповідно п. 6. та п. 7 якої проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Дитина повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості. Якнайкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, хто відповідає за її освіту і навчання; ця відповідальність лежить насамперед на її батьках.

ОСОБА_2 є мамою малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Зв`язок з батьком дітей втрачено.

Діти зареєстровані та проживали в АДРЕСА_1 разом з мамою та її співмешканцем ОСОБА_6 . Зі слів відповідача саме ОСОБА_6 є батьком ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Наказом №282 від 01.06.2023 року управління «Служба у справах дітей» Шевченківського району дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 взято на облік як таких, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв`язку із ухиленням матір`ю ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків з виховання дітей.

Актами оцінки потреб сім`ї встановлено, що на момент візитів комісії за місцем проживання дітей, на дитячих ліжках не було постільної білизни, в квартирі відсутні продукти харчування, гаряча чи будь-яка інша їжа. Мати на момент огляду неохайна, спостерігається низьких виховний потенціал. У дитини ОСОБА_3 та ОСОБА_5 виявлено головний педикульоз. На момент огляду від матері та її співмешканця було чути запах алкоголю. Умови проживання дітей незадовільні.

З характеристики, наданої ліцеєм №57 імені Короля Данила Галицького на ученицю ОСОБА_5 вбачається, що дитина скромна, спокійна. Не має мотивації до навчання. ОСОБА_8 одягається скромно, одяг не завжди чистий, шкільним приладдям забезпечення не повністю. Під час навчання у дитини виявили педикульоз. Батьки не цікавляться успіхами дитини, не відвідують батьківські збори, не завжди реагують на зауваження вчителя, не контролюють успішність дитини в школі. Мама, ОСОБА_2 , неодноразово з`являлася у ліцеї у нетверезому стані.

Аналогічні характеристики ліцеєм надані і щодо ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Актами проведення оцінки безпеки дитини зафіксовано, що діти перебувають на обліках як такі, які опинилися в складних життєвих обставинах, в дітей низький рівень гігієни, в квартирі брудно, розкидане сміття, речі дітей в антисанітарних умовах, продукти харчування відсутні, на ліжках дітей відсутня постіль, діти перебувають в помешканні з біологічним батьком співмешканцем матері, від якого чути запах алкоголю. Згідно інформації від сусідів, в квартиру часто приходять особи, які перебувають в нетверезому стані.

Така поведінка матері несла загрозу життю і здоров`ю дітей.

Розпорядженням Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради від 25.08.2023 №433 прийнято рішення негайно відібрати малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у матері ОСОБА_2 та помістити у Притулок для дітей служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації.

В подальшому, відповідно до скерування відділу «Служба у справах дітей» Шевченківського району від 26.09.2023 року №4-260001-4211 малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 влаштовано у відділення «термінове влаштування дітей» комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради.

В судовому засіданні представник комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради зазначила, що малолітні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 в закладі почувають себе комфортно. Вони комунікабельні, веселі діти. Про маму не згадують взагалі, додому не просяться.

Враховуючи встановлені судом обставини, стан здоров`я дітей, залишення малолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з мамою не відповідатиме їх інтересам, оскільки мати не виконує своїх обов`язків по вихованню дітей, умови, в яких зростають діти є небезпечним для їх життя, здоров`я і морального виховання. Відтак позов Шевченківської районної адміністрації про відібрання у відповідача малолітніх дітей є підставним та підлягає до задоволення.

При задоволенні даного позову суд одночасно вирішує, відповідно до ч.4 ст.170 СК України, питання про стягнення з відповідачів аліментів на дитину.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Конституції України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ст.180 Сімейного кодексу України кожен з батьків повинен утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Даний обов`язок не залежить від матеріального становища батьків.

Як було встановлено в судовому засіданні, відповідач не в повній мірі приймає участь в утриманні дітей.

Діти утримуються за рахунок бюджетних коштів, благодійних внесків.

Відповідно до ч.1 ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття..

Відповідач має офіційну роботу та постійний стабільний заробіток. Суд вважає за необхідне визначити щомісячний розмір аліментів, який відповідач зобов`язана сплачувати на утримання дітей, в частці з її заробітку

При визначенні розміру аліментів суд враховує відсутність у відповідача інших дітей, стан здоров`я дітей. Суд також виходить із затвердженого прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Суд вважає, що з відповідача слід стягувати на утримання дітей аліменти в розмірі ? частини із всіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з часу звернення до суду з позовом та до досягнення старшою дитиною повноліття в користь Центру соціальної підтримки дітей на сімей «Рідні» Львівської міської ради чи іншого закладу, в якому перебуватимуть діти, по час перебування дитини у відповідному закладі.

Відповідно до ст.367 ЦПК України допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за 1 місяць.

Оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд робить висновок, що позов підлягає задоволення.

Керуючись ст.ст.8,10,11,57,58,60,88,209,212,213,215 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Відібрати малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 без позбавлення її батьківських прав.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на утримання дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 аліменти в розмірі ? частини із всіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з часу звернення до суду з позовом та до досягнення старшою дитиною повноліття в користь Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради. В разі зміни закладу, в якому перебуватимуть діти - таке стягнення продовжити проводити в користь закладу за місцем їх перебування.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 1211 грн (одну тисячі двісті одинадцять) гривень 20 коп. судового збору в доход держави.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя О. І. Баєва

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117302359
СудочинствоЦивільне
Сутьнегайне відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —466/9109/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні