Ухвала
від 28.02.2024 по справі 907/656/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"28" лютого 2024 р. м. УжгородСправа № 907/656/20

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши матеріали справи

за позовом приватного підприємства "Спецбуд-захід", м. Львів,

до відповідача-1 відділу капітального будівництва Мукачівської міської ради, м. Мукачево,

до відповідача-2 товариства з обмеженою відповідальністю "П.К. Плюс М", с. Бенедиківці Закарпатської області,

про визнання недійсним рішення тендерного комітету відділу капітального будівництва Мукачівської міської ради,

Секретар судового засідання Райніш М.І.

За участі представників сторін:

від позивача не з`явився;

від відповідача-1 Ільтьо І.І., представник в порядку самопредставництва;

від відповідача-2 Меденцій М.А., директор;

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду вимогами до відповідачів-1,2 про визнання недійсними рішення тендерного комітету ВКБ Мукачівської міської ради, що оформлене протоколом засідання тендерного комітету № 105 від 22.07.2020 року щодо визначення ТОВ ПК Плюс М переможцем відкритих торгів на закупівлю робіт з "Реконструкція існуючих приміщень адмінбудівлі під ЦНАП по площі Духновича, 2 в м. Мукачево. Коригування" (номер закупівлі цА-2020-07-02-001546-с) та договору підряду на виконання робіт в капітальному будівництві № 45/2020 від 01.09.2020 року, укладеного ВКБ Мукачівської міської ради та ТОВ ПК Плюс М за результатами зазначеної закупівлі (далі оспорювані рішення та договір).

Ухвалою суду від 15.10.2020 прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у справі; постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 29.01.2021 зупинено провадження у справі №907/656/20 до вирішення пов`язаної з нею справи №640/23229/20, що розглядається Окружним адміністративним судом м. Києва в порядку адміністративного судочинства.

Розпорядженням Господарського суду Закарпатської області від 03.04.2023 №02-02/124/23 призначено повторний автоматизований розподіл судової справи №907/656/20.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.04.2023 призначено суддю Андрейчука Л.В. для розгляду даної справи.

Ухвалою суду від 04.08.2023 прийнято справу №907/656/20 до провадження.

Ухвалою суду від 11.01.2024 поновлено провадження у справі № 907/656/20. Призначено підготовче засідання на 07 лютого 2024 р. на 11:30 год.

В призначене на 07 лютого 2024 р. на 11:30 год судове засідання, належним чином повідомлений позивач не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Ухвалою суду від 07.02.2024 зобов`язано позивача надати актуальну інформацію щодо позовних вимог з урахуванням рішення у справі №640/23229/20, що розглядалася Окружним адміністративним судом м. Києва в порядку адміністративного судочинства. Зобов`язано позивача надати до суду оригінали письмових документів, які були додані до позовної заяви у справі 907/656/20. Відкладено судове засідання на 28 лютого 2024 р. на 14:30 год. Визнано явку позивача у судове засідання обов`язковою. Повторно повідомлено позивача, що у разі неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

В призначене на 28 лютого 2024 р. на 14:30 год судове засідання, належним чином повідомлений позивач не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Оригінали письмових документів, які були додані до позовної заяви у справі 907/656/20, суду не надав.

Відповідно до ч. ч. 1-4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За приписами п. 2 ч. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право, зокрема брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом, і разом з тим учасники справи зобов`язані з`явитися за викликом суду в судове засідання, якщо їх явка визнана обов`язковою.

Згідно з вимогами ст. 46 Господарського процесуального кодексу України сторони користуються рівними процесуальними правами. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу, сторони (позивачі та відповідачі) також мають ще коло прав і обов`язків, передбачених ст. 46 ГПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України в разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Аналізуючи зміст наведених норм процесуального закону, суд дійшов висновку, що обов`язковими умовами для застосування передбачених ч. 4 ст. 202, п. 4 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України процесуальних наслідків неявки позивача у судове засідання є одночасно його належне повідомлення про час і місце судового засідання та відсутність заяви позивача про розгляд справи за його відсутності.

Судом взято до уваги також і те, що в разі відсутності в позивача наміру брати участь у судовому засіданні, приписами ст. ст. 202, 226 Господарського процесуального кодексу України передбачено подання позивачем заяви про розгляд справи за його відсутності. Тобто право позивача як особи, яка подала позов та зацікавлена в його розгляді, не бути присутнім у судовому засіданні кореспондується з його обов`язком подати до суду відповідну заяву про розгляд справи за його відсутності.

При цьому у разі подання позивачем заяви про розгляд справи за його відсутності і якщо його нез`явлення перешкоджає розгляду справи, суд відповідно до вимог ст. ст. 120, 121 Господарського процесуального кодексу України може визнати явку позивача обов`язковою та викликати його у судове засідання.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Отже, у випадку якщо позивач має намір взяти участь у судовому засіданні, однак не має можливості взяти участь у засіданні, він має повідомити суд про причини неявки і у випадку визнання таких причин поважними, суд може відкласти розгляд справи.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватись, зокрема для дотримання правил судової процедури і це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі "Станков проти Болгарії" від 12 липня 2007 року).

Отже, залишення позовної заяви без розгляду через неявку позивача у судове засідання у разі ненадання ним заяви про розгляд справи за його відсутності не призводить до порушення права на справедливий судовий розгляд.

Такої правової позиції дотримується і Верховний Суд у постанові № 910/16978/19 від 05 червня 2020 року, постанові №9901/278/21 від 12.01.2023.

У постанові №9901/278/21 від 12.01.2023 Верховний суд підсумував: залишення позовної заяви без розгляду можливе виключно за наявності сукупності таких умов: належне повідомлення позивача про дату, час і місце судового засідання; ненадходження заяви позивача про розгляд справи за його відсутності; неявка позивача в судове (підготовче) засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини такої неявки; неможливість розгляду справи по суті за відсутності позивача; відсутність вимоги відповідача щодо розгляду справи по суті на підставі наявних у ній доказів.

Ініціювавши судовий розгляд справи, позивач насамперед повинен активно використовувати визначені законом процесуальні права, здійснювати їх з метою, з якою такі права надано. Реалізація особою процесуальних прав невіддільна від виконання нею процесуального обов`язку щодо сприяння встановленню в судовому процесі дійсних обставин у справі з метою отримання правосудного судового рішення.

З огляду на наведене, суд доходить до висновку, що позовну заяву належить залишити без розгляду.

Керуючись ст. 13, п. 5 ч. 1 ст. 226, ст. ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовну заяву приватного підприємства "Спецбуд-захід" - залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду, він має право звернутися до суду повторно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Західного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч.1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Л.В. Андрейчук

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117305763
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/656/20

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 29.01.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Постанова від 30.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Постанова від 30.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні