Ухвала
від 27.02.2024 по справі 546/1584/23
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/1584/23

номер провадження 2/546/113/24

У Х В А Л А

27 лютого 2024 року м. Решетилівка

Решетилівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Романенко О.О.,

за участі секретаря судового засідання Захарченко Л.Я.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу №546/1584/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору -Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, Виконавчого комітету Київської районної у м. Полтаві ради, як органу опіки та піклування, Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавського району Полтавської області, як органу опіки та піклування про визнання батьківства, -

в с т а н о в и в :

У провадженні Решетилівського районного суду Полтавської області перебуває вищевказана цивільна справа, у якій позивач просить суд:

- визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- зобов`язати Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції виключити відомості про батька ОСОБА_2 з актового запису №1185 від 09 листопада 2011 року про народження дитини ОСОБА_4 ;

- зобов`язати Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести до актового запису №1185 від 09 листопада 2011 року про народження ОСОБА_4 , наступні відомості: в графі «батько» зазначити батьком ОСОБА_1 . в графі «прізвище» « ОСОБА_5 », в графі «по батькові» « ОСОБА_6 ».

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що позивач перебував з 2010 року в цивільному шлюбі з ОСОБА_7 . У 2011 відбувся конфлікт в ході якого ОСОБА_8 переїхала до міста Полтава. Невдовзі остання почала проживати разом з ОСОБА_2 . Під час проживання ОСОБА_8 з ОСОБА_2 , у останньої народився син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком якого у свідоцтві про народження записаний ОСОБА_2 . Під час вагітності та пологів позивач підтримував стосунки з відповідачкою та намагався з`ясувати чи не є він біологічним батьком дитини, однак остання заперечувала факт того, що він є біологічним батьком її дитини. У 2012 році відповідачка разом з сином переїхала до позивача та вони почали проживати разом як одна родина. 26.12.2015 позивач ОСОБА_1 уклав шлюб з відповідачкою ОСОБА_9 . У серпні 2023 року ОСОБА_3 зізналася ОСОБА_1 , що саме він є біологічним батьком її сина ОСОБА_10 .

18.12.2023 разом з позовною заявою представником позивача ОСОБА_1 - адвокатом Анапольською Р.В., подано клопотання про призначення судової медико-генетичної експертизи з метою встановлення батьківства.

Представник позивача у вказаному клопотанні просить суд:

1. На вирішення експерта поставить наступні питання:

- чи є ОСОБА_1 , (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Решетилівським РВ УМВС України в Полтавській області, РНОКПП: НОМЕР_2 ) біологічним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , зареєстроване Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції)?

2. Проведення судової медико-генетичної експертизи доручити Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи (код ЄДРПОУ 23698049, адреса місцезнаходження: 03141, місто Київ, вул. Докучаєвська, будинок №4, засоби зв`язку:+380442753057).

3. Відібрання біологічних зразків у дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , зареєстроване Октябрським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Полтавського міського управління юстиції Полтавської області) та його батька ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Решетилівським РВ УМВС України в Полтавській області) для проведення судової медико-генетичної експертизи доручити Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи (код ЄДРПОУ 23698049, адреса місцезнаходження:03141, місто Київ, вул. Докучаєвська, будинок №4, засоби зв`язку:+380442753057).

4. Оплату за проведення судової медико-генетичної експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

5. Виклик ОСОБА_1 та ОСОБА_3 для здачі біологічних зразків здійснювати через Решетилівський районний суд Полтавської області (орган, що призначив експертизу).

Клопотання обґрунтоване тим, що оскільки предметом доказування у справі є наявність кровного споріднення між позивачем ОСОБА_1 та малолітньою дитиною ОСОБА_4 , то для з`ясування обставин у справі необхідні спеціальні знання в області генетики, тому доцільним є призначення судової медико-генетичної експертизи.

27.02.2024 від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Анапольської Р.В. до суду надійшло клопотання, в якому представник просить суд при призначенні експертизи пункт 5 клопотання про призначення судової медико-генетичної експертизи від 18.12.2023 залишити без розгляду з огляду на узгодження дати та часу для виклику ОСОБА_1 та дитини ОСОБА_4 для здачі біологічних зразків до медичної установи Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи безпосередньо з уповноваженими особами вказаної медичної установи. В іншій частині клопотання про призначення судової медико-генетичної експертизи просить задовольнити та направити матеріли цивільної справи №546/1584/23 до медичної установи Київське міське клінічне бюро судово - медичної експертизи (код ЄДРПОУ 23698049, адреса місцезнаходження: 03141, місто Київ, вул. Докучаєвська, будинок №4, засоби зв`язку:+380442753057).

В підготовче засідання призначене на 27.02.2024 сторони не з`явились, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

27.02.2024 представником позивача ОСОБА_1 - адвокатом Анапольською Р.В. подано клопотання про проведення підготовчого засідання без участі позивача та його представника (а.с.118).

27.02.2024 від відповідачки ОСОБА_3 до суду надійшло клопотання про проведення підготовчого засідання без її участі, проти задоволення клопотання про призначення судової медико-генетичної експертизи з метою встановлення батьківства не заперечує (а.с.120).

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явився, хоча про час, дату і місце розгляду справи, був повідомлений належним чином, шляхом надсиланням судової повістки на адресу місця його реєстрації, конверт повернувся до суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с.116), ніяких процесуальних клопотань до суду не надав.

17.01.2024 представником третьої особи Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України Колесник Н.Ю. подано клопотання про розгляд справи без участі представника третьої особи (а.с. 86-87).

30.01.2024 та 13.02.2024 від начальника Служби у справах дітей Виконавчого комітету Київської районної у м. Полтаві ради Юлії Рій надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника третьої особи (а.с. 90, 110).

06.02.2024 від представника Служби у справах дітей Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавського району Полтавської області Гмирі Ю.А. надійшло клопотання про проведення підготовчого засідання без участі представника третьої особи (а.с.92).

Згідно ст. 198 ЦПК України, з урахуванням положень ч. 2 ст. 223 ЦПК України, підстави для відкладення підготовчого засідання відсутні.

Дослідивши клопотання представника позивача про призначення судової медико-генетичної експертизи, суд приходить до наступного.

Згідно п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання, зокрема, про призначення експертизи.

У відповідності до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за наявності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумнів щодо їх правильності.

Згідно ч. 3 ст. 2 ЦПК України, основними засадами (принципами) цивільного судочинства є, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом , змагальність та диспозитивність судового процесу.

Частиною 5 статті 12 ЦПК передбачено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, сторони у справі мають рівні права та обов`язки, реалізації яких, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє суд.

Приймаючи до уваги, що предметом доказування у справах про визнання батьківства є наявність кровного споріднення між позивачем і дитиною, для з`ясування якого необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання представника позивача.

Згідно ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу призначає суд.

Суд вважає доцільним доручити проведення експертизи Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи.

Враховуючи те, що дане клопотання заявлене стороною позивача, витрати за проведення експертизи суд вважає за необхідне покласти на позивача.

Одночасно суд роз`яснює учасникам справи, що згідно ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

У відповідності до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

З огляду на зазначене, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 103, 104, 197, 252, 253, 258-260, 353ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Анапольської Р.В. про призначення по справі судової медико- генетичної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі №546/1584/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, Виконавчого комітету Київської районної у м. Полтаві ради, як органу опіки та піклування, Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавського району Полтавської області, як органу опіки та піклування про визнання батьківства судову медико-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступне питання:

- чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Решетилівським РВ УМВС України в Полтавській області, РНОКПП: НОМЕР_2 ) біологічним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , зареєстроване Октябрським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Полтавського міського управління юстиції Полтавської області (наразі Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції)?

Проведення судової медико-генетичної експертизи доручити експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи (код ЄДРПОУ 23698049, адреса місцезнаходження:03038, місто Київ, вул. Докучаєвська, будинок №4, засоби зв`язку: +38(044)2753057).

Відібрання біологічних зразків у дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , зареєстроване Октябрським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Полтавського міського управління юстиції Полтавської області (наразі Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції) та можливого біологічного батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Решетилівським РВ УМВС України в Полтавській області) для проведення судової медико-генетичної експертизи доручити Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи (код ЄДРПОУ 23698049, адреса місцезнаходження: 03038, місто Київ, вул. Докучаєвська, будинок №4, засоби зв`язку:+380442753057).

Зобов`язати експертну установу повідомити сторони про дату відібрання біологічних зразків: позивача ОСОБА_1 за номером телефону НОМЕР_4 ; відповідачку ОСОБА_3 (мати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за номером телефону НОМЕР_5 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи №546/1584/23.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Роз`яснити сторонам передбачені ст. 109 ЦПК України наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у цивільній справі №546/1584/23- зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання шляхом подання апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків на апеляційне оскарження.

Повний текст ухвали складено 27 лютого 2024 року.

Суддя О.О. Романенко

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117309275
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —546/1584/23

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні